Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

Sim1

• 1829 / 6433
  • Ekspert
07-06-2010, 17:43
>> fallow, 2010-06-07 17:02:46
DT880 nie maja moze tyle nizszej gory co GS1000 ale za to maja znaczie wiecej wyzszej gory, na pewno wyraznie wiecej niz np. K701 ktore najwyzszej gory maja mniej niz DTki, Grado GS1000 czy HD800. Juz HD800 i DT880 maja wiecej tej wyzszej gory niz Grado GS1000, PS1000 i K701. Z wykresu headroomu PS1000 maja jej mniej niz GS1000 i w zasadzie tyle samo co K701. Oczywiscie jedne i drugie Grado sa "nie do pokonania" w ilosci gory przed 10kHz.

Ten fragment właśni uświadomił mi, że trzeba już wyjść z pracy i odpocząć trochę... bo czytając go poczułem się jak pies co próbuje własny ogon dogonić :).

fallow

• 6463 / 6439
  • Ekspert
07-06-2010, 17:48
Odpowiadasz na wpis
>> Sim1, 2010-06-07 17:43:21
Ten fragment właśni uświadomił mi, że trzeba już wyjść z pracy i odpocząć trochę... bo czytając go poczułem się jak pies co próbuje własny ogon dogonić :).

Masz 100% racje. Uswiadomiles mi natomiast, ze ktos kto pisze takie rzeczy, nie moze byc normalny. Rowniez wychodze sie przewietrzyc :)

-Pawel-

• 4847 / 6074
  • Ekspert
07-06-2010, 20:06
To tak może abstrahując od wykresów dodam skromnie od siebie, że dla mnie osobiście DT880 PRO były najjaśniejszymi i najbardziej "jazgotliwymi" słuchawkami nausznymi jakie słyszałem. Zarówno na lampowym OTL\'u(dużym i małym), tranzystorze DIY, różnych dziurkach player\'ów, dziurkach wzmaków kolumnowych oraz Beresfordzie(biedaczek tak podobno zagęszcza Grado, a tych DT\'ków nic nie dogęścił :/).

Wyraźnie mniej jasne i nie kłujące oraz nie świszczące(dla mnie osobiście najbardziej przyjemne w odbiorze na każdym źródle i wzmacniaczu) okazały się w bezpośrednim porównaniu Grado RS325i. GS1000i wydają mi się o "dwie klasy" ciemniejsze od SR325i jednak ostrzejsze ale ostrość ta jest spowodowana podbiciem na wąskim zakresie pasma i przez to wcale nie wydają mi się jaśniejsze od Beyerów mimo iż potrafią bardziej podkreślać sybilanty i "przykłuć" na górze.

A pomijając słuchawki dynamiczne to w ogólne najjaśniejsze i przy tym najostrzejsze połączenie jakiego w życiu słuchałem(drugi raz już bym nie dał pewnie rady ;)) to był Cowon D2 + 2-way custom. Wszelkie GS\'y, PS\'y czy inne DT\'sy to przy tym ciemna piwnica przepełniona mrokiem bez najmniejszego promienia świetlnego ;)))

A tak na marginesie to nie wiem czy koledzy zauważyli bardzo ciekawą rzecz na forum odnośnie naszej ulubionej karty :)

1) E-MU1212m jest dla Grado za ostra i zbyt "nieokrzesana" - rozwiązanie? Dzielony Metronome!

2) E-MU1212m jest dla najwyższego Staxa zbyt spokojna i zamulona - rozwiązanie? Dzielony Metronome!

Kurde niezły kameleon z tego "dzielonego Metronome" ;)))

Rolandsinger

• 2894 / 6470
  • Ekspert
07-06-2010, 20:10
Profesjonaliści o audiofilach (nieźle poprawia humor):

>>Witajcie,

mam zamiar niedługo kupic słuchawki beyerdynamic dt990 pro (myslałem jeszcze o dt 880 ale to juz mnie cena przerasta) do nazwe to homerecordingiem bo czysta amatorka i chciałbym sie dowiedziec cos na temat wygrzewania tych słuchawek:

1. ile czasu powinno to trwac?

2. na jakiej głosnosci?

3. co powinno grac: plyta audio, radio, mp3 czy bez znaczenia

4. czy jesli bede robił przerwy w wygrzewaniu to wpłynie to na pozniejsza jakos sprzetu?

5. jaki dobrac do tego przedwzmacniacz? albo jesli ktos poleciłby jakis interfejs audio który dobrze spełniałby taka role i kosztował nie wiecej niz 1000zł to byłbym wdzieczny

6. jesli o czyms zapomniałem to prosze dodac

dziekuje i pozdrawiam

Wysłany: 27-08-2009, godz. 21:51  
...jesli o czyms zapomniałem to prosze dodac...

Wysłany: 27-08-2009, godz. 22:14  

......jesli o czyms zapomniałem to prosze dodac...

Zapomniałeś spytać pod jaką kołdrą! ...

dziękuję, nie wiedziałem ze to forum nie jest od zadawania pytań...

moze dosc konkretnie sprecyzowałem pytania (to chyba dobrze?) ale z tego co wiem kazde gra jakaś role w tym procesie, ale jak sie okazuje wygrzewanie słuchawek to jakis mit zeby Ci co nie wiedza zadawali pytania a Ci co wiedza stroili sobie z nich żarty.

gonzo  

Wysłany: 27-08-2009, godz. 22:15  

...
Witajcie,

mam zamiar niedługo kupic słuchawki beyerdynamic dt990 pro (myslałem jeszcze o dt 880 ale to juz mnie cena przerasta) do nazwe to homerecordingiem bo czysta amatorka i chciałbym sie dowiedziec cos na temat wygrzewania tych słuchawek:

1. ile czasu powinno to trwac?

Jakieś 2-3 tygodnie

2. na jakiej głosnosci?

Koniecznie na 0,3 dB

3. co powinno grac: plyta audio, radio, mp3 czy bez znaczenia

Koniecznie plik 24 bit i 96 kHz(minimum)

4. czy jesli bede robił przerwy w wygrzewaniu to wpłynie to na pozniejsza jakos sprzetu?

Można robić przerwy po min. 7 godz. pracy ciągłej. Najlepiej jakieś gęste tehno lub house. Na muzyce akustycznej ne wygrzejesz dobrze.

5. jaki dobrac do tego przedwzmacniacz? albo jesli ktos poleciłby jakis interfejs audio który dobrze spełniałby taka role i kosztował nie wiecej niz 1000zł to byłbym wdzieczny

Najlepiej jakaś niemiecka Vermona lub SB Live! OEM

6. jesli o czyms zapomniałem to prosze dodac

Koniecznie w temperaturze 25 st.C. i wilgotności  powietrza od 83 do 88 % po pierwsze a po drugie z życiu bym nie wpadł na napisanie takich bzdur. ROTFL !!!

dziekuje i pozdrawiam...

Też pozdrawiam. Niech się dobrze grzeje.

Śląski Festiwal Jazzowy przeniesiony na październik - kto będzie? -> Priv
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

Rolandsinger

• 2894 / 6470
  • Ekspert
07-06-2010, 20:18
Naczelny poszedł już ogniem:

>>  Redakcja      

Wysłany: 27-08-2009, godz. 23:09  
...ale jak sie okazuje wygrzewanie słuchawek to jakis mit zeby Ci co nie wiedza zadawali pytania a Ci co wiedza stroili sobie z nich żarty...

Dokładnie.

I tak masz wielkie szczęście, że nie uzyskałeś np. takiej odpowiedzi, w języku audio-voodoo:

1). wyjmij przetworniki z nauszników, odłącz od przewodów i przez kilka dni po kilkanaście zdrowasiek wygrzewaj same kable. Aby to uczynić należy do każdego z kabli (lewy/prawy) podłączyć przez moduł słuchawkowy możliwie najlepszego przedwzmacniacza (koniecznie lampowego) obwód żarzenia niskonapięciowej lampy elektronowej - oczywiście im starsza, tym lepsza;
2). zamontuj przetworniki;
3). podłącz wobulator (koniecznie lampowy!) i z maksymalnym podanym poziomem przemiataj pasmo w pełnym zakresie częstotliwości podanym przez producenta (min/max). Pamiętaj aby czynić to w temperaturze ciała, czyli najlepiej mieć słuchawki na uszach. Tak czyń też przez kilkanaście zdrowasiek na dobę, przez ok. tydzień;
4). zdejmij słuchawki;
5). udaj się do laryngologa;
6). udaj się do psychiatry;
7). zanim jeszcze raz zapostujesz u nas na forum zapoznaj się z naszym magazynem, serwisem, działem FAQ oraz Archiwum na nim. O wyszukiwarkach nie wspomnę, bo jak dotąd jesteś tu pierwszym, który raczył wystąpić z TAKIM problemem.<<

____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

Ged

• 1725 / 6471
  • Ekspert
07-06-2010, 20:19
No dobra Roland, to było naprawdę śmieszne.
To Ty pisałeś odpowiedzi ?
Włodek

grisza_1982

• 389 / 5747
  • Zaawansowany użytkownik
07-06-2010, 20:41
>> w.luczynski, 2010-06-07 20:19:40
No dobra Roland, to było naprawdę śmieszne.
To Ty pisałeś odpowiedzi ?

No ba, pytania również ;)

Rolandsinger

• 2894 / 6470
  • Ekspert
07-06-2010, 20:43
Poczytajcie cały watek, jaja są do samego końca.

http://www.eis.com.pl/virtual/modules.php?mop=modload&name=Forum&file=viewtopic&topic=25099&forum=8

fallow

• 6463 / 6439
  • Ekspert
08-06-2010, 13:12
Mnie sie przyklad Rolandsingera bardzo podoba. Jest bardzo duzo takich. Na forach gdzie ludzie rozmawiaja o produkcji muzyki czy sprzecie ktory do tego sluzy audiofilskie pytania budza raczej wlasnie ochote do pozartowania badz listosc :)

aasat

• 2402 / 6452
  • Ekspert
08-06-2010, 13:38
działający link do tej dyskusji o wygrzewaniu słuchawek

http://tinyurl.com/348uarz

fallow

• 6463 / 6439
  • Ekspert
08-06-2010, 13:58
Jak dla mnie tutaj jest cos ciekawego :)

Dlaczego kazdy przyjmuje, ze po wygrzewaniu przetwornik zawsze bedzie gral lepiej. Skoro sie zmienia, to czy zawsze tylko "na lepsze" ? Czemu nikt nigdy nie napisal, ze zaczal grac gorzej ?

"
MB:
Ale wytłumacz mi, proszę skąd ten materiał niby wie, że ma grać lepiej. Skąd niby to wynika, że jak coś się starzeje, zużywa, pęka, parcieje itd to zawsze zaczyna "lepiej grać". Przecież to jest piramidalna bzdura. To jest dorabianie mitologii na zasadzie idiotycznego skojarzenia z dojrzewającym winem itp. W tym wątku wielokrotnie stawiano to pytanie, ale amatorzy "wygrzewania" kompletnie je ignorują."

"Cytat: Nie LEPIEJ tylko INACZEJ.
MB:
"Ależ właśnie o to chodzi, że fani "wygrzewania" upierają się wręcz, że efektem tego wielogodzinnego procesu jest POPRAWA brzmienia. Pokaż mi choć jeden post, gdzie ktoś napisał, że po wygrzewaniu słuchawki/głośniki/instrument zabrzmiały gorzej. Nie znajdziesz takiego. Bzdura na resorach."

aasat

• 2402 / 6452
  • Ekspert
08-06-2010, 14:00
Z dyskusji z forum EIS najbardziej się zgadzam ze swierdzeniem uzytkownika  lyrb  

"Nasz uklad sluchowy nie jest skomplikowany. Skomplikowane jest to co sie dzieje w naszym mozgu. Mamy potezne mozliwosci adaptacji i tak naprawde nie mamy jeszcze pojecia co tak naprawde "tam w srodku" sie dzieje.. "

Kiedyś bardzo podobały mi się k340 byłem nimi zachwycony, dzisiaj uważam je za przeciętne, choć i tak lepsze od większości słuchawek dynamicznych.  W tamtym tez czasie dzwięk z k340 wydawał mi się najbardziej realistyczny, naturalny itp. Nie sądzilem, że kiedykolwiek sie to zmieni. Nie wiedziałem wtedy tego, ze każdy potrafi je odebrać inaczej, ze inaczej słyszy.

To czy słuchawki są lepsze/gorsze jest bardzo względne, Nawet pomiary/wykresy nie potrafią nas przekonać.

majkel

• 7477 / 6469
  • Ekspert
08-06-2010, 14:17
@aasat, zrób sobie tydzień bezwzględnej przerwy od słuchania z jakichkolwiek słuchawek. Zobacz jak po tym czasie odbierzesz poszczególne modele. Dla mnie urok ortodynamików na tym właśnie polega, że zmiany dostosowawcze w mózgu czynią tak głębokie, że potem inne słuchawki nijak nie pasują do nowego układu synaps. Ja z braku czasu słucham raz na kilka dni i niezbyt długo. Wynikają z tego różne ciekawostki, np. takie, że EX700 z iRivera E10 nie mogę po tak długiej przerwie słuchać bez obniżenia 200Hz i 1kHz o parę dB oraz podbicia o kilka dB 50Hz i o jedną kreskę 3kHz.

fallow

• 6463 / 6439
  • Ekspert
08-06-2010, 14:17
Ja rowniez sie z tym zgadzam.

Pisalem juz kilka razy na naszym forum, ze ktos moze uwazac np. AKG K27x albo 24x za lepsze niz PS1000 a inna osoba odwrotnie ale reakcja byla wiadomo jaka :))

Bo tak w rzeczywistosci wiele cech o ktorych tutaj piszemy, ze sa lepsze lub gorsze to po prostu cechy, ktore swiadcza o "roznicach" a nie o tym czy cos jest lepsze lub gorsze. To juz sprawa indywidualna. Jeden lubi twardy szybki bas, inny mokry i ospaly. Jeden woli wiecej gory na 8kHz inny jej nie znosi. Jeden woli ogromna przestrzen inny uwaza ja za nienaturalna i tak w kolko.

Dodajac jeszcze fakt, ze te same sluchawki odbieramy w tak rozny sposob..... :))

Stawiam 2 forinty, ze ktos mi zaraz powie - "no to dyskusja jest bezcelowa". No wlasnie dzieki temu jest taka barwna :D :)

aasat

• 2402 / 6452
  • Ekspert
08-06-2010, 14:22
>> majkel, 2010-06-08 14:17:04
Dla mnie urok ortodynamików na tym właśnie polega, że zmiany dostosowawcze w mózgu czynią tak głębokie, że potem inne słuchawki nijak nie pasują do nowego układu synaps

Robiłem przerwy i to nic nie zmienia, dalej uważam ortho zgodnie hasłem propagandowym Yamahy "Natural Sound"

Zmęczony to byłem słuchaniem dzięku K340, HD600, DT880 itp. Ortho nie męczą mnie.

PS: jakich ortho słuchasz?