Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

fallow

• 6463 / 6439
  • Ekspert
02-06-2010, 14:28
Trzeba brac pod uwage jeszcze taki aspekt, ze jezeli Chrees ma "dodawac klasy" swojemu systemowi, wymieniajac zrodlo na "lepszej klasy", to i jedne i drugie sluchawki zyskaja fory (*)

Chyba, ze to jest tak iz te tansze Staxy ktore posiada Chrees, od pewnego "poziomu" toru juz nie rozwina dalej skrzydel a Omege bedzie mogla skalowac sie w nieskonczonosc ?

Tak czy siak, pytanie jest aktualne, co powinien zrobic Chrees. Prosze nie odbierjacie tego tak, ze jestem jakims "adwokatem Chreesa", sam po prostu jestem bardzo ciekawy. Do Omegi mialem dwa podejscia i raz mi sie nie podobalo a po ponad roku czy 2 latach podobalo mi sie znacznie, znacznie bardziej. 404 nigdy nie slyszalem.

Czy moze istniec tez taka mozliwosc, ze Chrees po prostu woli 404 zamiast Omegi ?

majkel

• 7477 / 6469
  • Ekspert
02-06-2010, 14:29
>> mirhon, 2010-06-02 10:11:12
>> asmagus, 2010-06-02 10:05:27
Nabywasz?

Powiem tak, że być może czeka mnie pewien zastrzyk gotówki :-) i jeśli coś mógłbym zmienić w systemie to:

404 na omegi
albo
wzmacniacz 006t na 227 lub 007t
albo
DACa (Mytek) na innego DACa (do 10k zł)
>>>>>
Zdecydowanie kup lepszy wzmacniacz. Zysk w stosunku do 006t miałbyś nawet używając wysokiego modelu DVD onkyo w roli źródła. Sprawdzałem właśnie z takim sprzętem, co więcej, Omega II MkII podobała mi się mniej ze swojego wzmacniacza niż SR-404 z niego. Fakt, że odsłuch był krótki i na oklepanym do bólu materiale Diana Krall - Live in Paris, ale różnice było słychać. SRM-727II bardziej mi leżał od SRM-007tII na tychże SR-404, gdy już uprzednio uznałem je za lepsze od Omeg. Innym razem z gramofonu słuchając SRM-007tII bardziej mi się spodobał od SRM-727II, ale w towarzystwie Omeg II MkI.

piter z

• 375 / 6472
  • Zaawansowany użytkownik
02-06-2010, 14:30
jest faktem ogólnie znanym że omega potrzebuje bardzo silnego wzmacniacza żeby zagrała dobrze stąd też porównanie na słabym wzmacniaczu może służyć jedynie wyciągnięciu wniosków o tym co gra lepiej w danym zestawieniu ( nigdy o tym co tak naprawde jest bezwzględnie lepsze ) - a źródło często przekręca rzeczywistość - jak jest słabe to lepiej z nim słuchać gorszych słuchawek ponieważ maskują się niedociągnięcia które lepsze słuchawki pokażą

mi osobiście pamiętam bardziej podobało się zestawienie 202+717 niż omega+007 ( chyba - niepamiętam dokładnie modelu - w każdym bądź razie starsza lampa pod omege II mkI )

pastwa

• 3849 / 6469
  • Ekspert
02-06-2010, 14:37
>> fallow, 2010-06-02 14:11:36
Co powinien zrobic by Omega zagrala mu lepiej niz 404. ? Zmienic cos w systemie, torze, uzbroic sie w cierpliwosc ?

Sek w tym, ze nie ma najprawdopodobniej takiego toru, na ktorym 404 zagraly by jednoznacznie gorzej (przy tak sprecyzowanych oczekiwaniach odnosnie brzmienia i sluchanej muzyki jakie ma Chrees) od Omeg, wiec zamiast sie starac by za jakies wielkie zainwestowane pieniadze Omegi wygraly, sensowniej chyba sie skoncentrowac na tym, aby 404 zagraly jeszcze lepiej niz graja obecnie za duzo mniejsza sume ;\'))

Tak jak u mnie, ja w zasadzie nie musze nic robic w systemie aby moje GS-1000 zagraly lepiej od CAL, ale nie musze tez nic robic aby zagraly od nich gorzej dla Gustawa i innych ;\'))

-Pawel-

• 4847 / 6074
  • Ekspert
02-06-2010, 14:39
>> pastwa, 2010-06-02 14:37:05
Tak jak u mnie, ja w zasadzie nie musze nic robic w systemie aby moje GS-1000 zagraly lepiej od CAL, ale nie musze tez nic robic aby zagraly od nich gorzej dla Gustawa i innych ;\'))

Dobrze powiedziane!

fallow

• 6463 / 6439
  • Ekspert
02-06-2010, 14:46
Czyli moze wolec 404 od Omegi i dalej bedzie mogl pisac na forum :))) ?

-Pawel-

• 4847 / 6074
  • Ekspert
02-06-2010, 14:48
>> fallow, 2010-06-02 14:46:08
Czyli moze wolec 404 od Omegi i dalej bedzie mogl pisac na forum :))) ?

Ty o ile się nie mylę wolisz ostatnio wszystko od słuchawek, których nazwy się nie wymawia i nadal piszesz więc chyba nie widzę przeszkód ;))

fallow

• 6463 / 6439
  • Ekspert
02-06-2010, 14:51
Ja pisze glownie nadęte poematy epickie czerpiące natchnienie z Tolkiena, Gwiezdnych Wojen i innej narracji skierowanej do nastolatków. Jestem poza skala :))

Gustaw

• Gość
02-06-2010, 14:57
>> pastwa, 2010-06-02 14:37:05

To dlatego, że w moim przypadku, wiek nie przytępił jeszcze czułości słuchu na wysokie częstotliwości ;-)))

Gustaw

• Gość
02-06-2010, 15:03
Tak jak pisałem nie słuchałem Omeg ale zauważam kolejny raz pewną prawidłowość na forum.
Drogie słuchawki, które akurat nie grają mają za słaby system. Tańsze słuchawki, które dobrze grają mają dobry system.
Możliwość, że droższe są gorsze od tańszych raczej nie jest brana pod uwagą a jeżeli już, to z bardzo dużym trudem.

Ale ja może "nie wiem, nie znam się ..... i zarobiony jestem" :)

Gustaw

• Gość
02-06-2010, 15:05
>> -Pawel-, 2010-06-02 14:48:19
Ty o ile się nie mylę wolisz ostatnio wszystko od słuchawek, których nazwy się nie wymawia

A ja zabłysnę inteligencją i odwagą. Czyżbyś miał na myśli produkty amerykańskiej firmy GRADO Labs ?

:)

ogorek

• 855 / 5809
  • Ekspert
02-06-2010, 15:07
>>>>>>>>>>>

Odpowiadasz na wpis
>> asmagus, 2010-06-02 11:24:17
Tak na marginesie nic nie śmieszy mnie tak jak superdrogie sieciówki do jakiegokolwiek sprzętu wpinane do nrmalnej instalacji ;)

Jaki to ma sens??

>>>>>>>>>>>

Mialem i mam takie samo podejscie ale fakt, ze roznica jest :O
Dlatego ja wolę podejscie: listwa filtrująca audio na warystorach (np. wspomniany GIGWATT PF2) lub kondycjonetr (ale to tylko jak ktos ma słyszalne zakłócenia i brumienie z sieci, sąsiada co ma urządzenia generujące zakłócenie) i potem jakis kabel zasilający.

Generalnie warto wymienic kable standardowe na jakies 3x2.5mm2 (czy w ekranie to juz kwestia gustu i przekonań) i jakies solidne wtyczki (takie Balsy to kilkanascie PLN). Czesto standardowe kable nie stykaja jak nalezy, mają male przekroje, czesto kruszące się przy wtyczce. Dla chetnych moge zaprezentowac brzmienie na kablu dobrze skręconym i takim, gdzie np. przewod neutranly nie bedzie dokrecony. Styk bedzie ale kabel bedzie przesuwal sie pod srubą. I wcale nie bedzie to zmiana gra/nie gra a wrecz w drugim przypadku ktos jeszcze powie, ze fajniej (bo cieplej i z rozlazlym basem).

Zgadza sie, masz kilometry kabla, wszedzie łaczonego śrubami. W skrzynce w domu to samo. Gniazdko to pierwszy element do którego doprawadzasz przewód i gdzie się urywa ... Teraz styk następuje poprzez blaszki w gniazdku i wtyczkę w kablu.

Ja ostatnio poprawilem brzmienie mojegokabla który wedrował po wielu znajomych i wrócił do mła.
Mam taki sam w domu a ten wspomniany wprowadzał "gorsze brzmienie". W to już nie uwierzylem (wygrzewanie :D)  i zbadalem sprawę. Okazuje sie, ze stosowanie wtyczek miedzianych ma zalety (lepsza przewodnosc) i wady (miekkość materiału). Przeszedł przez kilka domów i systemów i blaszki we wtyczce IEC baardzo słabo stykały. Rozkręciłem, oczyscilem, podoginałem i róznicy juz nie ma.

Ale tę wadę wtyczek IEC z miedzi zapamiętam ...
Audionemesis VLE, Audiolab mDAC, BP, AKG701, T90, stacj: HEED Obelisk SI
Każda modyfikacja systemu podnosi jakość brzmienia o 2 klasy wyżej. Po pewnym czasie zauważam, że się pogorszyło w stosunku do poprzedniej wersji …

Corvus5

• 2596 / 5936
  • Ekspert
02-06-2010, 15:08
A co z określeniem, że drogie słuchawki potrzebują zły system? ;)

asmagus

• 4439 / 6018
  • Ekspert
02-06-2010, 15:12
To tak jak powiedzenie, że piękne kobiety potrzebują bogatych mężów ;)))

Gustaw

• Gość
02-06-2010, 15:13
>> Corvus5, 2010-06-02 15:08:52
A co z określeniem, że drogie słuchawki potrzebują zły system? ;)

Ta wersja nie wchodzi w rachubę. Jeżeli drogie słuchawki nie grają oznacza to, że potrzebują lepszego systemu. Na końcu można się czasami dowiedzieć, że taki system nie istnieje. Nie zmieni to oczywiście faktu, że potrzebują lepszego systemu ;-)

Tak ! Wiem, że bełkot ale tylko pozorny.