Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

fallow

• 6463 / 6439
  • Ekspert
02-06-2010, 10:50
> mirhon, 2010-06-02 10:11:12
Powiem tak, że być może czeka mnie pewien zastrzyk gotówki :-) i jeśli coś mógłbym zmienić w systemie to:
404 na omegi
albo
wzmacniacz 006t na 227 lub 007t
albo
DACa (Mytek) na innego DACa (do 10k zł)

---

10K PLN to chyba na interkonekt :) do tego, prawidlowego zrodla -> http://www.dcsltd.co.uk/product/scarlatti-dac

fallow

• 6463 / 6439
  • Ekspert
02-06-2010, 10:56
PS. Oczywiscie lepiej miec caly zestaw. Transport, Zegar, DAC -> http://www.hfc.com.pl/legendy/12/

fallow

• 6463 / 6439
  • Ekspert
02-06-2010, 11:04
Odpowiadasz na wpis
>> John, 2010-06-01 19:29:52
>> fallow, 2010-06-01 14:46:13

To znaczy, ze maja tak kiepski sprzet ze nie powinni zabierac glosu ?
To za ile K powinny byc inne elementy toru dla sluchawek za 4K ? :)

Fallow przecież doskonale czujesz tą dysproporcję:)

---

Wlasnie nie za bardzo :)) Ja jak juz pisalem na forum najbardziej lubilem sluchac GS1000 z iRivera H340.

ogorek

• 855 / 5809
  • Ekspert
02-06-2010, 11:08
>>>>>>>>>>>
Odpowiadasz na wpis
>> mirhon, 2010-06-02 10:11:12
>> asmagus, 2010-06-02 10:05:27

Powiem tak, że być może czeka mnie pewien zastrzyk gotówki :-) i jeśli coś mógłbym zmienić w systemie to:

404 na omegi
albo
wzmacniacz 006t na 227 lub 007t
albo
DACa (Mytek) na innego DACa (do 10k zł)
<<<<<<<<<<<<<

Dużo osób nie docenia tego coposiada, sprzedając stracisz ... (chociaż chyba kupowałes w dobrej cenie a obecnie waluty poszły do góry)

Wypożycz na kilka dni (dużo sklepów oferuje taką możliwosć) listwę Gigawatt PF2, do tego jakis kabel sieciowy (chociaż ja jestem zwolennikiem strugania kabli np. do zasilania DAC-a przewód Furutech-a FP-Alpha 3 i jakies wtyczki IEGO). Wypożycz kilka interkonektów.

Ja kiedyś zmieniłem swojego Crystal Cable Piccollo (taka cieniutka sznórówka) na Acrolinka 2110 II (3 lata temu przy niskim kursie USD to był mały wydatek). I wydawało mi sie, ze jest duzo lepiej. O moim poprzednim IC zapomnialem. Wczoraj wyjmuję z szuflady, przeczyscilem jakims Deoxit-em podłączam i ...

- zdecydowanie słychać lepszą rozdzielczość w górze pasma
- Acrolink daje przyjemną barwę ale chyba część harmonicznych (bardzo przyjemnych w odbiorze) pochodzi wlasnei z niego. Tak przynajmniej słychać to w porównaniu z Crestal Cable.

Wczesniej na mniej rozdzielczym DAC-u (Audionemesis kontra Audionemesis VLE) Acrolink sprawiał wrazenie naturalniejszego. Polecam wypozyczyc, spróbowac takiego Crystala. Słabo sie sprzedają bo kazdy woli grube kable (z daleka wyglądające na audiofilskie) a ten ma 2-3 milimetry grubosci... :)
Audionemesis VLE, Audiolab mDAC, BP, AKG701, T90, stacj: HEED Obelisk SI
Każda modyfikacja systemu podnosi jakość brzmienia o 2 klasy wyżej. Po pewnym czasie zauważam, że się pogorszyło w stosunku do poprzedniej wersji …

Rolandsinger

• 2894 / 6470
  • Ekspert
02-06-2010, 11:23
Ja nie wiem, co Wy chłopaki się tak oszczędzacie ostatnio.

Wiadome jest, że jeśli takie źródło jak dzielony Accu nie pomoże, to jeszcze pozostaje zamówić coś u Waszczyszyna za milion baksów, ale też nie ma gwarancji, że to wystarczy.

W ogóle nie zdajecie sobie sprawy, że wykwint to czasem coś bezcennego, ulotnego i metafizycznego, a zatem bezcennego.

Śląski Festiwal Jazzowy przeniesiony na październik - kto będzie? -> Priv
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

asmagus

• 4439 / 6018
  • Ekspert
02-06-2010, 11:24
Tak na marginesie nic nie śmieszy mnie tak jak superdrogie sieciówki do jakiegokolwiek sprzętu wpinane do nrmalnej instalacji ;)

Jaki sens ma stosowanie kabla sieciowego za xxxx zł gdy już od kontaktu w ścianie biegnie zwykły miedziak lub stara aluminiowa "listwa"? Rozbawił mnie gość, który mieszkając w bloku w Krakowie nabywa sieciówki za blisko 3 k/zł do każdego sprzętu audio ... i słyszy różnice ;) W ścianie zwykły kabel 3x 1,5 mm2 aż do bezpieczników a dalej ... instalacja sprzed 30 lat.

Jaki to ma sens??

Odbiegając jeszcze dalej, gdzieś ostatnio czytałem, że wpływ sieciówki na dane urządzenie może być w ogóle słyszalny tylko wtedy gdy to urządzenie ma źle zaprojektowane zasilanie bowiem jeśli zasilanie jest dostatecznie wydajne a kondensatory mają duży zapas pojemności nie ma fizycznej możliwości by sieciówka miała wpływ na dźwięk. Jakie jest tu wasze zdanie?

ptx

• 651 / 6471
  • Ekspert
02-06-2010, 11:29
znajomy szukam kabla do Creative Aruvana Live co byście mogli polecić z dostępnych w kraju.

Rolandsinger

• 2894 / 6470
  • Ekspert
02-06-2010, 11:44
@ asmagus

Jako wielki sceptyk, muszę przyznać, że sieciówki mają wpływ, w niektórych systemach dość słyszalny.Wpływ jest słyszalny głównie w urządzeniach niskoprądowych (CD, DAC), na wzmacniaczach nie robi to żadnego wrażenia, pewnie za sprawą owego zasilania. Niemniej taką sieciówkę możesz sobie sam sporządzić za jakieś 50 zł, a z superwtykami za 80 zł, a zagra tak samo, jak ta za 10kzł. Wyjaśnienia fizycznego nie podam, bo jeszcze nie jest znane, jednak w praktyce to działa, a kosztuje niewiele.

Śląski Festiwal Jazzowy przeniesiony na październik - kto będzie? -> Priv
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

fallow

• 6463 / 6439
  • Ekspert
02-06-2010, 11:44
Kiedys jak kupilem sobie takie fajne Tung Sole 5998 i patrzylem sie w nie jak sluchalem muzyki to wydawalo mi sie, ze wokale sa pelnie ciepla i aksamitu. Jak uzywalem 6C33C to myslalem sobie, no tak - takie lampowy dzwiek ale troche wojskowy, precyzyjny, prawie jak tranzystor. Jak sluchalem na lampie z logo IBM 7236 to mi sie wydawalo, ze to dopiero jest komputerowa precyzja ale z lampowa dusza.
Jak uzywalem malutkich 408a to sobie tak myslalem, ze tak troche cieplo jest i wolalbym miec "wieksze lampy". Potem tak sobie pomyslalem, wszystko to to i tak badziewie, chcialbym miec wzmaka na takiej lampie:

Ale sie obudzilem :))

asmagus

• 4439 / 6018
  • Ekspert
02-06-2010, 11:46
Jakbyś już miał to pomyślałbyś, że te lampy przypominają .... ;)

fallow

• 6463 / 6439
  • Ekspert
02-06-2010, 11:46
Czy dziala to zalezy dla kogo. Pamietasz Roland jak kiedys u Ciebie bylismy z Majkelem i mieliscie jakis IC na ktory byl zalozony ferryt ? Dawaliscie mi tego sluchac z zalozonym i zdjetym a ja jakos nie moglem zauwazyc zadnej roznicy. Dla Was byla oczywista.

asmagus

• 4439 / 6018
  • Ekspert
02-06-2010, 11:48
>> Rolandsinger, 2010-06-02 11:44:07

Ja rozumie, że w kablu powinna być miedź ;) a kable po 4 zł z allegro mają jej jak na lekarstwo. Chciałem napisać, że między kablem normalnym (z miedzią i wtykiem gwarantującym kontakt) a kablem za 10 k/zł nie powinno być słyszalnej różnicy.

fallow

• 6463 / 6439
  • Ekspert
02-06-2010, 11:49
Pewnie tak samo, zacierala sie dla mnie roznica miedzy EMU a Benchmarkiem :) a dla wielu pewnie jest oczywista. Byc moze mam po prostu za malo wykwintne uszy :)

chrees

• 1662 / 6469
  • Ekspert
02-06-2010, 11:51
Niedobre ludziska z audiohobby tak mnie ponapuszczały i zafrapowały, że udam się dziś do Korisa i dopożyczę wzmacniacz (lampiszcza) do Omeg. W sumie to ciekawość mnie zżera* :)
Tylko strach wielki co się stanie jeżeli baaardzo mi się spodoba... ;P

*Powiem uczciwie: szczególnie interesuje mnie zestawienie z 404, a dopiero w drugiej kolejności ewentualne przepoczwarzenie Omegi w Boga Dynamiki.

-------------------------------------------------------------------------------
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.
.
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.

fallow

• 6463 / 6439
  • Ekspert
02-06-2010, 11:51
Sie nie znasz Asmagus, nie znasz sie na wykwintnej fizyce i nie rozumiesz jak to dziala. Takie osoby co to tylko troche liznely fizyki nigdy nie pojma na czym polegaja te zjawiska.

Pewnie uzywacie z Chreesem jakiejs tandety z komputronika. Wstyd mi za Was :))