Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

Vinyloid

• 2470 / 5684
  • Ekspert
02-06-2010, 21:15
chrees na miłość boską - poodkurzałbyś pod tym komputerem !

aasat

• 2402 / 6452
  • Ekspert
02-06-2010, 21:17
>> Vinyloid, 2010-06-02 21:15:53
chrees na miłość boską - poodkurzałbyś pod tym komputerem !

Jakim komputerem? ja tu widzę kaloryfer :)

Ged

• 1725 / 6471
  • Ekspert
02-06-2010, 21:41
Chrees
Bardzo nam się podoba Twój wykwint.
Dwa pytania:
- czy gdyby nie było różnicy cenowej zostały by u Ciebie Omegi ?
- dlaczego komp stoi na biurku ?
Ciekawe na jak długo życzliwy sponsor pożyczył Ci sprzęt i czy zmieni się Twój punkt widzenia po kilku dniach. Napisz koniecznie o muzyce spokojniejszej, przecież nie słuchasz tylko łojenia.
Włodek

mirhon

• 438 / 6357
  • Zaawansowany użytkownik
02-06-2010, 22:05
@chrees

Nie bardzo rozumiem słuchałeś 404 na lepszym wzmacniaczu czy nie ? Jeśli tak to rozumiem że  z lepszym źródłem czyli PS DL III. Sprawdź proszę, jaka jest różnica w stosunku do gorszego wzmacniacza tzn 404 + 006tII vs 404 + 007t - jestem bardzo ciekaw czy skórka warta wyprawki.
A tak BTW co robiło za transport cyfrowy do DACa ?

pastwa

• 3849 / 6469
  • Ekspert
02-06-2010, 22:14
widze Chrees ze lubisz anime ;\'))

ps. napisz koniecznie jak sie sprawdza DAC PS-a wpiety do kompa, jest wyraznie lepiej ?

chrees

• 1662 / 6469
  • Ekspert
02-06-2010, 23:14
w.luczynski ---> Gdyby nie było różnicy cenowej to miałbym niezły zgryz. Wziąwszy jednak pod uwagę zachowanie Omeg przy niewyrafinowanej muzyce "typu Rammstein"... Omegi są super, szczególnie z tym PS Audio, ale ostre granie to dla nich chyba orzech nie do zgryzienia, przynajmniej jak dla mnie, bardzo chciałbym posłuchać zestawu, na którym miażdżą makrodynamiką :>. Komp jest na biurku, ponieważ jeszcze parę lat temu potrzebowałem do niego stałego dostępu w celu "majsterkowania" (jest na stałe otwarty od strony ściany), poza tym pod biurkiem jest niewiele miejsca. Z klasyki lubię słuchać interpretacji Jordi Savala. Oczywiście z Omegą jest miło i magicznie, ale nie wiem czy bardziej prawdziwie. Omegi grają bardziej z dystansu i jakby zza zasłony (to bardzo elegancka kotara uszyta ze szlachetnych materiałów, ale jednak brutalna prawda ma swój urok).

mirhon, pastwa ---> Postaram się porównać wzmaczki, ale to już pewnie jutro i nie spodziewaj się kwiecistych opisów, ok? :> Najlepiej pożyczony położę na moim, inaczej nie sięgną moje wyrafinowane kable z karty dźwiękowej ;) PS Audio jest pędzony z E-MU 1212m przez wyjście optyczne w jej części cyfrowej, co pozwala mi dokonać szybkich porównań między brzmieniem części analogowej mojej wykwintnej karty muzycznej i wypożyczonego DACa. DAC jest jednak nieco lepszy (zdecydowanie barwy, może minimalnie rozciągnięcie skrajów pasma, przestrzeń, więcej nie wymyślę, ciekawe co by wykazały ślepe testy ;>) tym niemniej dobrze sobie czasem nausznie przypomnieć o jakich różnicach tutaj mówimy. Odnoszę wrażenie, że przepaścią nazywamy większość wiejkich rowów, jakkolwiek przeskakiwanie nawet przez ten ostatni jest zapewne wielką próbą dla zmanierowanego audiofila ;) Oprócz tego na pierwszy rzut ucha lepiej brzmi w DACu wejście optiyczne niż USB. Niestety!

-------------------------------------------------------------------------------
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.
.

chrees

• 1662 / 6469
  • Ekspert
03-06-2010, 08:50
Kurcze, widzę że zacząłem wczoraj wieczorem pisać coś o "prawdzie"... Wybaczcie, musiałem nie być do końca sobą...
Lepiej już nic nie będę pisał. Omega gra przepięknie :)

.

Ahmed

• Gość
03-06-2010, 10:33
>> chrees, 2010-06-02 23:14:15
Oprócz tego na pierwszy rzut ucha lepiej brzmi w DACu wejście optiyczne niż USB. Niestety!

A bo to nie jest takie proste zrobić dobre USB w DAC-u.

mirhon

• 438 / 6357
03-06-2010, 11:38
>> chrees, 2010-06-03 08:50:04
Kurcze, widzę że zacząłem wczoraj wieczorem pisać coś o "prawdzie"... Wybaczcie, musiałem nie być do końca sobą...
Lepiej już nic nie będę pisał. Omega gra przepięknie :)

Te doznania dotyczą rozumiem pełnego combo Omegi.
Chrees bardzo Cie proszę zrób porówania do:
Omega + 006tII, 404 + 007t i napisz któremu z tych zestawień nabliżej do pełni szczęścia (w odniesieniu do full zestawu omegi). No chyba że Omegi grają tak inaczej, że nie ma sensu robić takich porównań i jedynie komplet omegi ma sens.
Mnie zwłaszcza interesuje 404 + 007t vs 404 + 006tII i czy zmiana wzmacniacza przynosi jakąś wyraźną poprawę.

chrees

• 1662 / 6469
  • Ekspert
03-06-2010, 12:10
mirhon ---> Dopiero wieczorem, ponieważ będę musiał zmykać na rodzinną wyprawę do Wągrowca. Na jakimś konkretnym gatunku muzyki? Coś cięższego czy masz jakieś inne życzenia?  Zresztą moim zdaniem słuchaweczki Omegi grają po prostu zupełnie inaczej od 404. Jeżeli brakuje Ci w 4040 wypełnienia, gładkości, przestrzenności, mniejszej nachalności (jeżeli 404 grają dla Ciebie za bardzo na twarz), pastelowości (w milionie odcieni) i większego SPOKOJU (to ostatnie dla mnie skreśla Omegi, ale to zaledwie kwestia moich preferencji) to kup sobie Omegi, nawet bez wymiany wzmacniacza odczujesz kolosalną różnicę, czy na plus to już kwestia tego, czego oczekujesz. Ufam, że masz świadomość, że pisząc o "pełni szczęścia" odwołujesz się do tak wielu nieznanych Ci zmiennych (lokujących się po mojej stronie), że nie oczekujesz - mam nadzieję - jakiejś "wiążącej" odpowiedzi z mojej strony? ;)

.

mirhon

• 438 / 6357
03-06-2010, 12:31
>> chrees, 2010-06-03 12:10:36
mirhon ---> Dopiero wieczorem, ponieważ będę musiał zmykać na rodzinną wyprawę do Wągrowca. Na jakimś konkretnym gatunku muzyki? Coś cięższego czy masz jakieś inne życzenia?

Np rock progresywny i to w różnych wydaniach np. Pink Floyd, Genesis, Marillion. Zwłaszcza ci ostatni mogą być ciekawi na omegach z racji dość jasno nagranych płyt. Jak byś chciał to mogę wystawić Ci jakieś Flacki ;-) w sieci do testów. Jakby co daj znać na PW.
I byłbym ciekaw jak zagrałaby na omegach taka np. Alanis Morissete, bo pomimo bardzo jasnych i ostrych brzmień odczuwam jednak trochę braku impaktu na 404. Być może złagodzenie środka w omegach przesunie równowagę i podstawa basowa i impakt takich nagrań będzie bardziej zauważalna.

A tak BTW zrobiłem dzisiaj porównania do dynamików (bo je sprzedaję :-) ), które mam czyli Denonów D2000 i AKG K280 Parabolic. Wpinałem je do dziurki Myteka i powiem krótko - nie mają startu do zestawu 4040 w żadnym aspekcie. Co z tego że czasem basu jest więcej skoro jest on "bezpostaciowy" reszta pasma i przestrzeń to całkiem odmienna bajka na staxach - i nie mam klapek na oczach/uszach jak niektórzy twierdzą - to trzeba usłyszeć. Chress Ty wiesz o czym mówię, sam mi pisałeś, że zdziwię się jak "brudne" są dynamiki (zapewne są wyjątki, ale jakoś nie mam ochoty ich szukać...).

Vinyloid

• 2470 / 5684
  • Ekspert
03-06-2010, 12:43
W mojej ocenie Alanis Morissette nie zagra dobrze na żadnym sprzęcie z tej prostej przyczyny, że jej nagrania są kiepsko zrealizowane.

chrees

• 1662 / 6469
  • Ekspert
03-06-2010, 12:46
mirhon ---> I\'ll do my best :)

Pink Floyd mam, jakaś konkretna płyta? Starsze ciekawe muzycznie dokonania, czy nowsze pomyje? ;>
"Być może złagodzenie środka w omegach przesunie równowagę i podstawa basowa i impakt takich nagrań będzie bardziej zauważalna" ---> Jeżeli pod pojęciem "impakt" rozumiemy w przybliżeniu to samo (a kto to wie? ;D), to moim zdaniem nie występuje... Bas w Omegach wydaje mi się jakiś troszkę podbity, lecz zmiękczony. W 404 wydaje się krótszy (co moim zdaniem nie wynika z niczego innego, niż z inaczej położonego środka ciężkości), lecz bardziej zwarty. Pewnie rzucę herezję, lecz nie wydaje mi się, żeby Omegi schodziły niżej, wydaje mi się, że mają po prostu trochę "podbity" bas. Wszystko piszę z naciskiem na "wydaje mi się", OK? ;D
Muszę lecieć.

.

mirhon

• 438 / 6357
03-06-2010, 13:20
>> Vinyloid, 2010-06-03 12:43:07
W mojej ocenie Alanis Morissette nie zagra dobrze na żadnym sprzęcie z tej prostej przyczyny, że jej nagrania są kiepsko zrealizowane.

Niewykluczone. Być może zbrudzenie i koc na dynamikach maskuje te wszystkie niedociągnięcia i da się tego słuchać nie zagryzając zebów....

fallow

• 6463 / 6439
  • Ekspert
03-06-2010, 13:45
Na pewno to ten koc na AKG K1000, Grado PS1000, GS1000, Sony MDR SA5000, D7000 (wymieniac dalej?) :)) sprawia, ze tam wlasnie wszystkie niedociagniecia sa maskowane. To takie sluchawki znane z maskowania niedociagniec :) Zapomnialem jeszcze o brudnych Beyerach T1. Na szczegolna uwage zasluguje tez moim zdaniem SA5000 ktore maskuja do tego stopnia, ze nawet nie trzeba zagryzac zebow :))