Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

majkel

• 7477 / 6469
  • Ekspert
03-06-2010, 17:03
Ja nie chcę ani tych ani tych. HE-5 nawet bez słuchania. Producent sam potwierdził wypuszczając HD-5 LE, że nie jest to dopracowana konstrukcja. Lektury obowiązkowe na dzień dzisiejszy dla mnie to Audeze LCD-2 i Beyerdynamic T-1. Wolałbym, żeby Audeze okazały się lepsze.

Mogos

• 382 / 6367
  • Zaawansowany użytkownik
03-06-2010, 17:07
Tak ten artykuł jest dla mnie wyznacznikiem podjęcia decyzji o nie kupowaniu HE5. Artykuł jak dla mnie jest napisany bardzo rzeczowo. Nie jest to opinia użytkownika jednych z nich. Nawet jeżeli na jej treść miały wpływ jakieś czynniki nieobiektywne a w necie są różne opinie na temat porównań tych dwóch słuchawek to można zakładać, że HE5 mogą zagrać tak dobrze jak HD800 ale nie na odwrót a HD800 już mam. Opisane różnice były dla testującego bardzo wyraźne.
niech gra muzyka, a z całą resztą jakoś będzie

mirhon

• 438 / 6357
03-06-2010, 17:14
>> kopaczmopa, 2010-06-03 16:54:54
>Kupiłem niedawno to unplugged (jagged little pill) i do realizacji (w sensie technicznym) np. do takiej Diany Krall to dzieli je lata świetlne - niestety.

"całkiem ok" to jak "prawie" w reklamie żywca :-)

Vinyloid

• 2470 / 5684
  • Ekspert
03-06-2010, 19:45
@ Rolandsinger

>>Dlatego audiofyl nie słucha takich Morissette i tysiąca innych muzyków, zresztą oni nie stanowią clou tego hobby, to tylko niezbędny dodatek jak paliwo dla samochodu, ale przecież nie ono jest przedmiotem zainteresowania motomaniaków.

Całe szczęście, że istnieją na świecie muzycy którzy przykładają wagę do brzmienia swoich produkcji. W innym przypadku to (i wiele innych) forów jak i producentów sprzętu nie miałoby racji bytu. Tym samym nie byłoby się z kogo ponabijać. A nie ma nic gorszego niż nuda ;)

Pani Morrisette nie słucham, bo nie interesuje mnie muzycznie. To, że brzmieniowo jest do bani tylko potęguje moją niechęć do słuchania jej płyt. W końcu nie każdy "audiofyl" musi być masochistą.

alghar

• 639 / 6181
  • Ekspert
03-06-2010, 20:14
@ chrees  obecnie masz chyba DAC  PS-Audio u siebie

@Piotr   twoja  wypowiedz "Mnie zewnętrzne DAC trochę śmieszyły, aż usłyszałem co robi DAC za cztery tysiące od PS-Audio z odtwarzaczem MBL za trzydzieści tysięcy. Wtedy przestałem się śmiać, bo mi mowę odjęło."

ten DAC PS-Audio  jako zródło do GS 1000  co  o tym  myślicie  ????

majkel

• 7477 / 6469
  • Ekspert
03-06-2010, 20:15
>> Piotr Ryka, 2010-06-03 19:27:58
Rolandsinger
>>Dlatego audiofyl nie słucha takich Morissette i tysiąca innych muzyków, zresztą oni nie stanowią clou tego hobby, to tylko niezbędny dodatek jak paliwo dla samochodu, ale przecież nie ono jest przedmiotem zainteresowania motomaniaków.

Ciekawe czego też ten "audiofyl" słucha poza twoim monotonnym pieprzeniem głupot.

Rolandsinger już to wyartykułował. Nie-audiofyl, cokolwiek to znaczy, słucha tysięcy artystów na poziomie Alanis Morisette. Nie mam cienia wątpliwości, że takie talenty objawiają się w tysiącach.
Nigdy nie rozumiałem uwielbienia dla tej artystki.

kopaczmopa

• 786 / 6409
  • Ekspert
03-06-2010, 20:15
dla mnie Morissette slucha sie spoko, cos chyba macie wiec z Waszymi sprzetami, sorry.
ciekawosc brzmienia

majkel

• 7477 / 6469
  • Ekspert
03-06-2010, 20:19
Na moich sprzętach wyraźnie słychać, że śpiewa drętwe, pretensjonalne kawałki, a na monitorach widać, że jest nieszczególnie piękna. Nie jest to moim zdaniem powód, dla którego powinienem zmieniać sprzęty, gdyż dostatecznie dużo artystów i artystek wypada na nim dużo ciekawiej. Choćby taka Melua daje lepsze wrażenia słuchowe i wzrokowe, a nawet Krallowa.

mirhon

• 438 / 6357
03-06-2010, 20:26
>> majkel, 2010-06-03 20:19:56
Na moich sprzętach wyraźnie słychać, że śpiewa drętwe, pretensjonalne kawałki,

Wolę Alanis niż nie jedno "audiofilskie" plumkanie...
Kwestia cudzego gustu  nie powinna nikogo obchodzić. Jak ktoś chce to może nawet słuchć Dody na Staxach ;-)

pastwa

• 3849 / 6469
  • Ekspert
03-06-2010, 20:36
>> Rolandsinger, 2010-06-03 16:16:35
Dlatego audiofyl nie słucha takich Morissette i tysiąca innych muzyków, zresztą oni nie stanowią clou tego hobby, to tylko niezbędny dodatek jak paliwo dla samochodu, ale przecież nie ono jest przedmiotem zainteresowania motomaniaków.

ide Roland o zaklad, ze mam wiecej albumow z Twojej plytoteki u siebie w domu niz Ty z mojej, w zasadzie (o ile mnie pamiec nie myli) to nie wymieniles ani jednego wykonawcy tutaj na forum,ktorego plyty nie moglbym miec w ciagu 10 minut w odtwarzaczu. Naturalnie nie zapominam, ze to ja jestem wstretny audiofil, a Ty meloman, milosnik muzyki..

intuos

• 1003 / 6469
  • Ekspert
03-06-2010, 21:05
>> Mogos, 2010-06-03 16:19:33
Porównanie ortodynamików z HD800. Senki jednak lepsze.
http://www.headfonia.com/?p=1442

Czemu samemu nie sprawdzisz?
jezeli opierasz sie na obcej nie znanej ci osobie to faktycznie nie ma o czym mowic.....przepraszam sluchac....

kopaczmopa

• 786 / 6409
  • Ekspert
03-06-2010, 21:21
>Na moich sprzętach wyraźnie słychać, że śpiewa drętwe, pretensjonalne kawałki, a na monitorach widać, że jest nieszczególnie piękna. Nie jest to moim zdaniem powód, dla którego powinienem zmieniać sprzęty

dla mnie to Melua przynudza choc tez ja lubie.
A kawalki Morissette sa dla mnie znakomite, nie wszystkie rzecz jasna.
Mowie tylko o tym ze jak u kogos to zle brzmi znaczy ma sprzet do d...y.
ciekawosc brzmienia

Vinyloid

• 2470 / 5684
  • Ekspert
03-06-2010, 21:26
@ kopaczmopa

>>Mowie tylko o tym ze jak u kogos to zle brzmi znaczy ma sprzet do d...y.

Jak ktoś ma ma sprzet do d...y to nic na nim dobrze nie brzmi. Chyba, że istnieje jakiś specjalny tylko do odtwarzania Alanis Morissette ;)

majkel

• 7477 / 6469
  • Ekspert
03-06-2010, 22:06
Zgaduję, że audiofilskie plumkanie to np. Patricia Barber i tutaj muszę się zgodzić - walory audiowizualne Alanis są o niebo lepsze. A jak ktoś ma sprzęt do d..y, to inna d..a na nim nie zabrzmi dobrze. Tak więc widać, że gusta na forum są różne, a i sprzęt kompatybilny z różnymi d..ami.

Mogos

• 382 / 6367
03-06-2010, 22:19
>>aasat
A nie sprawdzę bo byłyby to wyrzucone pieniądze. Czy myślisz, że facet który dokonywał odsłuchów był jakoś upośledzony. To co napisał bardzo się trzyma kupy i odnośnie opisu HD800 jest jak najbardziej prawdziwe. Jeżeli pisze o HD800 tak jak ja je odbieram to mi wystarcza żeby wyrobić sobie pogląd o HE5. Nie mam powodu, żeby nie wierzyć tej opinii. Słuchawki porównywane są łeb w łeb. Po co mam odkrywać to samo i wyrzucić pieniądze w błoto. Nie stać mnie :).
niech gra muzyka, a z całą resztą jakoś będzie