Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

Dawindyk

• 140 / 6092
  • Aktywny użytkownik
08-06-2008, 01:45
>>vector
Probowales je jakos modyfikowac?. Ja poki co zaczalem od uzupelnienia poduszek i czuje lekka zmiane sceny

Rolandsinger

• 2894 / 6104
  • Ekspert
08-06-2008, 03:08
@ Vector

A jaką mają średnicę te Denony? Wiele osób pisze, że nie na pierwszym planie. To by była zasadnicza różnica między nimi a K701. Bas jest ponoć za mocny, stąd konieczność modyfikacji. Góra podobna do CAL! Jak to odbierasz?

Rollo
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

Rafaell

• 5033 / 6100
  • Ekspert
08-06-2008, 09:14
>> vector, 2008-06-08 00:50:19

Nie zapomnij ze te Twoje Pioneery Monitor10 też mogły mimo lat być słabo słuchane, tak ze raczej też je  wygrzej.
Już pisałem że ludziska czasem kupią coś dobrego ale z byle czym to nie zagra no i "zły" produkt idzie na półkę bo pokazuje wady reszty i drażni

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
audiostereo.pl-ukradzione mi forum;jedyny legalny właściciel swoich postów i czytanej bezprawnie prywatnej korespondencji

IQ Partners S.A.nie dziękuję zostałem oszukany a ich akcje lecą na pysk
Site S.A.nie dziękuję zostałem oszukany czy powierzyłbyś reklamę i pieniądze komuś takiemu ?

ptx

• 651 / 6105
  • Ekspert
08-06-2008, 09:59
>> Rolandsinger, 2008-06-08 00:16:09
Za dużo czytasz head-fi. Tak twierdzi tylko jeden z userów, w dodatku jest osobnik pokroju Elberotha z a-s. Z tego co piszą inni, bardziej obiektywni, D5000 są to słuchawki bardzo podobne do CAL! czyli ciepłe, słodkie z waniliową górą natomiast K701 są ciemne i do bólu neutralne ale nie słodkie, no chyba że wymusi to na nich tor.

jeżeli denony są cieple i słodkie do będzie to odpowiednie zestawienie do lebena który jest dosadny ,przejrzysty i niczego nie podkolorowuje.moje obawy dotyczą tylko basu który w systemie dopasowanym pod akg701 może być zbyt mocny z drugiej strony hd 650 także wypadają dobrze na cs300 a basu maja trochę nadmiar.

/Każda rzecz ma dwie strony. Fanatycy widzą tylko jedną/
- Schutzbach

Rafaell

• 5033 / 6100
  • Ekspert
08-06-2008, 10:38
>> ptx, 2008-06-08 09:59:37

No to D5000 będą grały z Lebenem jak CAL wielu to się tutaj podoba :)

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
audiostereo.pl-ukradzione mi forum;jedyny legalny właściciel swoich postów i czytanej bezprawnie prywatnej korespondencji

Site S.A.nie dziękuję zostałem oszukany czy powierzyłbyś reklamę i pieniądze komuś takiemu ?

majkel

• 7477 / 6103
  • Ekspert
08-06-2008, 10:41
@ptx, z jednej strony niby fakt z tym dopasowaniem pod K701, ale z drugiej warto zwrócić uwagę na impedancję Denonów - 25 ohm. Zależnie od konstrukcji wzmacniacza może okazać się, że przy tak niskiej impedancji nieco ten bas zroluje. Najlepiej sprawdzić na wygrzanych słuchawkach.

lancaster

• Gość
08-06-2008, 10:54
No to moze nieśmialo zaczne :)
5000 sa bardzo dynamiczne i swobodne, lepsza kontrola dźwięku w całym pasmie - sam środek w porównaniu z CAL wydaje sie bardziej zebrany ale też nie jest to posuniete do granic sterylnosci. Dla mnie denony(niewygrzane) są swietnymi sluchawkami....acz sluchajac w domu CAL nie czuję potrzeby kupowania denona :) Gdyby te słuchawki lezały u mnie jedne obok drugich pewnie cześciej sluchalbym denona....choc nietórych nagran wraz z "gęstym" sposobem ich prezentacji pomimo mniejszej swobody słuchałbym na CAL.
Dla jednego ze słuchajacych CAL wydawały sie nawet ostre ;) ....więc rózne sa gusta. Dla mnie wielkim plusem denona jest 3d prezentacja dxwięku(kazdego) jak trafnie moim zdaniem okreslila styl dźwięku z denonów osoba dla której cAL byly ostre(a z czym sie oczywiscie nie zgodziem:)) jest to typ grania posiadajacy swobode jak z odgrody. Dźwięki nie sa wymuszone - dynamika i bezpośredniosć na wysokim poziomie, jednoczesnie jest w tym dźwieku nieco słodyczy(ale nie doslodzenia) co sprawia ze przyjemnie sie denonów slucha - to est wciągający typ prezentacji. w mojej opinii bardzo powazna alternatywa dla grado....choc w tonacji bardziej pzypominają dt880 z tego co pamiętam(tu prosze mnie nie trzymac za słowo bo bayerów słuchaem dosć dawno)
Wykonanie referencyjne, wygoda super, a przy cenie 1Kzl jaki trzeba zaplacic za te słuchawki w stanach są w mojej opinii prawie tak atrakcyjne jak CAL(mój prywatny mistrz świata w relacji cena/jakość :)).
No i powiedzmy sobie wprost - 5000 sa lepsze od CAL :) .... tyle ze cAL kosztują 150zł a denony 2,5Kzł u naszego distro.
Przyjemnosć ze słuchania nie dyskwalifikuje CAL - w kazdym razie w tej chwili denon to mój nr 1 na ew. słuchawkową przesiadke kiedys tam.

Rafaell

• 5033 / 6100
  • Ekspert
08-06-2008, 11:00
Przesiadać się przesiadać ATH5000 też miały być rewelacją i jakoś cisza dziwna sie zrobiła
Rafaell

Rolandsinger

• 2894 / 6104
  • Ekspert
08-06-2008, 14:12
Trochę mnie zmartwił ten sterylny środek w egz. niewygrzanym. To może oznaczać, że gdy się wygrzeją, to będzie chudawo, a tego bym nie chciał. Lan, a jak z basem, jak piszą inni kontrola super, ale co z ilością, nie dominuje?

Rollo
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

Dawindyk

• 140 / 6092
  • Aktywny użytkownik
08-06-2008, 14:21
>>Rolandsinger

A kto twierdzi ze w D5000 kontrola basu jest super? Dominowac nie dominuje - a to czy jest go za duzo czy za malo to juz kwestia gustu

lancaster

• Gość
08-06-2008, 14:34
Roland, środek 5000 nie jest sterylny :) Jest czystszy niż z CAL - tak to odebralem....nie wiem jak to ując ale spróbuje.....w 5000 masz wrażenie przy bezposrednim porwnaniu z CAL ze jest naturalniej/dynamiczniej a jednak prezentacja CAL nie przeszkadza i nie odbiera sie jej jako nieznosnie slabszej :)
Moze tak....dynamika, werwa, do tego fizologiczność i taka jakby cisza w tle to cech brzmienia denonów. CAL jest niby slabszy ale rownie angazujacy....i nie wiem czy wokale z cAL choć nieco bardziej przybrudzone nie a bardziej sexy ?:)
Jaeszcze posłucham przy nadarzajacej sie okazji.
W kazdym razie 5000 to nie pitupitu ala np. senki hd600 tylko pełnokrwiste granie lekko skierowane w kierunku plastycznosci...w cAL ta plastycznosc jest byc moze za daleko posunięta a w kazdym razie orównujac z denonem slychać lekkie poluzowanie dyscypliny. Bas z 5000 jest lepie kontrolowany i z bardzo ładnym kopem, z CAL jest go w kłębie więcej i ma sie wrażenie ze tąpa czasami nizej, ale jets tez lekko względem denona rozmazany(choć nie okresliłbym go przy denonie jako nienaturalny - raczej ukaon w kierunku "efektowności wolumenowej" wzgledem reszty pasma)
Bas 5000 jest na pewno lepiej kontrolowany niż z CAL...ale czy to wazne ?:) Dla mnie i Denon i CAL to sluchawki w ktorych świetnie sie sucha muzy, można wypoczywac, można przywalić a dxwiek jest wciagający w obu pryzpadkach....to ze pasmo nieco inaczej ułozone nie ma  najmniejszego znaczenia. Dla pusrystow słuchawkowych wybór spośród tych dwóch konstrukcji jest prosty - denon, który moim zdaniem jest lepszy technicznie....czy pod kazdym względem...myślę ze tak....ale sama frajda ze słuchania muzy jest wielka i na jednych i drugich konstrukcach. Mam CAL od jakiegoś czasu i jeszcze ich nie przyapałem na braku emocji i "audiofilskim" pitupitu przynudzaniu.
Kazda płyta na nich dobrze idzie, podobnei jak na denonie,a  ze denon technicznie lepszy....no cóż w końcu 15x droższy :)

PS. Wykonanie denonów jest klasa samą w sobie i tu do CAL nawet porównywac nie bedę. Wygoda noszenia też niestety wyższa, choc użytkownicy CAL wiedzą ze to wygodne słuchawki.

lancaster

• Gość
08-06-2008, 14:36
Rafaell, tak po prawdzie musiałbym miec denony w domu i sprawdzic przez miesioac po które słuchawy częściej sięgam. Wtedy bez watpliwosci bym wskazał które dla mnie lepsze w skali bezwzględnej. Ale tylko dla mnie.

Rolandsinger

• 2894 / 6104
  • Ekspert
08-06-2008, 15:25
Widzę zwiastuny nowej mody.

Najpierw był ogólny, popremierowy szał na K701, który nieco ostygł po krytycznej recenzji Piotra, następnie ordodoksi wrócili do korzeni, czyli do Grado, choć ich pozycja została mocno nadwątlona wskutek pewnego meetingu u Inżyniera bodaj, gdzie DT880 spektakularnie ustawiły w kącie pikantne RS-1 i usypiające AKG. Blask chwały Beyerów był cokolwiek przelotny, gdyż w międzyczasie pojawiły się GS1000, wywołujac niemałe zachwyty, ale i kontrowersje, w następstwie czego wielu straciło co najmniej 500 zł, kupiwszy je w ogólnej ekstazie za 3kzł, zbywając po dwóch tygodniach za 2,5 kzł (a biedne dzieci w Tanzanii umierają z głodu). Tymczasem swoje 5, może 15 min. miały Edition 9, jednakże wobec ich astronomicznej ceny i idiotycznej relacji cena/jakość, jak i ogólnej niemocy (moje skromne zdanie) zaliczono je w poczet nieosiągalnej egzotyki. Niewiele później za sprawą niejakiego Lebena K701 wracają do łask, wywołując u wielu niemały zachwyt. Emocje studzi jednak zachowawcza (choć moim zdaniem obiektywna recenzja Piotra), koniec końców objawiła się nowa gwiazda - Denony D5000. Warto też wspomnieć o równolegle rozgrywającej się spektakularnej historii CAL!, które pierwej z racji proweniencji, zostały bezdyskusyjnie zdyskredytowane, by po kilku recenzjach zyskać glorię zjadacza hi-endu.

Czekamy na rozwój błyskotliwej kariery Denonów.

A ja pokornie wracam do słuchania muzyki, na czymkolwiek...    

Rollo

Rafaell

• 5033 / 6100
  • Ekspert
08-06-2008, 15:26
>> lancaster, 2008-06-08 14:36:23

Ja jakoś nie mam tych problemów co Ty, po paru dniach jak coś mi się bardziej podoba to pozostałe idą w odstawkę i Tak poszły w odstawkę AKGK701 a niedawno Sony MDR-7509HD i po prostu dalej słucham  muzy i nie myślę czy coś jest lepiej czy gorzej, po prostu ufam swojemu gustowi. Jeśli coś jest źle to staram sie tym nie katować bo i po co cieszę sie tą chwila i tym co na ta chwilę mam

Rafaell

lancaster

• Gość
08-06-2008, 15:51
Roland, ja akurat cAL kibicowałem od poczatku - poczytaj sobie moje przemyślenia na temat tych słuchawek w czasach kiedy nikt ich jeszcze nie testował.
AKG 701 nie łsuchalem ale suchalem 501 i to zdecydowanie nie jest to co lubię. Co do denona....mozna go kupić za 1Kzł i myslę nie jest to zadna astronomiczna cena. Do tego technicznie sa lepsze....wykonanie jest jednak zdecydowanie lepsze od CAL i nie ma co tu kruszyc kopii. Mozna załozyc ze denon jest bardziej dopracowaną wersja CAL i tak to gra. A ze przy okazji balans denona jest "prawidłowszy\' co nie dla kazdego bedzie plusem to juz inna sprawa. RS1 nie sluchałem, RS2 i owszem i musze powiedziec ze to bardzo dobre słuchawy(myślałem nawet o kupnie)
Od kiedy mam CAL nie zastanawiam sie nad innymi suchawami - to chyba dobra rekomendacje ?:)