Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

pastwa

• 3826 / 6103
  • Ekspert
06-06-2008, 21:11
Fallow,

Na chwile obecna mam tylko RPX-33,ale majac przejsciowke nie bylby to dla mnie problem miec zbalansowany kabel w sluchawkach, to taki ruch na zas bylby i zostawilbym sobie wowczas tylko jedne GS 1000, bo jak mi naprawia (mam nadzieje) te z BD, to bede mial wowczas dwie pary, chyba ze sprzedam szybko te z equinoxem, jako ze zupelnie nowe...a co do zmiany wzmaka, to raczej nie predko, uswiadomilem sobie, ze bardzo dobrze mi z tym obecnym (i wygrzanymi nalezycie sluchawkami, i od biedy niekoniecznie z samego topu, to tez wyszlo teraz),ale zawsze fajnie miec jakas furtke ;"))

fallow

• 6457 / 6073
  • Ekspert
06-06-2008, 21:20
Rozumiem. Ja takie rozwiazania w pelni popieram. Dobra furtka nie jest zla - nigdy :)

Czy Ty wymieniales kabel w swoich GS-1000 czy od razu zamowiles nowe GS-1000 z Black Dragonem w Moon Audio :) ? Chodzi mi generalnie o to, czy to solidna "firma" i czy nie ma z nimi zadnych problemow.

Jako, ze planuje wlasnie podmiane kabla na zbalansowanyi w Moon-Audio to chcialbym sie upewnic wczesniej, ze to dobry wybor. Wiem, ze sa tez inne miejsca gdzie mozna sobie wymienic kabel w ten sposob. Jesli dobrze sie orientuje to oni i tak zlecaja to Grado i wysylaja sluchawki i kabel im - gdzie nie tracac gwarancji podmiana odbywa sie w Grado Labs. Planuje tez zakup Denonow D2000 lub D5000 ze zbalansowanym kablem tyle, ze np. w Moon Audio cena takich D2000 ze zbalansowanym kablem wzrasta w zasadzie 2 krotnie w stosunku do ceny nominalnej. A cena D5000 podwyzsza sie raptem o ~100 - 150 USD.

Bardzo ciekawi mnie tez jak wysylasz im sluchawki - najbardziej ubezpieczenie - jesli deklarujesz wartosc przesylki przyu ubezpieczeniu to jak wtedy jest z odprawa celna w pierwsza i druga strone. Gdybym mial placic znow clo drugi raz od kwoty np. 1.200 USD nie byloby to mile :)

fallow

• 6457 / 6073
  • Ekspert
06-06-2008, 21:23
BTW. Wiec ewentualnym celem na przyszlosc bylby RPX-100 :) ?
Mnie jeszcze ciekawi RSA B52.

pastwa

• 3826 / 6103
  • Ekspert
06-06-2008, 21:35
Z tego co sie orientuje to Moon Audio nie wymienia kabla w GS-1000, znaczy sie, nie jestem pewien czy je nawet wysylaja go Grado Labs, ja swoje wlasnie u nich zamowilem, wybralem sobie kabel jaki chce miecz z oferty Moon, a nastepnie M-A wyslalo zamowienie do Grado, oni tam w Grado maja kable od wszystkich i zwyczajnie oryginalnie montuja taki, jaki widnieje na zleceniu, czyli na dobra sprawe, to ja nawet nie wymienialem kabla w Grado, tylko od razu takie GS 1000 z BD zanabylem poprzez Moon-Audio od Grado :"))

>> fallow, 2008-06-06 21:23:47
Mnie jeszcze ciekawi RSA B52.

mnie juz nic nie ciekawi (a jesli, to juz nie tak, jak kiedys), jak sie kiedy szarpne na nowy wzmak to wlasnie bedzie to RPX-100 i sie skonczy calkiem ta zabawa w sluchawki, w zasadzie to juz moglbym to zrobic (znaczy, przestac dalej wydziwiac) gdybym mial naprawione GS-1000, a i z dt 880 tez idzie smialo zyc ku memu nieustajacemu zaskoczeniu..

fallow

• 6457 / 6073
  • Ekspert
06-06-2008, 21:58
Ja wlasnie przypominam sobie, ze mozna im wyslac sluchawki i wtedy tez wymieniaja kabel.
Stefan Art Audio na pewno wysyla do Grado. Coz napisalem po prostu do Moon- Audio wlasnie i zobaczymy co odpisza :)

Ja mysle, ze gdyby nie GS1000 to wybralbym wlasnie DT 880 Pro.

fallow

• 6457 / 6073
  • Ekspert
06-06-2008, 22:31
Piotr Ryka: mowa o wszystkch z Moon czy tylko o Black Dragonie ?
Bo jest jeszcze przeciez Bluei Silver. Blue podobno zachowuje szczegolowosc Silver ale ma ciut obnizony balans wzgledem Silver.

pastwa

• 3826 / 6103
  • Ekspert
06-06-2008, 23:04
Te od Moona to sa na 99% te same kable co z APureSound (i chyba faktycznie jest to Furutech), czyli te co ma tez Piter, i ja sie zgadzam z Wami, ze tak wlasnie graly wowczas GS 1000 kiedy je sluchaliscie, tyle, ze ja nie przypisywalbym tego do konca kablom (nie w takich proporcjach jak sie wowczas moglo wydawac), jako ze przez te ostatnie dni przez padnieciem prawego nausznika, ich gory (w tym i szczegoly, precyzja) na tyle przybylo (sam dzwiek tez zjasnial), ze ponownie zaczalem rozwazac powrot do Mullardow, ktore wylecialy ze zrodla wlasnie z tych powodow o ktorych wspomnieliscie. Mowiac krotko, BD zapewne muzycznie przyciemnia i zaokragla kontury instrumentow,ale nie az tyle, wowczas (kiedy Was wizytowalem) najwiekszym czynnikiem tego \'mulenia\' i braku gory bylo same zle (nie mam na mysli tu godzin, tych bylo az nadto, tylko zbyt ciche, wiem wiem, troche mi odbilo w tym temacie,ale co zrobic skoro to takie namacalne w moim systemie sie okazalo)wygrzanie, o czym sie nastepnie przekonalem z dt 880 i czego teraz doswiadczam.

ps.temat jeszcze przemysle, zobacze tez pierwsze wrazenia, szkoda tylko, ze nie bede mogl sobie bezposrednio porownac obu, z samej tylko pamieci to niestety ale lekka ulomnosc ewentualnego wyboru...

fallow

• 6457 / 6073
  • Ekspert
07-06-2008, 10:48
OK.

Ja przeczytalem opinie Pitera w tym watku nt. kabla z Moon Audio. To chyba bylo jakis czas temu pod odsluchu Twoich (Pastwa) GS1000 z Black Dragonem?

Mnie sie balanas tych sluchawek ze standardowym kablem b.podoba. Nie chce tutaj nic zmieniac. Powaznie - dla mnie b.dobrze jest tak jak jest. Powietrze to to - czym zyja te sluchawki i gdybym mial miec go mniej .... dla mnie to jest cecha firmowa GS1000 :)

W takim razie wychodzi na to ze kabel APureSound v3 nie zmienia sygnatury sonicznej GS1000 ? (Chce potwierdzic) :)
Pastwa teraz twierdzi, ze kable od Moona to na 99% te ktore daje APS. Ja juz mam kociol w glowie.
Ale Moon oferuje 3 rodzaje kabli - APS z tego co wywnioskowalem jeden - V3. Wiec ktoremu z Moon Audio mialby on odpowiadac ?

APS nie moduje tez sluchawek, lecz oferuje sam kabel ?

Ciekawa alternatywa jest jeszcze Equinox od Stefan Art. Jest on o jakies 100 USD drozszy od APS V3.
I Stefan Art na 100% wysyla sluchawki do Grado Labs, gdzie modyfikuje jeg Grado i nie traci sie gwarancji

" This option gives existing Grado headphone owners a factory installed Equinox audiophile
  headphone cable and your Grado warranty will remain valid"

pastwa

• 3826 / 6103
  • Ekspert
07-06-2008, 15:41
Fallow,

Jak nie chcesz zupelnie nic zmienic w obecnej sygnaturze brzmieniowej swoich Grado, to nie zmieniaj kabla zwyczajnie,albo postaraj sie uzyc takiego samego na zbalansowany,kazdy inny cos swojego wniesie, bedzie to wiec loteria, co innego gdybys obecnie nie byl zadowolony, wowczas podjete ryzyko bylo by racjonalniejsze. A to, czy i jak, dany kabel zmienia brzmienie, to sie dowiesz tylko wowczas gdy wezmiesz w rece dwie pary tych samych sluchawek, tak samo wygrzanych i porownasz je na tym samym sprzecie, jako ze roznice w brzmieniu miedzy roznie wygrzanymi nausznikami, sa duzo wieksze niz miedzy samymi kablami, takie mam wrazenie...

majkel

• 7477 / 6103
  • Ekspert
07-06-2008, 15:47
Przychylam się do zaleceń @pastwy. Każdy ze znanych mi posiadaczy przedłużacza Grado stwierdza, że ten kabel niczego nie wnosi, czyli nie ma strat, ani "zysków" w sygnale dostarczanym. Taki IMHO powinien być kabel, a każdy który cokolwiek zmienia w dźwięku de facto go psuje. I oczywistym jest, że dużo większe zmiany, i bez zbędnej inwazji, uzyska się kombinując gdzie indziej, nawet interkonektami.

fallow

• 6457 / 6073
  • Ekspert
07-06-2008, 16:07
Tak. Mnie sie GS-1000 podobaja "as is".

Przyznam Pastwa, ze kiedy pisales mi kiedys na poczatka jaka ewolucje przechodza GS1000 podczas wygrzewania, nie sadzilem ze jest ona az tak wielka. Nie kontroluje dokladnie ich przebiegu no ale czegos takiego sie po prosut nie spodziewalem. Powoli zaczynam traktowac te slowa, ze one potrzebuja np. 1000h jako normalne. Poki co - one zmieniaja sie caly czas.

Hmmm, ale gdzie znow zmodowac Gradosy na zbalansowany kabel oparty na zylach Grado...i skad taki kabel zdobyc.
Z tego co wiem Grado takowych nie robi.

ptx

• 651 / 6105
  • Ekspert
07-06-2008, 21:40

czy osoba która kupiła denony 5000 mogla by przedstawić ogólnie jak wypadają na tle innych słuchawek,jestem niezmiernie ciekaw gdyż właśnie będą to następne słuchawki które zamierzam w najbliższym czasie sobie kupić :).
niektórzy twierdza iz sa tym czym akg 701 powinny być -ciekawe-

/Każda rzecz ma dwie strony. Fanatycy widzą tylko jedną/
- Schutzbach

Rolandsinger

• 2894 / 6104
  • Ekspert
08-06-2008, 00:13
@ ptx

>>niektórzy twierdza iz sa tym czym akg 701 powinny być -ciekawe-<<

Za dużo czytasz head-fi. Tak twierdzi tylko jeden z userów, w dodatku jest osobnik pokroju Elberotha z a-s. Z tego co piszą inni, bardziej obiektywni, D5000 są to słuchawki bardzo podobne do CAL! czyli ciepłe, słodkie z waniliową górą natomiast K701 są ciemne i do bólu neutralne ale nie słodkie, no chyba że wymusi to na nich tor.

Rollo
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

Rolandsinger

• 2894 / 6104
  • Ekspert
08-06-2008, 00:16
Za dużo czytasz head-fi. Tak twierdzi tylko jeden z userów, w dodatku jest osobnik pokroju Elberotha z a-s. Z tego co piszą inni, bardziej obiektywni, D5000 są to słuchawki bardzo podobne do CAL! czyli ciepłe, słodkie z waniliową górą natomiast K701 są ciemne i do bólu neutralne ale nie słodkie, no chyba że wymusi to na nich tor.

Rollo
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

vector

• 321 / 6105
  • Zaawansowany użytkownik
08-06-2008, 00:50
To ja mam te Denony 5000 ale jeszcze nic nie moge napisac bo sa niewygrzane.
Czy graja podobnie do CAL? Hmmmm...... Sa podobienstwa ale sa tez roznice. Na pewno nie powiedzialbym ,ze "sa bardzo podobne do CAL" Graja jednak zupelnie inaczej. Roznica jest bardzo duza.
Mam tez Pioneery Monitor 10 i nie powiedzialbym, ze np. Denony sa bardziej podobne do CAL niz do Pioneerow.
Denony sa sporo lepsze od jednych i drugich - to akurat sluchac juz wyraznie od poczatku.
I raczej nie bede opisywal roznic bo chyba wszystko maja znacznie lepsze.
AKG zupelnie nie znam ale pewnie bedzie jakas mozliwosc do porownania.
To co moge na ta chwile napisac to to, ze Denony baaaaardzo mi sie podobaja.....:)
Jak sie wygrzeja to napisze cos wiecej.

A Ty co mozesz zrobic dla Vectora?