Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

lancaster

• Gość
08-06-2008, 16:04
Rafaell, a denon i CAL to jezeli chodzi o sluchanie muzy zapewniam zadne katowanie :) Z tego co słyszałem siedzą w obu przetworniki tego samego producenta....

aasat

• 2265 / 6087
  • Ekspert
08-06-2008, 16:09
>> lancaster, 2008-06-08 16:04:58
>Rafaell, a denon i CAL to jezeli chodzi o sluchanie muzy zapewniam zadne katowanie :) Z tego co słyszałem siedzą w >obu przetworniki tego samego producenta....

W zasadzie to jedne i drugie słuchawki są produkowane w tej samej fabryce, membrany te same w srodku, tylko różnią się budową, CAL wygląda trochę zabawkowo przy tych Denon\'ach

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
08-06-2008, 16:10
Z tego co słyszałem skrzypkowie też używają takich samych instrumentów ale nie zawsze jest tak piknie

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
audiostereo.pl-ukradzione mi forum;jedyny legalny właściciel swoich postów i czytanej bezprawnie prywatnej korespondencji

IQ Partners S.A.nie dziękuję zostałem oszukany a ich akcje lecą na pysk
Site S.A.nie dziękuję zostałem oszukany czy powierzyłbyś reklamę i pieniądze komuś takiemu ?

Rolandsinger

• 2894 / 6105
  • Ekspert
08-06-2008, 16:16
@ lan

Ale mi chodziło raczej o ukazanie infantylności naszych niektórych zachowań, infantylności wyrażającej się w uleganiu różnym modom, które skłaniają nas do przyłączenia się do owczego pędu za tym czy tamtym. I NIE chodzi to wcale o to, że są na rynku słuchawki za ułamek ceny hi-endu, a grające bardzo przyjemnie, a przede wszystkim relaksująco i wystarczjąco szczegółowo by meloman (nie audiofil) nie interesował się dalszymi roszadami w systemie. Chciałem jedynie uzmysłowić niektórym, że zachowują się często całkiem nieracjonalnie i konformistycznie, miast szukać czegoś pod swój gust, cokolwiek to jest, mogą być to K701, GS1000 czy równie dobrze CAL! i po prostu zacząć słuchać muzyki, ciągle poszukują. Ale taka jest natura hobby, każdego hobby.

Pocieszam się jedynie, że słuchawkowcy są w swoich poczynaniach chyba jednak bliżsi logiki, niż np. magnetofonowcy przegrywający materiał z CD. No cóż, jak bzik, to bzik.

Rollo
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

fallow

• 6457 / 6074
  • Ekspert
08-06-2008, 16:36
Tak, Roland ma racje i chyba czasem dobrze jest o tym przypomniec :)

Ja jestem niesamowicie szczesliwy, ze w koncu trafilem w swoj gust, chociaz zabawa z odpowiednim torem dla GS1000 tez kosztowala mnie sporo wysilku, mase jezdzenie po znajomych i salonach, sluchania roznych wariantow konfiguracj i coraz innych sprzetow, czasu i co za tym idzie takze pieniedzy - no ale z drugiej strony cala uroda w tym, ze w koncu ma sie tak - jak sie chce -  to jest wlasnie ciekawe i sila w roznych gustach i roznym graniu :)

Jeszcze poszukuje wlasnie alternatywy, ale to juz czynie z o wiele wiekszym spokojem i o wiele wolniej :)
Nie da sie ukryc, ze od jakiegos czasu wlasnie na celowniku sa D2000 i D5000.
Poki co mam 2 pary sluchawek oprocz GS1000 ktore wiem, ze zabawia u mnie dlugo -> Senki HD 25-1 oraz CAL! :)
Ostatnio pozbylem sie Shure SE530 bo zauwazylem, ze coraz rzadziej slucham na IEMach i w podrozy korzystam z HD 25-1.

Lancaster: Moglbys wyjasnic ciut blizej co miales na mysli piszac: " Dla mnie wielkim plusem denona jest 3d prezentacja dxwięku(kazdego) jak trafnie moim zdaniem okreslila styl dźwięku z denonów osoba dla której cAL byly ostre(a z czym sie oczywiscie nie zgodziem:)) jest to typ grania posiadajacy swobode jak z odgrody."

-->> Chodzi mi o ta prezentacje 3rd, nie bardzo to zrozumialem, a jako ze jestem na etapie wchlaniania wszelkich informacji o Denonach to chetnie sie dowiem :)

Molibden

• 1906 / 6107
  • Ekspert
08-06-2008, 16:49
3D to znaczy trójwymiarowa :)
"Towarzyszu Szydlak przestańcie pitolić i nas oszukiwać! Chleba wczoraj po południu w Warszawie nie było. Chleb towarzysze to jest rzecz święta. Chleb musi być!"Imperialistyczny wróg kusi cię Coca-Colą!

fallow

• 6457 / 6074
  • Ekspert
08-06-2008, 17:03
ale tu padlo "3rd" a nie 3D :D :)

fallow

• 6457 / 6074
  • Ekspert
08-06-2008, 17:04
hmmmm, no w sumie do kontekstu pasuje 3D :)
wiec po prostu literowka ...na to by wychodzilo :) coz. ja juz sie glowilem nad jakims wycofaniem etc.

lancaster

• Gość
08-06-2008, 17:06
3D to tak jak molibden napisał :) Objawia sie to ze lepiej widac instrument, mozna go bardziej obejść "od tyłu".

Roland, ja tam modom nie ulegam, a nawet bym powiedział od jakiegoś czasu jestem otwarty na totalnie wszystkie technologie. Ot po prostu jest temat i chętnie sprawdżę czy nowa technologia lepsza od tej sprzed 50 lat :) Słuchanie muzyki od hobby już dawno rozdzielilem. Zapewniam ze tak jak 20 lat temu dobrze mi sie słucha i na jamniku - nie przeszkadza mi burczybasowatość, cykanie itp....choc sam dla siebie widze inne rozwiązania :).....moze powiem tak....sam nie słodzę herbaty/kawy, ale jak jestem w gosciach i gospodarz wsypie mi 3 łyzeczki to tez wypiję :))) ....od jakiegoś czasu nie wspominam też o swoich preferencjach przy tej okazji - chyba ze ktoś zapyta.
I nie są to wnioski przypadkowe ;)

lancaster

• Gość
08-06-2008, 17:07
fallow, wex na mnie poprawkę, ze jestem mistrzem literówek ;)

fallow

• 6457 / 6074
  • Ekspert
08-06-2008, 17:18
hehe :) OK - bede mial to na uwadze.

To swietnie - taka cecha bardzo mi sie podoba :) Moze ktos z Was sie orientuje czy mozna gdzies odsluchac Denony w okolicach Katowic lub Krakowa ?

gruesome

• 778 / 6042
  • Ekspert
08-06-2008, 17:35
Witam!
Od jakiegoś czasu używam CAL w budżetowym otoczeniu i chciałem szerzej opisać wrażenia, ale widzę, że wobec takiej ilości recenzji/wrażeń niewiele pozostaje do dodania :). W skrócie - CAL są o klasę albo i dwie lepsze od Grado SR-80 w zasadzie w każdym aspekcie, nawet w przestrzenności, mimo że Grado są otwarte. Po przełączeniu z CAL na Grado razi rozjaśnienie średnicy i płytki bas. CAL całkiem dobrze zgrywają się z posiadanym przeze mnie lampowym DIY dostosowanym do 32 ohmów, mimo że z pozoru pogrubione brzemienie lampowe nie pasuje do nich. Świetnie współgrają z telefonem W810i, wyciągają z niego co się da.

Ciekawi mnie granie CAL z Holdegronem, którego już nie mam a którego sygnatura teoretycznie bardzo pasuje do CAL. Jeżeli ktoś słuchał takiego zestawienia jest proszony o zapis wrażeń :).

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
08-06-2008, 17:41
A tam Rolo przesadzasz że koledzy tylko gonią za modą i na dodatek obrażasz magnetofonowców .Wyobraż sobie że ostatnio właśnie wrzuciłem  kasetowe nagrania z świetnie zrealizowanych technicznie koncertów live z 3PR bo ostatnio ich transmisja na żywo co do jakości to po prostu -żenada techniczna. Dziś jedynie zreflektowali się na Marcinie Kydryńskim. cały zeszły tydzień to jakbym sieczkarni słuchał . Jakbym nie wiedział ze można świetnie technicznie nadawać i odbierać  radio to bym od dawna trąbił ze radio jest do d.....To samo jest ze słuchawkami już wiele sieczkarni słuchałem i nie jestem podatny na reklamę. W życiu bym nie używał starych Pioneerów Monitor 10 jakby  były gorsze od np. AKGK701 które ponad pół roku miałem u siebie. Tutaj zadziałało u mnie to że po prostu jeszcze słyszę wysokie tony i w AKG czy na przykład BD880PRO a nawet Staxach słyszę ich przesyt .Daje mi to w szczególności w kość przy muzyce klasycznej której brzmienie z sali koncertowej mam doskonale utrwalone.Taki sposób prezentacji kłóci się z moim wyczuciem realizmu muzyki na żywo.

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
audiostereo.pl-ukradzione mi forum;jedyny legalny właściciel swoich postów i czytanej bezprawnie prywatnej korespondencji

Site S.A.nie dziękuję zostałem oszukany czy powierzyłbyś reklamę i pieniądze komuś takiemu ?

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
08-06-2008, 17:46
>> gruesome, 2008-06-08 17:35:35
polecam Team CAL+ wzmak majkela naprawdę więcej nie trzeba jest klawo jak cholera. Ale będę stał przy swoim Sporo muzyki na nich po prostu nie zagra a ja szukam cały czas przeźroczystego neutralnego źródła i to tyle a może aż tyle.

Uszka mam....

Rafaell

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
08-06-2008, 17:52
@Rafaell, to poczekaj, aż posłucham ekstremalnie zmodowanego Beresforda TC-7510, mam to obiecane. Na razie słuchałem delikatnie modowanego, i Technicsa jeszcze nie dogonił, ale gra w bardzo podobny sposób tonalnie. Ważne jest to, że to są "oficjalne" przeróbki i sprzęt podlega gwarancji. Koniec OT.