Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

Rolandsinger

• 2894 / 6105
  • Ekspert
08-06-2008, 18:01
No to tu się zgadzamy, że większość hi-endowych słuchawek ma tę górę całkowicie nienaturalnie podreśloną, a Grado biją w tym względzie niemal wszystko na głowę. Ale to jedynie moja opinia wynikająca z moich doświadczeń koncertowych. Natomiast faktem jest, że trafić na koncert nienagłaśniany jest bardzo trudno, nie wykluczam więc, że być może poszukuję brzmienia nagłośnionego koncertu; zresztą czy widział ktoś, kiedyś wokalistę śpiewającego bez mikrofonu?

Co do magnetofonowców, nie chciałem im dorzucić do pieca, lecz zaznaczyć, że to co robią, z rozsądkiem nie ma nic wspólnego. Ale jak uprzednio nadmieniłem, urok kazdego hobby, pasji polega właśnie na działaniu opartym na emocjach i bardzo dobrze.

Tylko nie tłumaczmy tego tak, że jakieś słuchawki są lepsze od innych i kropka. Każdą taką opinię nalezy osadzić w kontekście percepcji osoby ją ferującej. Z obiektywizmem to nie ma nic wspólnego. Dlatego tak irracjonalne są te wszystkie mody. Mi dobrze się słucha na K701, właśnie dzięku temu, że barwowo są dla mnie naturalne, a nie ranią uszu, zaś CAL! mimo większej dynamiki, nie męczą za sprawą swojej muzykalności. Wyrocznię stanowią dla mnie, technicznie najbardziej "obiektywne" DT880Pro, używam ich aby sprawdzić, czy coś jest nie tak z nagraniem, czy być może inne słuchawki mnie okłamują na danej płycie.

Rollo
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
08-06-2008, 18:18
Rolo
W sumie to dziwne bo wszelkie audiofilskie kolumny mają wręcz przeciwnie, raczej słychać wysokie i średnie tony jak przez koc.Widocznie słuchawkowcy i głośnikowcy to dwie odmienne nacje ;)

fallow

• 6457 / 6074
  • Ekspert
08-06-2008, 18:21
No a Roland z innej beczki gory w DT 880 Pro tez jest duzo :) I ogolnie balans tonaly DT 880 Pro moim zdaniem jest bardzo zblizony do tego z GS1000 w kontekscie jasnosci.

Poza tym, mowiac tak ciagle o sluchawkach zapominamy o jednej rzeczy. Co z tego ze, jakies z nich maja tej gory wiecej lub mniej... i tak decydujace znaczenie ma reszta toru.

Przyklad: Narzekania na CAL! o wycofanej srednicy, czy kiedy podlaczylismy je ostatnio na spotkaniu do zestawu "dedykowanego dla CAL" srednica byla w jakikolwiek sposob wycofana :) ? Nie, nic nie bylo wcyfoane wrecz przeciwnie :) Dla mnie natomiast CAL z przenosnych playerow do czego czesto sa polecane brzmia po prostu srednio, natomiast ze sprzetu stacjonarnego, odpowiednio dobranego moga pokazac pazurki :)

Przyklad: GS1000 podobno maja odchudzana dolna srednice i cienki wypelnienie. Wpiecie w tor Audionemesisa DC1 powinno kurcze nadac im takiej barwy i wypelnienia ze powinni kwiknac :) A tu co ? Jakies wrecz charki i przestery nam sie pojawily a zamiast pomoc do porzadnie zaszkodzilo :)

Przyklad: GS1000 z kablem VdH Integration Hybrid na zestawie Majkela - prezentacja anty-Grado. Z innym - Grado-like :)

I tak sobie mozna zmieniac i modowac prezentacje tych samych sluchawek majac ciagle te same sluchawki :) A tu zmienic to, a to podciac to etc.

Rolandsinger

• 2894 / 6105
  • Ekspert
08-06-2008, 19:13
@ fallow

Nie odbieraj tego tak, że wchodzę na Ciebie, bo masz Grado. To nie tak. Po prostu mamy różny gust i uważam, że to jest całkowicie naturalne i potrzebne. Bo co by to było gdybyśmy się tylko "głaskali po chujach" (cyt. Quentin Tarantino "Pulp Fiction")?

Ja bardzo długo emocjonowałem się tymi rodzielczymi na wysokich klockami, dlatego wywaliłem niepotrzebnie 6 kzł na PMA2000AE, a później okazało się, że winowajcą tej podbitej góry i wysokiej średnicy było źródło. Obecnie dołączyłem do klubu "sciemniaczy" czy jak kto woli "zamulaczy", a wyłapywanie w nagraniach szczegółów, oddechów muzyków, skrzypnięć, itp. przestało mnie fascynować. Dużo i długo słucham na sluchawkach, więc ciemniejsze, klimatyczne (K701) czy słodkie (CAL!) brzmienie mi najbardziej odpowiada.

DT880Pro są faktycznie jaśniejsze od K701 czy tym bardziej CAL!, ale już średnicę mają ciepłą, gęstą. Problem góry u nich rozwiązuje przedłużacz Majkela, który wycofuje i łagodzi pięknie tę górę, bez którego ich nie słucham, bo nie mogę :)))

Rollo
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
08-06-2008, 19:31
>> Rolandsinger, 2008-06-08 19:13:45
>Ja bardzo długo emocjonowałem się tymi rodzielczymi na wysokich klockami, dlatego wywaliłem niepotrzebnie 6 kzł >na PMA2000AE, a później okazało się, że winowajcą tej podbitej góry i wysokiej średnicy było źródło

Dobre żródło to jest początek a słuchawki koniec drogi w naszym audio. Jedno jak i drugie powinny być lepsze od każdego pozostałego urządzenia w torze właśnie po to żebyśmy z reszty toru dobierając mogli wycisnąć ostatnie soki. Inaczej to sobie możemy tylko opowiadać że nie słyszymy różnicy wiec po co przepłacać.

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
audiostereo.pl-ukradzione mi forum;jedyny legalny właściciel swoich postów i czytanej bezprawnie prywatnej korespondencji

IQ Partners S.A.nie dziękuję zostałem oszukany a ich akcje lecą na pysk
Site S.A.nie dziękuję zostałem oszukany czy powierzyłbyś reklamę i pieniądze komuś takiemu ?

fallow

• 6457 / 6074
  • Ekspert
08-06-2008, 23:47
Roland :) Ale ja wcale tego tak nie odbieram, ciesze sie bardzo ze po prostu jest to forum gdzie kazdy pisze co mysli bez ogrodek :) Dzieki temu mozemy podystkutowac :)

Ja takze slucham na sluchawkach duzo i dlugo, to moj glowny sprzet odsluchowy.

Kompletnie nie odbieram tego jako jakis atak, i nie czuje sie propagatorem prezentacji bogatej w wysokie tony. Jak sam wiesz lubie rozne :) Mam tez i chwale sobie CAL!, mam HD 25-1 ktore graja jeszcze inaczej i kupuje takze Denony . Nie jestem propagatorem zadnego typu :) To co robie, to szukam po prostu prezentacji ktore tafiaja w moje gusta ale te gusta to na pewno nie jest jeden orkeslony typ prezentacji. Np. Bardzo cenie i dlugo uzywalem Westone UM2 - ktore sa bezsprzecznie sluchawkami bardzo ciemnymi :) gory w nich jak na lekarstwo. Nawet powaznie sie zastanawiam czy ich znow nie kupic :)

Po prostu nie jest IMHO tak, ze lubi sie "to" i basta. Jest masa roznych czynnikow i niezaleznie od tego czy jakies sluchawki maja swietne wypelnienie, czy tez rewelacyjna kontrole basu czy przeswietna gore albo slodka srednice i niezaleznie od ich balansu tonalnego - zawsze cos moze nas w nich zauroczyc :)) na tym to chyba polega - na calym zespole atrybutow ktore w pewnej mieszance jest pociagajacy.

Np. CAL sa bardziej sexowne na pierwszy rzut oka niz GS1000 bo sa takie slodziutkie :) hehe. GS1000 to taka rasowa Kobieta, majaca kaprysy ale ktora jednak jest ostrzejsza i wie czego chce - i trudno jej dogodzic :)

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
09-06-2008, 00:50
Czy chodzili byście w takich HD 25, nigdy w życiu ;)

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
audiostereo.pl-ukradzione mi forum;jedyny legalny właściciel swoich postów i czytanej bezprawnie prywatnej korespondencji

IQ Partners S.A.nie dziękuję zostałem oszukany a ich akcje lecą na pysk
Site S.A.nie dziękuję zostałem oszukany czy powierzyłbyś reklamę i pieniądze komuś takiemu ?

szwagiero

• 2240 / 6106
  • Ekspert
09-06-2008, 09:11
Rafaell dla panienek w stylu barbie girl jak najbardziej odpowiedni design ;) Tylko, że raczej do domu, bo na ulicy mogły by burzyć harmonię wyglądu, fryzurę, zakrywać zwisające kolczyki itd. :)

fallow

• 6457 / 6074
  • Ekspert
09-06-2008, 09:39
Hehe, orkopne :) wygladaja odpustowo :)

Tak btw, one tak czy siak nie grzesza uroda - design nie jest zmieniony od lat, ale maja taka zalate ze sa male, nie sa ciezkie, sa wytrzymale i latwo je przenosic nie uszkadzajac ich - a na zewnatrz przydaje sie dzielony na 2 palak :) co nie pozwala im zzsunac sie z glowy.

Moglyby miec jednak wieksze muszle - to by sie im bardzo przydalo. Czesto tez mowi sie o ich swietnej izolacji. IMHO wcale nie jest taka rewelacyjna. Na tle innych sluchawek palakowych jest dobra, ale nic to np. w porownaniu do IEMow a czesto HD 25-1 poleca sie je jako sluchawki "wyjsciowe".

rafal996

• 1090 / 6103
  • Ekspert
09-06-2008, 10:23
No więc stałem się posiadaczem CAL!. Przy moim poziomie amatorstwa i posiadanym budżetowym sprzęcie moje spostrzeżenia nie będą zbyt ciekawe ani odkrywcze, ale postanowiłem podzielić się wrażeniami z pierwszego stadium słuchania.

Słuchawki pograły na razie nie więcej jak 10 godzin, więc jest to absolutny początek.
Jako, że po ich odebraniu dopiero na drugi dzień dotarłem do domu, pierwsze odsłuchy robiłem na tym co było pod ręką, czyli telefonie Sony Ericsson K800i. I tu przyznam, że byłem w ciężkim szoku. Dotąd słuchałem na nim na dedykowanych dokanałowych Sony HPM-82 i chociaż zdawałem sobie sprawę z ich nienaturalnego brzmienia, to nie wiedziałem że różnica będzie tak kolosalna. Zaatakowała mnie taka ilość szczegółów, że ciężko się było nie zdziwić. Poza tym to, co się od razu "rzuca w uszy", to rewelacyjna stereofonia i szeroka scena. Nie ma się tu co rozpisywać, bo to jeno telefon i mp3, ale jednak nie sądziłem, że telefon może tak zagrać.

W domu już takiego szoku nie było. Największa różnica to dużo większa liczba detali i jeszcze lepsza stereofonia i taka plastyczność dźwięku, bardzo przyjemna barwa. Ogólnie grają spokojnie i niezwykle muzykalnie, nic nie męczy, nic nie jest nadmiernie wyeksponowane (np. nie zauważyłem tego, co wielu podkreślało, tzn. zbyt mocnego i rozlazłego basu).

Jeśli chodzi o moje prywatne upodobania, czy może powinienem rzec - zboczenia, to mają odrobinę za mało góry. Ale to może dobrze, bo ja w tym zakresie mam lekkiego bzika i z trudem się powstrzymuję przed podbijaniem tego zakresu ;) Na pewno dzięki temu dźwięk jest bardziej naturalny. Inna sprawa, to jakby trochę wycofana średnica, tak że - co ciekawe - mimo ukazywania dużej ilości detali, jedne rzeczy stają się nagle wyraźniejsze, a niektóre trochę nikną w średnich zakresach.

Rolandsinger

• 2894 / 6105
  • Ekspert
09-06-2008, 11:16
Aby mieć piękną średnicę w CAL! należy odpowiednio dobrać tor.

Rollo

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
09-06-2008, 17:42
Ja wczoraj wpiąłem CAL do iRivera ifp-799 i jest to pierwszy mp3 player, na którym podobają mi się one bez dalszych ale. Basu o dziwo wcale nie jest w nadmiarze, ani nie słychać jego podbicia. Słychać też na nich charakterystyczną dla tego playera barwę dźwięku. Zastanawiam się więc, czy nie wrócić do starego grajka, a HD25-1 sprzedać, bo CAL mogłyby mi służyć także w podróży. Z iRiverem E10 CAL nie lubią się aż tak bardzo.

fallow

• 6457 / 6074
  • Ekspert
09-06-2008, 18:36
A np. dla mnie latwonapedzalnosc HD 25-1 wprost z playera jest poki co poza konkurencja. Jest to tez zupelnie inny typ prezentacji niz CAL.  Ja zatrzymam i HD 25-1 i CAL :)

Podlaczalem tez CAL do roznych playerow ale moim subiektywnym zdaniem, wieksze mozliwosci wprost z dziurek playerow zdecydowanie pokazuja HD 25-1. Mankamentem moze byc to, ze jednak bardziej wyciagaja - zaryzykuje ostatnio dosc sliskie slowo "prawde" o nagraniu - ale mysle, ze Majkel bedzie podobnego zdania, bo HD 25-1 po prostu to potrafia :)

Poza tym te sluchawki maja cechy ktore wystepuja u jednych a niewystepuja u drugich wiec IMHO ciezko tutaj by jedne mogly zastapic drugie :) (W sonicznym sensie oczywiscie) Wiekszy "fun" i radosc daja CAL, wiecej "prawdy" i smaczkow - HD 25-1.

A patrzac z drugiej strony, za sprzedane HD 25-1 mozna prawie kupic Beresforda :)

fallow

• 6457 / 6074
  • Ekspert
09-06-2008, 18:39
A ja mam jeszcze pytanie za 100 pkt. Ile zyl jest wykorzystanych w standardowym kablu GS1000 3 czy 4 ?
Bo jesli 4 to moze po prostu wystarczy uciac przed wtykiem i zakonczyc go XLRami. Tak np. jest w standardowym kablu w D2000/D5000 z tego co czytalem, wiec jesli chce sie je zbalansowac na standardowym - wystarczy zrobic taka operacje. Wiec ciekawe jak jest w GS1000 ? Bo moze w moim przypadku chcac zachowac sygnature soniczna standardowego nie musialbym ich wysylac tylko moglbym zrobic to "na wlasna reke", jesli te zyly rzeczywiscie sa 4 ?

ptx

• 651 / 6106
  • Ekspert
09-06-2008, 19:44
jako ze jestem juz zdecydowany na zakup denonow ah d 5000 może ktoś z was będzie je sobie sprowadzał z usa chętnie dołączył bym sie do zamówienia :) jako ze nie mam praktyki w zakupach zagranicznych jak i mój angielski nie jest najlepszy.

/Każda rzecz ma dwie strony. Fanatycy widzą tylko jedną/
- Schutzbach