Audiohobby.pl

Co po CD ?

Rafaell

• 5033 / 6103
  • Ekspert
14-12-2008, 02:06
A tam jak miałem w domu Nagrę CDC to mieszałem płytami ze tylko śmigało, w tym tempie to w pół roku bym całą kolekcję SACD przerzucił :)
Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Żyłem zaczarowany, uwieziony w jakimś ciele i w pokorze jakiejś duszy...

J L Borges

cocor2007

• Gość
14-12-2008, 02:09
>> Rafaell, 2008-12-14 01:49:02
>> josef, 2008-12-14 01:43:11
spoko - możesz zostać łowcą talentów - czemu sam dupy nie ruszysz i nie trzaskasz kasiory?

bo coco jest nieruchomym poruszycielem ma w "dupie narzekanie" i tak nie da rady trzaskać kasiory ;)

:)))

coś w tym jest Rafaell, ale to też ćwierć( /8)prawda :)

Rafaell

• 5033 / 6103
  • Ekspert
14-12-2008, 02:17
Pisałem Ci też wcześniej że i sam DAC nalot cyfrowy posiadał tak ze nie wszystkiemu jest winna płyta CD za którą nic na razie moim zdaniem poważniejszego nie stoi wiec po co przepłacać.

Z ciekawostek byłbym zapomniał oba formaty chyba siadają na wokalu Ayo i piosence SLOW SLOW (RUN RUN) którą słyszałem w radio na koncercie live 18.11.2008 miałem włączony display equalizera parametrycznego i wokal leciał sobie do 16kHz normalnie zwątpiłem mam to nagrane na kaseciaku ale mi padł póżniej i nie wiem czy będzie tak realnie oddane
Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

J L Borges

cocor2007

• Gość
14-12-2008, 03:09
>> josef, 2008-12-13 15:22:45
>cena i dostępność jest powodem piractwa - jakby płyta kosztowała 10zł i można było dostać lokalnie wszystkie >tytuły

10 pln to jednak nie to samo, co 0 ( zero) pln. Kradną Mercedesy i Seicento, wybór nalezy do złodzieja

>to ludziska kupowali by odruchowo robiąc normalnie zakupy

masz na myśli zakup impulsowy? płyt poniżej 10 pln jest mnóstwo, są tuż przy kasach, sprzedają się świetnie, wybrałeś coś dla siebie ?

>oczywiście pazerność i krótkowzroczność wydawców na to nie pozwoli co w przeciągu czasu zemści się na nich >kolejnym spadkiem sprzedaży

małych firm -  tak, giganci wspomagają się dochodami z innych źródeł

audioholik

• 424 / 6049
  • Zaawansowany użytkownik
14-12-2008, 11:53
> XYZPawel

jakiego "Twojego" posmysłu na avatar? nie martw się nikt nas nie będzie mylił, w życiu nie słyszałeś płyty SACD ani 24/96,  

dobrze przynajmniej że wiesz że to lepsze formaty niż CD

Rafaell

• 5033 / 6103
  • Ekspert
14-12-2008, 11:56
>> cocor2007, 2008-12-14 03:09:14
>masz na myśli zakup impulsowy? płyt poniżej 10 pln jest mnóstwo, są tuż przy kasach, sprzedają się świetnie, wybrałeś coś dla siebie ?

A przesadzasz, ile to razy człowiek kupił pieknie wydaną płytę wszystko na okładce rewelacjia bo i ulubiony kompozytor, świetny wykonawca .Przychodzisz do domu a tu zamiast wycieczki na Antyle zwykła jazda zaspanego o swicie w zatłoczonym autobusie do pracy

Jak dla mnie to nie jest argument,chociaż właśnie dlatego miałem okazje w tej cenie kupić ponad 25 letnie nagrane z vinyli rzadko dostępne w całości bo rozproszone po róznych płytach utwory ulubionych zespółow.na dodatek po dwie płytki CDw opakowaniu. Jak dla mnie rewelacyjny pomysł i na pewno tego nie dodawali do gazety :)

>małych firm - tak, giganci wspomagają się dochodami z innych źródeł

No tu nie ma cudów w ekonomi ale faktycznie wyglada to podobnie na pewnych działaniach sie zarabia a na pewnych traci.Ogólnie trzeba wyjść na + albonas nie ma

Rafaell

J L Borges

audioholik

• 424 / 6049
14-12-2008, 11:56
>> Rafaell, 2008-12-14 02:17:41
Pisałem Ci też wcześniej że i sam DAC nalot cyfrowy posiadał tak ze nie wszystkiemu jest winna płyta CD za którą nic na razie moim zdaniem poważniejszego nie stoi wiec po co przepłacać.
.............................

więc nie stosuj upsamplingu wogóle, słuchaj poprostu czystych 16bitów, zwykłej płyty CD, to naprawdę dobry format ;)

cocor2007

• Gość
14-12-2008, 12:06
Rafaell,
sie nie zrozumieliśmy chyba :)  ja nie mam nic przeciwko tanim płytom (z podrzędnym repertuarem) eksponowanym przy kasach w hipermarketach. Kalkulacja jest tak zrobiona, że procentowo takie płyty daja nawet większy zarobek niż te "prawdziwe" po 30-60 pln. Nie da się, uwierz mi, wydać debiutanta na CD w cenie 10 pln. Chyba, że zakładasz stratę i traktujesz taką "sprzedaż" jak swoistego rodzaju promocję.

Rafaell

• 5033 / 6103
  • Ekspert
14-12-2008, 12:17
>> audioholik, 2008-12-14 11:56:14
Przesadzasz z tą dobrocią tego formatu to jakbyś sie przesiadł z długo pracujacego autobusu Scani na nowego Soarisa. Wszystko wydaje Ci się pikne a w sumie i tak musisz wysiaść na swoim przystanku bo do tego samego służą.Tylko pamietaj Scania ma już spłacony kredyt a Solaris jeszcze w firmie jest do spłacenia. I tak to masz z tymi formatami.CD sie już dawno spłacił i faktycznie powinien być tańszy a SACD nawet nie wystartował dobrze zmiejsca przez 10 lat. Jest to okres po którym zaawansowane technologie już dawno powinny pracować na nowsze.

Wiesz przekonasz mnie do SACD jak pokaże się dużo krajowej muzyki że warto w ten format wejść i nie zostać póżniej jak palant z tym odtwarzaczem. Tak jak z magnetofonami kasetowymi do których nie można teraz kupić taśm bo zadecydowano za nas odgórnie że kasety sa be i wycofano je ze sklepów.Pewnie dam Ci argument ale dla dużej grupy ludzi kasety grały wystarczajaco dobrze, ludzie sobie w związku z tym nie kupowali płyt CD i nalezało je wycofać żeby wzrosła sprzedaż płyt CD. Aktualnie jest podobna sytuacja wycofują już np lepsze płyty CD-R żebyśmy mieli gorszą jakośc kopii i zaczeli szukać czegoś nowego-jak sądzisz co ma być patrzac na cenę kolejnych coraz droższych dla klienta technologii tym lepem?

Rafaell

J L Borges

Rafaell

• 5033 / 6103
  • Ekspert
14-12-2008, 12:22
>> cocor2007, 2008-12-14 12:06:46
Masz racje bedąc nową firma wydawniczą z zewnątrz nie mając dojścia do sieci rozprowadzającej jest bardzo ciężko,nikt scię do żłoba dobrowolnie nie dopuści tak żejakchceszsie dopchaćmusisz użyć więcej energii, czytaj pieniedzy. I dla mnie jest tozupełnie zrozumiałe. Dla tego nienawidzę np. takich cechów rzemieślniczych, one takze pod płaszykiem lepszej jakości usług działają na szkodę klienta i pilnuja tylko swojego-takie francowate życie

Rafaell

J L Borges

audioholik

• 424 / 6049
14-12-2008, 12:33
> Rafaell

jak nie interesują Cię obecnie dostępne tytuły to nie masz się co przekonywać do tego formatu, tzn możesz przyznać że lepiej brzmi niż 16 bitowe CD, ale jak mowie jeśli nie interesują Cię te tytuły to rozmowy nie było...

audioholik

• 424 / 6049
14-12-2008, 12:36
i nigdy żaden audiofilski format audio, nawet, a może zwłaszcza download plików (1,5GB) 24/96 nie stanie się masowy...jak byś to określił będzie się rozwijał przez 10 lat podczas gdy powinien już pracować na nowe technologie:)

audioholik

• 424 / 6049
14-12-2008, 12:37
nie każdy jest audiofilem, nie oszukujmy się, większości wystarczają płyty CD, nie dbają o szczegóły, średnice i inne "pierdoły"

josef

• 536 / 6109
  • Ekspert
14-12-2008, 12:56
>> cocor2007, 2008-12-14 02:00:02
>ok, dostaniesz najpierw na PW, ale możesz "sprzedać" innym, zresztą , jak toś naprawde szuka to wygugla w
>0,1 sek.

dzięki za linka - ale przypomnę moje uwarunkowania odnośnie płyt po dychę:
- chodziło mi o nowe płyty - a tam pod linkiem jak widzisz to jest second hand
- duża dostępność - znalazłem tam parę interesujących płyt ale na pewno nie wszystko czego mi brakuje w kolekcji
- cena - z klimatów, które mnie głównie interesują to płyty są z zakresu $8-$10 - dodaj do tego wysyłkę

czyli to nie jest to o czym mówiem niestety

wiesz - kupiłem parę płyt na e-bayu za dolara, tylko po doliczeniu przesyłki i tak wychodzi z tego kilka dolarów a przy kursie prawie 3zł to ok. 20zł w górę...

>przykłady ?! Radiohead? Dead Can Dance ( Lisa G. i pochodne) ? Poważnie pytam o przykłady, bo mogę to
>wykorzystać w swojej pracy.

nie, bardziej niszowe ale znane w "półświadku" ;)

josef

• 536 / 6109
  • Ekspert
14-12-2008, 12:58
>> audioholik, 2008-12-14 02:02:01
taka jest cena upsamplingu, najlepiej nic nie mieszać tylko odtwarzać gęsty format bez żadnego upsamplingu

nie sądzę - niektórzy słuchają bez oversamplingu bo lubią te specyficzne podkolorowania i ostrości
dobry filtr cyfrowy robi dzwiękowi bardzo dobrze i nie jest to jak pisałeś 50kzł