Audiohobby.pl

Co po CD ?

cocor2007

• Gość
14-12-2008, 01:29
>> josef, 2008-12-13 19:15:36
>> cocor2007, 2008-12-13 19:06:14
>Skoro koncerny ( małe firmy maja ceny podobne lub często wyższe - więc jaki k..a kartel?! ) tak zajebiście
>zarabiają, to czemu się nie chwytacie za zakładanie firmy fonograficznej ? Kasa jest do wzięcia, leży na ulicy!
>"Produkujecie" za 4 zł i sprzedajecie za 40 zł, więc do dzieła ! Nagrywajcie, produkujcie, sprzedawajcie !

"wyobraź sobie, że mam kilka oryginalnych płyt kupionych normalnie w sklepie za ceny ~12zł
dodatkowo są świetnie nagrane ze świetną muzyką :) !"

I super ! Ja mam tysiące płyt w cenie poniżej $5, bo się kurka wodna i interesuję tym biznesem i mam w dupie narzekanie na wasz wyimaginowany, eko-fono-lewacki spisek cenowy ! Chcesz linki, leniwy marudo, gdzie to LEGALNIE kupić?

>"tyle, że były wydane przez małe niezależne wytwórnie, którym zależało na propagacji muzyki a nie wielkie koncerny patrzące głównie na kasę "

Bzdura, najtańsze płyt  sa właśnie z wielkich "koncernów" ! Spróbuj kupić tanio S/H "niezależnych" ( od kogo? od właściciela? SP Records - znasz? hi,hi,hi )

>"odnośnie zakładania własnej wytwórni - to jest zapewne w miarę hermetyczny świat - co z tego, że będziesz w stanie sprzedać płytę za 10-15zł skoro artyści mają podpisane kontrakty z wielkimi firmami to co będziesz nagrywał?"

Josef, w tym cały ambaras, szukaj wartościowych artystów, są ich tysiące na wyciągnięcie ręki, serio! Jeśli chcesz  tylko zarobić kasę , to masz ułatwione zadanie. Są i były dziesiątki "celebrities", których na etapie demo olały "fonograficzne mafie" ! Przykłady? Ok, do wzięcia były kiedyś takie fabryki pieniędzy jak Łzy, Ich Troje a z nowych Feel. Ok, nie Twój klimat, ale na biegu mógłbym przytoczyć kilkanaście kapel z tzw. offu ze sprzedażą ok. 5 tys egzemplarzy. 5000 x wasza posrana różnica 40-4zł to daje....  widziałeś tyle u siebie na koncie ?

"hermetyczny świat" ? Nie ! Oldfield > Virgin - hę ?  Rusz dupę, nie narzekaj - to do wszystkich.

Aha, żeby było jasne - nie jestem fanem "majors". 99,99%  muzyki, która daje mi kopa, została stworzona bez pomocy mistrzów marketingu.

Szukaj, Buduj  a dopiero potem Burz !

Rafaell

• 5033 / 6102
  • Ekspert
14-12-2008, 01:30
>> audioholik, 2008-12-14 01:21:43
dobrze zrealizowanych płyt CD jest jak na lekarstwo, zgadzam się.

No tak się jakoś złożyło że inżynier dzwięku kiedyś to nie to samo co dzisiaj i najlepiej technicznie zrealizowane płyty to ty masz na winylach ( Końcówka to był chyba Phil Spector )
6000 płyt wydanych przez 10 lat to trochę mało żeby sobie wyszkolić dobrze nowych inżynierów,w sumie to tylko 2 płyty dziennie

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Żyłem zaczarowany, uwieziony w jakimś ciele i w pokorze jakiejś duszy...

J L Borges

cocor2007

• Gość
14-12-2008, 01:34
XYZPawel, 2008-12-14 00:59:29
>> cocor2007, 2008-12-14 00:48:13
>XYZPaweł,
>jeśli to znany fakt, to proszę, podaj żródło, z którego korzystałeś zdobywając tę wiedzę.

Cóż, nie pamiętam, chyba z jakiegoś artykułu :)
Ale pewno do znalezienia w sieci :)

to znajdź ! "Chyba" wyczytałem " z jakiegoś artykułu" ... " do znalezienia w sieci", że jesteś potomkiem nietoperza i hieny  :)

audioholik

• 424 / 6049
  • Zaawansowany użytkownik
14-12-2008, 01:35
a ile płyt XRCD dziennie masz wydawanych w przez JVC?

audioholik

• 424 / 6049
14-12-2008, 01:36
a więc teraz inżynierowie SACD są źle przeszkoleni? co jeszcze wymyślisz?

audioholik

• 424 / 6049
14-12-2008, 01:37
a może by tak po prostu posłuchać?

Rafaell

• 5033 / 6102
  • Ekspert
14-12-2008, 01:40
Przecież Ci pisałem słuchałem na dzielonym Accuphase DP800/801 i SACD dupa
Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

J L Borges

audioholik

• 424 / 6049
14-12-2008, 01:41
Piotr Ryka pisał coś innego

josef

• 536 / 6108
  • Ekspert
14-12-2008, 01:43
>> cocor2007, 2008-12-14 01:29:50
>I super ! Ja mam tysiące płyt w cenie poniżej $5, bo się kurka wodna i interesuję tym biznesem i mam w dupie
>narzekanie na wasz wyimaginowany, eko-fono-lewacki spisek cenowy ! Chcesz linki, leniwy marudo, gdzie to
>LEGALNIE kupić?

dawaj linki coco

>Bzdura, najtańsze płyt sa właśnie z wielkich "koncernów" ! Spróbuj kupić tanio S/H "niezależnych" ( od kogo?
>od właściciela? SP Records - znasz? hi,hi,hi )

moje są właśnie z małych wydawnictw - po tym jak zespoły stały się znane i zaczęły być wydawane przez "dużych" to ceny też stały się duże - zbieg okoliczności?

>biegu mógłbym przytoczyć kilkanaście kapel z tzw. offu ze sprzedażą ok. 5 tys egzemplarzy. 5000 x wasza >posrana różnica 40-4zł to daje.... widziałeś tyle u siebie na koncie ?

spoko - możesz zostać łowcą talentów - czemu sam dupy nie ruszysz i nie trzaskasz  kasiory?

Rafaell

• 5033 / 6102
  • Ekspert
14-12-2008, 01:44
No widzisz On słuchał na słuchawkach a ja na kolumnach za 75\'000 zł i może stąd taka róznica?;)
Rafaell

J L Borges

audioholik

• 424 / 6049
14-12-2008, 01:44
ile chcesz wpakować kasy w upsampling CD żeby pozbyć się cyfrowego nalotu?

50kzł?

Rafaell

• 5033 / 6102
  • Ekspert
14-12-2008, 01:49
>> josef, 2008-12-14 01:43:11
spoko - możesz zostać łowcą talentów - czemu sam dupy nie ruszysz i nie trzaskasz kasiory?

bo coco jest nieruchomym poruszycielem ma w "dupie narzekanie" i tak nie da rady trzaskać kasiory ;)

Rafaell

J L Borges

Rafaell

• 5033 / 6102
  • Ekspert
14-12-2008, 01:54
>> audioholik, 2008-12-14 01:44:53
ile chcesz wpakować kasy w upsampling CD żeby pozbyć się cyfrowego nalotu?
Cyfrowy nalot usuwaja znacznie taniej inne firmy a i na DIY potrafią, tylko jest kłopot z tym że brakuje wtedy realizmu brzmienia instrumentów,często jest piękniej ale nie naturalniej.
Wtedy SACD zabrzmiało mniej naturalnie a nie podejrzewam żeby sobie Accuphase samo strzelało w stopę robiąc gorszy odtwarzacz do tego formatu

Rafaell

J L Borges

cocor2007

• Gość
14-12-2008, 02:00
>> josef, 2008-12-14 01:43:11
>> cocor2007, 2008-12-14 01:29:50
>I super ! Ja mam tysiące płyt w cenie poniżej $5, bo się kurka wodna i interesuję tym biznesem i mam w dupie
>narzekanie na wasz wyimaginowany, eko-fono-lewacki spisek cenowy ! Chcesz linki, leniwy marudo, gdzie to
>LEGALNIE kupić?

dawaj linki coco

ok, dostaniesz najpierw na PW, ale  możesz "sprzedać" innym, zresztą , jak toś naprawde szuka to wygugla w 0,1 sek.

>"moje są właśnie z małych wydawnictw - po tym jak zespoły stały się znane i zaczęły być wydawane przez "dużych" to ceny też stały się duże - zbieg okoliczności?

przykłady ?!  Radiohead? Dead Can Dance ( Lisa G. i pochodne) ? Poważnie pytam o przykłady, bo mogę to wykorzystać w swojej pracy.

>biegu mógłbym przytoczyć kilkanaście kapel z tzw. offu ze sprzedażą ok. 5 tys egzemplarzy. 5000 x wasza >posrana różnica 40-4zł to daje.... widziałeś tyle u siebie na koncie ?

>spoko - możesz zostać łowcą talentów - czemu sam dupy nie ruszysz i nie trzaskasz kasiory?

A czy ja narzekam? Ja jak tylko sie da trzaskam kasę,  dupę ruszam co dnia, jutro mam wolne wreszcie :) !

audioholik

• 424 / 6049
14-12-2008, 02:02
Cyfrowy nalot usuwaja znacznie taniej inne firmy a i na DIY potrafią, tylko jest kłopot z tym że brakuje wtedy realizmu brzmienia instrumentów,często jest piękniej ale nie naturalniej.
.................

taka jest cena upsamplingu, najlepiej nic nie mieszać tylko odtwarzać gęsty format bez żadnego upsamplingu