Audiohobby.pl

Czy ktoś słyszy gęsty format ?

audioholik

• 424 / 6047
  • Zaawansowany użytkownik
06-12-2008, 17:45
>> Gustaw, 2008-12-05 23:21:10
>> audioholik, 2008-12-05 23:18:39
czyli powracając do tematu, słyszy ktoś gęsty format czy nie ? :)

No faktycznie :)
Mam nadzieję na jakieś szersze testy, również w innych systemach, bo w swoim jakoś nie jestem przekonany.
.........................

Gustaw, na pewno nie formułuj  swojego ostatecznego zdania w oparciu o odsłuch "prawie gęstych" zgrywanek do 24/96.. polecam np zaopatrzyć się w poniższy album Louis Armstronga

audioholik

• 424 / 6047
06-12-2008, 17:50
polecam również link do "top recommendations" z sa-cd.net http://www.sa-cd.net/toprecommendations

audioholik

• 424 / 6047
06-12-2008, 17:51
jeśli chodzi o download 24/96 to poleciłbym www.hdtracks.com ale jak ostatnio ktoś napisał na AS niestety na razie nie ma możliwości zakupu dla Polski....

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
06-12-2008, 17:55
>> Gustaw, 2008-12-06 16:59:34
Co do meritum watku mam takie same doswiadczenia jak Rafaell. Sluchalismy tego samego systemu w identycznej konfiguracji. Jakis czas goscil on w krakowskim Nautilusie. Mozna bylo zrobic bezposrednie porownania.

No niezupełnie Nagrę CDC do Nautiliusa to tylko ja przytargałem pod pachą i słuchaliśmy we dwójkę z właścicielem Nautiliusa Nagry  CDC i Accuphase DP800/801 .Było to bardzo uczciwie porównywane w wersji CD były dwie identyczne płyty odpalone z obu CD w jednym czasie i przełączane na przedwzmacniaczu Accuphase. Moim zdaniem dżwięk z Nagry CDC był  jeszcze 25% blizej  realizmu, żywej muzyki ale oba CD to już Himalaje niech stracę  DP 80/801 to K-2 a Nagra to Everest ;)

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Żyłem zaczarowany, uwieziony w jakimś ciele i w pokorze jakiejś duszy...

J L Borges

discomaniac71

• 275 / 6107
06-12-2008, 18:16
Rafaell bardzo zaluje ze nie udalo mi sie posluchac tej Nagry:(

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
06-12-2008, 19:10
>> discomaniac71, 2008-12-06 18:16:17

Np. Josef jej słuchał. Było u mnie także otwarte spotkanie słuchawkowe i ludzi dosłownie ściągałem z łapanki , ludzie jacyś niedoinformowani, niezainteresowani w tym naszym Krakowie, może poza silnym ośrodkiem spotkaniowym kolegi rocha (pozdrawiam) . Wiadomo cena dosyć zaporowa, urządzenie podejrzanie nie audiofilsko małe :) a na dodatek z firmy robiącej sprzęt pro z górnej półki, kto by tam słuchał jakiejś firmy Kudelskiego NAGRA czy jakoś tam ?;) Cudeńko niestety nie moje, tylko wtedy pożyczone z Poznania z Intrady ale to było 5 dni szczęścia w domu, tylko płyty śmigały.
Jak dla mnie ten odtwarzacz gra dźwiękiem analogowym w CAŁYM PAŚMIE SŁYSZALNYM  bez naleciałości cyfry. Pierwszy równorzędny partner dla dobrego winyla na dodatek bez trzasków i szumu płyty :)
Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

J L Borges

freak

• 23 / 6033
  • Użytkownik
06-12-2008, 19:35
A da się w ogóle nie słyszeć gęstych formatów?? To jest zapis dźwięku w częstotliwościach niesłyszalnych dla zwykłego śmiertelnika, czy jak??

konto_usuniete

• 56 / 5630
  • Użytkownik
06-12-2008, 19:46
>> freak, 2008-12-06 19:35:40
A da się w ogóle nie słyszeć gęstych formatów?? To jest zapis dźwięku w częstotliwościach niesłyszalnych dla zwykłego śmiertelnika, czy jak??

To ja, dla przypomnienia, zacytuję część pierwszego postu z tego wątku.

Gustaw
2008-12-02 / 10:45
Oczywiście wiem, że ktoś słyszy :) ale chodzi mi o to czy słyszy różnicę między formatem 16/44 a 24/96.

discomaniac71

• 275 / 6107
06-12-2008, 19:59
Super Rafaell ale mysle ze powinienes szerzej oglosic ze masz taki rarytas jak Nagre. A co do grupy ktora spotyka sie u rocha to nie zapominaj ze jestem jej czlonkiem. Co wiecej spotkania w Krakowie zaczely sie odbywac z mojej inicjatywy. Na drugi raz po prostu wal na PW tutaj albo na AS i grono sluchaczy na pewno sie znajdzie.  

discomaniac71

• 275 / 6107
06-12-2008, 19:59
XYZPawel ale Ty przeciez gluchy jestes:) Roznic miedzy cdekami i wzmakami nie slyszysz:)

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
06-12-2008, 20:02
>> XYZPawel, 2008-12-06 19:45:35
Jak czytam takie wynurzenia, to nie mogę wyjść z podziwu: czego to nie potrafi wymyślić sobie ludzki mózg. Kapitalne :) Pomyśleć, że wszystkie te cudowne zalety super klocków są tylko wytworem mózgu słuchacza, naprawdę jestem poruszony :)

Cieszy mnie Twoje poruszenie ale ja czasem mam do czynienia z żywą muzyką i nawet niedaleko mnie, o gitarkach dzieciorów w domu nawet nie wspomnę- dziś mnie katowały Ibanezem. W domu minimum 4 pokolenia na czymś grały,fortepian ,skrzypce,harmonia, mandolina,gitara tylko ja jakiś taki leniwy i pasywny zostałem i słucham także muzyki "mechanicznej" w przeciwieństwie do Ciebie ty nie słyszysz różnicy ,nawet nie chce mi się zagłębiać czego

Rafaell

J L Borges

konto_usuniete

• 56 / 5630
  • Użytkownik
06-12-2008, 20:05
Widzisz disco, Zaczyna się to czego chciałem uniknąć i stąd m.in. moja poprzednia reakcja.

Audioholik+discomaniak71+XYZPaweł = rozwalony wątek "na amen".

Ale nie ma sprawy ch łopaki, dawajcie do pieca.
Poczytam sobie trochę pogaduchy.

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
06-12-2008, 20:40
>> XYZPawel, 2008-12-06 20:27:33
mylisz się, też słyszałem różnicę, ale ślepe testy otworzyły mi oczy :) Posłuchaj sobie równocześnie dwóch CD, przekładaj płyty i za każdym razem ustawiaj głośność od zera (żeby zniwelować różnice poziomów pomiędzy klockami, jak będzie Ci się wydawało, że słyszysz różnice, posłuchaj szybko tego samego fragmentu na drugim CD.
Taki quasi ślepy test.

No widzisz XYZ takowy test był zrobiony w Nautiliusie dzieki temu ze Nagra ma wyjście regulowane .Tak że z Accuphase DP800/801 jak i Nagry CDC był sygnał o jednakowym poziomie głośności-o dwóch jednakowych włożonych i odpalonych w jednym czasie płytach pisałem-nic tam nie trzeba było przekładać dźwięk był przełączany z obu źródeł z różnica czasowa góra 0,1 sekundy . Żródła CD przełączaliśmy na pre pilotem i było jeszcze 25% na plus dla Nagry CDC przy tak wysokim poziomie jakościowym dźwięku z CD

Rafaell

J L Borges

konto_usuniete

• 56 / 5630
  • Użytkownik
06-12-2008, 21:25
> Bo to za mało jest, trzeba niestety jakimś miernikiem poziomu, albo voltomierzem.

Normalnym voltomierzem to trochę a mało. Najlepiej takim specjalnym, ze statku kosmicznego USS Enterprise.
Idealnie będzie jak wszyscy słuchacze będą mieli wyłupane oczy bo zawsze istnieje niebezpieczeństwo, że jeden podły oszust będzie podglądał i spieprzy ślepy cały test.

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
06-12-2008, 21:48
>> Gustaw, 2008-12-06 21:25:05
Oczywiście statek musi się poruszać z prędkością jednego Warpa

Rafaell

J L Borges