Audiohobby.pl

Czy ktoś słyszy gęsty format ?

audioholik

• 424 / 6047
  • Zaawansowany użytkownik
06-12-2008, 12:53
> Rafaell

mnie niestety nie stać na taki sprzęt :( ale swoją drogą czytałem recenzję Piotra Ryki i z tego co pamiętam, mimo wpakowania dużej kasy przez Accu w referencyjny upsampling 16bitowej płyty i tak słyszał gęsty format :)

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
06-12-2008, 13:26
>> audioholik, 2008-12-06 12:53:56
Ja szukam realizmu w muzyce, gęstość zapisu jak wyżej opisałem nie była wcale na + tego realizmu.Sądzę że Tobie raczej od realizmu płyt SACD podoba się bardziej sposób realizacji ich jako nagrania. No ale o gustach jak wiemy nie ma co dyskutować.

Szkoda tylko że temat jest nie o tym co jasno wynika z postów:(

trochę OT
Mam taka płytę na vinylu Yoko Ono ze śpiewem ptaków, przy podpięciu dodatkowych kolumn w układzie odtwarzających róznicę fazową na tylnich kanałach, po prostu realizm przebywania w lesie jest niesamowity.Dobrze zrealizowane technicznie nagranie w systemie dwukanałowym zapewni nam że informacja mimo że 2 kanałowa da nam  odczuć że dzwięk jest nie tylko od kolumny do kolumny i do tego nie trzeba wcale SACD tylko trzeba praktyków-fachowców.Jak sadzisz dla czego jeżdżę po realizatorach koncertów radiowych w temacie http://audiohobby.pl/topic/4/420#koniec  ? Ano dla tego że wiem że mając takie świetne studio,srodki techniczne nie osiagnieto nawet 60% mozliwości transmisji koncertu na żywo.No ale chyba osoby kompetentne czytają, bo ostatnio pną się powoli do góry z jakoscią oby tak dalej! Inżynier dżwięku to trudny ciężki i odpowiedzialny zawód! Dobry inżynier dżwieku TO ARTYSTA który czuje co robi i jak ma nam zagrać na zmysłach żebyśmy powiedzieli ach co to było? niebo się zawaliło, świat się na ten czas zatrzymał-tylko została muzyka!

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Żyłem zaczarowany, uwieziony w jakimś ciele i w pokorze jakiejś duszy...

J L Borges

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
06-12-2008, 13:32
>> audioholik, 2008-12-06 12:53:56
>ale swoją drogą czytałem recenzję Piotra Ryki i z tego co pamiętam, mimo wpakowania dużej kasy przez Accu w referencyjny upsampling 16bitowej płyty i tak słyszał gęsty format :)

To dotyczyło nizszego według mnie cała klasę modelu   DP500, na którym moim zdaniem nalot cyfrowy z płyt CD jest po prostu słyszalny przeze mnie. Ale jeszcze raz podkreślę wynika to z zastosowanej aplikacji w odtwarzaczu a nie samego standardu CD

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Żyłem zaczarowany, uwieziony w jakimś ciele i w pokorze jakiejś duszy...

J L Borges

audioholik

• 424 / 6047
06-12-2008, 13:41
no nie wiem wydaje mi się że dotyczyło jakiegoś wyższego modelu accu od DP500... w każdym bądź razie nie stać mnie na pakowanie trzydziestu tysięcy złotych na pozbycie się słyszalnego cyfrowego nalotu 16 bitowej płyty...

discomaniac71

• 275 / 6107
06-12-2008, 16:06
Gustaw
(2324/54/275)
A teraz z zupełnie
innej beczki.
WYŚLIJ PW    
03:00 / 12 godz. temu
>> discomaniac71, 2008-12-06 02:24:08

A co twój standardowo nadęty tekścik wnosi to tematu wątku ? Szukasz kozetki psychoanalityka czy tylko poklasku ?

Gustaw czy mozesz odp... sie ode mnie? Dziekuje.

Zwyczajnie mam dosc tego calego belkotu o potedze SACD. Jeszcze jak wziac pod uwage kto najwiecej o tym pisze to juz od razu rzygac sie chce. I jeszcze te debilne sformulowania: "plyta CD niskiej rozdzielczosci". Wstyd i zenada. Najgorsze ze to forum czytaja ludzie nie majacy wiekszego pojecia o dzwieku chcacy sie czegos nauczyc. Jak zsumuja madrosci audioholika i XYZ pojda do sklepu kupia co trzeba a potem szok bo znajomy ma lepiej. I co wtedy? Bedzie jeden wielki zal. Takiej sytuacji chce wlasnie uniknac i po to sa moje wpisy. Pieniadze nalezy wydawac z glowa i mierzyc sily na zamiary. Jednak ani wszystkie zrodla czy wzmacniacze nie graja tak samo ani plyta CD nie jest krazkiem o niskiej rozdzielczosci bez wzgledu na to co sie autorom tych sadow wydaje.

konto_usuniete

• 56 / 5630
  • Użytkownik
06-12-2008, 16:11
>> discomaniac71, 2008-12-06 16:06:54

Gustaw czy mozesz odp... sie ode mnie? Dziekuje.

Pytasz. to odpowiadam - NIE

I spuść powietrze, nabzdyczony bufonie, z "gigantycznym doświadczeniem w high-endzie".

discomaniac71

• 275 / 6107
06-12-2008, 16:16
Ocene Gustawie zacznij od siebie. Nigdzie nie napisalem ze mam gigantyczne doswiadczenie w czymkolwiek wiec albo lubisz sobie dopowiadac albo cierpisz na halucynacje. Jak Ci sie cos nie podoba to moze po prostu pierdnij sobie i wtedy popatrzysz inaczej na swiat:)

konto_usuniete

• 56 / 5630
  • Użytkownik
06-12-2008, 16:33
>> discomaniac71, 2008-12-06 16:16:10
Nigdzie nie napisalem ze mam gigantyczne doswiadczenie w czymkolwiek wiec

No to może zacznij czytywać ze zrozumieniem swoje własne posty na dwóch forach internetowych audio, bo samo ich pisanie to jeszcze nie wszystko.
Ja takiego zbitku megalomanii i nadęcia występującego tylko u jednego forumowicza dawno nie widziałem.

A teraz małe pytanie. Masz coś konkretnego do napisania w temacie wątku czy tylko tak, dla sportu, chciałeś sobie bez sensu pop...lić i podowalać się do kilku osób?

konto_usuniete

• 56 / 5630
  • Użytkownik
06-12-2008, 16:35
.. i proponuję wrócić do tematu wątku.

discomaniac71

• 275 / 6107
06-12-2008, 16:49
Radze Ci jednak nauczyc sie czytac ze zrozumieniem. Do niektorych mozna pisac merytorycznie powolywac sie na jeden czy drugi przyklad podawac wskazowki radzic zeby sami posluchali tego czy tamtego i nic z tego nie wychodzi. Co wiecej sami przyznaja ze ich doswiadczenie sprowadza sie do jednego (slownie: jednego) budzetowego i w dodatku ich wlasnego systemu a czuja misje pouczania innych i udzielania rad. Poslugujac sie dosc specyficznym slownictwem manipuluja mniej zorientowanymi a moze po prostu bardziej podatnymi na sugestie forumowiczami. Po pewnym czasie brniecie w spory z ludzmi ktorzy zachowuja sie w ten sposob zaczyna sie robic bez sensu dlatego ja juz nie przytaczam argumentow nie radze czego posluchac gdzie sprawdzic itp itd. Jedno co moge to podsumowac ich tak jak sami na to zasluzyli.

discomaniac71

• 275 / 6107
06-12-2008, 16:51
Co do meritum watku mam takie same doswiadczenia jak Rafaell. Sluchalismy tego samego systemu w identycznej konfiguracji. Jakis czas goscil on w krakowskim Nautilusie. Mozna bylo zrobic bezposrednie porownania. Jednak nie jest to jedyny system na ktorym ciezko bylo uslyszec przewage SACD. O tym takze wielokrotnie pisalem.

AdamWysokinski

• 358 / 6092
06-12-2008, 16:54
> Tam nie ma testów słuchawek...

ATSD, Twoim zdaniem wszystkie słuchawki też "reprodukują" tak samo? Tylko konkretnie, tak czy nie.

> Twój artykuł też opiera się na małej próbie ludzi o nie wiadomo jakim udziale kobiet,

Tak się dziwnie składa, że zacytowany przeze mnie artykuł jest pracą przeglądową, w którym cytowane są prace doświadczalne, obejmujące łącznie grupę o wystarczającej liczebności.

>>> jest różnica pomiędzy "nie pełnym obiektywizmem" a wyraźną stronniczościa, Ty jesteś wyraźnie stronniczy
>> :-) (niestety nie ma emotikonu oddającego rozbawione prychnięcie herbatą)..
> naprawdę nie wiem co cię tak rozbawiło, może Twoje nieudolne próby udawania obiektywności ?

Raczej usłyszenie zarzutu stronniczości od forumowego wzorca "obiektywizmu" i "bezstronności".

konto_usuniete

• 56 / 5630
  • Użytkownik
06-12-2008, 16:58
>> discomaniac71, 2008-12-06 16:49:43

Przestań pitolić od rzeczy.
Słyszałeś gęsty format ? Robiłeś jakieś porównania ? Jak robiłeś to opisz a nie opowiadaj mi tutaj głodnych kawałków o budżetowym sprzęcie, misji i sierotce Marysi.

konto_usuniete

• 56 / 5630
  • Użytkownik
06-12-2008, 16:59
>> discomaniac71, 2008-12-06 16:51:29
Co do meritum watku mam takie same doswiadczenia jak Rafaell. Sluchalismy tego samego systemu w identycznej konfiguracji. Jakis czas goscil on w krakowskim Nautilusie. Mozna bylo zrobic bezposrednie porownania. Jednak nie jest to jedyny system na ktorym ciezko bylo uslyszec przewage SACD. O tym takze wielokrotnie pisalem.

OK . Tego wpisu jeszcze nie widziałem i już się nie dowalam.

discomaniac71

• 275 / 6107
06-12-2008, 17:02
Gustaw dlatego odeslalem Cie do stosownego watku na AS. Tam jest cala masa moich wpisow. Po prostu mam dosc walki z wiatrakami. Jesli zas chodzi o sierotke Marysie jak to ujales to audioholik z usmiechem na gebie przyznal sie ze tak naprawde nie slyszal zadnego CD ani SACD poza swoim Pioneerem. Napisal to jasno i wyraznie na AS.