>> audioholik, 2008-12-06 12:53:56
Ja szukam realizmu w muzyce, gęstość zapisu jak wyżej opisałem nie była wcale na + tego realizmu.Sądzę że Tobie raczej od realizmu płyt SACD podoba się bardziej sposób realizacji ich jako nagrania. No ale o gustach jak wiemy nie ma co dyskutować.
Szkoda tylko że temat jest nie o tym co jasno wynika z postów:(
trochę OT
Mam taka płytę na vinylu Yoko Ono ze śpiewem ptaków, przy podpięciu dodatkowych kolumn w układzie odtwarzających róznicę fazową na tylnich kanałach, po prostu realizm przebywania w lesie jest niesamowity.Dobrze zrealizowane technicznie nagranie w systemie dwukanałowym zapewni nam że informacja mimo że 2 kanałowa da nam odczuć że dzwięk jest nie tylko od kolumny do kolumny i do tego nie trzeba wcale SACD tylko trzeba praktyków-fachowców.Jak sadzisz dla czego jeżdżę po realizatorach koncertów radiowych w temacie
http://audiohobby.pl/topic/4/420#koniec ? Ano dla tego że wiem że mając takie świetne studio,srodki techniczne nie osiagnieto nawet 60% mozliwości transmisji koncertu na żywo.No ale chyba osoby kompetentne czytają, bo ostatnio pną się powoli do góry z jakoscią oby tak dalej! Inżynier dżwięku to trudny ciężki i odpowiedzialny zawód! Dobry inżynier dżwieku TO ARTYSTA który czuje co robi i jak ma nam zagrać na zmysłach żebyśmy powiedzieli ach co to było? niebo się zawaliło, świat się na ten czas zatrzymał-tylko została muzyka!
Rafaell
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Żyłem zaczarowany, uwieziony w jakimś ciele i w pokorze jakiejś duszy...
J L Borges