Audiohobby.pl

Czy ktoś słyszy gęsty format ?

majkel

• 7477 / 6105
  • Ekspert
06-12-2008, 21:57
>> XYZPawel, 2008-12-06 21:19:27

>A jak ustawiliście ten jednakowy poziom głośności ? zakładam, że "na słuch" ? Bo to za mało jest, trzeba niestety jakimś miernikiem poziomu, albo voltomierzem.

A mógłbyś przestać pisać w kółko ten sam bezsens w coraz to kolejnych wątkach? Już zwracałem uwagę, że możesz ściszyć do zera po każdej zamianie sprzętu, i słuchacz(e) ustawi(ą) sobie głośność wedle upodobania. Co chcesz komuś udowodnić? Weź miernik THD i wpadnij do mnie, zrobimy ślepy test, czy słyszę jak mi odlutujesz kondensator (są dwa równolegle) z sekcji zasilania wyjścia analogowego DACa. Jeżeli miernik THD wykaże w obydwu przypadkach THD poniżej 0.1% THD dla 1kHz to rozumiem, że już gra tak samo? Ja Ci udowodnię, że nie - percepcyjnie. Tylko nie pisz, że za daleko lub, że to ja mam coś udowodnić. Udowodnij mi, że kłamię. :)

Odnośnie CD kontra większe ilości bitów. Jak na razie więcej pożytku słyszałem z porządnego masteringu niż z gęstszego zapisu. Niestety płyty CD z technologią K2HD lub pokrewną kosztują po 100-200zł. Jest to też poniekąd zrozumiałe - ostatni bit w zapisie 16-bitowym to poziom zniekształceń rzędu 0.0015% lub mniej. Mało który tor analogowy jest w stanie zapewnić ten poziom zniekształceń aż po 20kHz, więc to nie warstwa cyfrowa jest tu wąskim gardłem. Poza tym - zapytajcie profesjonalistów, po co są te bity. Ano po to, by skalowanie, i plug-iny DSP nie wprowadzały błędów podczas przeliczeń - dłuższy format danych to większa dokładność kalkulacji. Tymczasem nie da się zejść nawet w najlepszym sprzęcie studyjnym poniżej czterech zaszumionych na stałe bitów, dwadzieścia to jest wszystko, na czym jest muzyka. Tak mi powiedział facet z Audio Precision. XYZPawel jest fanem mierników, więc pewnie coś więcej tu napisze o tej firmie. ;)

konto_usuniete

• 56 / 5631
  • Użytkownik
06-12-2008, 22:08
Na spotkaniu za tydzień w Poznaniu mam nadzieję, że uda się przetestować "formaty".

Już swoje przybycie zapowiedziało kilka nowych osób, które są gotowe poddać się ślepym testom.
Mają jednak wątpliwości czy znajdzie się odpowiednie miejsce do zaparkowania ich "bryki".

audioholik

• 424 / 6048
  • Zaawansowany użytkownik
06-12-2008, 22:38
> majkel

płyty K2HD kosztują 100-200zł i jest ich 60 może 100, SACD jest prawie 6000...

konto_usuniete

• 56 / 5631
  • Użytkownik
06-12-2008, 22:44
Świetne zestawienie :)

Rafaell

• 5033 / 6102
  • Ekspert
06-12-2008, 22:45
W metrach bieżących to nie będzie tak dużo
Ale może podaj w metrach kwadratowych duży salon samochodowy np na Omulewskiej to jeszcze by płytami SACD nie wyłożył tam jest 2500m2

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Żyłem zaczarowany, uwieziony w jakimś ciele i w pokorze jakiejś duszy...

J L Borges

Rafaell

• 5033 / 6102
  • Ekspert
06-12-2008, 22:48
Gustaw ja myślałem że dzisiaj się zaczęły wakacje,już szukałem maski i płetw,;bo wpisy w tym wątku takie jak w sezonie ogórkowym

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

J L Borges

konto_usuniete

• 56 / 5631
  • Użytkownik
06-12-2008, 22:51
>> Rafaell, 2008-12-06 22:48:47
Gustaw ja myślałem że dzisiaj się zaczęły wakacje,już szukałem maski i płetw,;bo wpisy w tym wątku takie jak w sezonie ogórkowym

Za dużo się działo ostatnio w pogaduchach. Mam nadzieję, że wpisy też wrócą do normy.

PS. O masce i płetwach to mi proszę nawet nie przypominaj bo miesiąc temu wróciłem z urlopu a tutaj taka szaruga :)

Rafaell

• 5033 / 6102
  • Ekspert
06-12-2008, 23:04
Gustaw
Finowie wynaleźli na taką pogodę Finlandię i całkiem im się nieźle udała. To może my jakaś Polandię zaczniemy komponować, toż to duch w narodzie był kiedyś wielki i nie takie procenta się nawet w blokach komponowało a i rząd jakoś nas do tego znów łaskawie zachęca. No i XYZ byłby zadowolony  bo się zna na Voltach. Ale z Polandią to bym wolał uniknąć ślepych testów mogły by być trwałe

Rafaell

J L Borges

majkel

• 7477 / 6105
  • Ekspert
07-12-2008, 12:31
>> audioholik, 2008-12-06 22:38:11
> majkel

>płyty K2HD kosztują 100-200zł i jest ich 60 może 100, SACD jest prawie 6000...

No i? Ja właśnie chciałem napisać, że tak na słuch to dla mnie większy sens ma porządny mastering niż dokładanie bitów, nawet napisałem dlaczego.

audioholik

• 424 / 6048
07-12-2008, 13:22
> majkel,

JVC K2HD to wciąż 16 bitów, to tylko bardzo dobry mastering, z tym że tych płyt masz 2 nowe na miesiąc a SACD 100 , ogólnie K2HD masz 100 a SACD prawie 6000, do tego mistrzowie od masteringu z JVC Mastering Center właśnie rozpoczęli wspólnie z Esoteric wydawanie serii DECCA SACD, remasterey DSD tworzone są przez ludzi z JVC w ich studio, a więc znaczenie ma i mastering i większa rozdzielczość 1bit/2,8224Mhz tak samo Steve Hoffman z Analogue productions wszystkie zapowiedziane reedycje Blue Note i Impulse wydaje na SACD, widać największy sens ma porządny mastering ale w gęstym formacie...

audioholik

• 424 / 6048
07-12-2008, 13:25
>> Gustaw, 2008-12-06 22:08:44
Na spotkaniu za tydzień w Poznaniu mam nadzieję, że uda się przetestować "formaty".

Już swoje przybycie zapowiedziało kilka nowych osób, które są gotowe poddać się ślepym testom.
Mają jednak wątpliwości czy znajdzie się odpowiednie miejsce do zaparkowania ich "bryki".
.............................

ciekawe czy będą mieli na odsłuchu swoje płyty? :)

audioholik

• 424 / 6048
07-12-2008, 13:28
>> nygus, 2008-12-02 19:08:33
Słychać bardzo dobrze (u mnie: mac->benchmark->stax4040), przede wszystkim w nagraniach live - w 24/96 jest ta atmosfera koncertu, słychac dokładnie każdy instrument, szczegolnie dobrze brzmią ciche fragmenty, nagranie nie jest gładsze, po prostu nic w nim nie drazni i nie rozprasza uwagi niepotrzebnie, po prostu 24/96 gra jak trzeba, nie ma problemów z lokalizacją i sceną.
A jak ktos tego nie słyszy, to ma kiepski sprzęt albo kiepskie nagrania... choć wiele płyt 16/44 już brzmi bardzo dobrze, to przejscie z 16/44 na 24/96 jest jak zmiana interkonetu za 1zł na jakiś za 3000zł.
.....................

cenna uwaga

pozd

audioholik

• 424 / 6048
07-12-2008, 15:03
cenne spostrzeżenia wyraził też Jean Michael Jarre w jednym z ostatnich wywiadów

"Powiedziałeś kiedyś, że wymyślenie płyty kompaktowej było pomyłką. Dlaczego więc je wydajesz?

JMJ: Jestem realistą, a nie samobójcą. Może sam pomysł nie był zły, ale jego realizacja okazała się niewłaściwym krokiem, choć we właściwym kierunku. Po prostu płyta kompaktowa nie spełniła pokładanych w niej nadziei. Miała brzmieć lepiej od gramofonowej, a nawet dziś brzmi gorzej, mimo że oczywiście nie trzeszczy. Miała być z nami do końca życia, a po latach często wcale nie chce grać. Dała początek erze sztuczności i plastiku w muzyce, kłócąc się z jej prawdziwym duchem. Wszędzie jest jej pełno, w każdym możliwym supermarkecie, między dżemem a spodniami, na ulicznych straganach. W efekcie muzyka stała się zwykłym produktem, którego nie warto szanować. W czasach, gdy dominuje High Definition, potrzebujemy czegoś nowego. Może nową generację lepszych CD? Nie mam złudzeń i wiem, że ludzie nie wrócą do winyli, ale wierzę, że mogą wrócić do pewnego klimatu, jaki tworzyły. Do prawdziwych emocji. Ta rewolucja jest bliżej niż nam się wydaje."

audioholik

• 424 / 6048
07-12-2008, 15:30
XYZPawel,

widać że nic nie zrozumiałeś z tego co powiedział JMJ

PS skopiowałem z onet.pl , ale tak fragment tego wywiadu był przytaczany wcześniej na audiostereo.pl
http://muzyka.onet.pl/10172,1515971,wywiady.html?drukuj=1

audioholik

• 424 / 6048
07-12-2008, 15:32
XYZPawel,

czyli jak sluchałeś już SACD lub 24/96, słyszysz różnicę między CD?