Audiohobby.pl

AKG K1000

-Pawel-

• 4739 / 5709
  • Ekspert
23-12-2012, 12:20
@Fallow dla mnie kompletnie bez znaczenia jest algorytm, podejście audiofilskie, programistyczne, religijne, ortodoksyjne, pieniężne czy jak sobie je byś nazwał. Liczy się stopień zadowolenia. Skoro max przyjemności z przekazu daje mi środek X i mnie na niego stać to nie muszę sobie dorabiać jakichkolwiek teorii. A jeśli można go ulepszyć to jestem otwarty na wszelkie propozycje, a wiem, ze Majkel wiele potrafi więc wymiana wtyku nie jest dla mnie czymś złym nawet jeśli tylko stracę na tym te kilka zł i niczego nie zyskam. Ot całe sedno sprawy.

BTW Masz spore wymagania wbrew temu co piszesz :))) To jakie nie walą basem, nie sypią górą, mają wypełnienie i są po prostu the best? Dla mnie pewnie Twój typ będzie brudny i mało czytelny, ale właśnie o to chodzi aby znaleźc coś dla siebie.

Ostatnio robiłem test kilku niby najlepszych IEM w Audiomagicu w ramach poszukiwania następcy 2-way. Żadne z nich nie maiły ani walącego basu ani sypiącej góry, a jednak okazały się taką masakrą, że nie dałbym za nie nawet 1/10 proponowanej ceny, już wolałbym chodzić w Grado RS1 po ulicy i byłaby to lepiej spożytkowana gotówka.

-Pawel-

• 4739 / 5709
  • Ekspert
23-12-2012, 12:27
Z połączenia wykresu, który zamieściłeś z PS1000 nadal nie wyjdzie GS1000, a raczej coś zupełnie niestrawnego. Będzie miało średnią ilość basu i zatrważająco dużo góry, jedynie średnica zmieści się w ramach rozsądku. Wyszłyby z tego takie jeszcze bardziej przejaskrawione DT880 Pro. Poziom Studio-Master :)))

fallow

• 6457 / 6074
  • Ekspert
23-12-2012, 12:39
Odpowiadasz na wpis
 >> Gustaw, 2012-12-23 12:13:08
>> fallow, 2012-12-23 12:05:54
 - PS1000 - wala dla mnie basem

Zgadza się ale tylko w sytuacji kiedy akurat się nie zepsuły ;)

====

Pozwolilem sobie napisac w tej sprawie list do samego Johna Grado gdyz zaniepokojony wpisami o awaryjnosci moich 2 par PS1000 (jedna dodatkowa nie zaszkodzi - a moze i pomoze - polecam obecnym uzytkownikom zainswestowanie w zapasowa pare) postaowilem wyjasnic sprawe raz na zawsze!

Dear Johny Grado,

We (Holy Grail Audiophile Club Poland) want to ask you a question. Once and for all explain to us what the Holy thing is with that unexpected malfunctions of the top grade products of yours.

In addition, here is an invoice of small christmas gift from the deepest of our hearts.
[Please find 10.000 USD Paypal invoice in attachments]

Oto odpowiedz jaka nasz klub dostal:

Dear Holy Grail Audiophile Club Poland,

I want to thank you for small christmas gift, it is very kind. Anyway - This is a matter of respect.
You should have respect to the music you love, Grado headphones is just an intrument - just buy few more pairs. It\'s just a money, What is the money really ? Do it to save the music you love.

Merry Xmas,
Johny Grado

==================

Odpowiadasz na wpis
 >> -Pawel-, 2012-12-23 12:20:17
(...)  Liczy się stopień zadowolenia. Skoro max przyjemności z przekazu daje mi środek X i mnie na niego stać to nie muszę sobie dorabiać jakichkolwiek teorii. A jeśli można go ulepszyć to jestem otwarty na wszelkie propozycje. (...)

---

Jezeli bedzie wiecej takich ludzi jak Ty Pawel, i Dziadek Grado to odkryje to juz wkrotce bedziemy mieli flagowce po 2.000 i 3.000 USD :))

fallow

• 6457 / 6074
  • Ekspert
23-12-2012, 12:42
(*) Przepraszam zapomnialem ze juz sa przeciez po 1.7K USD. Chcialem napisac wiec po 3.000 i 4.000 USD :)

Radical

• 721 / 5407
  • Ekspert
23-12-2012, 12:42
fallow czemu nie mówiłeś, dorzuciłbym czeka też od siebie co by John nie musiał w zimie palić GS\'ami w piecu.

Radical

• 721 / 5407
  • Ekspert
23-12-2012, 12:46
>> fallow, 2012-12-23 12:42:56
(*) Przepraszam zapomnialem ze juz sa przeciez po 1.7K USD. Chcialem napisac wiec po 3.000 i 4.000 USD :)

Inflacja....

-Pawel-

• 4739 / 5709
  • Ekspert
23-12-2012, 12:55
Czyli lepiej jest zacisnąć zęby, wrzucić cykające CAL! i "cieszyć się" dźwiękiem, który zupełnie mi nie odpowiada, ale za to jak tanio :))) Ja Cię nigdy nie zrozumiem :)))

Serio, słuchałem trochę tego i w zakresie od KPP do Omega II najbardziej opłacalny w stosunku do zaspokojenia potrzeb okazał się tor z PS1000. Nie wiem co w tym takiego złego skoro zdaje egzamin :D Przyznaj się, kiedy ostatnio zmieniałeś nauszniki? Albo inaczej, które wytrzymały u Ciebie więcej niż 5 miesięcy, 3-4 krotne kupno w odstępach czasowych się nie liczy, tylko ciągłe posiadanie jednej pary :P

A tak w ogóle to Wesołych Świąt dla wszystkich obchodzących!!!

-Pawel-

• 4739 / 5709
  • Ekspert
23-12-2012, 13:16
PS CAL! przytoczyłem, nie dlatego, że ich tak nie lubię, ale dlatego, że z tej całej "odkrywczej taniochy" jako jedyne prezentują jakiś poziom ;))

Rolandsinger

• 2894 / 6105
  • Ekspert
23-12-2012, 13:27
Never ending completely senseless argument.

Gusta są różne, jedni wolą Karaiby w pięciogwiazdkowym hotelu, inni Afrykę w szałasie z moskitami, cholerą, tyfusem i malarią, Afryka jest 5x droższa, ale preferencje są różne i właściwie bezprzedmiotowe jest tego podważanie. Niemniej gdy fan wypadu do Afryki zaczyna odwoływać się do argumentu:

"że Afryka jest lepszym miejscem na urlop, bo przecież hardcore`owa przygoda jest lepsza od lamerskiego opalania dupska nad basenem z drinkiem w dłoni", to już jest ostry odpał.

I z tym przegięciem mamy właśnie tu do czynienia ustawicznie od kilku dobrych lat w przypadku fanklubu audioszrotu za tysiące.
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

fallow

• 6457 / 6074
  • Ekspert
23-12-2012, 13:27
Pawel: Ja Cie nie pisze jak masz postepowac i jak masz robic. Nie broni nikomu isc audiofilska droga ani zaciskac zeby na czymkolwiek chce. Nikt mi jednak nie zabroni sie z tego napierdzielac :)

fallow

• 6457 / 6074
  • Ekspert
23-12-2012, 13:30
Otoz, to. Audiofile sie zachowuja czesto jak by mieli wylacznac na realizm i obcowanie z "prawda muzyczna". Jak ktos ich zdaniem w subiektywnym odczuciu slucha "na czyms gorszym" to czesto w dyskusjach wychodzi to tak, ze pol muzyki mu ucieka a slyszy jakies ochlopy czy cykanie :)) Oczywiscie Audiofil tez powie, przeciez on nikomu nie mowi na czym ma sluchac i jak sie ten ktos cieszy to jego sprawa i sam audiofil sie cieszy - jasne, nie powie wprost ale zawsze dobrze czuc z tonu wypowiedzi - co ow audiofilski delikwent o Tobie "synku" mysli :))))

fallow

• 6457 / 6074
  • Ekspert
23-12-2012, 13:37
> -Pawel-, 2012-12-23 13:16:23
PS CAL! przytoczyłem, nie dlatego, że ich tak nie lubię, ale dlatego, że z tej całej "odkrywczej taniochy" jako jedyne prezentują jakiś poziom ;))

No widzisz, a moim zdaniem zajebisty poziom z "odkrywczej taniochy" prezentuja np. Fostex TH7. Dynamiki za 275 PLN brutto. Wole je zdecydowanie niz CAL. Ale co z tego jak to jest jakies moje subiektywne zdanie.

W ogole rozmowy o gustach muzycznych i subiektywnym odbiorze dzwieku sa bez sensu. Mam kolege z ktorym przez rok pieprzylem 3 po 3 o audiofilizmie i percepcji dzwieku. W koncu moj mega zajebiscie dograny tor od transportu po sluchawki pojechal do niego. Dla mnie byl neutralny z nutka ciepelka i analogu a on powiedzial, ze to mega po bandzie pojechany neutralny do bolu zestaw i muzykalnosci w nim zero. Chlop malo nie sluchal :) A przez rok wymienilismy tyle przykladow i opisow dzwieku ze wydawalo sie, ze rozumiemy sie doskonale i bedziemy ten zestaw odbierac dokladnie tak samo.

Dla mnie juz po latach fajnie sie po prostu czyta te dyskusje w kontekscie humorystycznym, najwieksze boki zrywam jak te same tematy zaczynaja sie po raz milionowy :))

Poza tym dzieki chlopakom takim jak Gustaw jest prznajmniej na forum smiesznie ;)

-Pawel-

• 4739 / 5709
  • Ekspert
23-12-2012, 13:55
>> fallow, nikt mi jednak nie zabroni sie z tego napierdzielac :)

Ja w duchu podśmiewam się z wąskiego sposobu widzenia osób z przeciwnej strony. Wystarczyło, że dyskusja zeszła na wiadomy temat i już pojawił się Roland "stroszący piórka" :D Wybaczcie, ale dla mnie te Wasze teorie są bez najmniejszego sensu. Dajcie mi sposób, dzięki któremu nie będę stały ani bywalcem komisów, ani "szczęśliwym" posiadaczem 6 par słuchawek zmieniając je przy tym co najmniej raz w miesiącu to chętnie spróbuję.

>> fallow, 2012-12-23 13:37:48
No widzisz, a moim zdaniem zajebisty poziom z "odkrywczej taniochy" prezentuja np. Fostex TH7. Dynamiki za 275 PLN brutto. Wole je zdecydowanie niz CAL. Ale co z tego jak to jest jakies moje subiektywne zdanie.
======================================================

Spoko, ale w 2013 roku wyjdzie kolejny tysiąc modeli słuchawek na podobnym poziomie jakościowym, w dodatku każde z inną equalizacją. Podejmiesz wyzwanie? :D

>> fallow, Dla mnie juz po latach fajnie sie po prostu czyta te dyskusje w kontekscie humorystycznym, najwieksze boki zrywam jak te same tematy zaczynaja sie po raz milionowy :))
=================================================

No właśnie :)) To jest bez sensu, bo mamy do tego tematu zupełnie inne podejście, dla mnie Twoje jest od dupy strony względem mojego i vice versa, mamy kompletnie inne drogi do zaspokojenia potrzeb, a gdzieś w tle lata jeszcze Roland ze swoją misją i Gustaw z dobrym żartem, w końcu nie wiem czy jest to jeszcze śmieszne, czy już nudne... Proponuję Zakończyć Offtop bo chyba marnotrawimy tylko własny czas. Przecież ani ja nie sądzę, żebym przekonał do czegokolwiek Ciebie, a Ty chyba też nie sądzisz, że przekonasz do swojego punktu widzenia mnie :))

PS Nie jestem polonistą, ale wydaje mi się, że nie ma takiego słowa jak "audiofilizm",  poprawną formą w języku polskim jest "audiofilia".

fallow

• 6457 / 6074
  • Ekspert
23-12-2012, 13:58
Pawel, ale ja powtorze jeszcze raz - nie mam zamiaru nikogo przekonywac. Co jest w Audiofilach ze jak sie zabierze glos i ponapierdziela - bo chyba nie sadzisz ze np. List do Dziadka Grado byl na powaznie, to od razu mysla ze ktos ich chce do czegos przekonac. Mam to gdzies :)

Jak ktos chce miec audiofilska oaze kontemplacji i oswiecenia to trzeba bedzie zalozyc forum dostepne tylko dla zarejestrowanych uzytkownikow klubu. Poki co kazdy moze przyjsc i sie rozerwac.

fallow

• 6457 / 6074
  • Ekspert
23-12-2012, 13:59
Czy ja Ci kazlem ze mna trollowac. Widzocznie czujesz wewnatrzna potrzebe :D :P ;))