Audiohobby.pl

SONY TC-K777ES II (MK2)

AUDIOTONE

• 11541 / 6708
  • Ekspert
08-08-2026, 15:16
0,019% to bardzo dobry wynik biorąc pod uwagę sprzęt już dość wiekowy. Żadnych "syfów" też nie widać na wykresie od prędkości, ładnie i czysto. Wygląda na zdrowy egzemplarz. ;-)
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Macio4ever

• 1085 / 624
  • Ekspert
09-08-2026, 20:23
Tak jest, od tej strony wszystko jest tip-top. Natomiast Soniacz daje w kość :) Pojawił mi się brum, wyraźnie coś nie halo z masą. Przelutowałem wtyczki w płytkach, kolejne punkty masowe oraz przewody od głowicy. Brum zniknął, więc krok do przodu.

Przy okazji bardzo dokładnie zweryfikowałem głowice - była zmieniana, pierwsze sprawdzenie lutów było słabe z mojej strony. Teraz zrobiłem to ponownie :) no i polutowałem jak trzeba przewody. Czeka mnie pewnie jakiś delikatny mod w elektronice plus głowica ma lekką oksydację (chyba). W sumie jest tak, że czyta so-so natomiast przy nagrywaniu jest mocno podbita góra, a poziom jest za niski (Rec LvL) i nie starcza potków aby go podciągnąć.

Posiłkuję się tym artykułem: https://ameblo.jp/audio-repair/entry-12511336375.html

Zamierzam zmienić rezystor R101/R201 oraz dobrać pojemność aby dostosować układ do nowej głowicy - zgodnie z sugestiami z artykułu powyżej.
« Ostatnia zmiana: 09-08-2026, 21:19 wysłana przez Macio4ever »

AUDIOTONE

• 11541 / 6708
  • Ekspert
10-08-2026, 20:32
była zmieniana
Czyli ktoś jednak głowicę wymienił, ale już modyfikacji nie wykonał. By była dostosowana odpowiednio do reszty toru.
A link do działań tego gościa jest mi znany.
Wojtek.

Macio4ever

• 1085 / 624
  • Ekspert
11-08-2026, 12:39
No właśnie tak to wygląda Wojtek, jak napisałeś. Z drugiej strony dla mnie to kolejna przygoda i nauka więc tak bardzo nie marudzę.

Odnośnie samej głowicy, to w sumie nie mam pewności czy ma oksydację i problem sama w sobie (z wyglądu jest bardzo OK). Sprawdziłem taśmę, bo nie bardzo podobał mi się odczyt i okazało się, że kaseta HPR 31,5Hz-18kHz zakończyła swój żywot na wysokich częstotliwościach. Używałem jej kilkadziesiąt razy (widać, że te taśmy pylą, brudzą dość mocno tor) i w końcu kaput. Sprawdziłem na innym decku, w którym wiem że jest ok odczyt i lipa z wysokimi.

Więc kupuję kolejną i znów czekanie na przesyłkę zanim będę mógł coś potestować.

AUDIOTONE

• 11541 / 6708
  • Ekspert
15-08-2026, 17:59
Żywot taśm tego typu, to około "30-50 przebiegów". Więc mnie to nie dziwi, wcale. Pisałem o tym kiedyś w temacie tutaj, jak nagrywałem swoje własne kasety testowe ( ta cała strona z tego tematu jest ważna, odnośnie zużycia taśm) :
http://audiohobby.pl/index.php?topic=13372.60
Wojtek.

Macio4ever

• 1085 / 624
  • Ekspert
25-08-2026, 20:51
Taśma przyszła, więc nadszedł czas na dalsze dłubanie.

I tak - zgodnie z artykułem (link dwa posty wcześniej) zmieniłem rezystory R101 i R201 z 47kOhm na 56kOhm w celu dostosowania impedancji i jak domniemam uzyskania z pojemnością dodatkowe konda odpowiedniego punktu rezonansu.

Zrobiłem dwa testy:
1. Pomiar odczytu, gdzie przylutowałem kondy 150pF równolegle do R101/201 (akurat nie miałem wskazanego w artykule 180pF
2. Pomiar odczytu gdzie kanał lewy nie ma dołożonej pojemności, a kanał prawy ma dołożone 182pF (olśniło mnie, że można zsumować pojemności dwóch kondów :) )

Testy zrobiłem, bo słabo wychodził odczyt i tym samym nie mogłem ustawić poprawnie zapisu. Na zdjęciach widać wyniki obydwu pomiarów. Na razie mam dwa wnioski - zgodnie z artykułem powinno być 180pF lub ciut więcej oraz prawdopodobnie głowica ma oksydację patrząc na spadek krzywej odczytu.

Wniosek dotyczący oksydacji jeszcze rozważam, bo przypadki, które miałem dotychczas zwykle inicjowały spadek później (za 8kHz) i jeden kanał spadał gwałtowniej (zwykle lewy).
Dalszy plan, to zrobię jeszcze test z 200pF i dopiero rozważę delikatną polerkę

AUDIOTONE

• 11541 / 6708
  • Ekspert
27-08-2026, 20:44

200pF lub 220pF może by podciągnęło do wyrównania. Ale już jest progres dla 180pF względem 150pF.
Wojtek.

Macio4ever

• 1085 / 624
  • Ekspert
27-08-2026, 21:05

200pF lub 220pF może by podciągnęło do wyrównania. Ale już jest progres dla 180pF względem 150pF.

Powyżej 200pf w zasadzie nie ma już zmian ale o tym za chwilę. :)

Kombinowałem, myślałem bo intrygowały mnie wartości zarówno R101/201 56kOhm, jak 180pf z artykułu, a w zasadzie jak autor do tego doszedł. Otworzyłem sobie schematy Soniaczy i po analizie modeli zaraz po 777ES, poprzez EGS/ESL/ESA i KA widać, że Sony:

1. Dla głowic (68411, 68421 i 68431) zawsze stosował 56kOHm jako rezystor tuż za głowicą, niezależenie czy dalej był pierwszy stopień dyskretny, czy od razu wzmacniacz operacyjny.
2. Jeśli za głowicą był od razu wzmacniacz operacyjny, to Sony stosowało drugi rezystor (R102/202) - 130Ohm

W 777ES II R102/202 ma wartość 150Ohm.  Nie mogłem do końca skumać z tłumaczenia z japońskiego, dlaczego autor napisał " (...)R102(Lch) and R202(Rch) 130Ω are OK as they are." skoro na schemacie jest jak wół 150Ohm. Teraz dochodzę do wniosku, że być może tłumaczenie przeglądarki jest do bani...

Ale dlaczego taki wniosek?
Po analizie wykresów i testu z dodatkową pojemnością > 180pF wykres w zasadzie się nie podniósł. Doszedłem do wniosku, że jednak głowica nie daje rady dobrze czytać i nie ma już co się wzmacniać.

Zrobiłem delikatną polerkę głowicy (wykres na zdjęciu, R: 180pF, L:>200Pf) i o ile ładnie podniosła się góra pasma, to wciąż wykres zaczyna opadać bardzo wcześnie i ten spadek na średnich częstotliwościach w zasadzie się nie zmienił. Zgodnie z moimi wcześniejszymi doświadczeniami spodziewałbym się podniesienia nie tylko końca ale całości przynajmniej od 5kHz.

No i zanim zrobię ewentualnie polerkę nr 2, to zmienię te 150Ohm na 130Ohm bo zgodnie z artykułem, ta wartość ma wpływ na poziom wzmocnienia wzmacniacza.

« Ostatnia zmiana: 27-08-2026, 21:14 wysłana przez Macio4ever »

Macio4ever

• 1085 / 624
  • Ekspert
28-08-2026, 13:14
No i tak sobie jeszcze podumałem i poanalizowałem schematy. Wychodzi mi jak nic, że patrząc jak Sony implementowało tę głowicę (zdjęcie schematów KA3ES i 777ES II, ta sama rodzina op ampów Mitsubishi), to należy wymienić trzy elementy:

1. R101 za głowicą z 47kOhm na 56kOhm
2. R102 do sprzężenia 150 Ohm na 130 Ohm
3. R103 stała czasowa ze 110kOhm na 120kOhm

Teoretycznie te 180pF nie powinno być konieczne. Pytanie na ile autor artykułu korygował elektronicznie zużytą głowicę, a na ile coś mi jeszcze umyka.

To co mi jeszcze przyszło do głowy, to weryfikacja przełączania typu taśmy. O ile przełączanie działa (słychać w słuchawkach), to sprawdzę czy pojawiają się właściwe napięcia na Q101, bo to jest miejsce, które potencjalnie może mieć wpływ na to jak kształtuje się pasmo.

Niemniej jednak czuję, że jeszcze będzie szlifowanko :)

EDIT: Napięcia są jednoznaczne na Q101 -9,8V (Type I) oraz +0,6V (Type II/IV) więc tam nic nie bruździ.
« Ostatnia zmiana: 28-08-2026, 13:32 wysłana przez Macio4ever »

AUDIOTONE

• 11541 / 6708
  • Ekspert
29-08-2026, 09:19
Szlifowanie w tym wypadku może pomóc. Zmiana wartości elementów w pętli ujemnego sprzężenia zwrotnego które odpowiada za korekcję charakterystyki częstotliwościowej odczytu to trochę loteria. Może się wstrzelisz z wartością idealnie może nie, ciągłe próby i grzanie laminatu. Zresztą to chyba jedyne sensowne wyjście by dostosować tą głowicę. Ale trzymam kciuki za powodzenie akcji.
« Ostatnia zmiana: 29-08-2026, 10:44 wysłana przez AUDIOTONE »
Wojtek.

chorazy3

• 2473 / 2472
  • Ekspert
29-08-2026, 20:37
Nie wiem czy masz ale dobrze mieć mikroskop jubilerski, żeby dokładnie w powiększeniu obejrzeć szczelinę. I nam pokazać na zdjęciach:) W każdym razie też trzymam kciuki.
Paweł

Macio4ever

• 1085 / 624
  • Ekspert
29-08-2026, 22:06
Dzięki za doping Panowie.
Moje wnioski mogą nie być do końca poprawne, bo doczytałem, że akurat kwestia tego czy op amp jest bi-polar czy j-fet ma znaczenie i dla j-feta ta dodatkowa pojemności zapewne będzie konieczna (tu 180pF na R201).

Pierwsze szlifowanie lekko podniosło górę, potem mizianie już nic nie dało, więc poczekam spokojnie na resztę elementów i jak wymienię i pomierzę, to zobaczymy co z tego wyjdzie.

Spróbuję jakieś fotki szczeliny zrobić, niemniej jednak pod moim mikroskopem praktycznie zniknęła po pierwszym szlifowaniu. W sumie ten wczesny spadek wygląda na niedopasowanie, a nie problem z samą głowicą na moje skromnie doświadczone oko.

AUDIOTONE

• 11541 / 6708
  • Ekspert
31-08-2026, 09:16
W takim wypadku czekamy na rozwój wydarzeń ;-)
Wojtek.

Macio4ever

• 1085 / 624
  • Ekspert
01-09-2026, 20:15
Ciąg dalszy zmagań...
Otóż wiedziony powiedzeniem, że nadzieja umiera ostatnia oraz upierdliwą dociekliwością zrobiłem raz jeszcze analizę zarówno strony PB, jak i REC oraz wymieniłem rezystory, dla przypomnienia:

1. R101 za głowicą z 47kOhm na 56kOhm
2. R102 do sprzężenia 150 Ohm na 130 Ohm
3. R103 stała czasowa ze 110kOhm na 120kOhm

Od strony przemyśleń oraz obliczeń, w których wspierał mnie model AI.

Strona PB wnioski i przemyślenia

Mamy wymienioną głowicę na inny model, o lepszych parametrach (szersze pasmo) oraz innych parametrach elektrycznych (rezystancja, indukcyjność i dobroć). Zmiana parametrów elektrycznych powoduje dwa efekty: zmianę punktu rezonansu oraz ma wpływ na pozom wzmocnienia (rezystancja własna głowicy) oraz zmienia się reakcja na układ stałej czasowej, bo głowica ma inny efekt contour.

Głowica Canon (68421 - czyli 68411 + liftpady) zaimplementowana w TC-KA3ES (dokładnie taki sam układ elementów, inny op amp) ma pasmo jak smok i nie ma żadnej dodatkowej pojemności przed op ampem aby takie pasmo utrzymać.

Wkładając nową głowicę Canon 68411 do 777ES II należałoby się spodziewać (przy nie zmienionych rezystorach i skalibrowanym PB gain) spadku całej krzywej  w okolicach 2dB (spadek wzmocnienia) oraz jakiś zafalowań na HF. Nie ma powodu dla którego, krzywa odczytu zaczęłaby się pochylać i mieć zjazd po 12kHz zupełnie w dół.

Test nr 1
I teraz - mam używaną głowicę i wymieniłem rezystory. Cały poziom podniósł się zgodnie z obliczeniami o jakieś 2dB (musiałem skorygować PB gain do wartości z SM). Krzywa nadal zaczyna pochylać się ok 1kHz i dalej jest duży roll off na końcu.

Test nr 2
Dołożenie konda równolegle do pierwszego rezystora przesuwa rezonans bliżej pasma słyszalnego (szacunkowo okolice 25kHz) i podbija końcówkę pasma. I myślę, że autor z Japonii właśnie korygował tak zużycie głowicy.

Pytanie - czy coś innego może powodować taki zjazd? Otóż za wzmacniaczem mamy już tylko filtr i układ Dolby. Na ich prace nie ma już wpływu sama głowica. Nie miałoby też sensu takie cięcie pasma. Ponadto, widać że elektronika przenosi HF, bo zmiana typu taśmy (odtwarzany Type II, włączony Type I) powoduje podbicie krzywej.

Wniosek, choć niemiły - głowica ma fizyczny problem i musi być szlifowana lub ma problem, którego szlifowanie nie uleczy (np jakieś pęknięcie).
Wniosek nr 2 - gdyby głowica była sztos, to dopasowanie byłoby raczej kosmetyką.

Strona REC
Tutaj jest zgoła inaczej, bo inne parametry elektryczne głowicy mają wpływ na poziom zapisu i bias. Głowica z tymi parametrami, bez żadnych modyfikacji powoduje że cały układ ma za niski bias (under bias) i nie starcza ani PR-ki RV104 (poziom) ani regulowanego kondensatora (CT301) aby ustawić poprawnie nagrywanie.

Jako test podałem tak wysoki sygnał na wejściu (315Hz), że wymusiłem nagranie na poziomie 0dB, niemniej jednak pojawiło się zniekształcenie zbocza sinusoidy (zapewne zaczął nie wydalać op amp).

Dodatkowe zjawisko, to rozjazd azymutu REC, co występuję jak jest mocno zaburzony poziom bias.

Test nr 2. Włączając kalibrację, jeśli np dla Typ I przełączę deck na Type II, to poziom jest aż za duży i to bez straty góry. To samo się dzieje, jak Type II nagrywam na Type IV.
Ile brakującego poziomu wynika ze zużycia głowicy, a ile z niedopasowania  - tego jeszcze nie wiem. Będę dopiero oceniał po szlifowaniu.

Testy z rezystorami - dodawałem równolegle rezystory (do rezystorów wyjściowych) aby coś skorygować ale to jest mikro kosmetyka.

To co jest konieczne, to modyfikacja zakresu pracy CT301, co można osiągnąć poprzez dolutowanie pojemności równolegle do każdego kanału. Nie zrobiłem tego jeszcze, ponieważ wymaga to odlutowania ekranu i zakupu małych ceramików aby się zmieściły pod ekranem.

Wniosek końcowy: Jeśli szlif w obecnej konfiguracji elektronicznej (bez dodatkowego konda po stronie PB) zapewni krzywą na kasecie HPR na poziomie 18kHz ze spadkiem nie większym niż powiedzmy 2-3db to będzie super i można pokombinować ze stroną REC. Jeśli nie, muszę zamontować nową głowicę.

Uwaga porządkowa - testy po wlutowaniu rezystorów robiłem po ponownym ustawieniu PB gain i skorygowaniu azymutu.
Aby wykluczyć błędy (spadek krzywej) wynikający z potencjalnie innego azymutu kasety HPR, zrobiłem tez odczyt na Abex 184N (do 12,5Khz) i tam też jest spadek krzywej jak na HPR

« Ostatnia zmiana: 01-09-2026, 20:24 wysłana przez Macio4ever »

Macio4ever

• 1085 / 624
  • Ekspert
04-09-2026, 15:13
Dobra, jest jakiś postęp :)
Zaparkowałem na razie stronę REC i skupiłem się na stronie PB.
Musiałem zrobić dwa razy sesję szlifowania (robię to super ostrożnie aby nie dojechać głowicy).

1. Zdjęcie 1 - szlif, wymienione rezystory. Widać stały spadek juz od okolic 800Hz i duży zonk na samym końcu
2. Zdjęcie 2 - ostatni szlif. Jest dobrze. :) Spadek nadal zaczyna się przed 1kHz ale kanały idą równo i na końcu jest ok 4db spadku. Musiałem bardziej zdecydowanie popracować, zachowując oczywiście rozsądek i ostrożność.

Jak widać cały czas spadek zaczyna się wcześniej i to wskazuje na kwestię elektroniki i dopasowania korekcji. Kopia 1:1 z KA3ES zapewne ze względu na inny typ wzmacniacza nie załatwia sprawy. Jeśli poprawię korekcję, to spodziewam się, że na końcu będzie nie więcej niż okolice 2db spadku, więc spoko.

Obydwa wykresy NIE mają żadnej korekty rezonansu (dodatkowej pojemności na wyjściu głowicy), odczyt z kasety HPR.
Poziom spadku i punkt, w którym się zaczyna jest taki sam na kasecie Abexa