Ciąg dalszy zmagań...
Otóż wiedziony powiedzeniem, że nadzieja umiera ostatnia oraz upierdliwą dociekliwością zrobiłem raz jeszcze analizę zarówno strony PB, jak i REC oraz wymieniłem rezystory, dla przypomnienia:
1. R101 za głowicą z 47kOhm na 56kOhm
2. R102 do sprzężenia 150 Ohm na 130 Ohm
3. R103 stała czasowa ze 110kOhm na 120kOhm
Od strony przemyśleń oraz obliczeń, w których wspierał mnie model AI.
Strona PB wnioski i przemyślenia
Mamy wymienioną głowicę na inny model, o lepszych parametrach (szersze pasmo) oraz innych parametrach elektrycznych (rezystancja, indukcyjność i dobroć). Zmiana parametrów elektrycznych powoduje dwa efekty: zmianę punktu rezonansu oraz ma wpływ na pozom wzmocnienia (rezystancja własna głowicy) oraz zmienia się reakcja na układ stałej czasowej, bo głowica ma inny efekt contour.
Głowica Canon (68421 - czyli 68411 + liftpady) zaimplementowana w TC-KA3ES (dokładnie taki sam układ elementów, inny op amp) ma pasmo jak smok i nie ma żadnej dodatkowej pojemności przed op ampem aby takie pasmo utrzymać.
Wkładając nową głowicę Canon 68411 do 777ES II należałoby się spodziewać (przy nie zmienionych rezystorach i skalibrowanym PB gain) spadku całej krzywej w okolicach 2dB (spadek wzmocnienia) oraz jakiś zafalowań na HF. Nie ma powodu dla którego, krzywa odczytu zaczęłaby się pochylać i mieć zjazd po 12kHz zupełnie w dół.
Test nr 1
I teraz - mam używaną głowicę i wymieniłem rezystory. Cały poziom podniósł się zgodnie z obliczeniami o jakieś 2dB (musiałem skorygować PB gain do wartości z SM). Krzywa nadal zaczyna pochylać się ok 1kHz i dalej jest duży roll off na końcu.
Test nr 2
Dołożenie konda równolegle do pierwszego rezystora przesuwa rezonans bliżej pasma słyszalnego (szacunkowo okolice 25kHz) i podbija końcówkę pasma. I myślę, że autor z Japonii właśnie korygował tak zużycie głowicy.
Pytanie - czy coś innego może powodować taki zjazd? Otóż za wzmacniaczem mamy już tylko filtr i układ Dolby. Na ich prace nie ma już wpływu sama głowica. Nie miałoby też sensu takie cięcie pasma. Ponadto, widać że elektronika przenosi HF, bo zmiana typu taśmy (odtwarzany Type II, włączony Type I) powoduje podbicie krzywej.
Wniosek, choć niemiły - głowica ma fizyczny problem i musi być szlifowana lub ma problem, którego szlifowanie nie uleczy (np jakieś pęknięcie).
Wniosek nr 2 - gdyby głowica była sztos, to dopasowanie byłoby raczej kosmetyką.
Strona REC
Tutaj jest zgoła inaczej, bo inne parametry elektryczne głowicy mają wpływ na poziom zapisu i bias. Głowica z tymi parametrami, bez żadnych modyfikacji powoduje że cały układ ma za niski bias (under bias) i nie starcza ani PR-ki RV104 (poziom) ani regulowanego kondensatora (CT301) aby ustawić poprawnie nagrywanie.
Jako test podałem tak wysoki sygnał na wejściu (315Hz), że wymusiłem nagranie na poziomie 0dB, niemniej jednak pojawiło się zniekształcenie zbocza sinusoidy (zapewne zaczął nie wydalać op amp).
Dodatkowe zjawisko, to rozjazd azymutu REC, co występuję jak jest mocno zaburzony poziom bias.
Test nr 2. Włączając kalibrację, jeśli np dla Typ I przełączę deck na Type II, to poziom jest aż za duży i to bez straty góry. To samo się dzieje, jak Type II nagrywam na Type IV.
Ile brakującego poziomu wynika ze zużycia głowicy, a ile z niedopasowania - tego jeszcze nie wiem. Będę dopiero oceniał po szlifowaniu.
Testy z rezystorami - dodawałem równolegle rezystory (do rezystorów wyjściowych) aby coś skorygować ale to jest mikro kosmetyka.
To co jest konieczne, to modyfikacja zakresu pracy CT301, co można osiągnąć poprzez dolutowanie pojemności równolegle do każdego kanału. Nie zrobiłem tego jeszcze, ponieważ wymaga to odlutowania ekranu i zakupu małych ceramików aby się zmieściły pod ekranem.
Wniosek końcowy: Jeśli szlif w obecnej konfiguracji elektronicznej (bez dodatkowego konda po stronie PB) zapewni krzywą na kasecie HPR na poziomie 18kHz ze spadkiem nie większym niż powiedzmy 2-3db to będzie super i można pokombinować ze stroną REC. Jeśli nie, muszę zamontować nową głowicę.
Uwaga porządkowa - testy po wlutowaniu rezystorów robiłem po ponownym ustawieniu PB gain i skorygowaniu azymutu.
Aby wykluczyć błędy (spadek krzywej) wynikający z potencjalnie innego azymutu kasety HPR, zrobiłem tez odczyt na Abex 184N (do 12,5Khz) i tam też jest spadek krzywej jak na HPR