Audiohobby.pl

SONY TC-K777ES II (MK2)

Macio4ever

• 1075 / 618
  • Ekspert
04-09-2026, 20:09
Jak widać kombinowanie jedno, doświadczenie drugie, a życie trzecie :)
Wygląda na to, że autor artykułu dobrze wszystko wykombinował po stronie PB, a ja nie wszystko wziąłem pod uwagę - np pojemność przewodów do głowicy.

Dodałem do rezystorów R101 i R201 równolegle kondy 180pF aby przesunąć rezonans i wypłaszczyć charakterystykę. Po ostatnim szlifie uznałem, że dalsze szorowanie może więcej napsuć, w szczególności że ładnie wyrównały się poziomy kanałów na wysokich częstotliwościach. Pozostał lekki dołek ale ciężko powiedzieć, czy to konkretny egzemplarz głowicy czy jej delikatne zużycie. Aby go zasypać musiałbym odejść od określonych normą stałych czasowych, czego nie chciałem robić.

Zdjęcie - odczyt HPR po dodaniu kondów.

Czas na REC, tam będzie też lekka dłubanina.

chorazy3

• 2472 / 2465
  • Ekspert
04-09-2026, 22:25
Około -1dB przy 10kHz względem 400Hz. Tragedii na pewno nie ma ale będzie nieco ciemniej niż w 5ES.
Paweł

Macio4ever

• 1075 / 618
  • Ekspert
05-09-2026, 10:50
Około -1dB przy 10kHz względem 400Hz. Tragedii na pewno nie ma ale będzie nieco ciemniej niż w 5ES.

Też tak to widzę, nie ma tragedii, wręcz przeciwnie. Co ciekawe niby powinno być ciemniej ale słuchanie nagrania z 5ES ma w sumie podobną górę ale mocniej podkreślony dół pasma. Z resztą ten Soniacz ma taki mięsisty mocny bas :)

chorazy3

• 2472 / 2465
  • Ekspert
05-09-2026, 12:26
Dobrze, że udało Ci się naprawić. Łatwo nie było.
Szkoda, że w tym modelu, jak i późniejszych nie dali potków PB Eq do ustawienia 10kHz, ułatwiłoby to sprawę.
Paweł

Macio4ever

• 1075 / 618
  • Ekspert
06-09-2026, 19:35
Dobrze, że udało Ci się naprawić. Łatwo nie było.
Szkoda, że w tym modelu, jak i późniejszych nie dali potków PB Eq do ustawienia 10kHz, ułatwiłoby to sprawę.
Tak, taka PR-ka by się przydała - tak jest np w Akai GX95.

Wziąłem się za stronę REC.

Jak zwykle próbowałem wszystko rozkminić, jednak wciąż mam za mało wiedzy z elektroniki aby kozaczyć. W sumie zarówno diagnoza z Ameblo.jp, jak i moje przemyślenia wskazywały na underbias i pracę oscylatora daleko poza pożądanym zakresem.

Dolutowałem pojemność 47pF do trymera CT301, równolegle do każdego kanału. Zrobiłem na szybko zgrubną kalibrację. Udało ustawić się zarówno poziom na 315Hz, jak i bias dla 10kHz.

Temat nie jest zamknięty z dwóch powodów - po pierwsze ma trochę za dużo góry (choć generalnie ta krzywa wyglądała bardzo podobnie w 777ES), po drugie trymer wciąż pracuje w skrajnej pozycji. Zamierz przetestować większe pojemności aby dobrać tak aby było możliwie bardziej liniowe nagranie.

Wykres - trace, TDK SA, -20db

Edit: odszukałem dokładne pomiary z 777ES i tam też na głowicy Sony RPA była górka na wysokich, przy płaskim odczycie. Więc nie będę tu jakoś szalał z modzeniem.
Praca trymera poza skrajem to jedno, natomiast muszę poczekać na mniejsze gabarytowo kondy, bo muszą mi wejść pod ekran CT301. Jak zrobię, to pokaże na zdjęciach o co kaman.
« Ostatnia zmiana: 06-09-2026, 21:41 wysłana przez Macio4ever »

AUDIOTONE

• 11536 / 6701
  • Ekspert
06-09-2026, 20:10
Zaczyna to już przypominać normalny wykres. Sporo pracy Ciebie ten złomek kosztuje. Ale ESII  jest wart takiego "zachodu".
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

chorazy3

• 2472 / 2465
  • Ekspert
07-09-2026, 13:03
Ten sweep był nagrany i odtworzony na ESII?
Paweł

Macio4ever

• 1075 / 618
  • Ekspert
07-09-2026, 14:11
Ten sweep był nagrany i odtworzony na ESII?

Tak, to jest trace z NAK-T100 - nagrany i odtworzony na 777ES II. Jak pisałem na szybko z pobieżną kalibracją. Bez moda na trymerze CT301 nie dawał się skalibrować (brak zakresu na Rec Level, jak i na bias) na żadnym typie taśmy. Chciałem sprawdzić czy bangla. Jak widać bangla, teraz dodam pośrednią wartość między 47pF a 82pF i zobaczę jak będzie śmigać.

W sumie nie czuję skąd podbicie, bo pi razy oko wartość na wyjściu dla 315Hz i 10kHz ustawiałem na tym samym poziomie. Obstawiam, że wpływ mają układy dla każdego typu taśmy i tak kształtują charakterystykę.
« Ostatnia zmiana: 07-09-2026, 14:15 wysłana przez Macio4ever »

chorazy3

• 2472 / 2465
  • Ekspert
07-09-2026, 14:29
Tak myślałem. Masz +2,5dB przy 10kHz za dużo. Jak zmienisz wartość kondensatora to może będziesz mógł  wyrównać.
Może się mylę ale może to też wynikać, przynajmniej częściowo, z "brakującego 1dB" na głowicy odtwarzającej.
A wtedy nawet jeśli to wyrównasz biasem to na innym magnetofonie nagranie będzie za jasne. A na ESII THD będzie podwyższony.

Można spróbować odtworzyć tego sweepa na innym, poprawnie (linijnie) ustawionym magnetofonie.

No ale tak jak napisałeś ES też ma górkę przy nagrywaniu więc może taka uroda.
Paweł

Macio4ever

• 1075 / 618
  • Ekspert
07-09-2026, 21:08
Trochę masz racji, trochę skoryguję - przynajmniej takie jest moje rozumienie.

Sama wartość dodanej pojemności do CT301 nie ma wpływu bezpośrednio na wielkość biasu, ma wpływ pośrednio. Trymer ma pojemność (wg amblo.jp) 50-150pf albo 50-200pf. Brakuje mu pojemności na skraju zakresu aby była możliwość regulacji w kontekście innych parametrów głowicy (inna indukcyjność i dobroć).  Ponieważ bez dodatkowych kondów jest na na skraju zakresu i wciąż za mały prąd płynie do głowicy lub pojawia się jakieś zjawisko pasożytnicze, to nie można ustawić ani poziomu dla 315Hz (RV104) ani wyrównać poziomów 315Hz<->10kHz

Dodanie równoległe kondensatorów powiększa całkowitą pojemność, co już umożliwia pracę układu (na zdjęciu sekcja bias) zmieniając impedancję układu i dając możliwość popłynięcia większego prądu (tak to rozumiem).

Jak dodałem 47pF to da się ustawić poziom/bias ale trymer jest na skraju (wykręcony na maksa), jak dałem 82pF to jest wkręcony prawie na maks, niemniej jednak nadal pozwala na kalibrację decka. Dodatkowo trymer nie jest idealnie linowy :) Więc zamierzam dodać wartość pośrednią - 56pF lub 68pF aby użyteczny zakres regulacji nie był bardzo krótki i na skraju mechanicznego końca trymera.

Odnośnie samej górki.
1. Kalibrację robiłem zgrubnie, mogłem delikatnie za wysoko ustawić 10k, może deko przekłamywać DVM, nie korygowałem pułapki - po prostu sprawdzałem czy bangla
2. Masz rację oczywiście, że dołek na odczycie ma wpływ na bezwzględną "wartość bias" natomiast wykres to już jest suma obydwu krzywych
3. Przeanalizowałem obwody (zdjęcie nr 2) dla typów taśm dla decków od 777ES II do KA7ES. Od 970ES do 7ES są praktycznie identyczne (tylko 990ES miał delikatną korektę dla Type IV)

Tu jest ciekawostka w przypadku 950ES, który: obwód ma jak 777ES II, na schemacie ma głowicę oznaczoną jako RPA230, a w spisie elementów jest głowica Canona. Nie znalazłem ani jednego zdjęcia w sieci 950-ki, która miłaby inne głowice niż Canon.

I może być tak, że 950ES (w wielu opisach dźwięk jest bardzo chwalony i opisywany jako odbiegający in plus od tego, co było w kolejnych TOTL Soniego) mając głowice Canon, ma układ który delikatnie podbija górę pasma. Na to trochę wygląda.

Reasumując, takie ustawienie wygląda w przypadku 777ES II ma nieprzypadkowy zabieg i nie koniecznie związany z samą głowicą. W sumie mogę to zweryfikować, jak dolutuję do R161 rezystor 47k. Krzywa powinna się wypłaszczyć.

To są oczywiście moje gdybania po analizie schematów. Dlaczego ustawiając "w miarę" 10kHz (raczej o 15mV się nie walnąłem) wciąż na odczycie jest jak jest? Nie wiem :) O ile wiem inaczej to działa na 0VU (na takim poziomie jest kalibracja), a inaczej jak trace jest na -20db, gdzie przy takim poziomie generalnie pasmo jest szersze, a taśma mniej wysycona.

W sumie mogę mu zrobić kalibrację jak w nowszych deckach czyli na -30db :)  i zobaczyć co wyjdzie.

Odnośnie dalszych losów 777ES II, to nie zamierzam go prostować na siłę, ustawię po wymianie kondów precyzyjnie poziomy rec i bias oraz pułapki i oscylator. Spodziewam się lekkiej górki tylko nie aż 2,5dB w szczycie. Niech bangla jak miał oryginalnie banglać.
« Ostatnia zmiana: 07-09-2026, 23:55 wysłana przez Macio4ever »

chorazy3

• 2472 / 2465
  • Ekspert
07-09-2026, 22:00
Twoja detektywistyczna praca i wytrwałość w dążeniu do doskonałości w niedoskonałym analogowym świecie jest na prawdę godna podziwu.
Paweł

Macio4ever

• 1075 / 618
  • Ekspert
08-09-2026, 10:05
Twoja detektywistyczna praca i wytrwałość w dążeniu do doskonałości w niedoskonałym analogowym świecie jest na prawdę godna podziwu.

Dziękuję bardzo!

W sumie mogłem kupić głowicę lub skopiować bez wnikania zmiany z Ameblo - oszczędziłbym Wam elaboratów :)

Dobra, to jeszcze obrazkowo wyjaśnię to CT301, bo mój opis nie jest idealny. Na zdjęciu tabela, gdzie widać zmiany reaktancji układu dla 105kHz (bias) po dodaniu kondensatora. Interesuje nas maks pojemność, bo oryginalnie jest jej za mało i impedancja jest za duża dla nowej głowicy. Model jest uproszczony, wyliczony przez AI na przykładzie trymera o zakresie 50-150pF.

Same wartości bezwzględne nie są tak ważne, jak a) zwiększenie maks impedancji b) zmiana zakresu regulowanej impedancji. 

Macio4ever

• 1075 / 618
  • Ekspert
08-09-2026, 22:59
Zmęczyłem już chyba drania na amen i czas kończyć :)

Podsumowanie na koniec, jakby ktoś nie miał pary czytać całego wątku.

Sony przyszedł z zamontowanym innym modelem głowicy, oryginalnie jest RPA-230-3602, a w tym egzemplarzu jest Canon 68411. Jest to głowica typu sandwich, regulacja azymutu tylko po stronie PB, model stosowany w deckach Sony 950ES/970ES i kolejnych (wersje z liftpadami 68421). Ze względu na parametry elektryczne wymagane było dostosowanie elektroniki. Zrobiłem to tak aby zachować możliwie identyczną charakterystykę.

Zmiany po stronie PB:
1. R101 za głowicą z 47kOhm na 56kOhm
2. R102 do sprzężenia 150 Ohm na 130 Ohm
3. R103 stała czasowa ze 110kOhm na 120kOhm
oraz dolutowanie równolegle do R101/201 kondensatora 180pF (przesunięcie punktu rezonansu HF)

Oryginalnie są rezystory węglowe, ja zastosowałem metalizowane foliowe, 1% tolerancji. Zmiana rezystorów modyfikuje stałą czasową oraz wzmocnienie.

Kondensator 180pF powinien być możliwie stabilny temperaturowo oraz z super niskimi zniekształceniami dlatego
zastosowałem kondy Silver Mica (firmy Cornell Dubilier) - zdjęcie nr 1*

Zmiany po stronie REC

Nowa głowica wymaga wyższego prądu podkładu. W 777ES II jest zastosowany do regulacji bias trymer pojemnościowy, którego zakres nie jest wystarczający aby móc ustawić poprawnie zarówno bias, jak i poziom nagrywania.
Modyfikacja polega na dodaniu kondensatora równolegle w każdym kanale trymera, co pozwala obniżyć reatancję obwodu i uzyskać wyższy prąd płynący do głowicy dla 105kHz. Wystarcza 47pF, ja zastosowałem 56pF aby mieć delikatnie większy luz przy regulacji na trymerze. Kondy można i w zasadzie należy przymocować od spodu. Trymer i oscylator mają ekran (zdjęcia 2 i 3), pod którym trzeba zmieścić kondy.

Kondy muszą być stabilne temperaturowo, dość precyzyjne i małe gabarytowo. Może być mika, może ceramik tylko ceramiczny należy zastosować z dielektrykiem C0G/NPO. Tutaj zastosowałem 56pF/50V Muraty, wchodzą idealnie. Mierzyłem napięcia Vp-p i taki kondek jest OK, oczywiście można włożyć na wyższe napięcie.
Po dodaniu pojemności jest już możliwe ustawienie poziomu i biasu oraz prawidłowo działa kalibracja.

W we wcześniejszych postach jest analiza obwodów dla 3 typów taśm, wszystkie moje testy o badania prowadzą do konkluzji, że podbicie HF jest wynikiem zamierzonym i nie związanym z samą głowicą. Dopiero od 970ES i w kolejnych te obwody mają inne wartości i mniej podbijają górę pasma.

* Widoczne na zdjęciu pierwszym kondensatory foliowe, to są odsprzęgające 1uF/63V, które nie zmieściły mi się na płytce z właściwej strony. Nie są związane z dostosowaniem głowicy.

Na koniec sweep dla taśm TDK AD (pierwszy wykres) i TDK SA (drugi wykres). Zafalowania na samym końcu, to już są dropy na taśmie. Czasami są, czasami nie ma. Prezentuję aby pokazać jak wygląda krzywa.

Modyfikacja została wykonana na podstawie artykułu ze strony ameblo.jp (dziękuję autorowi!), moje zmagania skupiły się na zrozumieniu, testach i identyfikacji zagadnienia z oksydacją głowicy.
« Ostatnia zmiana: 08-09-2026, 23:14 wysłana przez Macio4ever »

Macio4ever

• 1075 / 618
  • Ekspert
10-09-2026, 14:03
Fotki na koniec tego projektu.
Sam Sony TC-K777ES II oraz w towarzystwie Technics RS-B100

Obcy vs Predator :)

AUDIOTONE

• 11536 / 6701
  • Ekspert
10-09-2026, 14:25
Jakoś z wyglądu bardziej mi sie podoba Soniak niż śmietniks. Ale co kto lubi.
Maćku, cóż mogę powiedzieć. .. gratuluję uporania sie ze złomkiem. Napewno bylo warto!
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.