Trochę masz racji, trochę skoryguję - przynajmniej takie jest moje rozumienie.
Sama wartość dodanej pojemności do CT301 nie ma wpływu bezpośrednio na wielkość biasu, ma wpływ pośrednio. Trymer ma pojemność (wg amblo.jp) 50-150pf albo 50-200pf. Brakuje mu pojemności na skraju zakresu aby była możliwość regulacji w kontekście innych parametrów głowicy (inna indukcyjność i dobroć). Ponieważ bez dodatkowych kondów jest na na skraju zakresu i wciąż za mały prąd płynie do głowicy lub pojawia się jakieś zjawisko pasożytnicze, to nie można ustawić ani poziomu dla 315Hz (RV104) ani wyrównać poziomów 315Hz<->10kHz
Dodanie równoległe kondensatorów powiększa całkowitą pojemność, co już umożliwia pracę układu (na zdjęciu sekcja bias) zmieniając impedancję układu i dając możliwość popłynięcia większego prądu (tak to rozumiem).
Jak dodałem 47pF to da się ustawić poziom/bias ale trymer jest na skraju (wykręcony na maksa), jak dałem 82pF to jest wkręcony prawie na maks, niemniej jednak nadal pozwala na kalibrację decka. Dodatkowo trymer nie jest idealnie linowy :) Więc zamierzam dodać wartość pośrednią - 56pF lub 68pF aby użyteczny zakres regulacji nie był bardzo krótki i na skraju mechanicznego końca trymera.
Odnośnie samej górki.
1. Kalibrację robiłem zgrubnie, mogłem delikatnie za wysoko ustawić 10k, może deko przekłamywać DVM, nie korygowałem pułapki - po prostu sprawdzałem czy bangla
2. Masz rację oczywiście, że dołek na odczycie ma wpływ na bezwzględną "wartość bias" natomiast wykres to już jest suma obydwu krzywych
3. Przeanalizowałem obwody (zdjęcie nr 2) dla typów taśm dla decków od 777ES II do KA7ES. Od 970ES do 7ES są praktycznie identyczne (tylko 990ES miał delikatną korektę dla Type IV)
Tu jest ciekawostka w przypadku 950ES, który: obwód ma jak 777ES II, na schemacie ma głowicę oznaczoną jako RPA230, a w spisie elementów jest głowica Canona. Nie znalazłem ani jednego zdjęcia w sieci 950-ki, która miłaby inne głowice niż Canon.
I może być tak, że 950ES (w wielu opisach dźwięk jest bardzo chwalony i opisywany jako odbiegający in plus od tego, co było w kolejnych TOTL Soniego) mając głowice Canon, ma układ który delikatnie podbija górę pasma. Na to trochę wygląda.
Reasumując, takie ustawienie wygląda w przypadku 777ES II ma nieprzypadkowy zabieg i nie koniecznie związany z samą głowicą. W sumie mogę to zweryfikować, jak dolutuję do R161 rezystor 47k. Krzywa powinna się wypłaszczyć.
To są oczywiście moje gdybania po analizie schematów. Dlaczego ustawiając "w miarę" 10kHz (raczej o 15mV się nie walnąłem) wciąż na odczycie jest jak jest? Nie wiem :) O ile wiem inaczej to działa na 0VU (na takim poziomie jest kalibracja), a inaczej jak trace jest na -20db, gdzie przy takim poziomie generalnie pasmo jest szersze, a taśma mniej wysycona.
W sumie mogę mu zrobić kalibrację jak w nowszych deckach czyli na -30db :) i zobaczyć co wyjdzie.
Odnośnie dalszych losów 777ES II, to nie zamierzam go prostować na siłę, ustawię po wymianie kondów precyzyjnie poziomy rec i bias oraz pułapki i oscylator. Spodziewam się lekkiej górki tylko nie aż 2,5dB w szczycie. Niech bangla jak miał oryginalnie banglać.