Audiohobby.pl

AKAI HX-A451W

Jedrzej1976

• 38 / 45
  • Nowy użytkownik
12-04-2026, 13:44
mam problem z tym egzemplarzem taki - kieszen B nie odtwarza czestotliwosci powyzej 500hz - zmierzone oscyloskopem na tasmie testowej przemiatajacej pasmo od 31,5hz do 18khz i generalnie powyzej 500hz amplituda lewego kanalu sukcesywnie maleje - slychac to tez organoleptycznie na sluchawkach gdzie ewidentnie na lewym uchu brakuje wysokich tonow - podejrzewam glowice, ale byc moze ktos z Was spotkial sie z podobnym problemem i ma jakies tipy?

Macio4ever

• 864 / 474
  • Ekspert
12-04-2026, 14:50
Jeśli robiłeś, a tak się domyślam, kasetą HPR to:

1. Przełóż taśmę z kasety HPR do nowej kasety firmowej. Ja używam obudowy od Sony HF ale może być inna. Dlaczego: http://audiohobby.pl/index.php?topic=15474.90
2. Zanim zrobisz odczyt, to sprawdź przynajmniej mniej więcej czy skos nie jest w kosmosie lub wysokość głowicy (taśma 1kHz).

Jeżeli spadek masz na 500Hz ( a nie np 5000Hz) to brzmi to jak błąd pomiaru lub totalna padaka z głowicą lub elektroniką.
Lewy kanał zawsze jest bardziej poszkodowany.

Ze swojej strony używam programu NAK-T100, jeśli podłączysz decka pod kompa, to z tym programem - wkładasz kasetę 31-18kHz, klikasz trace i od razu program wyrysuje Ci krzywą.

W twojej sytuacji co bym zrobił:
1. Serwis mechaniczny mechanizmu
2. Zweryfikowanie ustawienia głowicy i skosu do kasety ze skosem (tu akurat HPR to jest taki sobie). Niemniej jednak jeśli coś jest zupełnie skręcone to może być taki efekt, rosnący wraz z częstotliwością
3. Ustawienie poziomu odczytu kasetą 315Hz zgodnie z serwisówką
4. Weryfikacja z kasetą pasma odczytywanego
Jeśli padaka
5. Obracasz wtyczkę głowicy o 180 stopni i ponawiasz test aby wyeliminować problem z elektroniką - czyli jeśli padaka przeniesie Ci się na drugi kanał, to raczej problem w głowicy.

Głowica kiepska - są dwa wyjścia: dawca albo polerka. Zobacz mój wątek Sony TC-K333ESA http://audiohobby.pl/index.php?topic=13553.0 mniej więcej od 6 strony.

Jeśli bawisz się na poważnie, to zainwestuj 120 ziko w szablon do głowic: http://audiohobby.pl/index.php?topic=13574.75

EDIT - rzuciłem okiem, to stary dwukaseciak, si? Więc ustawiania wysokości zapewne nie ma. Zostaje Ci sprawdzenie skosu. Obstawiam jednak dojechaną głowicę.
« Ostatnia zmiana: 12-04-2026, 15:07 wysłana przez Macio4ever »

Hammer

• 5807 / 3019
  • Ekspert
12-04-2026, 15:12
może brud jest jakiś? uszkodzenie na powierzchni?

Otwórz obudowe i pomierz kanały w głowicy czy są takie same,(bez elektroniki)

Jedrzej1976

• 38 / 45
  • Nowy użytkownik
12-04-2026, 16:42
Dzięki za szybkie odpowiedzi i cenne wskazówki - mechanicznie już do niego podchodziłem - lewa kieszeń bez zarzutu - problem to właśnie prawa kieszeń. On cały czas bez obudowy bo ja się tak łatwo nie poddam :D ale też podejrzewam głowice właśnie
Bede mógł go dopiero wziąć w obroty w czwartek bo nie bede miec wcześniej możliwości

Jedrzej1976

• 38 / 45
  • Nowy użytkownik
21-04-2026, 17:43
jest wiec tak:

1.test za pomocą taśmy przemiatajacej pasmo od HPR 31,5 Hz - 18 kHz oraz programu NAK T-100 w opcji 'Frequency tracer' pokazał spadek amplitudy wyższych częstotliwości na jednym kanale. Do 400 Hz poziom wyjściowy kanałów L i R  jest jednakowy, a od 400 Hz na jednym jest spadek ok. 6 dB/dekadę

2.sprawdzenie sygnalu po pierwszym stopniu wzmacniającym za głowicą (wspólny dla obu kieszeni). Punkty pomiarowe: pin 2 i pin 14 scalaka IC4 BA3402. Rezultat: gra kieszeń lewa (I) - jednakowe amplitudy; gra kieszeń prawa (II) - jeden kanał o około połowę mniejsza amplituda. Sprawdzone na częstotliwości, której dotyczy spadek, czyli za pomoca taśmy 10khz do skosu i oscyloskopem analogowo-cyfrowy Tektronix 2232. Wniosek: wzmacniacz IC4 jest okej, problemem jest głowica lub zespół tranzystorów między głowicą a wzmacniaczem.

3.zawężenie poszukiwań - głowica czy transystory? Wtyczka P2 od głowicy jest symetryczna, więc łatwo ją obrócić i sprawdzić na którym kanale będzie słabszy sygnał. Okazało się po obróceniu słabszy sygnał przeniósł się na przeciwny pin IC4 (z 2 na 14). Wniosek: problem podąża za głowicą, czyli wszystko wskazuje na to, że głowica jest uszkodzona.

Macio4ever

• 864 / 474
  • Ekspert
21-04-2026, 18:12
Poza głównym pytaniem - masz na niskich poziom gdzieś na -22,5 db - albo poziom ustawiony za nisko albo NAK nie ustawiony do 0.
Po tym co opisałeś i własnych doświadczeniach - głowica. Tyle tylko, że nie musi być uwalona - może być brudna lub mieć oksydację. Zanim zaczniesz się martwić, to zrób jeszcze jeden test:

0. Sprawdź rezystancję głowicy na każdym kanale
1. Ustaw prawidłowo skos
2. Przerzuć taśmę HPR do innej obudowy i sprawdź odpowiedź na lipnym kanale lub na obydwu.

Mała nadzieja ale to 15 minut roboty. Kasety HPR mają słabe obudowy i czasami dzieją się dziwne rzeczy. W szczególności, że już Ci leci od okolic 400Hz. Raczej jest problem z jednym kanałem, zweryfikuj tylko na ile to jest duży problem.

W wątku Sony TC-K333ESA masz opisane przygody, gdzie miałem taką sytuację z jednym kanałem.
Jeśli głowica w powiększeniu nie jest mechanicznie zniszczona lub jest lekko podcięta zostanie szlif lub dawca. W moim przypadku szlif wyciągnął głowicę do stanu poprawnego.

« Ostatnia zmiana: 21-04-2026, 18:17 wysłana przez Macio4ever »

Hammer

• 5807 / 3019
  • Ekspert
21-04-2026, 18:59
Bardzo ładnie wykonałeś pomiary i sprawdzenie, pomierz tą głowice  czy faktycznie uwalona, możesz podmienić na inną też sprawdzić.......lepiej 3 razy sprawdzić niż raz wywalić.

Jedrzej1976

• 38 / 45
  • Nowy użytkownik
21-04-2026, 19:46
wywalic nie zamierzam - bede walczyc jak lew w ramach treningu - choc nie jest to wysoki model  :)

- glowicy na podmianke nie mam aczkowiek mam namierzonego jakiegos zloma podobnego wieku

skos byl ustawiany na tasmie hpr przerzuconej do obudowy po tdk-sa - pomiary wykonane po regulacji skosu

- rezystancje sprawdze

- przesledzilem temat Twojego soniaka i mysle o tym zeby przeszlifowac ta glowice

Macio4ever

• 864 / 474
  • Ekspert
21-04-2026, 20:13
OK, to podszedłeś systematycznie do sprawy. W razie czego pytaj, szlifowanie to dość żmudne zajęcie...
Wrzuć fotę głowicy przy okazji.

Jedrzej1976

• 38 / 45
  • Nowy użytkownik
21-04-2026, 20:28
skad brales folie do polerowania?

Macio4ever

• 864 / 474
  • Ekspert
21-04-2026, 22:13
skad brales folie do polerowania?

Kupowałem w Digikey folie 3M, bo można na arkusze. Kupiłem za dużo (niewiedza), po doświadczeniu - najwygodniej kupić takie, które są od razu z klejem.
Ja robię inną techniką niż większość pokazywanych, szlifuję głowicę, a nie głowicą o folię (ze względu na widełki).

O ile pamiętam to wkleiłem gradacje w wątku Sony 333ESA.

Jedrzej1976

• 38 / 45
  • Nowy użytkownik
21-04-2026, 23:25
jak Ci cos zostalo i wiesz ze nie uzyjesz to moze moglbym z tego skorzystac? moglbym odkupic co trzeba - gradacje widzialem i przekopiowalem sobie do osobnego dokumentu, bo stwierdzilem ze mi sie to przyda skoro postanowilem podjac sie tego wyzwania

Macio4ever

• 864 / 474
  • Ekspert
Dzisiaj o 07:17
jak Ci cos zostalo i wiesz ze nie uzyjesz to moze moglbym z tego skorzystac? moglbym odkupic co trzeba - gradacje widzialem i przekopiowalem sobie do osobnego dokumentu, bo stwierdzilem ze mi sie to przyda skoro postanowilem podjac sie tego wyzwania

Tak, nie ma sprawy - odezwij się na priv.
Odnośnie samego szlifowania - popatrz w wątek 555ESL (http://audiohobby.pl/index.php?topic=15474.90), tam wrzuciłem zdjęcia oraz gradacje, których używałem.
Takie krótkie podpowiedzi:

1. Na mokro
2. Minimalny nacisk, lepiej 20 razy lekko niż 3 razy mocno
3. Pilnuj kątów i profilu głowicy aby je zachować
4. Jeśli głowica nie ma widełek prowadzących to będzie łatwiej - popatrz na wątki kolegi Zepter
5. Zero pośpiechu
6. Warto sprawdzić po drodze jak idzie - kosztem ponownego składania/rozkładania
7. Ogarnij sobie coś, co daje duże powiększenie - mini lupę jubilerską, czy taki tani cyfrowy mikroskop.
« Ostatnia zmiana: Dzisiaj o 07:34 wysłana przez Macio4ever »

Jedrzej1976

• 38 / 45
  • Nowy użytkownik
Dzisiaj o 11:28
ok - dzieki piekne za cenne wskazowki - zajrze jeszcze do niego zanim przystapie do operacji bo cos mi zaswitalo w glowie - to jest w ogole magnetofon ktory ma wspolny naped dla obu kieszeni - sporo bebechow, mnostwo okablowania - dostep do paskow bardzo ciezki - jak mialbym go rozbierac to wolalbym zrobic to tylko raz :)

no i pytanie - byc moze nie na miejscu nawet dla samego mnie :) - da rade wyszlifowac bez demontazu?

RetroTape

• 955 / 1529
  • Ekspert
Dzisiaj o 11:39
no i pytanie - byc moze nie na miejscu nawet dla samego mnie :) - da rade wyszlifowac bez demontazu?
Możesz przepolerować wacikiem i niewielką ilością pasty polerskiej (ja używam Autosol do metalu). Może pomóc jeśli problemem jest tylko zabrudzenie lub różnego pochodzenia nalot, którego nie da się wyczyścić IPA.