Audiohobby.pl

Szablon do ustawiania głowic.

Macio4ever

• 387 / 279
  • Zaawansowany użytkownik
15-06-2025, 14:44
Resztę proszę już pisać w tamacie "szbalonowym". Chyba że mam to przenieść tam... ?
Może to dobry pomysł, jakoś przeoczyłem tamten wątek

AUDIOTONE

• 10839 / 6363
  • Moderator Globalny
15-06-2025, 14:47
Gotowe ;-)
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Hammer

• 5176 / 2823
  • Ekspert
15-06-2025, 17:28
Przecie jesteś specem audio tu na forum więc sam oceń i daj nam swoją recenzje
Nie wiem czy się nabijasz czy piszesz poważnie :) Jakim specem? :)
Przetestuję i zrobię recenzję. Myślałem, że może już ktoś wie i napisze np. "nie odpakowuj, zrób sobie przycisk do papieru" :)

Nie wstawiłem śmiszków i chiszków, każdy tutaj jak się udziela konkretnie to już dobry jest, więc czekam na Twoje wyniki.
Miałem se kupić coś takiego u chinoli ale mam teraz sezon w pracy i gdzie indziej głowe.

Macio4ever

• 387 / 279
04-10-2025, 16:25
Dobra, zgodnie z obietnicą krótka recenzja przyrządu do ustawiania głowicy/rolki z Alliexpress.

Opakowanie - zwykła torebka strunowa.
Cena ok 100zł
Płyta - stal nierdzewna
Bloczek - aluminium
Nadruk - wygląda na wypalone laserem.

Płyta - pomiary robiłem mikrometrem i suwmiarką cyfrową Mitutoyo (w sensie, że nie taką za 5 ziko). Pomiary na zdjęciu, w sumie grubość jest w górnej części zakresu tolerancji (2,46mm wobec 2,445 przy tol. +0,02). Płyta wygląda na ciętą ze sztancy i szlifowaną. Wg mnie jest bardzo dobrze wykonana, a już w kontekście ceny to jest lux torpeda.

Bloczek jest słabiej wykonany tzn trzyma wymiary, ale jest na moje oko z obróbki cnc, bez szlifowania. Kąty trzyma. Wymiary trzyma.

Co zrobiłem u siebie:  sfazowałem super delikatnie krawędzie papierem 400 oraz używając powierzchni kąta szlifierskiego bardzo delikatnie spolerowałem płaszczyzny na tkaninie ściernej 1000. Zapewne nie jest to niezbędne ale teraz jest ideolo.

Podsumowując - wg mnie w 100% warto kupić, warte swojej ceny, oczywiście przy założeniu, że kolejny egzemplarz będzie tak trzymał wymiary.

Gdybym miał sytuację, że miałbym głowicę do ustawienia (np po wymianie), to ustawiłbym wstępnie na przyrządzie ale zweryfikował mikrometrem odległości już głowica do mostka. Głownie dlatego, że przyrząd tego typu nie jest super łatwy do zastosowanie do tak dokładnego ustawienia lub trzeba byłoby to robić pod dużym powiększeniem.

Na potrzeby weryfikacji czy nie ma jakiegoś dużego problemu, ustawienia lewej rolki itp - jest super, wygoda bez porównania większa niż z samą suwmiarką.

« Ostatnia zmiana: 04-10-2025, 17:34 wysłana przez Macio4ever »

AUDIOTONE

• 10839 / 6363
  • Moderator Globalny
04-10-2025, 16:33
Maćku, dziękuję za opinie okraszoną zdjęciami ;-)

Czyli można kupić bez najmniejszego problemu. Owszem nie jest to oryginał z super dokładnymi wymiarami, ale do amatorskich zadań jest ok.

Podsumowując - wg mnie w 100% warto kupić, warte swojej ceny, oczywiście przy założeniu, że kolejny egzemplarz będzie tak trzymał wymiary.

No właśnie z tym są czasami problemy (w tych szablonach z Alii) z tego co wiem... ale nie we wszystkich.
Wojtek.

Macio4ever

• 387 / 279
04-10-2025, 17:32
Nie ma sprawy :)

Ja bym nawet powiedział, że taki egzemplarz jak na zdjęciu, to ma wymiary w tolerancjach oraz, że te odchyłki to nie mają znaczenia ani amatorsko, ani profesjonalnie.

Z ciekawości, to pójdę z rysunkiem do jakiegoś zakładu obróbki i zapytam ile by kosztował taki bloczek pomiarowy z nierdzewki w takiej dokładności.

Wg mnie największą "wadą" jest niepewność co do powtarzalności wymiarów w innych egzemplarzach. Z drugiej strony widać, że to nie jest zrobione na odwal się.

AUDIOTONE

• 10839 / 6363
  • Moderator Globalny
04-10-2025, 19:05
Z ciekawości, to pójdę z rysunkiem do jakiegoś zakładu obróbki i zapytam ile by kosztował taki bloczek pomiarowy z nierdzewki w takiej dokładności.

Odsyłam Maćku tutaj... : http://audiohobby.pl/index.php?topic=15131.0

W tym wątku jest napisane sporo dlaczego to nie taka prosta sprawa. Ale nie bronię byś się zapytał ;-)
Tylko czy jest sens, skoro na Ali i innych "skośnych portalach aukcyjnych" jest tego w bród...
Wojtek.

Macio4ever

• 387 / 279
04-10-2025, 19:41

Odsyłam Maćku tutaj... : http://audiohobby.pl/index.php?topic=15131.0

W tym wątku jest napisane sporo dlaczego to nie taka prosta sprawa. Ale nie bronię byś się zapytał ;-)
Tylko czy jest sens, skoro na Ali i innych "skośnych portalach aukcyjnych" jest tego w bród...

Napisałem nieprecyzyjnie - miałem na myśli sam bloczek pomiarowy, nie całość z płytką. W sumie poza ciekawością, to masz rację - sens taki sobie. Jak zgubię bloczek, to kupię nowy zestaw.

Wątek widziałem...
Problemem w takim wypadku jest długość serii, bo technicznie to nie widzę dramatycznych wyzwań. Wycięcie laserem spoko, tylko to musi być precyzyjnie szlifowane, a ustawianie maszyn kosztuje...