Audiohobby.pl

Dapik Cyrus

Wojciech7

• 2331 / 1735
  • Ekspert
23-01-2026, 22:31
   No i lekcja też jest >  uważać na dyski.

Już dawno wyleczyłem się z dyskowej pamięci na której były pliki audio-dlaczego bo dopadła awaria i nie dało się
odzyskać pomimo programu ratującego -:(((( Firma która odzyskiwała  dane na uszkodzonym dysku zaproponowała  dla mnie wtedy za usługę cenę zaporową.

pień

• 3161 / 1671
  • Ekspert
24-01-2026, 09:21
   Pisząc tutaj >uważać na dyski<   miałem na mysli ich przydatność do zasilania plikami odtwarzaczy zlepionych na Malince np.
W zasadzie to mi wcześniej do głowy nie przyszło że fizycznie dysk może być za wolny do tego.   A tu pacz pani jakie jaja :)
     Jakieś ważne dane typu mozolnie gromadzonej kolekcji audio ,  trzeba zwyczajnie trzymać w kilku miejscach,  wtedy gdy jakiś dysk zdechnie to nie dostaniemy zawału.   Zdechł to zdech bo musiał kiedyś zdechnąć hehehehe.   Sama zaś technologia typu SSD też nie gwarantuje 100%  że coś tam się nie wykrzaczy.   Wykrzaczy- kwestia czasu.

Ja teraz z rana zmierzyłem za to czas odpalania systemu.   Dapik ma system na micro SD U1  SanDisc  i od chwili >power  do pierwszej akcji zapisanej w autostarcie  upływa 65 sekund.  System to oczywiście pCp  na malince 3B.
   W ślimaku mam dokładnie taką samą malinkę 3B,  dokładnie ta sama wersja systemu pCp  i pierwszy dźwięk z autostartu pojawia się po 45-ciu sekundach od chwili włączenia zasilania.
   Różnica pomiędzy taka że tam system na kacie SD firmowanej przez Raspberry.    Pewnie jakaś U2 albo U3-   bo jak by nie było to o 1/3  szybciej wszystko zatrybia.
   Nooo, teraz biorę się do roboty.   Plan oczywiście standardowy >   dzisiaj już skończę  hehehehehe

pień

• 3161 / 1671
  • Ekspert
25-01-2026, 16:11
Nooo,  przekazanie do komisji odbiorczej projektu ciągle opóźnia się.    No ale zima i rodzina komplikuje :)  Wiadomo jak jest,
    Powoli i z poślizgami pełza jednak do przodu.

A co do samych czasów rozruchu to można je nieco skrócić.   Tam w ustawieniach, zdaje się po sąsiedzku z >autostartem<   Jest tabelka z czasem oczekiwania na połączenie z internetem-   zafiksowane domyślnie na cośtam a realnie to przypina się szybciej.   Można śmiało tą domyślną wartość skrócić o 3/4  co da 10-15 sekund szybszy start całości systemu.

pień

• 3161 / 1671
  • Ekspert
25-01-2026, 19:16
  Nie bawiłem się w tapicera heheheh.   Został ostani ścinek fajnie fakturowanej blachy, wyprodukowanej przez legendarną firmę która poszła z torbami już ze trzy lata temu.   Tak więc Cyrus dostał boczki których już więcej takich nie da się zrobić.   Takie same zresztą jak ma Riaa hehehehe,  tak więc nie powinna być zazdrosna że brachol w skórze sie wozi :)
   Do wykonania jeszcze pokrętło wzmacniaczyka,  cztery nóżki oraz jakaś zasłona na tył.   Choroba-  mnóstwo gniazdeczek różnistych w kupie-  więcej dziury jak blachy będzie ale dam radę.   Dzisiaj już chromolę i tylko czegoś posłucham.   A komisja zdawczo-odbiorcza może sobie poczekać jeszcze z dzień czy dwa.   >Najpewniej ze trzy hehehe