Audiohobby.pl

SONY TC-K555ESL

Macio4ever

• 705 / 415
  • Ekspert
12-02-2026, 19:38
Dobra, zwalczyłem problem z zasilaniem wyświetlaczy. Okazało się, że oprócz dwóch diód Zenera, o których pisałem padł też tranzystor Q755 (NEC 2SB1116) właśnie w sekcji zasilania. Udało mi się kupić, nie mam pewności czy ori czy fake, w każdym razie działa wszystko poprawnie.

Ciekawostka - na schemacie Q755 to wspomniany B1116, w spisie elementów jest już wstawiony inny - B734-34. Jest to zamiennik o większe wytrzymałości i ciut większy. Udało mi się taki kupić używany, na wszelki wypadek.

Ciąg dalszy nastąpi...

AUDIOTONE

• 11361 / 6499
  • Moderator Globalny
12-02-2026, 20:28
Dobra, zwalczyłem problem z zasilaniem wyświetlaczy. Okazało się, że oprócz dwóch diód Zenera, o których pisałem padł też tranzystor Q755 (NEC 2SB1116) właśnie w sekcji zasilania. Udało mi się kupić, nie mam pewności czy ori czy fake, w każdym razie działa wszystko poprawnie.

Ciekawostka - na schemacie Q755 to wspomniany B1116, w spisie elementów jest już wstawiony inny - B734-34. Jest to zamiennik o większe wytrzymałości i ciut większy. Udało mi się taki kupić używany, na wszelki wypadek.

Ciąg dalszy nastąpi...
Coś mi chyba uciekło bo nie mogę zlokalizować,tego że wspominałeś o jakimś problemie z wyświetlaczem... lub co oczywiste jestem ślepy ;-) hahahaah
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

RetroTape

• 914 / 1470
  • Ekspert
12-02-2026, 20:38
Przeważnie im więcej się grzebie, tym więcej problemów się pojawia ;)

Bardziej serio, chyba nic nie było o problemach z wyświetlaczem.

edit:
a jednak było, na poprzedniej stronie "przywarłem sekcję zasilania wyświetlaczy"
« Ostatnia zmiana: 12-02-2026, 20:44 wysłana przez RetroTape »

AUDIOTONE

• 11361 / 6499
  • Moderator Globalny
12-02-2026, 20:47
Przeważnie im więcej się grzebie, tym więcej problemów się pojawia ;)

Bardziej serio, chyba nic nie było o problemach z wyświetlaczem.

edit:
a jednak było, na poprzedniej stronie "przywarłem sekcję zasilania wyświetlaczy"
Jednak jestem ślepy ;-) Dzięki, już zlokalizowałem.
Wojtek.

Macio4ever

• 705 / 415
  • Ekspert
12-02-2026, 21:53
Tyle gadania przy jednym plebejskim Soniaczu, że można się pogubić :) więc Wam się nie dziwię. :)

Płytki SYSCON i RECT zostały ogarnięte i zamontowane. Na płytce RECT wymienione kondy do sekcji logiki i mechaniki, SYSCON kompletny recap.

Wnioski i obserwacje:
1. Można było to zrobić ale nie było absolutnie niezbędne
2. W&F nie spadł (nie miałem takich oczekiwań), jedynie zmienność spadła czyli jest stabilniejszy
3. Marginalna poprawa zakresu regulacji prawej szpulki tak czy inaczej udało się ustawić w normie
4. Kwarc trzyma jak trzymał, może i odchyłki są o gram mniejsze ale kładę to na karb błędów pomiaru. Wszystko w normie
5. Zdalne sterowanie działa, logika działa, wyświetlacze działają
6. Należy bardzo, bardzo uważać aby czegoś nie spartolić nieuważnym ruchem. Niby upaliłem 2 diody i tran ale stres, czas i koszty przesyłek... nauczka bardzo dobra.

Kolejne kroki - zanim wezmę się za płytki PB i REC to zrobię:

1. Weryfikację azymutu i wstępny pomiar jak tam głowica i poziomy
2. Weryfikację stanu głowicy - odczyt z kasety serwisowej i frequency trace
Jeśli głowica nie wymaga pieszczot to:
3. Dogłaskanie mechanizmu aby zejść najniżej i najstabilniej z W&F

Na zdjęciu zamontowane na gotowo płytki, spięte już z resztą decka.

Macio4ever

• 705 / 415
  • Ekspert
16-02-2026, 22:28
Była chwila ciszy bo walczyłem. Jak lew ;)

1. Skos - ustawienie, bez problemów. Reakcja na rolkę/skos jak trzeba
2. Wysokość głowicy na taśmę - idealnie
3. Odczyt z taśmy Abexa - OK ale delikatny spadek
4. Odczyt z taśmy HPR - zonk, łagodny spadek od ok 13kHz do poziomu -8 dB (-28dB)

W sumie liczyłem się, nie rwałem włosów z głowy. Objaw był inny niż w 333ESA, bo łagodnie schodziły obydwa kanały i przy wyższych częstotliwościach.

Zrobiłem delikatną polerkę głowicy, na Abexie równo, na HPR może z 1 dB podciągnąłem.

I już miałem czarne myśli ale jedna rzecz mnie intrygowała. Jak robiłem odczyt z kasety HPR to śledziłem na oscyloskopie, co się dzieje - no i w okolicy 10kHz zaczynał się rozjeżdżać skos ale tak porządnie i spadała amplituda. W geście rozpaczy ustawiłem skos pod tą kasetę. Odczyt - no lepiej niż dobrze. O co kaman?

Powtórzyłem 3 razy testy, sprawdziłem lewą rolkę, 3x skos na Abexa - ciągle ten sam wynik. Ustawiłem skos na HPR - odczyt lepiej ale też skos się rozjeżdża przy odczycie kasety freq resp..

Sprawdziłem kasetę HPR na RSB905 - w miarę OK ale na 3 Soniaczach bardzo tak sobie.

Dodatkowo odsłuchiwałem kasety nagrane na innych deckach - wszystko OK, no dobra nie słyszę 20kHz ale wiecie, jak jest uwalona głowica to coś słychać, a tutaj było OK

Long story short. Zmieniłem obudowę HPR na Sony HF (nówka, miałem jakąś 10 minutową). Na zdjęciu Freq trace w nowej obudowie :)
Sprawdziłem na 4 deckach odczyt jest taki sam (podbita góra ale wszystko równo lub ciut powyżej poziomu -20dB). Załączam też wykres z B905

Tak więc dobrze, że nie orałem dalej głowicy...

Edit.
Dlaczego na wszystkich jest podbicie góry przy odczycie? Nie wiem. Jeszcze podumam.
Pro tip :) - NAK-T100 ładnie rysuje nie tylko z siebie ale też można po prostu wrzucić kasetę z częstotliwościami i wyrysuje ładnie wykres.
« Ostatnia zmiana: 16-02-2026, 22:57 wysłana przez Macio4ever »

AUDIOTONE

• 11361 / 6499
  • Moderator Globalny
17-02-2026, 08:57
Różnica na spadku w pełnym paśmie 20Hz-20kHz około 5dB to trochę za dużo moim zdaniem. Tolerancja wypada chyba +/-3dB jak mnie pamięć nie myli, owszem łącznie wypadkowa to 6dB. Czyli co obstawiasz, że coś z kasetą HPR?
Wojtek.

chorazy3

• 2319 / 2263
  • Ekspert
17-02-2026, 09:10
Jak robiłem odczyt z kasety HPR to śledziłem na oscyloskopie, co się dzieje - no i w okolicy 10kHz zaczynał się rozjeżdżać skos ale tak porządnie i spadała amplituda. W geście rozpaczy ustawiłem skos pod tą kasetę. Odczyt - no lepiej niż dobrze. O co kaman?

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale jak sprawdzasz charakterystykę odczytu to zawsze musisz ustawić azymut pod tą samą kasetą. Inaczej zawsze będą jakieś odchyłki.
Paweł

Macio4ever

• 705 / 415
  • Ekspert
17-02-2026, 09:34
Jak robiłem odczyt z kasety HPR to śledziłem na oscyloskopie, co się dzieje - no i w okolicy 10kHz zaczynał się rozjeżdżać skos ale tak porządnie i spadała amplituda. W geście rozpaczy ustawiłem skos pod tą kasetę. Odczyt - no lepiej niż dobrze. O co kaman?

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale jak sprawdzasz charakterystykę odczytu to zawsze musisz ustawić azymut pod tą samą kasetą. Inaczej zawsze będą jakieś odchyłki.

No widzisz, nie wiedziałem ale teraz już wiem... Wyszedłem z błędnego założenia, że jeśli ustawię skos na Abexa (zakładam, że poprawnie) to kaseta serwisowa (HPR) będzie banglać. A nie bangla. Dopiero po zmianie obudowy bangla, co by wskazywało, że albo sama obudowa ma duży wpływ albo Sony jest bardziej wrażliwe.

Wykres pokazuje odczyt na głowicy ustawionej na skos 8kHz Abex, odczyt z HPR w nowej obudowie. Czyli nie dostosowałem skosu głowicy do kasety tylko można powiedzieć kasetę dzięki obudowie do skosu Abexa

Różnica na spadku w pełnym paśmie 20Hz-20kHz około 5dB to trochę za dużo moim zdaniem. Tolerancja wypada chyba +/-3dB jak mnie pamięć nie myli, owszem łącznie wypadkowa to 6dB. Czyli co obstawiasz, że coś z kasetą HPR?

Wojtek - spadek był w starej obudowie, w nowej (jak na zdjęciu) odczyt jest nawet podbity w górnym paśmie (wykres). Kaseta jest opisana -20dB, wykres pokazuje -15 w szczycie dla 555ESL, na drugim zdjęciu -17,5 dla RS-B905 jako przykład pomocniczy.

Moja robocza teoria jest taka, że taśma HPR może być ciut podbita. W zależności jak się trafi ze skosem, taki jest wynik pomiaru, a sama obudowa dokłada swoje.

Opisuję to, bo sam byłem zdziwiony. Sprawdzę po raz czwarty multimetrem, a nie programem.

EDIT
Sprawdzone na oscyloskopie - wynik jak z NAK-t100 czyli na kasecie HPR w obudowie od Sony odczyt równo, podbicie odczytu na wysokich częstotliwościach (czyli taśma wyżej nagrana albo deck deko podbija). Odchylenie skosu jest ale bardzo małe (skos głowicy ustawiony na Abex). Głowica sprawna.
« Ostatnia zmiana: 17-02-2026, 10:44 wysłana przez Macio4ever »

AUDIOTONE

• 11361 / 6499
  • Moderator Globalny
17-02-2026, 10:58
Maćku w celach porównawczych polecam stronę Alexa z ANT. I tam są porobione charakterystyki częstotliwości odczytu kilkunastu magnetofonów. I to nigdy nie jest płaska charakterystyka.
http://www.ant-audio.co.uk/Tape_Recording/Graphs/PB_FR/album/index.html
Wojtek.

artekk

• 1764 / 6546
  • Ekspert
17-02-2026, 11:01
Maćku w celach porównawczych polecam stronę Alexa z ANT. I tam są porobione charakterystyki częstotliwości odczytu kilkunastu magnetofonów. I to nigdy nie jest płaska charakterystyka.

Charakterystyka zapis/odczyt jest z reguły płaska z wyjątkiem niskich i wysokich częstotliwości, a charakterystyka odczytu jak pisze Wojtek. Stąd między innymi znaczne różnice w brzmieniu magnetofonów na obcych taśmach.
Analogowa Grupa Wywrotowa. Arturo

Macio4ever

• 705 / 415
  • Ekspert
17-02-2026, 11:28
Panowie, mnie nie martwi to, że jest podbicie :)
Ja widziałem mega spadek i myślałem, że głowica jest kaput. A jest wszystko OK.

Dzięki za linki i podpowiedzi/wyjaśnienia.

AUDIOTONE

• 11361 / 6499
  • Moderator Globalny
17-02-2026, 13:56
Ja widziałem mega spadek i myślałem, że głowica jest kaput.
Znowu głowica "kaput". Czyżby stał gdzieś w okolicy Naków... hahaha ;-) Dobrze że sprawa się wyjaśniła.
Wojtek.

Macio4ever

• 705 / 415
  • Ekspert
17-02-2026, 15:03
Na koniec tej części historii podsumowanie walki z głowicą. Zamieszczam zdjęcia aby zobrazować etapy i efekty lekkiego spolerowania

1. Zdjęcie nr 1 - stan bezpośrednio po zakupie, umyte IPA

2. Zdjęcie nr 2 - lekki lapping folią 1um. Ujawnione lekkie podtarcie na części głowicy (taki ciemny pas), która nie ma udziału w nagrywani/odtwarzaniu, zdjęcie zanieczyszczeń, których nie ruszyła chemia. Praktycznie brak reakcji na wykresie odczytu

3. Zdjęcie nr 3 - poprawka w postaci 3um i 1um. Chciałem lekko wyprowadzić te miejsca z podcięciem po stronie REC. Lekkie wyrównanie pasma na niskich i średnich. W kolejnym kroku zrobiłem odrobinę folią 5um aby jednak lepiej wyprowadzić obydwie strony.

4. Zdjęcie nr 4 - ostateczny atak :) kilka ruchów 5um oraz wygładzenie: 3um +1um + 0,5um +0,05um. Góra podniosła się o ok 1-1,5 dB, lewy podciągnął poziom (to przed odkryciem kwestii obudowy taśmy HPR).

Ważne - wypolerowanie na lustro (starałem się to oddać na fotkach) daje: minimalizację skoków amplitud wysokich Hz, zmniejszenie pływania azymutu, do stanu bardzo, bardzo stabilnego.

Przed finalnym złożeniem i pomiarami głowica pochodzi jeszcze kilka godzin odtwarzając normalną nagraną taśmę.

Dla uwagi um do grit: 5um to ok 3000, 3um to 4000, 1um to 8000, 0,5um to 10 000

« Ostatnia zmiana: 17-02-2026, 15:49 wysłana przez Macio4ever »

Hammer

• 5664 / 2960
  • Ekspert
17-02-2026, 15:58
normalnie jak polerka Voyagera....