Jak robiłem odczyt z kasety HPR to śledziłem na oscyloskopie, co się dzieje - no i w okolicy 10kHz zaczynał się rozjeżdżać skos ale tak porządnie i spadała amplituda. W geście rozpaczy ustawiłem skos pod tą kasetę. Odczyt - no lepiej niż dobrze. O co kaman?
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale jak sprawdzasz charakterystykę odczytu to zawsze musisz ustawić azymut pod tą samą kasetą. Inaczej zawsze będą jakieś odchyłki.
No widzisz, nie wiedziałem ale teraz już wiem... Wyszedłem z błędnego założenia, że jeśli ustawię skos na Abexa (zakładam, że poprawnie) to kaseta serwisowa (HPR) będzie banglać. A nie bangla. Dopiero po zmianie obudowy bangla, co by wskazywało, że albo sama obudowa ma duży wpływ albo Sony jest bardziej wrażliwe.
Wykres pokazuje odczyt na głowicy ustawionej na skos 8kHz Abex, odczyt z HPR w nowej obudowie. Czyli nie dostosowałem skosu głowicy do kasety tylko można powiedzieć kasetę dzięki obudowie do skosu Abexa
Różnica na spadku w pełnym paśmie 20Hz-20kHz około 5dB to trochę za dużo moim zdaniem. Tolerancja wypada chyba +/-3dB jak mnie pamięć nie myli, owszem łącznie wypadkowa to 6dB. Czyli co obstawiasz, że coś z kasetą HPR?
Wojtek - spadek był w starej obudowie, w nowej (jak na zdjęciu) odczyt jest nawet podbity w górnym paśmie (wykres). Kaseta jest opisana -20dB, wykres pokazuje -15 w szczycie dla 555ESL, na drugim zdjęciu -17,5 dla RS-B905 jako przykład pomocniczy.
Moja robocza teoria jest taka, że taśma HPR może być ciut podbita. W zależności jak się trafi ze skosem, taki jest wynik pomiaru, a sama obudowa dokłada swoje.
Opisuję to, bo sam byłem zdziwiony. Sprawdzę po raz czwarty multimetrem, a nie programem.
EDIT
Sprawdzone na oscyloskopie - wynik jak z NAK-t100 czyli na kasecie HPR w obudowie od Sony odczyt równo, podbicie odczytu na wysokich częstotliwościach (czyli taśma wyżej nagrana albo deck deko podbija). Odchylenie skosu jest ale bardzo małe (skos głowicy ustawiony na Abex). Głowica sprawna.