Audiohobby.pl

Marantz SD530

AUDIOTONE

• 10655 / 6307
  • Moderator Globalny
08-08-2025, 22:26

Wracam z kolejnym problemem.
Po ogarnięciu mechanizmu I sprawdzeniu przyszedł czas na spa przycisków i takie tam czyszczenie.
Po złożeniu wszystkiego tak żeby sprawdzić przestało podnosić głowicę,  silnik od capstanow działa.
Po oględzinach bardziej organo-leptycznych jeden z tranzystorów bardzo szybko się przegrzewa i czuć jego zapach.
Siedzą tam trzy tranzystory 2SD313E.
Wylutować i zmierzyć?
Może być tak że uszkodzony będzie się tak nagrzewal czy coś innego mogło się podziać.
Posprawdzał bym połączenia przewodowe między mechaniką a płytką. Bo tak samo z siebie, to mało prawdopodobne by się coś uszkodziło. Może coś źle poskładałeś ;-) Przejrzał bym zdjęcia przed rozebraniem mechanizmu.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Pancerek

• 48 / 1490
  • Użytkownik
09-08-2025, 07:22
Posprawdzał bym połączenia przewodowe między mechaniką a płytką. Bo tak samo z siebie, to mało prawdopodobne by się coś uszkodziło. Może coś źle poskładałeś ;-) Przejrzał bym zdjęcia przed rozebraniem mechanizmu
Tak też zrobię,  spróbuję uruchomić go beż mechaniki.

Hammer

• 5142 / 2768
  • Ekspert
09-08-2025, 15:28
tranzystory posprawdzaj, nie mogą się zbytnio nagrzewać, czy zasilanie masz opisane na 220 czy 240 ? bo tutaj różnice mogą się objawiać, i elektrolity koło nich jak są, bo padnięty elektrolit albo niesprawny także może uszkodzić tranzystor.

Pancerek

• 48 / 1490
  • Użytkownik
09-08-2025, 21:08
tranzystory posprawdzaj, nie mogą się zbytnio nagrzewać, czy zasilanie masz opisane na 220 czy 240 ? bo tutaj różnice mogą się objawiać, i elektrolity koło nich jak są, bo padnięty elektrolit albo niesprawny także może uszkodzić tranzystor.
Jest na 240V
Dziś jak to spiąłem od nowa to już się tak nie nagrzewał, sam nie wiem dlaczego taki miał objaw. Ogólnie to wszystko wygląda poprawnie ale nie podaje napięcia na silnik od podnoszenia głowic ( autorevers)
Sam silniczek jest ok bo sprawdzałem z bateryjki.

Pancerek

• 48 / 1490
  • Użytkownik
09-08-2025, 21:23
To ten środkowy radiator był tak gorący.

AUDIOTONE

• 10655 / 6307
  • Moderator Globalny
10-08-2025, 12:22
Warto bylo by sprawdzić te stabilizatory na radiatorach czy mają napięcie na wejściu. Jeśli to są stabilizatory, a nie trany. Ponieważ jak wcześniej się grzał a teraz nie to może uległ uszkodzeniu poprzez jakieś zwarcie. Takie szukanie po omacku. Zawsze trzeba zacząć poszukiwania problemu od sprawdzenia poprawności poszczególnych gałęzi zasilania. Potem reszta. Posprawdzaj napięcia w zasilaczu, czy są poprawne z schematem.
Wojtek.

Pancerek

• 48 / 1490
  • Użytkownik
10-08-2025, 20:42
Warto bylo by sprawdzi
To dla mnie już zbyt duże wyzwanie, nie znam się na elektronice,  jeszcze podmienić element to może bym się skusił ale to o czym piszesz to już Black Magic 😄
Myślę że go złożę do kupy i kogoś poszukam. Starałem się w elektronikę nie ingerować bo bym tylko narobił bałaganu a tu bałagan sam się zrobił.

Hammer

• 5142 / 2768
  • Ekspert
10-08-2025, 21:17
Wojtek też tak mówił na początku, kupił lutownice, miernik i ......coś tam działa.

AUDIOTONE

• 10655 / 6307
  • Moderator Globalny
10-08-2025, 22:43
Dokładnie, nie są to jakieś tajemne nauki ;-) Warto samemu się przekonać.
Wojtek.

Pancerek

• 48 / 1490
  • Użytkownik
12-08-2025, 21:08
Dokładnie, nie są to jakieś tajemne nauki ;-) Warto samemu się przekonać
Zapewne masz rację,  muszę troszkę odpocząć od niego, może dojrzeje do tematu.

AUDIOTONE

• 10655 / 6307
  • Moderator Globalny
12-08-2025, 22:57
Daj sobie trochę czasu. ;-)
Zawsze można do niego wrócić.
Wojtek.

Pancerek

• 48 / 1490
  • Użytkownik
Dzisiaj o 08:32
Warto bylo by sprawdzić te stabilizatory na radiatorach czy mają napięcie na wejściu. Jeśli to są stabilizatory, a nie trany. Ponieważ jak wcześniej się grzał a teraz nie to może uległ uszkodzeniu poprzez jakieś zwarcie.
Wylutowałem układ z radiatora (ten który się grzal) I rozpoznaje go tak jak na zdjęciu, dodatkowo sprawdziłem jeden stabilizator i też jest ok. Trzeba będzie dużo poczytać o układach, a może i coś się nauczę.

AUDIOTONE

• 10655 / 6307
  • Moderator Globalny
Dzisiaj o 08:59
Posprawdzaj czy napięcia na zasilaczu są poprawne, jeśli posiadasz jakiś prosty miernik.
Wojtek.