Audiohobby.pl

Marantz SD530

Pancerek

• 36 / 1418
  • Użytkownik
19-05-2025, 12:10
Wpadł mi ostatnio ( że śmietnika) Marantz SD530.  Standardowo paski do wymiany. Ogólne czyszczenie i doprowadzenie do stanu co by pozwoliło go uruchomić w celach testowych. Ogólnie działa ale do wymiany jest tulejka gumowa na silniku dowijania taśmy. Może ktoś podpowie czego szukać lub gdzie takie coś zdobyć.  Oryginalna była już praktycznie zniszczona i rozsypała się przy próbie demontażu.

Pancerek

• 36 / 1418
  • Użytkownik
02-06-2025, 18:58
Wracając do tego modelu mam kolejne pytanie.
Włączając magnetofon po jakiejś przerwie i dając play diody kanałów mam na max. Po niecałej minucie wraca do normy i zachowują się już prawidłowo, lub nie dając od razu  play i odczekawszy nie całą minute jest ok. Może to być wina kondensatorów?
« Ostatnia zmiana: 02-06-2025, 19:19 wysłana przez Pancerek »

AUDIOTONE

• 10462 / 6236
  • Moderator Globalny
03-06-2025, 11:12
Wracając do tego modelu mam kolejne pytanie.
Włączając magnetofon po jakiejś przerwie i dając play diody kanałów mam na max. Po niecałej minucie wraca do normy i zachowują się już prawidłowo, lub nie dając od razu  play i odczekawszy nie całą minute jest ok. Może to być wina kondensatorów?
Przypadek dość dziwny. Ale może to być objaw wyschniętych kondów. Jeśli to samo objawia się w obu kanałach to obstawiałbym kondy w zasilaniu. Trzeba sprawdzić napięcia zasilania toru audio i czy nie występują zbyt dużo tętnienia.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Pancerek

• 36 / 1418
  • Użytkownik
03-06-2025, 14:46
Trzeba sprawdzić napięcia zasilania toru audio i czy nie występują zbyt dużo tętnienia.
To w tym temacie raczej polegnę. Zapewne po 40 latach miały prawo stracić swoje parametry. Może się skuszę na wymianę wszystkich i dopiero regulacje.

AUDIOTONE

• 10462 / 6236
  • Moderator Globalny
03-06-2025, 17:18
Miało być... " zbyt duże tętnienia " :-)
Wystarczy pomierzyć miernikiem. W miejscu gdzie mamy stałe napięcie ( w zasilaniu), mierzysz napięcie przemienne. Będą wartości rzędu mV...przemiennego. Im mniejsze tym lepiej. To tak najprościej.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.