Audiohobby.pl

Sony TC-KA5ES

Macio4ever

• 168 / 90
  • Aktywny użytkownik
07-03-2025, 19:45
No i się wkręciłem w te magnetofony...
Wpadłeś jak śliwka kompot :-)
Tylko trochę za późno, ponieważ to hobby zaczyna się robić dość drogie... paręnaście lat temu można było kupić takie zlomnki z Japonii po 200-300 pandów (GBP). Teraz to Japońce już tanio skóry nie sprzedają.
Ale jak to mówią.... szajba nie wybiera... hahaha ;-)

Masz oczywiście rację ale ja tego złomka kupiłem za 170 USD + wysyłka więc jeśli będzie banglał, to wciąż atrakcyjnie nawet wliczając nowe paski, stopki i materiały.

Mój wciąż czeka na swoją kolej. W sumie to może wezmę go najpierw. Będzie nam raźniej:)
Ten mechanizm dużo problemów nie sprawia. Zwykle wystarczy wymiana lewej rolki i pasków.
U Ciebie będzie pewnie więcej czyszczenia niż serwisu.

Jako były posiadacz KA3ES jestem ciekawy o ile "piątka" będzie lepsza.

W grupie raźniej, wyciągaj z szafy swojego. Ja się nagrzałem :)  i już go w połowie rozebrałem (do serwisu znacznie lepszy dostęp niż w Technicsach). Pasek pomocniczy zerwany, jeden kondensator smd wylany, spory luz osiowy na lewym kapstanie (to się reguluje o ile pamiętam). Wygląda, że jestem pierwszy, który odkręcał śruby i zaglądał do środka, lakier na śrubach głowicy, nic nie rzeźbione nic nie urwane.
Trochę lipa z serwisówką, która jest w języku samurajów.
« Ostatnia zmiana: 07-03-2025, 19:53 wysłana przez Macio4ever »

chorazy3

• 1901 / 1938
  • Ekspert
07-03-2025, 20:28
Właśnie! Zapomniałem wspomnieć o obowiązkowej wymianie dwóch kondensatorów SMD na płytce DD.
Paweł

AUDIOTONE

• 10249 / 6174
  • Moderator Globalny
07-03-2025, 21:30
Trochę lipa z serwisówką, która jest w języku samurajów
Trochę mixu "krzaków" kanji i kana ;-)

Masz oczywiście rację ale ja tego złomka kupiłem za 170 USD + wysyłka więc jeśli będzie banglał, to wciąż atrakcyjnie nawet wliczając nowe paski, stopki i materiały.
O, to bardzo dobra cena ;-) I on jest złoty, nie srebrny. Musi być w takim razie nieźle zapuszczony złomek.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Macio4ever

• 168 / 90
  • Aktywny użytkownik
07-03-2025, 21:40
No tak, szampański kolor. Jakoś tak mi się napisało. Jest zapuszczony ale za taką kasę :)

Mechanizm brudny i ma jakiś zapach coś pomiędzy kadzidełkiem, a zapachem starego mokasyna samuraja :) Głowica nie jest zjechana, wymyję i pokręcimy jeszcze szpulki.

Mam kasetę "Hrabia TAO"  - tak przynajmniej rzecze Google. Nawet równo nagrana, posłuchałem sobie na Technicsie

chorazy3

• 1901 / 1938
  • Ekspert
07-03-2025, 21:59
Ciekawy bonus ta kaseta.
Paweł

Macio4ever

• 168 / 90
  • Aktywny użytkownik
08-03-2025, 11:57
Ciekawy bonus ta kaseta.

Bonus z przypadku, bo nie można było otworzyć kieszeni.

Rozebrałem prawie cały mechanizm i taka to wygląda:

1. Lewa rolka - popękana, kamień, wykruszony plastikowy środek (ze starości) - do wymiany
2. Prawa rolka - udało się doczyścić, wygląda całkiem OK ale chyba też wymienię
3. Lewy kapstan - luz osiowy pewnie z 1-1,5mm. Czytałem na TH, że w transporcie może stuknąć w ten plastik z tyłu, który się wciska i robi się luz. Plastikowa nakładka z tyłu koła jest na wcisk, trzeba ustawić aby było ok 0,2-0,3mm luzu (wg Alexa ANT)
4. Kondy smd jednak nie są wylane ale wymienię
5. Bipolar na płytce z kwarcem jest omszały od spodu - do wymiany, pewnie pozostałe dwa kondy też wymienię
6. Koła zamachowe bez pęknięć natomiast resztki paska tak się wgryzły, że na razie nie udało mi się usunąć wszystkiego. Nie chcę skrobać, spróbuję naftą.
7. Pasek główny twardy i dość luźny - do wymiany
8. Pasek pomocniczy - pęknięty - do wymiany

Mam już umytą kieszeń, stabilizator kasety, mocowanie rolek  większość mechanizmu. Czekam na paski i rolki i wtedy rozbiorę do reszty i ogarnę, a dziś może zwalczę te kondy SMD.

Nie ruszam reszty, jak zrobię mechanizm, to zobaczę czy całość działa. Jeśli tak, to biorę się za resztę. Jest sporo upierdliwego mycia - musiał stać w jakimś zakurzonym i lekko wilgotnym miejscu.

chorazy3

• 1901 / 1938
  • Ekspert
08-03-2025, 13:50
Bonus z przypadku, bo nie można było otworzyć kieszeni
Otworzyć się nie da się można wysunąć samą nakładkę kieszeni do góry nawet przy zamkniętej kieszeni.

6. Koła zamachowe bez pęknięć natomiast resztki paska tak się wgryzły, że na razie nie udało mi się usunąć wszystkiego. Nie chcę skrobać, spróbuję naftą.

Aceton lepiej działa, tylko nie dawaj na plastiki!
« Ostatnia zmiana: 08-03-2025, 13:52 wysłana przez chorazy3 »
Paweł

Macio4ever

• 168 / 90
  • Aktywny użytkownik
08-03-2025, 14:45
Bonus z przypadku, bo nie można było otworzyć kieszeni
Otworzyć się nie da się można wysunąć samą nakładkę kieszeni do góry nawet przy zamkniętej kieszeni.

Aceton lepiej działa, tylko nie dawaj na plastiki!

Wiem o nakładce, sam ja tak wyjąłem :)
Próbowałem z acetonem, też słabo. Dziękuję za ostrzeżenie, jestem świadomy. Plastiki myję mydłem lub płynem do mycia naczyń (te ozdobne).

Może to jakoś zamoczę na dłużej w acetonie. Normalnie pancerny brud.
« Ostatnia zmiana: 08-03-2025, 15:53 wysłana przez Macio4ever »

Macio4ever

• 168 / 90
  • Aktywny użytkownik
09-03-2025, 18:00
A miało być tak pięknie, ES, samuraj płakał jak sprzedawał itd. :)
Koła pasowe są wykonane z jakiego gównolitu niestety. Może nie mam farta, w każdym razie jest na jednym z nich (to płaskie) jest dużo maleńkich wyprysków - coś jak korozja lub utlenienie. Zapewne to też było powodem, że nie mogłem tego domyć. Drugie koło OK.

Mieliście takie kwiatki w tych mechanizmach?

W każdym razie uznałem, że najpierw sprawdzę czy Soniacz działa, dwa czy ta lipna powierzchnia ma wpływ na W&F. Jeśli będzie marnie to pozostanie mi zabielenie o 2-3 setki na tokarce.

AUDIOTONE

• 10249 / 6174
  • Moderator Globalny
09-03-2025, 18:09
To jeszcze nie wygląda źle, zdarza się że koła zamachowe w TCM-200 series ulegają rozwarstwieniu wtedy jest problem.
Wojtek.

chorazy3

• 1901 / 1938
  • Ekspert
09-03-2025, 21:07
Nic wielkiego. Spolerować można.
Stopione paski wchodzą w reakcję z metalem i powodują korozję.
Paweł

Macio4ever

• 168 / 90
  • Aktywny użytkownik
10-03-2025, 22:17
Na razie koła odstawiłem, czekam na paski. Wziąłem się za resztę mechanizmu. Wrażenia bardzo pozytywne, od strony serwisowania ten mechanizm jest bardzo przyjazny do rozbierania/serwisowania. RS-B100 mnie onieśmielał plus ta taśma, którą łatwo uszkodzić przy rozbieraniu no i konieczność rozlutowania przewodów do zmiany paska.

Wracając do Soniacza - ten konkretny (TCM200D16) nie nosi znamion zajechania, wszystkie koła zębate są całe, zęby bez oznak zużycia. Pasek funkcyjny zamienił się w gluta ale koła pasowe dało się łatwo domyć. Styki rodzaju taśmy bez nalotów. To co mi się średnio podoba to plastikowe ośki do niektórych kół zębatych. Gdyby nie lipny materiał kół zamachowych, to byłaby nota celująca :) - w ocenie totalnego laika.

Na zdjęciach umyta część z silnikami pomocniczymi, wymieniłem też 2 kondensatory na Panasonic FR. Nie były wylane ale parametry pogorszone. Ośki silników nasmarowane. Zęby dopiero będą. Nie rozbierałem tego dużego Alpsa - chyba, że z doświadczenia wiecie, że koniecznie trzeba. Jak widzę raczej trzeba go wylutować aby nie ryzykować połamania.
Używam smaru Molykote X5-6020

AUDIOTONE

• 10249 / 6174
  • Moderator Globalny
10-03-2025, 22:41
Używam smaru Molykote X5-6020

Zamiast drogiego bardzo dobrego smaru "namolnego kota" X5-6020 można z powodzeniem używać też bardzo dobrego ale nie drogiego "namolnego kota" PG-641 ;-)
99% serwisów (w Europie zachodniej) w latach 80-90 używało go do serwisowania mechaniki precyzyjnej CD i potem DVD. Ja używam 641 już od dawna i także mam X5-6020. Ale 641 mam sporo więcej więc daje spokojnie radę jako bardzo dobrej klasy zamiennik dla X5-6020.
Wojtek.

Macio4ever

• 168 / 90
  • Aktywny użytkownik
10-03-2025, 23:07
Kłopot z kupnem w małych ilościach PG641...

chorazy3

• 1901 / 1938
  • Ekspert
11-03-2025, 08:18
Powinno się jeszcze rozebrać i wyczyścić enkoder obrotowy - to szare coś na 1 zdjęciu.
Paweł