Audiohobby.pl

Sony TC-KA5ES

Macio4ever

• 168 / 90
  • Aktywny użytkownik
11-03-2025, 22:30
Powinno się jeszcze rozebrać i wyczyścić enkoder obrotowy - to szare coś na 1 zdjęciu.

Widziałem chyba w Twoich wątkach rozbieranie. Ponieważ lekko chodzi, a dodatkowo nie mam małych śrubek do skręcenia to chyba odpuszczę.

Dalej walczę z mechaniką - mostek był zastany/zapieczony na starym smarze plus jedna kulka chyba złapała wilgoć. Rozebrałem, umyłem, nasmarowałem - chodzi lekko i płynnie. Zębatki umyte i nasmarowane - czekam na paski aby to poskładać.

Plastikowe wytłoczki, na których są ośki/trzpienie - łączenia są popękane  - tak jak widziałem na zdjęciach innych mechanizmów. Mam jeden punkt, gdzie będę kleił, bo jest delikatne pęknięcie na trzpieniu z gwintem. Trochę lipne jest to tworzywo.

Poprawiłem też filc hamulca lewej rolki, bo był przesunięty.

Macio4ever

• 168 / 90
  • Aktywny użytkownik
12-03-2025, 13:47
Korektę (liźniecie) koła zamachowego zrobiłem na tokarce. Powierzchnia podobna do oryginału tylko bez warstwy utlenionej. W sumie zmniejszyłem jajowatość i usunąłem wypryski - może 2-3 setki maks.

Bicie na kole zamocowanym w tokarce w miejscu, w którym jest pasek - 0,02mm

Bicie na kole po włożeniu w tuleję ślizgową - 0,015mm (mniej iż 2 setki, tak dokładnie mi nie pokazuje czujnik), na wałku w miejscu prowadzenia taśmy praktycznie 0 - na tyle na ile dokładnie pokazuje czujnik i biorąc pod uwagę jednak luz w panewce. Uznaję, że jest lepiej niż dobrze.

AUDIOTONE

• 10249 / 6174
  • Moderator Globalny
12-03-2025, 14:03
Może się okazać że będzie lepiej niż było ;-)
Trzymam kciuki za ciekawy wynik W/F.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

pień

• 2600 / 1372
  • Ekspert
12-03-2025, 17:47
Kurcze, to ratowanie magnetofonów rozkręca się na całego.   Macio4ever  sięgnął już po ciężki sprzęt na nie tylko pilniczki i szmatki  :)   Trzymam kciuki ,  musi być dobrze.
    .. W sumie to niezła tokarka :)

Macio4ever

• 168 / 90
  • Aktywny użytkownik
12-03-2025, 21:46
Oj tam, oj tam ;)
Tokarka to Proxxon PD230, czasami dłubię różne precyzyjne rzeczy, to się sprzęt przydaje.

Silnik zakończony, kondy wymienione - Panasonic FR/FM, Nichicon Muse (bi-polar). Jeden z SMD nie było widać ale pod spodem miał już wyciek na nóżce (esr 7 ohm), bipolar był omszały od spodu. SMD odlutowałem normalną lutownicą - najpierw plecionka, potem dużo fluxa i poszło bez szarpania się i rwania ścieżek.

Przyszły paski i rolki - kupiłem dwa komplety, bo coś czuję, że to może nie być ostatni Soniacz :). Na zdjęciu wrzuciłem wymiary.

Komentarz - pasek od p. Andrzej (deklaratywnie z Japonii) jest mniej gumowaty niż od Fixaudio, bardziej zbliżony do oryginału. Organoleptycznie sprawia bardzo dobre wrażenie. Pasek od Fixaudio bardziej gumowaty, podobny do tych z Allegro od Elektronik DK

Długość na oko - Fixaudio mniej więcej jak oryginał rozciągnięty, Pan Andrzej - ciut krótszy. Pomocnicze podobne średnice.

Rolki z mosiężnymi środkami - prawa OK ale lewa ma jedną rzecz do bani - ma dużą średnicę środka, przez co stawia większy opór w mocowaniu (oryginał jest węższy, tylko wokół otworu szerszy, o średnicy ok 3 mm) ponieważ trze całym obwodem. Przy prawej jest mosiądz-tworzywo i nie ma dużych oporów. 

Mosiężna da się zmodyfikować - trzeba ją delikatnie stoczyć, jak zrobię to pokażę. Wg mnie to Chińczyk, oszczędnie zrobił, bo by była jeszcze jedna operacja CNC :)

Założyłem lewą od Fixaudio - plastikowy środek, prawa p.Nadrzej, pasek główny i pomocniczy p.Andrzej.

Smarowidła przy montażu: plastiki - Molykote biały X5-6020, mostek smar molibdenowy, kulki i fasolki dla kulek - AntiWear Grease (taki gęsty i lepki z dodatkami, stosowany w RC do metalowych przekładni), tylne łożysko kół zamachowych Molykote 30ML, kapstany - olej Mobil1 5W40, osie uchwytów rolek Molykote EM30L

Edit: Wieści z ostatnie chwili - DZIAŁA! :)

Wszystkie funkcje banglają, odtwarza, pilot od wzmaka działa. Uff....

« Ostatnia zmiana: 12-03-2025, 22:38 wysłana przez Macio4ever »

AUDIOTONE

• 10249 / 6174
  • Moderator Globalny
12-03-2025, 23:43
Edit: Wieści z ostatnie chwili - DZIAŁA! :)

Wszystkie funkcje banglają, odtwarza, pilot od wzmaka działa. Uff....

O i to cieszy najbardziej.  ;-)
Wojtek.

pień

• 2600 / 1372
  • Ekspert
13-03-2025, 10:59
No i moja niewyjściowa paszcza sie cieszy :)   
   Gratulacje !!
Teraz co, błysk na budzie, wosk i polerka, końcówka rury.   Aaaa, to nie ten sprzęt ale wiadomo o co chodzi hehehe
   Kurna/   Nakomichichkillera  naszych zrobi jeszcze :)

Macio4ever

• 168 / 90
  • Aktywny użytkownik
13-03-2025, 12:04

O i to cieszy najbardziej.  ;-)

No i moja niewyjściowa paszcza sie cieszy :)   
   Gratulacje !!
Teraz co, błysk na budzie, wosk i polerka, końcówka rury.   Aaaa, to nie ten sprzęt ale wiadomo o co chodzi hehehe
   Kurna/   Nakomichichkillera  naszych zrobi jeszcze :)

Dzięki, dzięki.
Teraz, to muszę go doprowadzić do ładu. Potencjometry trzeszczą, kurz, brud itp. Rozbieram go całego, wymieniam co wylane/uszkodzone. Pełne SPA, składam, reguluję i szpanuję na forum :)

Mam takiego banana na twarzy od wczoraj, że hej. Jakbym dostał coś od Mikołaja :)

Sprawdzę jeszcze WF przed rozbiórką, bo mnie ciekawi czy jest fajnie czy ponuro.

« Ostatnia zmiana: 13-03-2025, 12:08 wysłana przez Macio4ever »

Macio4ever

• 168 / 90
  • Aktywny użytkownik
14-03-2025, 10:14
Obiecane zdjęcia modyfikacji lewej rolki z mosiężnym trzpieniem.

Zdjęcie nr 1 - środek rolki - płaska powierzchnia, o dużej średnicy, którą trze rolka o boki mocowania. Oryginalnie rolka ma środek z tworzywa o mniejszej średnicy, co nie powoduje oporów.

Zdjęcia nr 2 - rolka przetoczona, tak aby część stykająca się z obudową miała mniejszą średnicę, zbliżoną od oryginału.

Mam ją w zapasie, zobaczymy jak poradzi sobie ta od Fixyouraudio.

Na razie jeszcze nie dłubię dalej, analizuję schematy KA5ES i KA7ES ;) - podzielę się podsumowaniem, bo ciekawie to wygląda.

chorazy3

• 1901 / 1938
  • Ekspert
14-03-2025, 11:46
Z tego co kojarzę jak kiedyś to analizowałem to 7 ma lepszą pozłacaną głowicę, lepsze niektóre kondensatory i inny IC na wzmacniacz odczytu. No i ma miedziowane wnętrze.
Paweł

Macio4ever

• 168 / 90
  • Aktywny użytkownik
14-03-2025, 13:51
Z tego co kojarzę jak kiedyś to analizowałem to 7 ma lepszą pozłacaną głowicę, lepsze niektóre kondensatory i inny IC na wzmacniacz odczytu. No i ma miedziowane wnętrze.

Eee, z głowicą to lipka -  pozłacana od zewnątrz :) Miedziowanie też mnie nie rusza, może i poprawia ekranowanie np od Wi-Fi ale czy to mogę usłyszeć? Wątpię.

Zmian liczebnie jest sporo ale jakościowo, to sami oceńcie

1) Mechanika
Główna zmiana, to podparcie lewego idlera od tyłu. w 5ES jest plastikowa nakładka, o która opiera się koło zamachowe, w 7ES jest mosiężny trzpień ze szkłem szafirowym, taki sam jak za prawym idlerem. Wg mnie to kosmetyka, ma wpływ na luz osiowy, który można skasować w 5ES tą nakładką plastikową. W/F taki sam w obydwu.

Topologia elektroniki jest identyczna.

2) Elektronika - zasilanie

Główna płytka zasilacza
Główne kondensatory są zmienione z 5600uf/35V na 4700uf/63V + jeden rezystor. Nie wiem o co kaman, może niższy ESR?

Rec board - 2 pary, w jednej inne napięcie, w drugiej zmiana z 1000uf na 470uf

3) Elektronika wzmacniacze operacyjne

Zmienione są w dwóch miejscach (2 x po 2) z TI na Analog Devices. Różnica w datasheet, to mniejsze THD. Pierwszy raz wyłapałem taką podmiankę w TC-K555ESG. To są dużo droższe wzmacniacze (28 zł sztuka vs 5zł sztuka). W 5ES i 7ES zastosowano ich więcej w przeciwieństwie do np 950/970/990ES, gdzie szły tańsze - możliwe, że wtedy nie było lepszych.

4) Elektronika kondensatory - zmiany są w napięciu kondów, bez zmian w pojemności. Sprawdzę u siebie, bo nie grają wartości ze sobą w dwóch miejscach serwisówki tzn napięcia na schemacie są zmieniane z 50V za 100V, a później w tabelce podsumowującej, kondy z 5ES mają inne napięcia.

5) Elektronika rezystory
Tu jest ciekawe bo zmiana z perspektywy laika jest dziwna. Tzn w 7ES są 1/8W zamiast 1/10W ale mają tolerancję 2%, zamiast 0,5% w 5ES

Wszystko z wyjątkiem mechaniki jest do ogarnięcia, jeśli ma się tylko ochotę. Ja zaczynam mieć :)

Takich podmianek wzmacniaczy można byłoby zrobić więcej, bo te tańsze używane są też przy zapisie (przy odtwarzaniu są droższe)

Na koniec ciekawostka NE5532 [950ES/970ES/990ES] chwalone za dobry dźwięk mają szybkość narastania 9V/us, natomiast M5238FP i AD712JRZ mają po 20V/us. Te chwalone wyglądają na przymulacze :)

A i jeszcze przy okazji mojego złomka. Nagrałem sobie kawałek muzy na RS-B100 (bez dolby) i odtworzyłem na 5ES - mega kompatybilność, gra świetnie. Dolby - kiszka, pompuje na Soniaczu. No ale B100 nie jest wyregulowany, a złomek to ledwo wstał z grobu :)

« Ostatnia zmiana: 14-03-2025, 14:49 wysłana przez Macio4ever »

Macio4ever

• 168 / 90
  • Aktywny użytkownik
16-03-2025, 21:49
Zrobiłem testy mechanizmu z kasetą testową:

1. Lewa rolka Fix, prawa mosiężna

Wynik WoW dramat (0,15-0,2%), prędkość dramat 20-40Hz za mało. Mechanika wyraźnie miała za duże opory.
Rolka od Fix jest za szeroka, ma dokładnie 8mm, oryginały są robione w minusie. To samo jest z mosiężnymi, są za szerokie i kręcą się z oporem.

2. Test nr 2

Stoczyłem obydwie mosiężne rolki, zmniejszając szerokość do 7,92mm oraz zmniejszyłem średnicę styku rolka-uchwyt. Dodatkowo powiększyłem luz osiowy lewego kapstana  - jest porównywalny, może ciut mniejszy niż prawego. Pasek ten sam (p.Andrzej)

Wynik WoW jest OK natomiast nie jestem w 100% zadowolony. Pierwsza sprawa, to teraz kręci się za szybko (poza górną granicę)  Wow też mógłby być mniejszy i zmniejszą zmiennością (sprawdzę jeszcze na innym pasku). No i nie widzę nigdzie w serwisówce czegokolwiek, co pozwalałoby na regulację prędkości silnika (jest tylko regulacja momentu obrotowego). Jedynie mógłbym go spowolnić kasując luz na lewym kapstanie (to jest moja aktualna teoria odnośnie zawyżonej prędkości czyli za luźny lewy kapstan).

Plan mam taki, że na razie nie ruszam dalej mechaniki, a wezmę się za płytkę zasilania - sprawdzę czy wszystko gra.
Kondensatory wymienione na płytkach silnika mają te same pojemności, natomiast mają wyższe dopuszczalne napięcie.

Czy ktoś z Was miał tak, że w Sony TCM-200 silnik szybciej się kręcił?
Pytanie nr 2 - czy ktoś może testował większą prawą rolkę? tzn 13,4 mm zamiast 13,2. Pytam bo Panasonic RPXN0001 ma ten jeden wymiar inny i myślałem o ewentualnym wykorzystaniu takiej rolki.
« Ostatnia zmiana: 16-03-2025, 21:56 wysłana przez Macio4ever »

chorazy3

• 1901 / 1938
  • Ekspert
16-03-2025, 22:06
Ja w 3ES prawą rolkę zostawiłem oryginalną po dokładnym wyczyszczeniu a lewa użyłem od Mariana (FixYourAudio).
Zostawiłem też oryginalny pasek bo był ok i dawał lepsze wyniki. W&F wyszedł mi jeden z najniższych jaki w życiu widziałem.
Paweł

AUDIOTONE

• 10249 / 6174
  • Moderator Globalny
16-03-2025, 22:21
0.025% to dobry wynik, prawie fabryka dla TCM-200D16 . Ale 12.8Hz więcej to trochę za dużo...serwisówka na stronie 19 podaje max do 3010Hz. Tutaj mamy ten zakres lekko przekroczony. Sprawdź czy kwarc X951 daje 4.934MHz. Jest on na płytce komparatora obok układu IC952.
Wojtek.

Macio4ever

• 168 / 90
  • Aktywny użytkownik
16-03-2025, 22:46
Dzięki za info.
Zrobię test na ori rolce i na ori pasku, zobaczymy.
Odnośnie prędkości, choć pewnie to przypadek, zawyżona wyszła mi też na RS-B100 i mniej więcej właśnie na 11-12Hz
Sprawdzę zarówno kwarc, jak i sam system pomiarowy.

Edit: No mam zagwozdkę mega. Tknęło mnie i zamiast kasety Panasonica wrzuciłem niesławnego Gennlaba i pokazuje mi jak drut 2999,5Hz...

Edit 2: Niezłe czary. Wygląda na to, że coś się stało z kasetą Panasonica...

Kaseta Gennlab pokazuje 2999,5Hz na RS-B100, 2999,6Hz na 5ES i 2889Hz na B905
Kaseta Panasonica pokazuje 3011/12 na B100 i 5ES na 905 (który regulowałem) 2998/9

Kaseta nagrana na RS-B100 pokazuje 3kHz na 5ES, natomiast 11Hz mniej na B905.

Wydaje się mało prawdopodobne, że dwa decki DD mają dokładnie taki sam błąd na kwarcu, bardziej wygląda to na zonk z kasetą Panasonica
« Ostatnia zmiana: 17-03-2025, 00:11 wysłana przez Macio4ever »