Z tego co kojarzę jak kiedyś to analizowałem to 7 ma lepszą pozłacaną głowicę, lepsze niektóre kondensatory i inny IC na wzmacniacz odczytu. No i ma miedziowane wnętrze.
Eee, z głowicą to lipka - pozłacana od zewnątrz :) Miedziowanie też mnie nie rusza, może i poprawia ekranowanie np od Wi-Fi ale czy to mogę usłyszeć? Wątpię.
Zmian liczebnie jest sporo ale jakościowo, to sami oceńcie
1) Mechanika
Główna zmiana, to podparcie lewego idlera od tyłu. w 5ES jest plastikowa nakładka, o która opiera się koło zamachowe, w 7ES jest mosiężny trzpień ze szkłem szafirowym, taki sam jak za prawym idlerem. Wg mnie to kosmetyka, ma wpływ na luz osiowy, który można skasować w 5ES tą nakładką plastikową. W/F taki sam w obydwu.
Topologia elektroniki jest identyczna.
2) Elektronika - zasilanie
Główna płytka zasilacza
Główne kondensatory są zmienione z 5600uf/35V na 4700uf/63V + jeden rezystor. Nie wiem o co kaman, może niższy ESR?
Rec board - 2 pary, w jednej inne napięcie, w drugiej zmiana z 1000uf na 470uf
3) Elektronika wzmacniacze operacyjne
Zmienione są w dwóch miejscach (2 x po 2) z TI na Analog Devices. Różnica w datasheet, to mniejsze THD. Pierwszy raz wyłapałem taką podmiankę w TC-K555ESG. To są dużo droższe wzmacniacze (28 zł sztuka vs 5zł sztuka). W 5ES i 7ES zastosowano ich więcej w przeciwieństwie do np 950/970/990ES, gdzie szły tańsze - możliwe, że wtedy nie było lepszych.
4) Elektronika kondensatory - zmiany są w napięciu kondów, bez zmian w pojemności. Sprawdzę u siebie, bo nie grają wartości ze sobą w dwóch miejscach serwisówki tzn napięcia na schemacie są zmieniane z 50V za 100V, a później w tabelce podsumowującej, kondy z 5ES mają inne napięcia.
5) Elektronika rezystory
Tu jest ciekawe bo zmiana z perspektywy laika jest dziwna. Tzn w 7ES są 1/8W zamiast 1/10W ale mają tolerancję 2%, zamiast 0,5% w 5ES
Wszystko z wyjątkiem mechaniki jest do ogarnięcia, jeśli ma się tylko ochotę. Ja zaczynam mieć :)
Takich podmianek wzmacniaczy można byłoby zrobić więcej, bo te tańsze używane są też przy zapisie (przy odtwarzaniu są droższe)
Na koniec ciekawostka NE5532 [950ES/970ES/990ES] chwalone za dobry dźwięk mają szybkość narastania 9V/us, natomiast M5238FP i AD712JRZ mają po 20V/us. Te chwalone wyglądają na przymulacze :)
A i jeszcze przy okazji mojego złomka. Nagrałem sobie kawałek muzy na RS-B100 (bez dolby) i odtworzyłem na 5ES - mega kompatybilność, gra świetnie. Dolby - kiszka, pompuje na Soniaczu. No ale B100 nie jest wyregulowany, a złomek to ledwo wstał z grobu :)