Uzycie tweeterow Tonsila nawet nie komentuje, bo widze ze Tetejro jeszcze z Tonsila po tylu latach nie wyrósł.
Wyrósł wyrósł - jeszcze tylko niskotonowe dwa modele Tonsila mam - kopułek nie używam od czasów szkoły średniej (jedna GDWK10/80/19/2 leży u mnie w celach porównawczych oraz dwa "perszingi" zupełnie niepotrzebne). Od 25 lat miałem już tylko Vify PL, Seasa aluminiowego i teraz fanaberia, bo mam też Beymę T2030 a nabyłem ostatnio taką zabawkę jak Scan-Speak Vifa DX - jeszcze nie wiem do czego (może tez połączę z Tonsilem niskotonowym ???)
Dziwacznego GDWK11/100 nabyłem żeby wymienić w Dexon Largo 130 (sprawdź sobie co to za kolumny - wyglądają bardzo pro, ponad 22kg wagi małej kolumienki i papierowe membrany powlekane jak w starych dobrych głośnikach angielskich). Tylko że to gówno nie gra.
Chciałem wymienić wysokotonowy na DT254 Monacora (solidny niemiecki LPGmbh i pasuje średnicą). Kupiłem je z trudem za 240 sztuka, podłączyłem i usłyszałem szorstkie brzmienie Tonsila GDWK10/80/19 tylko dwa razy głośniejsze. Porażka jakaś - nie wiem czy się z tym coś da zrobić.
Więc zakupiłem tego GDWK11/100 (chodziło o rozmiar głośnika na wymianę do Dexon Largo, która musi mieć 110mm) I gdy już miałem to coś z Tonsila w rękach tak sobie patrzyłem i wspominałem Totem Staff. Pomyślałem, że można by po taniości zrobić takie anty Totemy - trochę lepsze na basie a strojone tak jak się da - czyli nawet od czapy jeśli ma być interesująco (sprawdziłem że się da nie od czapy ;)
GDWK11/100 zamierzam stuningować - filc pod kopułkę, dodatkowy magnes, wkręty niskoprofilowe austeniczne, może nasączenie zawieszenia LtS50 Visatona???. Problem polega na tym, że Tonsil co jakiś czas zmieniał materiał kopułek - teraz to inny głośnik niż ten sprzed 25 lat. Gra ciemno ale nie szorstko - raczej nijako.
Jeśli ktoś ma wątpliwości o czym napisałem to mogę dołączyć zdjęcia kopułek. To jakby dwa różne głośniki, choć materiał powinien być ten sam dla wszystkich kopułek bawełnianych.
Miałem kiedyś GTC10/80/19/4 z zestawów TLC Miał tak samo kopułkę tkaną grubo jak współczesny GDWK11/100 tylko błyszczącą i w porównaniu z normalnym GDWK10/8019 też grał ciemno ale też nie był szorstki.
Nie wiem o co chodzi - może to po prostu inaczej tkana kopułka, która ma większe tłumienie w celu obniżenia harmonicznych???
Usprawiedliwiam się żebyś nie myślał, że mi nagle odbiło. W przypadku opisanym w tym wątku pomyślałem o zrobieniu czegoś taniego i dziwnego, tak może do klonowania???
Po co męczyć babola o nazwie Totem jak możemy zrobić swój totem :-)
A TAK W OGÓLE TO KTÓREGO SZMACIAKA WYSOKOTONOWEGO BYŚ POLECIŁ - TYLKO BEZ NADMIERNEJ EGZOTYKI??? PS. O SPH-135c wiem od dawna z innego forum. To jedyny z chińskich Monacorów, który trzymał parametry katalogowe. Pozostałe to padaka i przypadek. Z tym ze pojedynczy będzie miał 86dB efektywności co da mu jakieś 95dB w siodle pracy na 80hz a obudowa powinna być jeszcze większa - jakieś 12-14 litrów i siodło mocy tez na poziomie 9W. Powinny być dwa na zestaw podłogowy.
Podobno jego wersja była montowana w słynnych kiedyś Phonar P20s - ale to nieprawda, SPRAWDZIŁEM - podobne były tylko membrany
https://audio.com.pl/testy/stereo/kolumny-glosnikowe/121-p20s/121/18605#image-el-2 .
https://audio.com.pl/files/1/2/0/120-phonar-p-s.pdf