Audiohobby.pl

Kolumny VINTAGE

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
04-01-2009, 20:55
>> szwagiero, 2009-01-04 20:45:12

Tak gwoli ścisłości zarówno wtedy jak i dziś czaruje się że kolumny schodzą z basem bardzo nisko to nieprawda!

Wtedy trzymano się normy Din 45500 może ją znajdę i wrzucę jeśli charakterystyka była w widełkach to OK jeśli nie było już widełek to charakterystyka mogła sobie spadać ostro niżej i każdy pisał ile  hertzów ile chciał.

Dzisiejsze Kolumny też nawet te z dużymi 15" i więcej woferami płasko tak nisko nie schodzą-niestety 30 Hz to już rewelacyjny wynik Jak to dobrze ze mamy jeszcze dobre słuchawki :)

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Żyłem zaczarowany, uwieziony w jakimś ciele i w pokorze jakiejś duszy...

J L Borges

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
04-01-2009, 21:00
>> second_edition, 2009-01-04 20:49:54

Pamiętam niech bedzie ;) warphadale interesowały mnie pod koniec lat 70\' rodzinka w angli wybijała mi to wtedy z głowy-dupiany budżetowy dźwięk. Niby lepsze Celestiony tez nie były za cudowne mimo super wyników na papierze tak że może nie twórzmy nowych mitów

pozdrawiam

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Żyłem zaczarowany, uwieziony w jakimś ciele i w pokorze jakiejś duszy...

J L Borges

Cashlack

• 1566 / 6008
  • Ekspert
04-01-2009, 21:04
>> second_edition, 2009-01-04 20:49:54
nie tylko niemieckie - ostatnio słuchałem starych zabytkowych warphadali - góra była zbyt natarczywa - aż się prosiła o przytępienie.

Tak z ciekawości wyciągnąłem wczoraj ze strychu jakieś bardzo stare i vintagowe kolumny Isophona, które kupiłem dawno temu na giełdzie staroci w Lubinie. Walały się wśród takich śmieci, że aż zapytałem faceta ile chce, a jak powiediał 20 zł to wziąłem sam nie wiem po co :-), bo skrzynki przetworniki wyglądały na zdrowe.

No i właśnie wczoraj z okazji pojawienia się wątku kolumny vintage, przypomniałem sobie że je mam i postanowiłem trochę ich posłuchać do klikania sobie na forum. Są to jak najbardziej niemieckie vintagowe kolumny, OZ, tweeter to przeźroczysty plastik z kawałkiem gąbki pod spodem.

Ciekawe, że również odnoszę wrażenie że grają bardzo jasno, góra jest faktycznie natarczywa... Może to odpowiedź na raczej ciepły charakter vintagowej elektroniki, amplitunerów z lat 70-tych, celem zrównoważenia pasma??
Lity drut, first watt, full range.

cir

• 360 / 6107
  • Zaawansowany użytkownik
04-01-2009, 21:12
Cashlack

zamęczy  hałasem a basu nie bedzie

szwagiero

• 2240 / 6106
  • Ekspert
04-01-2009, 21:25
Np. Revoxy BR320 - najniższy model z serii z lat 70\'tych w porównaniu do budżetowych kolumn np. Tannoy Fusion 2 grały znacznie mniej natarczywą górą niż te drugie. Niemieckie kolumny mam przećwiczone jeśli chodzi o Revoxa, ale to głównie lata 80\'te, z początku lat 80\'tych miałem Revoxy Forum B, które były bardzo liniowe, nie schodziły z basem zbyt nisko, górę miały natomiast bardzo detaliczną, ale na pewno nie natarczywą, nie męczącą. Wyższy model Plenum B, który mam do tej pory, ma już szersze pasmo i faktycznie góry słychać więcej, jest ona trochę podbita. Tak było u Revoxa na początku lat 80\'tych, potem Revox wypuścił wersje mk2 (a jeszcze później mk3) Forumów i Plenumów, z których miałem te drugie czyli Plenum B mk2 i ponieważ była to połowa lat 80\'tych i później to nie rozumiem posunięcia firmy, bo góra w nich była faktycznie nieznośna, średnica odchudzona i brzmienie bez wypełnienia. Jako ciekawostka - radziłbym uważać również na wersje Studio, miałem Revoxy Studio IV i te kolumny były praktycznie wykastrowane z basu - być może w studiu na coś się to może przydać, ale do słuchania w domu kompletnie się one nie nadają.

Cashlack

• 1566 / 6008
  • Ekspert
04-01-2009, 21:27
cir, 2009-01-04 21:12:20
zamęczy hałasem a basu nie bedzie

O Jezu, nie słuchałeś a już narzekasz. Jeżeli te kolumny mają średnią efektywność 94 dB / 1 w / 1m i takie pasmo jak podają, to te 45 hz na tych -3dB powinno jeszcze być, czyli zamiast 94 będzie 91 dB. To jest strasznie głośno! Taki bas na pewno można poczuć. A -3dB to jest w "odsłuchu" naprawdę mało, zwłaszcza jak podają je mierzone w warunkach komory bezechowej, a masz jeszcze "room gain" czyli podbicie basu od pomieszczenia! Wniosek z tego taki że 1 W mocy daje ci natężenie dźwięku 94 dB, +/- 3dB na szerokości 45-20 khz, z czego na basie w pomieszczeniu masz raczej na pewno +! 3 dB. Z 1 wata! To jest łomot!
Lity drut, first watt, full range.

szwagiero

• 2240 / 6106
  • Ekspert
04-01-2009, 21:32
>> Rafaell, 2009-01-04 20:55:32

Z tym Din45500 to masz rację, to raczej wyświechtany chwyt marketingowy z tamtych lat niż faktycznie przestrzegany standard.

>Jak to dobrze ze mamy jeszcze dobre słuchawki :)

Ciekawe, że skoro piszemy tutaj o tym, że w tamtych latach konstruowano np. kolumny z podbitą górą, żeby skompensować braki w tym paśmie w ówczesnych źródłach dźwięku, to jak się do tego mają słuchawki orthodynamiczne, gdzie góry za nic nie można nazwać natarczywą, wręcz przeciwnie dla nie zaznajomionych z tematem może się wydawać mocno przygaszona. A przecież to słuchawki właśnie z tamtych lat.

Lutek

• 545 / 6071
  • Ekspert
04-01-2009, 22:01
>> Rafaell, 2009-01-03 23:56:07
>> Lutek, 2009-01-03 23:43:58
" Nie gniewaj się ale sadzę ze zrobili tak..."
Oprocz materialu, jakiego uzyto do rury, rowniez krawedzie wylotu sa ostre. Mysle, ze w wypadku tego typu glosnikow z bardzo malym skokiem membrany, moze nie miec to znaczenia dla przeplywu powietrza. Kiedys, jak porownywalismy u mnie jakies kolumny z glosnikiem na zawieszeniu miekkim i br z tylu (w 3-droznych Credo na SS-ach br byl z przodu), to zaslony - z ciezszego weluru - solidnie falowaly i dmuchalo jak z wiatraka. W Tannoyach natomiast, jest zaledwie wyczuwalny ruch powietrza i to zblizywszy reke zupelnie do otworu.

Lutek

• 545 / 6071
  • Ekspert
04-01-2009, 22:06
>> XYZPawel, 2009-01-04 11:45:28
>> Zdzislav, 2009-01-04 11:11:48
" Przypomnę tylko, że zabrałem głos tylko dlatego, że kolega Lutek stwierdził, że te starocie są lepsze od współczesnych :) Co jest dezinformacją, którą ktoś może wziąć na serio. "

Tylko co tu jest dezinformacja ? Opinie i wypowiedzi ludzi, ktorzy maja stare paczki, sluchali, porownywali do wspolczesnych, rowniez do dzwieku instrumentu na zywo, czy Twoje ciagle teoretyzowanie tylko o parametrach technicznych i twierdzenie - w oparciu wylacznie o te parametry - ze takie stare kolumny nie moga lepiej zagrac od wspolczesnych.  Tu sie obawiam, ze wlasnie takie teoryjki,  ktos niezorientowany - czytajacy Ciebie - moze wziac na serio..., byc moze w oparciu o nie, zadecydowac o kupnie jakiegos modelu kolumn o super parametrach technicznych na papierze, a potem wielkie rozczarowanie i placz..., bo 30% pieniezkow od razu w bloto...

Lutek

• 545 / 6071
  • Ekspert
04-01-2009, 22:07
>> XYZPawel, 2009-01-04 12:12:17
>> Zdzislav, 2009-01-04 11:24:53
" Jeżeli Lutek porównał tannoye z AP, skanami i innymi i w tym bezpośrednim porównaniu wyszło mu, że pod >względem typowych dźwiękowych wyznaczników audiofilskich takich jak przestrzeń i inne duperele te nowe, >chwalone kolumny wypadły gorzej to czy to są brednie?
To tylko znaczy, że Lutkowi bardziej się one podobają, NIC więcej. "

Absolutnie to nie znaczy, ze Lutkowi sie podobaja i nic wiecej. Gdybys uwaznie czytal - a nie tylko myslal o jakich nastepnych parametrach napisac w kolejnym  poscie - to zauwazylbys od samego poczatku watku, ze wylacznie Ty i Qbric podwazacie wszystkie opinie wielu tu piszacych ludzi, na temat wyzszosci jakosci dzwieku, ze starych legendarnych glosnikow (uznanych producentow), a nie tylko, ze sie jednemu akurat podobaja. Pisza to ludzie, ktorzy takie paczki maja, czesto wczesniej wiele lat przewracali we wspolczesnych, ktorzy sluchali, porownywali bezposrednio itd. Niedoczytales tez pewnie, ze nawet wymienilem spora czesc osob, ktore - nawet kilka razy - byly u mnie posluchac, a nawet uczestniczyly w testach porownawczych stawiajac jedne paczki obok drugich. I to nie jest tak, ze sie tylko podoba komus. Reakcje, spostrzezenia, opinie co do wyzszosci jakosci dzwieku w kazdym aspekcie - niejednokrotnie przepasc -  z  T.DC - i nie tylko z tych - sa jednoznaczne i u wszystkich zadziwiajaco zgodne.
Przypomne, ze w moim wpisie kierowanym do "yolaos-a" napisalem :

>> Lutek, 2009-01-01 22:22:04
> yolaos, 2009-01-01 19:52:48
" Pozwole sobie jeszcze przytoczyc nick-i osob sluchajacych u mnie, a takze porownujacych bezposrednio wspolczesne - nie tanie - kolumny.
Moze jeszcze nie bylo u mnie az tak wielu sluchaczy (bo tez i kolumny nie tak od dawna), ale nie sadze, aby ktos uwazal tych kolegow - ktorzy byli - za nieosluchanych i nie wiedzacych na czym polega dobry dzwiek. To same fajne chlopaki, wiec mozna ich smialo pytac o wrazenia, opinie. Na pewno chetnie sie podziela. Przepraszam jednoczesnie kolegow, jesli przekrece nick-a, bo pisze z glowy.

lancaster, piotr_lass, lok, Bacek, Cashlack, Gustaw, Dey, lucmaster, berberys, fotboy888, krzyzak

>XYZPawel
Wiekszosc kolegow z Twojego miasta i jakos nie byli leniwi, zeby przyjechac. Niektorzy juz wiele razy. Ale oni nie teoretyzowali i nie wyciagali pochopnych wnioskow czy to gra tak czy siak, ale przyjechali, posluchali i na tej podstawie wyrabiali sobie opinie. "

Dlaczego nie napiszesz chocby do ktoregos z tych kolegow i nie zapytasz ich o zdanie na ten temat ? Zapewne sadzisz, ze oni wszyscy nie potrafia wylapac roznic w brzmieniu jednej pary kolumn od drugiej i ktory dzwiek jest zdecydowanie wyzszej proby i blizszy temu z zywych instrumentow.
Zapewne tak jest, jesli twierdzisz, ze " To tylko znaczy, że Lutkowi bardziej się one podobają, NIC więcej "

Lutek

• 545 / 6071
  • Ekspert
04-01-2009, 22:07
>> yolaos, 2009-01-04 09:47:21
" Dlaczego nie mozecie uwierzyć na słowo Lutkowi skoro słuchał tyle róznych kolumn dla siebie i wybrał własnie te Tanoye, napewno wolełby waskie kolumienki o pieknej okleinie, zajmujace malutko miejsca, moze nawet monitorki, po co mu takie szafy na chacie? "

Waskie, wspolczesne podlogowki juz byly i mniejsze i wieksze - 3-drozne, a takze pare nie moich modeli bezposrednio porownywanych do T.DC
Masz racje..., w moich warunkach lokalowych - pok ok 22 m - wolalbym kolumny typowe - waskie - bo tak byloby eleganciej (jak dla mnie), obecne troche zaslaniaja itp. No ale chyba dla kazdego podstawowa sprawa, to jakosc dzwieku bo na tym przede wszystkim nam zalezy. Gdyby to chodzilo tylko o niewielkie roznice kosmetyczne - na plus dla T.DC - wynikajace z porownan, to pol biedy, ale jesli juz zaczynamy slyszec roznice kwalifikujace sie do miana przepasci..., no to wybaczcie.... A jezeli jeszcze do tego nie ma ani jednego aspektu dzwieku, ktory chociazby byl rowny temu z Tannoy...?

W TYM MIEJSCU UROCZYSCIE OSWIADCZAM, ZE JESLI KTOS PRZYWIEZIE DO MNIE TYPOWE, WSPOLCZESNE, WASKIE, ELEGANCKIE KOLUMNY (na poczatek wyznaczmy jakis pulap cenowy - no powiedzmy do okolo 20 kzl za nowe) I ZAGRAJA - NIE LEPIEJ, ALE - NA TYM SAMYM POZIOMIE - WE WSZYSTKICH ASPEKTACH DZWIEKU -  CO OBECNIE POSIADANE TANNOY SUPER RED MONITOR NA 12 CALOWYM DC TO SPRZEDAJE DOTYCHCZASOWE STRARE KOLUMNY I GLOSNIKI TEGO PRODUCENTA  I BEDE BARDZO WDZIECZNY TAKIEJ OSOBIE, BO WOLABYM WASKIE.

Lutek

• 545 / 6071
  • Ekspert
04-01-2009, 22:08
>> __kot__, 2009-01-04 00:25:14
>> Lutek Gdzie zaopatrzyłeś się w te wszystkie śliczności ?
" Dosłownie marzę, żeby posłuchać Monitorów SRM lub SGM..."

Piszesz do mnie, umawiamy sie na termin, przyjezdzasz, sluchasz - cos mocniejszego tez sie znajdzie - i marzenia spelnione :-)

cir

• 360 / 6107
04-01-2009, 22:13
Cashlac
kiedy do ciebie dojdzie wreszcie ze te wzmacniacze robione na wzor swoich protoplastow z pierwszej połowy XX wieku nie ruszą basowca w k2 wiec przestan ciagle pisac o tej głosnosci

myslisz ze na K2 pisza 400 W dla jaj ??? przeciez jej nie słuchałes
swiat sie dla ciebie skonczył od kiedy zauwazyłes wysokoskuteczne papierzaki i lampki do nich
skad wiesz co jest dalej?? nie wiesz tylko gdybasz i usiłujesz to wykoncypowac ale masz za mało danych

Zdzislav

• 256 / 6103
04-01-2009, 22:13
w pioneerach hpm 100 jest woofer 12" Rurka basreflexu też zrobiona z tektury. Z tym że woofer ma bardzo duży x max. Gdy odsłuchiwałem tych kolumn w pomieszczeniu ok 60m2 na na maksymalnie odkręconym wzmacniaczu (oczywiście max bez zniekształceń, wzmacniacz 100w) z odległości podejrzewam ponad 5m było można wyczuć przeciąg. Aha słuchałem wtedy muzyki z filmu dark knight - mocno przesyconej niskimi tonami, oj mocno :)

Zdzislav

• 256 / 6103
04-01-2009, 22:15
Aha to do Lutka i Rafaella :)