Audiohobby.pl

Kolumny VINTAGE

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
04-01-2009, 23:15
>> Lutek, 2009-01-04 22:01:16
>> " Nie gniewaj się ale sadzę ze zrobili tak..."

>Oprocz materialu, jakiego uzyto do rury, rowniez krawedzie wylotu sa ostre. Mysle, ze w wypadku tego typu glosnikow z bardzo malym skokiem membrany, moze nie miec to znaczenia dla przeplywu powietrza. Kiedys, jak porownywalismy u mnie jakies kolumny z glosnikiem na zawieszeniu miekkim i br z tylu (w 3-droznych Credo na SS-ach br byl z przodu), to zaslony - z ciezszego weluru - solidnie falowaly i dmuchalo jak z wiatraka. W Tannoyach natomiast, jest zaledwie wyczuwalny ruch powietrza i to zblizywszy reke zupelnie do otworu.

W moich 15" Sansui 2 tunele przy średnicy 6 cm maja długość 18 cm każdy i także z nich tylko minimalnie dmucha. Pojemność obudowy wynosi tylko 70 litrów ale według mnie to jest minimum. Już kiedyś pisałem ze ścianki obudowy księgowy zrobił za cienkie bo tylko 16mm i trzeba to niestety poprawić bo buda sobie hula-przypuszczam że jak obudowa się usztywni to bas będzie bardziej sprężysty i zdyscyplinowany.

Wiem jak ten bas z twardych zawieszeń grał bo miałem na początku takie (dalej głośniki mam ale twardego zawieszenia nigdzie nie dostaniesz) Aktualnie mam elastyczne z bardzo lekka i sztywna membraną z EPCD ale też księgowy przyoszczędził tym razem na magnesach no i tak sobie ten high end towarzystwo wtedy obchodziło z daleka :)

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Żyłem zaczarowany, uwieziony w jakimś ciele i w pokorze jakiejś duszy...

J L Borges

szwagiero

• 2240 / 6106
  • Ekspert
04-01-2009, 23:15
>> Cashlack, 2009-01-04 23:10:01

Wtedy w studiach w USA królowały właśnie JBL4310, dlatego JBL wypuścił również prawie te same kolumny w wersji audiofilskiej jako L100, które były bardzo popularne w Stanach i w zasadzie są nadal, oraz ich późniejsze odmiany. Do dzisiaj JBL rozwija tę linię i produkuje tego typu kolumny, niestety jedynie na rynek japoński.

Cashlack

• 1566 / 6008
  • Ekspert
04-01-2009, 23:17
>> Zdzislav, 2009-01-04 22:48:55
>> mzawek, 2009-01-04 22:45:39
http://www.allegro.pl/item512993128_goodmans_axiom_400_rar_studyjny.html
ludzie to nie wiedza co kupowac.stary grat i odrapany.

membrany wyglądają na całkowicie zniszczone. Celuloza jednak ulega szybkiej biodegradacji.

Chłopaki, proszę dodawajcie jakieś emotikony dla podkreślenia sarkazmu, bo jeszcze was ktoś poważnie weźmie ;-).  Faktycznie ta celuloza jest w strzępach... ;-)
Lity drut, first watt, full range.

Zdzislav

• 256 / 6103
  • Zaawansowany użytkownik
04-01-2009, 23:20
>> Qubric_, 2009-01-04 23:11:45

> Po prosty jedni lubią słyszeć szerokie pasmo nasycone energetyczną muzyką, a inni lubią jak im z butów śmierdzi... Wiec opowiadanie o tym że coś jest lepsze, bo ma to Lutek, Mietek, Wiesiek oraz ktoś jeszcze to jest g... a nie dowód.

A ten cytat to dowód, że szkoda wdawać sie z Tobą w dyskusje. Dziękujemy już Ci za obecność. Szkoda Twoich i naszych nerwów, tym bardziej ze wygląda na to iż jesteś bardzo nerwowym facetem. Uważaj bo możesz przez to trafić to wspomnianych wyżej Tworek jako pierwszy.

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
04-01-2009, 23:27
>> mzawek, 2009-01-04 23:00:37
rochu
>w zamierzchłych czasach audio nikt nie przewidywał pojawienia sie audiofila przeprowadzajacego tzw.krytyczny odsłuch systemu;-).wiec kolumienki stawiano gdzie popadnie -w rogach pokoju ,na regałach i parapetach.

Nie prawda kolumna rocha ma z 200litrów (też mi ten litraż chodzi po głowie) i bardzo szeroką ściankę przednią która w sumie działa jak odgroda co się tak wszyscy teraz nią podniecają .Głośnik był projektowany właśnie pod taka szeroka ściankę której efekt działania neutralizował zmianę położenia kolumny nawet pod tylnią ścianą w pomieszczeniu. Zamiast typowego BR jest komora stratna i głośnik pracuje głównie przodem. Coś jak linia transmisyjna w B&W Nautiliusach-ślimaczkach też jest linia transmisyjna zaślepiona na końcu ale ścianki są wymalowane miękkim elastomerem pochłaniającym tylną energię głośnika niskotonowego

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

J L Borges

• Gość
04-01-2009, 23:34
Zdzislav, 2009-01-04 23:20:33

Przepraszać i dziękować możesz gościom u siebie w domu...

Tam było pytanie o argumenty na temat wyższości jakiegoś rozwiązania technicznego nad innym, które zauważył Lutek...
Masz takie argumenty? Nie??? To siedź cicho.

Cashlack

• 1566 / 6008
  • Ekspert
>> Qubric_, 2009-01-04 23:11:45
Ja np. lubię pełne i energetyczne pasmo, z czytelną srednicą... Po prosty jedni lubią słyszeć szerokie pasmo nasycone energetyczną muzyką, a inni lubią jak im z butów śmierdzi... Wiec opowiadanie o tym że coś jest lepsze, bo ma to Lutek, Mietek, Wiesiek oraz ktoś jeszcze to jest g... a nie dowód.

Ty, no normalnie, ja też! Oni też. I też się najeździli, nasłuchali, naczytali, nagadali z innymi zapaleńcami, kombinowali tak i śmak, a efektu jak z dobrych słuchawek w pokoju nie było, a żeby był to trzeba było dać bardzo głośno (skąd ja to znam?).  Aż w końcu jeden u drugiego usłyszał wysokoefektywne starocie i usłyszał to o co mu przez cały czas chodziło, tj. jak Ty to pięknie ująłeś: "...pełne i energetyczne pasmo, z czytelną srednicą... Po prosty jedni lubią słyszeć szerokie pasmo nasycone energetyczną muzyką..." i stwierdził że wystarczy. I wcale nie musi się użerać z kimś kto nie chce mu uwierzyć, bo uwierzył już w wykresy i parametry podawane mu przez "autorytety" w postaci producentów i ich marketingowców, oraz gazety opisujące co jest właśnie do kupienia w sklepach.

S potem takie bezsensowne pierdzielenie rozwija się do wypowiedzi w stylu Qubrica, który wypisuje jakieś wykwity swoich przemyśleń ubrane w bełkot pacjenta Tworek.
Lity drut, first watt, full range.

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
>> Zdzislav, 2009-01-04 23:20:33

Qubric zapomniał ze na tych jego nisko efektywnych kolumnach przy niskim poziomie głośności nielinearność w funkcji przetwarzanej mocy jest tragiczna

Rafaell

J L Borges

dartman

• 62 / 6107
  • Użytkownik
04-01-2009, 23:35
Hehe,

Ta dyskusja, przypomina mi film pt. "Nic nie widziałem, nic nie słyszałem"

:D

A tak już z czystej ciekawości zapytam, kto z Was koleżanki/koledzy widział (na własne oczy)/ słuchał własnymi uszami np. staruteńkie Infinity Beta?

LOL

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
04-01-2009, 23:39
>> dartman, 2009-01-04 23:35:09
to na sasiednim forum pytaj kolegę zukzuka

Rafaell

J L Borges

Arek_50

• 1130 / 6107
  • Ekspert
04-01-2009, 23:49
Tak sporo piszecie o watach wzmacniaczy.Tak wiec pokrotce streszcze test tematu "hi-fi news "z listopada 2007.
Zasadnicze pytanie testu-czy myslisz ze twoj wzmacniacz wysterowuje twoje kolumny?

Kolumna B&W805 S   87,5 dB,wzmacniacz Musical Fidelity kW 750 max 120 v peak,8-1ohm -1210 do 4750W chwilowej mocy.

Nagrania wykorzystane i pomiary( odsluch prawie glosny)(realistyczny bez clippingu)

Plyta ,klasyka Tance Rachmaninowa--96,4V,  39,8a,  peak od 1000-2000 Wat min kolumny 2,42 ohm

Pllyta druga ,rock B.Sabbath--61,2V,  27,8 A,  peak do 880 Wat ,  min kolumny 2,2 ohm

Trzecia,solo perkusji  J.Keltnera  Sheffield Lab --127,1 V,  58,6 A,  peak do 3400 Wat min kolumny 2,17 ohm

Byla jeszcze czwarta ..ale tyle wystarczy .

Autor zauwaza ze minimum B&W 803 D to 1,2 ohm..i tu sie dopiero dzieje :) wiec woli uzywac 8W SETa  z wysokoskutecznym glosnikami.

dartman

• 62 / 6107
  • Użytkownik
04-01-2009, 23:49
Kolegę Zukzukzuk\'a akurat znam osobiście, bardzo osłuchany i fajny gość. Czy spotkał Beta\'y? Tego nie wiem, słuchał (i pewnie słucha) starych gratów, które dosadnie acz dostojnie leją mimo starości znakomite współczesne konstrukcje.

pozdr,

Bacek

• 2414 / 6100
  • Ekspert
05-01-2009, 00:05
>Rafael
>W moich 15" Sansui 2 tunele przy średnicy 6 cm maja długość 18 cm każdy i także z nich tylko minimalnie dmucha.

To u Lutka ma całkiem odwrotne proporcje, tak pewnie z 13 średnicy i z 8 głębokości. Cała paczka przy wylotach jest czymś mocno wytłumiona. Nie jestem pewien czy pełni to rolę klasycznego bassreflexu strojonego na <50Hz.
ali baba and the forty thieves
Ali Baba and the Forty Thieves
Ali Baba and the FORTY THIEVES
ALI BABA AND THE FORTY THIEVES

cir

• 360 / 6107
05-01-2009, 00:12
arek chyba najdobitniej przedstawił problem ile zzera pełnopasmowa kolumna
a ty Cashlack dalej obserwuj wskazniki wysterowania i snuj dywagacje ile trzeba tej mocy w koncu aby napedzic basowca i nie zeby było głosno tylko zeby czuc było solidny niski bas .Czy my sie rozumiemy w ogole o czym mowimy???
ciagle nie rozrozniasz głosnego pseudobasu od basu z energia ,to trzeba usłyszec zeby zrozumiec o czym tez Qubric ci pisze,głosnik musi wystartowac i tak samo szybko zamilknac abys poczuł jego energie  i nie jest to dmuchanie na twarz lub tez tkzw gniecenie klaty co niektorzy biora za  bas :))

cir

• 360 / 6107
05-01-2009, 00:17
Paweł
Lutek jest jak kazdy kolekcjoner ,zbiera to co lubi a połowa zabawy polega na szukaniu nastepnych paczek w jeszcze lepszym stanie lub jeszcze rzadszych
handel w tym sektorze Paweł jest w Europie minimalny to co maja to produkowac kiedy caraudio sprzedaje sie na pniu
Chyba 80% głosnikow na swiecie to caraudio