>> XYZPawel, 2009-01-04 16:42:47
Drogi Pawle, z zainteresowaniem przeczytałem podany przez Ciebie link.
Widzę, że Twoim podstawowym problemem, po za tym że jesteś może 20-25 letnim forumowym trollem (bo na pewno nie audiofilem z 29-letnim doświadczeniem... ;-), jest to że łatwo ulegasz "magii słowa pisanego". Magia słowa pisanego polega na tym, że poprzez wieloletnią indoktrynację szkolną przyzwyczajamy się traktować informacje podane nam w sposób bezosobowy i pisemny jako prawdę objawioną.
I tak oto pewien ziom, o nazwisku Roger Russel, o wiarygodności zbliżonej do każdego innego zioma publikującego swoje zdanie o audio na internecie, na stronce na której 2-krotnie podpiera się słowem "prawda", słuchający na "referencyjnym" zestawie McIntosha, na swojej stronce przytoczył w formie bezosobowej (łatwej do uwierzenia) trochę Twierdzeń, które przyjąłeś jako prawdę objawioną nie wymagającą już choćby prostej weryfikacji "nausznej". Ponieważ strona wygląda "oficjalnie" a facet ma trochę informacji zebranych w jenym miejscu, robi to wrażenie "bezstronnej" wiedzy, a nie subiektywnych twierdzeń, z których część jest prawdziwa, a część chciała by taka być bo pasuje do czyjejś koncepcji.
I tak oto wycinki z podanego przez ciebie tekstu:
As a rule, the bandwidth of an amplifier that will reproduce a good looking square wave must extend from 1/10th of the fundamental frequency of a test square wave to 10 times its frequency. For example, if an amplifier passes a 2000 Hz square wave without distortion, the amplifier can be assumed flat from at least 200 to 20,000 Hz. But what if a 20kHz square wave is applied? Should the amplifier output also be a square wave? The third harmonic is 60kHz and the 5th harmonic is 100kHz. This is fine if the amplifier has an application for ultrasonics or some other industrial use. For human hearing, an output of only the fundamental frequency at 20kHz, a sine wave, is needed. We don\'t hear beyond 20kHz to appreciate the ultrasonic components.
"jako zasada: pasmo przenoszenia wzmacniacza który wytworzy dobrze wyglądającą falę prostokątną, musi zawierać się od 1/10 fundamentalnej częstotliwości testowej fali prostokątnej do jej 10-cio krotności. Na przykład: jeżeli wzmacniacz przenosi falę prostokątną o częstotliwości 2 khz, wzmacniacz może być uznany za płaski od min 200 hz do 20 khz. Ale co jeśli 20 khz fali prostokątnej jest zapodane? Czy odpowiedź wzmacniacza również powina być prostokątna? 3-cia harmoniczna to 60 khz a 5-ta harmoniczna to 100 khz. To dobrze, jeżeli wzmacniacz ma zastosowanie ultrasoniczne lub jakieś przemysłwe. Dla ludzkiego słyszenia, tylko fundamentalna częstotliwość 20 khz w fomie fali SINUSOIDALNEJ jest potrzebna.nie słyszymy powyżej 20 khz aby docenić ultrasoniczne komponenty."
Jaki z tego wniosek zdaniem Pana Rogera Russela?:
"Any amplifier that has flat response from 20Hz to 20kHz is "fast" enough to reproduce audio accurately."
"Każdy wzmacniacz któy ma płaską odpowiedź od 20 hz do 20 khz jest "szybki" wystarczająco aby reprodukować audio dokładnie".
XYZPaweł> moja ty Omego, dużo masz jeszcze takich mądrości naciukanych w głowie?
Kolejne Twierdzenie Russela:
The term "fast" becomes even more distorted when it is used to describe woofers. As in the electronics, to fulfill the "fast" requirement, a woofer must have a wide bandwidth, yet woofers are designed intentionally to have only a narrow bandwidth so that a smaller mid-range or tweeter can better radiate and disperse the higher frequencies. A "fast" woofer is THEREFORE undesirable because it will radiate into the mid and high frequency bands and cause interference. The result is uneven response and directional peaks and dips.
"Termin "szybki" jest nawet bardziej rozmyty kiedy dochodi do opisu wooferów. Jak w elektronice, aby wypełnić wymagania słowa "szybki", woofer musi mieć szeroką odpowiedź częstotliwośćiową. Ale woofery są projektowane celowo aby mieć wąskie pasma, tak aby mniejsze mid-woofery i tweetery mogły lepiej promieniować i rozpraszać średnie i wysokie częstotliwości. "Szybki" woofer jest ZATEM niepożądany, bo będzie grał również w w średnich i wysokich częstotliwośćiach i powodował interferencje. Rezultatem jest nierówna odpowiedź i kierunkowe piki i nulle"" (moje podkreślenia)
Widzisz, to co jest tu napisane, to jest taka mieszanka obiektywnych stwierdzeń fizycznych i subiektywnych konkluzji, że coś jest jego zdaniem NIEPOŻĄDANE lub WYSTARCZAJĄCE . I skoro pan Russel tak napisał, a Ty przeczytałeś, to to że ja słyszałem w akcji szybki woofer a Tobie się "nie chce" przekonać nausznie, oznacza że ja NIE MAM BLADEGO POJĘCIA. Lol :-D Dobrze że mam jeszcze uszy!