Audiohobby.pl

Kolumny VINTAGE

yolaos

• 605 / 6104
  • Ekspert
04-01-2009, 09:47
Nie raz dowiedziono ,że parametry sa naciagane , albo nieodzwierciedlaja modelu grania kolumn.

Dlaczego nie mozecie uwierzyć na słowo Lutkowi skoro słuchał tyle róznych kolumn dla siebie i wybrał własnie te Tanoye, napewno wolełby waskie kolumienki o pieknej okleinie, zajmujace malutko miejsca, moze nawet monitorki, po co mu takie szafy na chacie?

second_edition

• 249 / 6053
  • Aktywny użytkownik
04-01-2009, 10:22
Ale się ucieszyłem jak znalazłem ten wątek... niestety po 5 minutach czytania przepraszam za dosadne wyrażenie ale normalnie już nie można - wacek mnie strzela. Znowu fajny wątek jest rozwalony przez np XYZ, który nosa z domu nie jest w stanie wyściubić i jedyne co robi to brędzluje się tym co przeczyta a do tego jeszcze innych tu jedzie za teoretyzowanie - to już kuriozum!
Pada tu wiele stwierdzeń o postępie... czy to taki sam postęp jak np w aparatach cyfrowych? jakiś czas temu kolega wybierał aparat brędzlując się parametrami technicznymi, jakimś tam obiektywem lejki srejki, zumem 12 (cokolwiek to znaczy) i co? jeden strzał z mojego paroletniego ixusa który noszę w kieszeni wyjaśnia wszystko. Ten super nowoczesny szrot Panasonica robi wszystko prócz ładnych zdjęć:) No ale więcej magapikseli ma.....
Rafalell - wysłałem Ci wiadomosć na audiostereo - bywasz tam jeszcze - możesz mi odpisac co nieco - chodzi o kolumienki sansui. nie bardzo chce mi się pisać na ogólnym bo zaraz mnie XYZ pojedzie jakąś teorią z internetu.

• Gość
04-01-2009, 10:31
yolaos, 2009-01-04 09:47:21

Nowe nie odzwierciedlają (nieraz) za to stare odzwierciedlają (raz)???
Modelu grania? Znaczy jak - model gra albo model nie gra? :)
Co to w ogóle za argument jest, że ktoś coś ma to znaczy, że na pewno to jest lepsze? Na dowód tego powiedział, że jest lepsze, bo jakby było gorsze, to by nie miał???

PS. Second Hand, bo to nie tyle jest kwestia aparatu... Przyczyną może być także bardziej "kupa sprzętu i zero talentu".

• Gość
04-01-2009, 10:33
ten "Hand" to przypadkowo.
Nie złość się ... Zjedz marchewkę :)

rochu

• 332 / 6074
  • Zaawansowany użytkownik
04-01-2009, 10:44
>> Qubric_, 2009-01-04 09:40:13
Ciekawe podejście, Rochu.
500 watów z Audiomatusa kupiłeś w ramach słuchania muzyki czy wyścigu zbrojeń?

W ramach czystej ciekawości : )
Gdy będę budował kanał subbasowy jeszcze do niego powrócę.

second_edition

• 249 / 6053
  • Aktywny użytkownik
04-01-2009, 11:06
xyz - nie piszę do Ciebie - nie pisz do mnie i nie cytuj mnie. nie odpowiadaj na żaden mój post.

Zdzislav

• 256 / 6103
04-01-2009, 11:11
> To samo jest z wami: LP, lampka i stary głośnik = nirwana. Tylko po co te głupotki wygadywać na publicznym forum ?!?

To nie głupoty, to fakt. Nam sie to podoba, przybliża nas to do muzyki. Nikomu niczego nie wmawiamy, wątek powstał dla nas. Tutaj mieliśmy wymienić sie zwoim doświadczeniem. Ale zaraz , zaraz, poczekaj, ktoś popsuł ten wątek. Kto to był?

Musimy pamiętac ze jesteśmy tylko polaczkami i kazdy wie najlepiej, nikt nikogo nie szanuje. Ja mam swoje zdanie, Ty masz swoje. Dlatego musimy sie powyzywać - taka nasza natura. Jakoś na audiokarmie czy na forum audio haritage nie spotkałem sie z takim czymś.

• Gość
04-01-2009, 11:13
Teraz to wyzłośliwiasz na króliczku :) Pojechałeś  mu jak badylarzowi po inspektach :)))

Błona filmowa ma rozdzielczość równoważną ok. 20mega pixeli (przynajmniej jeśli chodzi o możliwość wykonywania racjonalnej wielkości powiększeń). Na błonie kolorowej nie eksponuje się ziarna, to ma sens na czarno-białej tam wygląda dobrze.
A problemem w aparatach cyfrowych nie jest rozdzielczość, ale wielkość matrycy. Czyli uzyskanie jak największych wymiarów matrycy np. wielkości 36x24mm. Z przyczyn fizycznych - światło winietuje na przesłonie. Żeby to zniwelować trzeba odsunąć optykę i zwiększyć powierzchnie pola obrazowego.
I takie aparaty cyfrowe już są, można już nimi robić takie sztuki jak małoobrazkowymi. Są także przystawki analizujące do aparatów dużego formatu. Zresztą zapytaj Atoposa to jego pasja :)))
Ale w przeważającej większość istniejących na rynku aparatów fotograficznych technologia jest nadal znacznie uboższa. Co tez nie przeszkadza w robieniu udanych zdjęć, choć raczej z wydobyciem głębi ostrości sobie na nich nie poradzimy.

lancaster

• Gość
04-01-2009, 11:14
Pawle, zrobimy porównanko Orionw ze starymi gratami ? :P
Klipsch Heresy(ktore mozna kupic za 2Kzł)+SunAudio 2A3 zjedza Twoje Oriony z butami :)))))

Nie wiem dlaczego liczysz ze mogloby być inaczej....nawet w tych idioten rankingach Heresy(III) np. Niemczech(Audio) zostalo w zeslzym roku glośnikiem roku :))))
Sun Audio SV 2a3 jest chyba najtańszym wzmakiem klasy Hi End wg Stereophile. Dźwiękowo/dynamicznie miazdzy wiekszosć tego co w tamtejszym rankingu stoi obok, tyle ze moc 3,5W moze sie okazywac nie wystarczajaca do wysterowania np. 85dB/4ohm basreflexu :))))

No to jak ? robimy zaody Hi-tech od Linkwitza vs stare graty ?
ak chcez to mozna pogadac z Lutkiem i porownamy z kompletem Tannoy SRM + Rotel .... nie przejmuj się....jak raz usłyszysz to Oriony dobrze sprzedasz :))))

cir

• 360 / 6107
04-01-2009, 11:16
wielbicielom wszystkiego co wyprodukowała armia na swoje potrzeby polecam baze wojskowa szepietowo przy torach na białystok
sprzedaja tam  za grosze swoje stare zapasy z kontenerów z lat trudno nawet zgadnac jakich
wszystko zakonserwowane oczywiscie zgodnie z przepisami
poza prostymi narzedziami reszta to smiec o znaczeniu wyłacznie kolekcjonerskim i nikt poza maniakami nie chce tego uzywac czy na tym pracowac
jakiekolwiek czesci z włokien naturalnych czy tworzyw sztucznych rozłaza sie w czasie normalnej eksploatacji

• Gość
04-01-2009, 11:18
lancaster, 2009-01-04 11:14:41

A co wam wyjdzie z takiego porównania - poza tym że jeden lubi pomidorową z ryżem, a drugi barszczyk z uszkami??? :)))

Czym innym jest pisac o tym co się lubi, a czym innym udowadniać, że coś jest lepsze od lepsiejszego. To drugie wymaga racjonalnego przekonania.

lancaster

• Gość
04-01-2009, 11:22
Paweł, jak myślisz jaka jest rożnca w clippingu, kompresji miedzy OPA2134(co co tam mr. Linkwitz stosuje ?) a 2A3 ?
Te wzmaki sa po prostu dynamiczniejsze i nie tak nudne/jednostajne jak większosć tranzytorw :))))
Poczyta sbie o tubach - troche teorii a potem wrcimy do tematu.
Tubie przy dobrym profilu i napedzie smiem twierdzic ze niewiele podskoczy pod wzgledem oddania realizmu/wigoru muzycznego spektaklu.
Co Ty myslisz ze nie wygodniej by mi byo kupić Seasy, Accutony, Vify czy co tam chcesz(o Scan Speakach topowych nie pisze, bo mialem :)))) ni kombinować z tubami, fullrange itp ?
Wybór wspolczesnego audio i komponentow jest zdecydowanie większy....no i co z tego ?
Porownan robilem tyle ze w zasadzie mis ei juz odechciało....ostatnio porwnywalem gośnik na glonk 17cm woofer Dynaudio z szerokopasmówka z DDR-owskiego radia....i wcale nie chodzi o pasmo,ktre fullrange oczywiscie miało lepsze....wokale/barwy ktre mialo lepsze :), ani o dynamike/impuls czy przejrzystość ktorę oczywiście DDRowski fullrange miał lepsze....no to o co chodzi ?
No wlaśnie :)))))

Zdzislav

• 256 / 6103
04-01-2009, 11:24
>> Qubric_, 2009-01-04 11:18:49
lancaster, 2009-01-04 11:14:41

A co wam wyjdzie z takiego porównania - poza tym że jeden lubi pomidorową z ryżem, a drugi barszczyk z uszkami??? :)))

Czym innym jest pisac o tym co się lubi, a czym innym udowadniać, że coś jest lepsze od lepsiejszego. To drugie wymaga racjonalnego przekonania.

Jeżeli Lutek porównał tannoye z AP, skanami i innymi i w tym bezpośrednim porównaniu wyszło mu, że pod względem typowych dźwiękowych wyznaczników audiofilskich takich jak przestrzeń i inne duperele te nowe, chwalone kolumny wypadły gorzej to czy to są brednie?  

lancaster

• Gość
04-01-2009, 11:25
Qubric, zapewniam Cię ze rznice niekiedy są miażdzące :))))
Kumpel np. kiedy sprzedawał swoje klony R2.5 na boskich Scan Speakach chował Heresy, bo ProAc graly przy nich jakby były zepsute :))))
A kiedy przyjechał kupiec na obiad mozna by je upiec zachwycił się - bo to nie by przeciez zły dźwięk....tyle ze sporo slabszy od Heresy :))))

lancaster

• Gość
04-01-2009, 11:29
Zdzislav, byłem przy tym porównaniu i przy np. Credo Studio 16H, czy AP Padua najpierw nie wierzylem w to co slysze, a potem kulałem sie prawie po podlodze ze smiechu :)))))

Zrozumiałem o czym c/i recenzenci pietrusza z tymi kocami wreszcie...byo ich tak chyba z 5 przy tannoy :)))))
A mowimy o kolumnach uważanych ponoć za świetne....do tego AP przy Tannoy praktycznie nie mialy przestrzeni :))))
....o dynamice, barwie itp nie wspominając !
Trochę mnie bawia takie opowiesci ze takie kolumny nie moga grać :)
....no dobra bardziej niż trochę :))))