Audiohobby.pl

Kolumny VINTAGE

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
03-01-2009, 23:12
>> Qubric_, 2009-01-03 23:01:28
Hę a o gutaperce naturalnym materiale elastycznym używanym z dawien dawna, nie tylko na zawieszenia ale na przykład w super nowoczesnych plombach do zębów, które bez niej po prostu wylecą, bo po prostu nie ma lepszego kleju elastycznego pracującego w tak trudnych warunkach-słyszałeś?

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Żyłem zaczarowany, uwieziony w jakimś ciele i w pokorze jakiejś duszy...

J L Borges

Lutek

• 545 / 6071
  • Ekspert
03-01-2009, 23:15
> Qubric_, 2009-01-03 22:54:44
Alez ja nie wnioskuje ze zdjecia o stanie tych glosnikow. Te glosniki na fotkach, oraz fabryczne 3 pary monitorow sa  moje (University - byly), widze jaki jest ich stan i dlatego pisze o tym.

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
03-01-2009, 23:27
>> Lutek, 2009-01-03 22:19:57

>Do tego przygotowac powiedzmy 3 otwory i komplet roznej dlugosci rur, aby przetestowac z roznymi przekrojami wylotow bez jak i z roznymi dlugosciami rur. Jak widac w starych szafach jest rowniez po prostu wyciety dosc spory prostokatny otwor pod glosnikiem, a np. wielkie monitory studyjne na 15 calowych maja wlasnie 3, a nawet 4 otwory okragle.

Tunele strojone do poszczególnej częstotliwości rezonansowej w obudowach BR w wypadku pojedyńczych tuneli mogą wpadać w rezonanse w wyniku akustycznego sprężenia głośnika z tunelem. Długi tunel przenosi ze scianki czołowej drgania obudowy i zaczyna działać jak piszczałka wpadając w drgania i je emitujac na zewnątrz. Dla tego zalecane według starej szkoły było robienie paru krótszych tuneli, najlepiej niewiele dłuższych od ich średnicy. Ja przykładowo w swoich Sansui mam na froncie 2 tunele BR i może je kiedyś przerobie na 4 krótsze. Już kiedyś pisałem http://audiohobby.pl/topic/4/578#koniec  że nawet drobne korekty powodują poprawę dźwięku a co dopiero można powiedzieć jak się je zsumuje :)

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

J L Borges

Lutek

• 545 / 6071
  • Ekspert
03-01-2009, 23:32
> XYZPawel, 2009-01-03 22:43:23
" Te twoje rewelacje mają pasmo +- 4dB 52Hz-20kHz, z takim pasmem NIE MOŻNA mówić o pełnej naturalności, sorry. Tam muszą wystąpić podbarwienia. "

Jak juz piszesz, to chociaz nie przekrecaj cyfr.., nie dodawaj i nie ujmuj. Przedtem napisales to samo, w innym miejscu -6db. A w rzeczywistosci jest 50Hz - 20KHz - specjalnie popszedlem do pokoju sie upewnic i odczytalem z kolumny. Nie chodzi oczywiscie o 2 dB, ale o sam fakt przekrecania danych. A czy mozna mowic o pelnej neutralnosci czy tez, ze musza wystapic podbarwieniach, to tego nie wiesz, bo nie sluchales takich konstrukcji - sa to tylko Twoje wyobrazenia niczym nie poparte.

" Może nie lubisz głębokiego basu..."
Gralem ponad 20 lat na basie i naprawde nie musisz mi tlumaczyc, co to jest dobry, referencyjny bas. Dziekuje za super gleboki bas, a przy tym bez konturu, odseperowania, napompowany i pieknie dudniacy jak mamy wlasnie z dzisiejszego hi-endu. Czy bas ma byc taki ? Ja wole slyszec wyrazne brzmienie struny kontrabasu - przy nizszych zejsciach czestotliwosc jej drgania - i to mozliwie jak najblizsze strunie na zywo i to grajacej jeszcze w odpowiednio wytlumionym - dobrym akustycznie pomieszczeniu, bo w nieodpowiednim otoczeniu zywe instrumenty rowniez potrofia tragicznie brzmiec.

Lutek

• 545 / 6071
  • Ekspert
03-01-2009, 23:43
> Rafaell, 2009-01-03 23:27:10

W moich monitorach sa rury wykonane z papieru ( cos takiego  jak rury na ktore sie nawija tkaniny - widac ukosnie biegnace pasy), choc duzo wczesniej byly juz plastykli - np. rury winidurowe. Czy sadzisz, ze producent celowo takie zastosowal, bo na pewno bardziej pochlaniaja dzwieki i sa mniej podatne na slyszalne rezonanse ?

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
03-01-2009, 23:56
>> Lutek, 2009-01-03 23:43:58
Nie gniewaj się ale sadzę ze zrobili tak z lenistwa (co im wyszło na korzyść) PCV jest o tyle korzystniejsze ze ma gładsze ścianki i powietrze nie generuje w otworze BR szumów przy przepływie. Cwaniaki z B&W też na to znaleźli jakiś sposób wykańczając  łagodny wylot BR powierzchnia podobną do piłki golfowej co zmniejsza zawirowania powietrza na krawedzi otwór ścianka czołowa. Tak że jak widzisz diabeł śpi w szczegółach. Np u mnie wewnętrzna ścianka czołowa nie była niczym wytłumiona i po wstawieniu materiału o kombinowanej strukturze  wyprostowała się o minimum 2dB charakterystyka częstotliwości (sadzę że zredukowałem trochę szkodliwe wewnetrzne odbicia i głośnik zaczął pracować bardziej tylko sobą odbicia mniej oddziaływały na membranę.

Rafaell

J L Borges

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
03-01-2009, 23:58
>> XYZPawel, 2009-01-03 23:51:58

>>Ja wole slyszec wyrazne brzmienie struny kontrabasu - przy nizszych zejsciach czestotliwosc jej drgania - i to >>mozliwie jak najblizsze strunie na zywo i to grajacej jeszcze w odpowiednio wytlumionym - dobrym akustycznie >>pomieszczeniu,

>Ja też, ale z Twoich kolumn tego nie uświadczysz.

Kurna XYZ telepata wróżbita :)

Rafaell

J L Borges

cir

• 360 / 6107
  • Zaawansowany użytkownik
04-01-2009, 00:16
Qubric ma racje z degradacja celulozy
kazde drewno i jego prefabrykaty ulega krozji co naocznie przekłada sie na zmniejszenie wytrzymałosci fizycznej
grzebie w rózniastych starociach o kilkudziesieciu lat
nigdy nie spotkałem wytworu człowieka ktory nie ulegałby biodegradacji i działał jak w momencie powstania
kocham 200 letnie sofy ale nie mam najmniejszego zamiaru na nich spac bo współczesne konstrukcje sa o niebo lepsze jesli chodzi o wygode
mysle ze stare głosniki mozna kochac i dlatego majac kase bez  ograniczen mozna ograniczyc sie tylko do vintage i byc zadowolonym jak kazdy kolekcjoner

__kot__

• 724 / 6106
  • Ekspert
04-01-2009, 00:25
>> Lutek

Gdzie zaopatrzyłeś się w te wszystkie śliczności ?
Dosłownie marzę, żeby posłuchać Monitorów SRM lub SGM...

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
04-01-2009, 00:30
>> Lutek, 2009-01-03 22:19:57
Poczytaj jak masz za dużo 15" i chcesz mieć super kontrolowany bas

http://www.t-linespeakers.org/projects/steve/index.html

Rafaell

J L Borges

szwagiero

• 2240 / 6106
  • Ekspert
04-01-2009, 00:34
>> XYZPawel, 2009-01-03 23:51:58
>> Lutek, 2009-01-03 23:32:53
>Ja wole slyszec wyrazne brzmienie struny kontrabasu - przy nizszych zejsciach czestotliwosc jej drgania - i to >mozliwie jak najblizsze strunie na zywo i to grajacej jeszcze w odpowiednio wytlumionym - dobrym akustycznie >pomieszczeniu,

>Ja też, ale z Twoich kolumn tego nie uświadczysz.

Hehe z danych technicznych to wynika, bo raczej XYZPawel nausznie tego nie sprawdził. No ale widać Lutek że jak grałeś 20 lat na basie, to już jesteś kompletnie głuchy i jak brzmi bas nie masz zielonego pojęcia ;) Pojęcie ma oczywiście XYZPawel - zapewne jakiś multriinstrumentalista z niego ;)

• Gość
04-01-2009, 00:41
Lutek, to mogę pogratulować zdobycia takiego fajnego klamota. To po prostu świetny zabytek, tak jak np. antyczne meble, a że jeszcze działa to tym lepiej. Natomiast i tak masz o nich mało danych... Jeśli podajesz pasmo odczytane z tabliczki znamionowej to przy jakim spadku jest podawane? Efektywność dla jakiej częstotliwości? Znasz nierównomierność pasma? Masz gdzieś podany przebieg charakterystyki ciśnienia? Bez tego możemy rozmawiać o świetnie zachowanym zabytku ale nie na temat jego trwałości i lepszości nad współczesnymi urządzeniami.

Skrzypek

• 80 / 5803
  • Użytkownik
04-01-2009, 01:06
A może pogadamy o skrzypcach? Słyszałem ostatnio takie zdanie, że nikt nie koncertuje na skrzypcach starszych niż 100 lat. Co o tym sądzisz?

rochu

• 332 / 6074
  • Zaawansowany użytkownik
04-01-2009, 01:34
Stary sprzęt robiony był do słuchania muzyki, a przynajmniej tak było do połowy lat 70-tych.
Potem zaczął się wyścig zbrojeń i poprawianie parametrów dla samego ich poprawiania.
Robienie porównań starych kolumn do nowych po prostu nie ma sensu.

• Gość
04-01-2009, 09:40
Ciekawe podejście, Rochu.
500 watów z Audiomatusa kupiłeś w ramach słuchania muzyki czy wyścigu zbrojeń?

Bo moge się zgodzic tylko co do tego że parametry wzmacniaczy i kolumn musiały wzrosnąc po upowszechnieniu formatu CD i DVD. Wcześniej to mogło sobie szumieć, mieć ograniczenia i zniekształcenia, bo przy parametrach zapisu na LP wiekszość i tak nie miała znaczenia. Wystarczyło przenoszenie od 60 do 14000Hz z dynamika 80db i już wszystko grało. A teraz nawet miniaturowy mp3 player potrzebuje wyższych osiągów.