Audiohobby.pl

Kolumny VINTAGE

lancaster

• Gość
04-01-2009, 12:02
Qubric, dynamika to dla mnie róznicowanie najcichzych szmerów i lomotu, gwaltowne narastanie(efekt tak jak na zywo ze mozna sie przestraszyc - przy odpowiedniej szybkości zestwu występujący)

Po co mam robic pomiary i sprawdzać w nieskonczonosć :))))
Jak zaczne cos produkowac to bedzie to moje zmartwienie, na razie mierza hobbystycznie bo mam ochote.
Pryzkład Rehdeko. W pomiarach tak sobie i co z tego ????
Facet je tworzący by dyrygentem i chcial po prostu usłyszeć muzykę w domu....niespecjalnie mnie ntersuje onanizm pomiarowy.
Jezeli zestaw jest liniowy i gra ze "strzałem", barwą, przestrzenia, dynamiką itp to chwała mu za to ale jezeli jest tylko "liniowy" i mam mierzalne niskie thd to co to wogóle oznacza dla słuchacza poza tym ze takimi parametrami sie legitymuje ????
Do tego parametrami bardzo ułomnymi i dajacymi ogólne info o mozliwościach/brzmieniu....gdyby byo inaczej to liniowe Tonsile bylyby od lat w czolowce swiatowej/studia nagran itp.
Spl i thd to tylko jakies tam parametry pomagające zestroić zwrotnicę.
Pomagające. Bo parametry NIE GRAJĄ....podobnie jak cena :)

Zdzislav

• 256 / 6103
  • Zaawansowany użytkownik
04-01-2009, 12:06
>> Qubric_, 2009-01-04 11:43:09

Tak Zdzislav to są dokładnie audiofilskie brednie głuchych palantów, którzy pierdzielą godzinami jak to świetny słuch mają i czego to nie potrafią rozpoznać... Tylko nigdy tego nie zechcą zbadać go okaże się ze są głusi... A potem się brandzlują kiedy np. sprytny producent np. Audio Academy zrobi im sztuczkę z wypchnięta średnicą, albo kroś podłaczy starego rzęcha estradowego grającego środek pasma :)))
Zwłaszcza kiedy sprzet trafi na takich fanów presence jak Lancaster :))) Jemu nic co dobrze brzmi nie będzie się podobało :)

Jeden lubi Scan-Speaki w 3 drogach, inny Visatona w jednej, jeszcze ktoś Eminence w koncentryku.
Tak po prostu ludzie słuchają jak im pasuje. I nic więcej z tego nie wynika.
Zwłaszcza nie wynika, że coś jest lepsze od czegoś - o tym można dyskutować w kategoriach parametrów użytkowych ale nie podobania się brzmienia. W kategoriach porównywalnych te wasze miski są odpowiednikami dzisiejszych głośników z telewizorów :)))

W ogóle w d... byłeś i g... widziałeś (powinienem z tego zrobić podpis przy wpisach do audiofili :)))

To nic innego jak wojna ludzi słuchających muzyki, z ludzmi oglądającumi wykresu. My słychamy muzyki i chcemy mieć jej kawałek w domu, wy słuchacie różowych szumów i zeby odpalić audiofilski sampler potrzebujecie znac dane tech. bo inaczej nie posłuchacie. I nawet jezeli bedzie grać biednie to nic z tego, przecież ma dobre parametry.  

>A jeśli chodzi o ałdiofilskie brednie o przestrzeni to pierwszym czynnikiem jest pomieszczenie.

łał jak do tego doszedłeś? Czyli co bez komory bezechowej nie da sie słuchać? Pewnie ze nie, ale tylko głośników o idealnych parametrach :)

>W ogóle w d... byłeś i g... widziałeś (powinienem z tego zrobić podpis przy wpisach do audiofili :)))

Jeżeli to sformułowanie jest skierowane do mnie to znaczy ze masz problemy z trzymaniem nerwów na wodzy. Co zresztą pokazują Twoje wpisy tutaj.

lancaster

• Gość
04-01-2009, 12:07
Qubric, a nie prosciej po prostu porównac sobie ?
Postawisz 100W tranzystor, ja 3,5W lapke i pogadamy o dynamice/clippingu itp :))))
Słuchalem niedawno porownanka Accuphase A30 (ocena bliska orgazmu w prasie:)) vs 2A3....30W vs 3,5W.
Jak myślisz ktyory wzmak grał dynamiczniej,  miał lepszy bas i ogólnie kopa ?:)))))
...jedynie przestrzen Accuphase nawiązywała do tej z 2A3.
Co Ty myślisz ze ja sobie jaja robie ?

• Gość
04-01-2009, 12:07
Ale Lancaster przecież w technice lampowej też zmierza się do uzyskiwania coraz większych mocy... Może się mylę że ostatnio widziałem gdzieś wzmacniacz lampowy Vellemana o mocy 45 czy 90 wat

PS. Zerknij na stronę Beymy. Mają tam jakie drivery o wylocie 1 cal pracujące od 1000 hz. Może się to da wkręcić w Eminence?

digi58

• 70 / 6055
  • Użytkownik
04-01-2009, 12:11

11:46 / 3 min. temu
Lancaster, pewnie ze wolę tego typu znieksztacenia nż clipping z tranzystora :))))
Co ci da zapas mocy ?????
Podlacz sobie miernik na wyjście wzmaka nawet przy kolumnach 85dB....
...ile mocy zużyjesz żeby bylo łomot w pomieszczenu 40m2 ?
5W ?

Lancaster jezeli chodzi o moc wzmacniacza to akurat jesteś w błędzie w pomieszczeniu około 40m2 wzmacniacz powinien mieć około 200wat i to wcale nie jest za dużo .Myślę o prawdziwej dynamice po przeliczaj sobie troszkę.Przeciętnie dynamika orkiestry symfonicznej to około
65db .Policz sobie jaką moc musi mieć wzmacniacz przy sprawnosci 85db myslę o kolumnach.
Co do starych kolumn efekt przestrzeni i niby lepszej srednicy spowodowany jest brakiem niskiego pasma. Wiekszość słucha w nie przygotowanych pomieszczeniach akustycznych .Nowe kolumny mają lepsze osiągi w dolnym zakresie i tu sie zaczyna dopiero zabawa ,bez odpowiedni przygotowanego pomieszczenia nie ma to sensu.Taki sam problem dotyczy odgrody tam też uwypuklona jest średnica nie ma typowego problemu basu i pomieszczenia.

Pozdrawiam

lancaster

• Gość
04-01-2009, 12:11
Ba, mi tam osobiści epodoba sie np. GM70....chyba z 60W SET....ponoc doskonała dynamika, kop itp(zachwycali sie chlopaki w Warzawie Monoblokami Pana Maćka)....gra ponoć jak 2A3, tylko ma większa moc i mozna do niej podpiąć dowolną konstrukcje....tyle ze mi neiktre konstrukcje nie leża bo mulą :))))
Po co mam budować wzmaka do AP awalona, dynek czy b&w ?
Nie jestem zainteresowany takimi. Bardzo mi odpowiada szybkosc i bezpośredniość takich konstrukcji jak Tannoy czy Klipsch(Klipsche akurat sa bardzo liniowe :)) i po co kombinować(jak dla mnie) ?
Nasluchalem sie sporo klasycznego audio i mam wrazenie ze z niego wyroslem....przynajmniej dopóki nie uslyze czegos naprawdę interesujacego.

szwagiero

• 2240 / 6106
  • Ekspert
04-01-2009, 12:12
Jedni wolą się podniecać danymi technicznymi i pomiarami, drudzy wolą słuchać muzyki na tym, na czym bardziej im się podoba - na czym więc polega ta zabawa i którzy są szczęśliwsi? To widać po wpisach.

• Gość
04-01-2009, 12:12
Ale tez Lancaster te 30W z tranzystora to mało :))) Z tym idzie w parze wydajność prądowa... tak od 90 W można mówić o racjonalnym użytkowaniu i paśmie od 10khz do 150khz i więcej w M4 nie potrzeba ;)
Lampa tez może być... rachunki beda większe :)

lancaster

• Gość
04-01-2009, 12:15
digi, tak a startujący odrzutowiec ma zdaje sie 130dB.

Jezeli orkiestra to tak jak piszesz 65dB a kolumny mają (marne moim zdaniem) 85 dB to suchaąc ich z metra(a w zaadzie 1szt) 0,745W. Sluchaąc 2 dodajmy 3dB.
Powiedzmy ze sluchamy z 5m to ile potrzeba ??? 3-4W ?
Chyab ze to jakies ujemne waty tak jak ujemne kalorie ?:)

lancaster

• Gość
04-01-2009, 12:16
Qubric, alez Accuphase A30 ma znakomitą ponoć wydajność pradowa !
30W dla 8ohm
60W dla 4ohm
120W dla 2 ohm
no i co z tego ?:P

• Gość
04-01-2009, 12:18
Lancaster. Ale ty chyba liczysz natężenie a nie moc... to są waty na metr??? Wzmacniacz chyba musi oddać znacznie więcej mocy?

Cervantes

• 398 / 6107
04-01-2009, 12:22
Co to jest dynamika w kolumnach. To jest to że jak włączysz nagranie wybuchu petardy to to bedzie  petarda a nie ppppppppppeeeeeeeeeeettttttttttttttaaaaaaaaaaaaaarrrrrrrrrrrrrrrrrrdddddddddddddaaaaaaaaaaaaaaa.

Jako użytkownik SABCI które w zeszłym roku 2008 obchodziły swoje 50-te urodziny pozwolę sobie powiedzieć tak. słuchając  dobrze zestrojonych i sklejonych dedykowanymi zwrotnicami Focali słyszę świetne dźwięki. jak włączę sobie sobie Sabcie to slyszę muzykę. Nie slyszalem lepszych wokali i skrzypiec niż z szerokopasmówki. Co mi z liniowego pasma jak tam nie ma magii ??        

.............................
no box is best box
.............................
When the Last Tree Is Cut Down, the Last Fish Eaten, and the Last Stream Poisoned, You Will Realize That You Cannot Eat Money

• Gość
04-01-2009, 12:22
A zapas mocy do clippingu potrzebny jest do odtworzenia bardzo krótkich impulsów, pojawiających się sporadycznie w muzyce, nie do utrzymania stale określonego natężenia dźwięku.

30W dla 8 om to mało. A że podwaja moc przy spadku co z tego? Weź coś co gra... jakieś 300W :)))

cir

• 360 / 6107
04-01-2009, 12:25

aby zobaczyc jak jest gdy współczesna kolumna dostanie drapieznego  lampowca ktory tchnie w nia zycie z magia dzwieku lampowca na srednicy
zwłaszcza dół pasma robi sie spektakularny w takim zestawieniu dla kogos kto słuchał  cały czas na typowym zestawieniu słabej lampy i wysokoskutecznej kolumny

lancaster

• Gość
04-01-2009, 12:25
digi, co do pomieszczenia....
....zalóżmy ze masz idealne pasmo do 30Hz w komorze bezechowej.
W domu wykonujesz sobie aranżacje i co sie dzieje ? Ano musisz bas z pomieszczenia "wypompować" aby pasmo miec nadal liniowe, bo pomieszczenia bas PODBIJA samo z siebie.
Stare paczki zaryzykuje będąc strojone w pomieszczeniach uwzgledniay to oraz fakt ze nikt nie mia ochoty w salonie stawiać sobie ustrojstw....i stad w pomiarach basu opada wczesniej....po prostu wkalkulowano interakcję z pomieszczeniem.
to taka moja teoria, ale sie sprawdza jak do tej pory :)
Kolumny konstruowane w komorach bezechowych niestety nie sa tam użytkowane.

Myślisz ze po dobrej aranzacji i  z piecem 200W wspólczesne paczki mogyby sie zmierzyc z np. skrzypcami na żywo ?:))
Bo z Tannoyem np. robiliśmy takie eksperymenty....bardzo pouczajace zresztą.