Audiohobby.pl

Kolumny VINTAGE

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
03-01-2009, 18:01
Jak widzę po wpisach co niektórych to alkoholowy ciąg po Sylwestrze dalej  trwa, tylko na szczęście dla nich nie widać że im się łapki z przepicia trzęsą przy klawiaturze-może następny klinik?

Co do Stradivariusa no cóż miał wyczucie materii i niebywałą wyobraźnię przestrzenną o słuchu nie wspominajac.

Dla tych co nie słuchali w realu, to jest to co firmy robiące wąskoczołowe pierdolniki "najwyższych lotów" nie potrafią dalej zrobić!

Stradivariusowi się to udało! Te jego malutkie skrzypki potrafią napierdalać basem niskim jak cholera.

Pójdę nawet dalej z zachwytami:

Stradivariusowi udało się ten bas tak scalić z resztą, że to co w kolumnach jest gówniane (średnica) za ostre (wysokie) w skrzypcach potrafiło się tak połączyć w dźwięk  piękny czysty i łagodny

Byłem na koncercie w którym był grany Bach i Mozart i nie wiem jak to się stało że jeden kompozytor był grany na Stradivariusach a drugi już nie pamiętam ale również znanego starego lutnika i tak było najpiękniej. Normalnie zwątpiłem że nawet kompozytorów należy traktować różnymi instrumentami ale co tam ja mogę sobie pieprzyć to chyba jakiś kac?

tyle OT

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Żyłem zaczarowany, uwieziony w jakimś ciele i w pokorze jakiejś duszy...

J L Borges

Lutek

• 545 / 6071
  • Ekspert
03-01-2009, 18:05
> Bacek, 2009-01-03 16:53:46
>To może tak bardzie w temacie
  Ktoś z was słuchał może Altec 19? Ostatnio nawet widziałem ze dwie aukcje w Polsce.

> Bacek, 2009-01-03 16:53:46
Lancaster sluchal i chyba ze dwa razy  - porozmawiaj z nim. Wiem ze mu sie podobaly. Kiedys pisal i dzwonil do mnie gosc w sprawie mozliwosci posluchania i kupna takich monitorow Tannoy jak moje - te wieksze - i mowil, ze chce sprzedac Altec-a 19. Nie pamietam z jakiego byl miasta. Mowil, ze wlasnie jedzie do Berlina i nie bardzo pasowalo mu wstapic do mnie. Jednak tak sie zlozylo, ze akurat mieli w Berlinie w sklepie "Retro" dwa modele takich monitorow (wieksze i w mniejszych obudowach) - prawie takich (ok. 5lat mlodszych od mioch), bo inaczej rozwiazany przelacznik zmiany charakterystyki i nie Super Red Monitor, lecz Super Gold Monitor. Spodziewam sie jednak takiego samego lub niemal takiego grania.  Przekazalem mu te informacje i mowil, ze u nich poslucha. Nie wiem, czy kupil te Tannoye, bo uprzedzilem go, ze maja troche drogo 3500 EUR - jednak, poszly za tyle i jak widze z uszkodzonym rogiem obudowy.  Przy cierpliwym i naogol dlugotrwalym poszukiwaniu mozna sporo taniej. Nie wiem rowniez czy jeszcze ma te Altec-i. Przeszukam moja korespondencje,  jak cos znajde do dam Ci znac.

Lutek

• 545 / 6071
  • Ekspert
03-01-2009, 18:07
O widze,ze sluchajacy Alteka 19 juz sie wpisal - niezle tempo wpisow

Bacek

• 2414 / 6100
  • Ekspert
03-01-2009, 18:13
Lutek,

W tym roku raczej nie planuję nowych zakupów. W planach są raczej eksperymenty z różnymi tubkami na bazie aktualnej konstrucji. Chociaż nic nie zaszkodzi posłuchać czegoś nowego.
ali baba and the forty thieves
Ali Baba and the Forty Thieves
Ali Baba and the FORTY THIEVES
ALI BABA AND THE FORTY THIEVES

Lutek

• 545 / 6071
  • Ekspert
03-01-2009, 18:20
Ta aukcja o ktorej powyzej pisalem

F:\\Aukcje z sprzetem Audio\\TANNOY SUPER GOLD MONITOR SGM 12X LOUDSPEAKERS LEGEND! bei eBay_de Lautsprecher (endet 17_10_08 110517 MESZ).htm

• Gość
03-01-2009, 18:36
Bacek. To nie ty podawałeś przykłady Scan-Speaków, Vif, Peeressów jako najczęściej stosowanych? Może Zdzislav?
Ktoś tu o nich wspominał ale ten idiota Szwagiero wpierdala się co drugi wpis ze swoimi mądrościami śmietnikowego nurka razem z jakimś klonem Trolla Skrzypka

Nie warto zawężać porównań do w sumie wąskiej grupy głośników domowych dla DIY. Kiedy obok jest cała masa rozwiązań które można użyć w konstrukcjach podobnych do pokazywanych na zdjęciach... Myślę ze te używane w JM-Labach są najwyżej technologicznie na drabinie hi-endu. To taki współczesny równoważnik Altecków na rynku audio.

Skrzypek

• 80 / 5803
  • Użytkownik
03-01-2009, 18:50
Raffael ja bym nie liczył, że Qubrick odpowie na twojego posta czyli odpowie na pytanie dlaczego napisał nieprawdę i się tego trzyma. Qubrick lubi swoje mazy. obojętnie gdzie je namazał i czym to zrobił.

PPS:) chcesz banana?

Lutek

• 545 / 6071
  • Ekspert
03-01-2009, 19:56
Bacek, 2009-01-03 11:26:40
Zdzislav, 2009-01-03 11:54:43

Co Wy za linki zalaczacie ? Przeciez caly czas XYPPawel i Qbric, wyjasniaja, ze to nie moze grac dzwiekowo na wyzszym poziomie jak wspolczesne, bo to parametry nie takie, bo to stare i na pewno membrany, zawieszenia zuzyte, bo technika niby naprzod, wiec jak taki stary glosnik z papierowa membrana moze przewyzszac wypasiony - wspolczesny ? No i ze to kupuja tylko w zasadzi Ci, ktorych nie stac na nowe, wspolczesne kolumny, lub zbieracze starych rzeczy, ktore sluza do ozdoby salonow, a nie do sluchania. A ewenementem jest, ze Ci koledzy najlepiej wiedza, nie widzac nigdy tego typu kolumn na oczy, a tymbardziej nigdy nie sluchajac i porownujac ze wspolczesnymi kolumnami. Jest taki typ ludzi, ze niestety nie docieraja zadne argumenty tych, co przez lata meczyli sie z dzwiekiem ze wspolczecnych "kolumienek", wciaz szukali, az w koncu znalezli dzwiek z tamtych starych glosnikow, ktory niewatpliwie najbardziej nas przybliza do brzmienia instrumentow na zywo - czego zupelnie nie mozna powiedziec o dzisiejszych -  i dlatego w swiecie uwaza sie te glosniki za wybitne i dlatego sa tak drogie, mimo ze takie stare. Porownywali, kupili, sluchaja i tym co slysza (nie teoretyzuja) dziela sie tu na forum, aby i inni - pokorniejszi, do ktorych docieraja fakty - mogli sie zapoznac, mieli mozliwosc posluchac i byc moze rowniez zdecydowac sie na zakup kolumn, dzieki ktorym zakoncza moze ciagla gonitwe. Tego typu ludzie, wciaz krytykujacy wszystko czego nie widzieli i slyszeli nie chca i boja sie upewnic czy maja racje, badz czy sie myla co do brzmienia starych legendarnych glosnikow i ich stanu technicznego, jak sie ich zaprasza na odsluch, pomimo nawet niewielkiej odleglosci do pokonania, a nawet, gdy im sie zaoferowaloby zwrot kosztow podrozy. Zabrneli juz tak daleko ze swymi blednymi pogladami, ze gdyby nawet taki odsluch otworzyl im oczy i w duchu stwierdzili, ze sie grubo mylili, to i tak nie przyznaja sie goszczac u gospodarza odsluchu, a tym bardziej na forum. Zawsze cos wymysla..., ze owszem, ale to nie tak, a tamto, a ze to nie ich dzwiek ...itp

W pierwszym linku kopie obudow, ale z oryginalnym DC Red-em 15 cali
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=190275922030&ru=http%3A%2F%2Fshop.ebay.com%3A80%2F%3F_from%3DR40%26_trksid%3Dm38.l1313%26_nkw%3D190275922030%26_sacat%3DSee-All-Categories%26_fvi%3D1

A tu cena za kopie nowych obudow i to z nieoryginalnymi glosnikami od tego modelu - Monitor Royal (takie jak HPD) - ta nowsza seria DC (juz na miekkim zawieszeniu) jest troche gorzej  oceniana i bardzo wyraznie to widac w cenach na rynku wtornym.
 http://cgi.ebay.com/Tannoy-GRF-Corner-Horn-Tannoy-15-inch-Royal-co-ax_W0QQitemZ150318005337QQcmdZViewItemQQptZVintage_Electronics_R2?hash=item150318005337&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=72%3A1234%7C66%3A2%7C65%3A12%7C39%3A1%7C240%3A1318%7C301%3A0%7C293%3A1%7C294%3A50

Zamieszczam pare fotek, bo aukcja zniknie, a te zostana.

Lutek

• 545 / 6071
  • Ekspert
03-01-2009, 19:59
I nastepne

Lutek

• 545 / 6071
  • Ekspert
03-01-2009, 19:59
I jeszcze jedna

Lutek

• 545 / 6071
  • Ekspert
03-01-2009, 20:09
Blad..., ze tez nie mozna edytowac. Nie powiekszylem fotek w dwoch powyzszych wpisach przed zapisaniem na dysk.

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
03-01-2009, 20:13
>> Lutek, 2009-01-03 19:56:15
Przy tej technologii obróbki elementów drewnianych (na CNC) można by zaryzykować nowa obudowę do starego głośnika Tanoya. Obudowa z zewnątrz mogła by przybrać kształt kuli wyrównała by się jeszcze charakterystyka głosnika. I to mogło by być pozytywne połączenia starego z najnowszym. B&W zrobił swoje ślimaczki a Tanoy nie zrobił swojej kuli-trochę szkoda.

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Żyłem zaczarowany, uwieziony w jakimś ciele i w pokorze jakiejś duszy...

J L Borges

Lutek

• 545 / 6071
  • Ekspert
03-01-2009, 20:15
> yolaos
Ilosc wpisow pojawia sie w takim tepie, ze nie wiem czy zauwazyles moj wpis -  Lutek, 2009-01-01 22:22:04 - bo odpowiedzi chyba nie bylo

Skrzypek

• 80 / 5803
  • Użytkownik
03-01-2009, 20:27
>> Qubric_, 2009-01-03 13:50:48
Ludzie może nie wszyscy są niedorozwinięci, ale ty Bacek chcesz najwyraźniej do tej grupy dołączyć...

Najstarsze wystawione na aukcje skrzypce z pracowni stradivariego mają 280 lat. Lecz nikt nie wykorzystuje koncertowo, nawet 100 letnich skrzypiec. Kosztowały niecałe 1 milion GBP...

Ty możesz kupić najwyżej strugankę Janka-Muzykanta na e-bay\'u ale pisać sobie o stradivariusach.

40 letnie rozpadające się głośniki porównywać do 280 letnich zabytkowych skrzypiec???

A gówno do twarogu też potrafisz tak sprytnie porównać?

kto skomentuje te plwociny pana Q? Może sam On? Obrazisz kogoś, skłamiesz ponownie, zmienisz temat...
daj dzioba i idź spać. wyślij adres na PW to podeślę ci jakieś alko na "the day after".

yolaos

• 605 / 6104
  • Ekspert
03-01-2009, 20:43
 Lutek
w tej chwili to niemozliwe bo mam małego szkraba, ale w przyszłości mozliwe.
pozdrawiam