Audiohobby.pl

Kolumny VINTAGE

Zdzislav

• 256 / 6103
  • Zaawansowany użytkownik
03-01-2009, 16:18
>> XYZPawel, 2009-01-03 16:05:44
>> Zdzislav, 2009-01-03 15:28:12
>a dlaczego teraźniejsze głośniki w większości mają niską efektywność? A to związane jest z modą. Modą na smukłe >kolumienki., wąskie przednie scianki, aha i do tego musi być mocny BAS!

A kto ci każe porównywać do małych, tanich kolumienek ? Nie robią już dużych głośników ?!? Kurde, skąd ja wziąłem swoje 4 Peerlesy 10 calowe ?!?

Oczywiście Twoje oriony to ewenement, chociażby dlatego ze to OB. Małe tanie kolumienki? no nie iwm czy takie tanie, ale masz racje nie najdroższe. Posądzasz ludzi o nieczytanie ze zrozumienie, a tu popatrz sam tak czytasz bo dopisujesz mi zeczy o których nie wspominałem - "Nie robią już dużych głośników ?!?" Gdzie ja napisałem ze nie robią?

Bacek

• 2414 / 6100
  • Ekspert
03-01-2009, 16:20
Proponuje aby osoby opisujące stare konstrukcje w tym wątku złożyły oświadczenie które uspokoi antagonistów.

----------------------------------
Ja niżej podpisany ... oświadczam że wszystkie konstrukcje ponad 30 (10,20?) letnie to złom który w każdej chwili może się rozpaść, nie trzymają parametrów z jakimi zostały wyprodukowane i nie mogą grać dobrze. Dalsze moje wpisy w tym wątku proszę traktować jako nie prawdę i fikcję literacką a moja działalność jest czysto kolekcjonerska. Jeżeli gdziekolwiek pojawi się moje stwierdzenie, że jednak tak nie jest, to tylko z powodu mojej zgryźliwości spowodowanej faktem, że nie stać mnie na współczesny High-End.
----------------------------------

1. Bacek

I może wtedy będziemy mogli przejść od świętych wojen do konkretów bliższych tematowi wątku.

ali baba and the forty thieves
Ali Baba and the Forty Thieves
Ali Baba and the FORTY THIEVES
ALI BABA AND THE FORTY THIEVES

yolaos

• 605 / 6104
  • Ekspert
03-01-2009, 16:20
>> Qubric_, 2009-01-03 16:11:53
Ale to akurat nie jest pożądane przy odtwarzaniu. Bo przy odtwarzaniu chodzi o coś zupełnie innego - wierność odtworzenia zapisu tak jak został nagrany a nie zniekształcanie impedancją kolumny podpiętej pod słaba lampkę o niskim współczynniku tłumienia ;)

no nie wiem jak Ci mam to napisac, chyba nie uważasz ze tranzystor wierniej gra od lampy łacznie z kolumnami bo ani kolumny nie zagraja same ani wzmak, jeśli połaczymy te dwa alementy toru to dla mnie zawsze zestaw z tranem łze jak pies
wiem, pomiary płaskie charakterystyki i takie tam , niestety jakos to do mnie nie przemawia podczas odsłuchu, jak widac nie tylko do mnie, moze coś jeszcze jest czego nie uwzgledniaja pomiary, poprostu tak jest i to tez nie jest wina czyjegos słuchu , wzmacniacze traznzytorowe rozjebaly muzyke a Cd ją dobił AMEN

• Gość
03-01-2009, 16:22
Wiesz Swagiero że tak bez sensu jak ty to trzeba umieć pitolić :))) Weź młotek i się nim puknij w głowę. Może klepki się poukładają :)))
Jak na jednej z pierwszych Polskich płyt CD nagrywali gitarę z pieca lampowego to było nowocześnie czy nienowocześnie - osiołku?

Sabor

• 278 / 5908
03-01-2009, 16:27
>> XYZPawel, 2009-01-03 16:17:55
  >> Sabor, 2009-01-03 15:46:14
  >Ale ja nie wspomniałem ani przez chwilę o pieniądzach...
Nie, tylko zasugerowałeś

8-|   W ktorym miejscu?

>> XYZPawel
Ty zapewne nie będziesz miał okazji posłuchać Orionów...

No i jaki to ma związek?

>> XYZPawel
A stare graty można posłuchać bez specjalnych problemów. Tylko, że się nie spodziewam po nich niczego wielkiego. Chciałem, żeby koledzy mnie zachęcili fachową argumentacją, ale oprócz śmiesznego argumentu o efektywności żadnego się nie doczekałem.

K...a jesteś jednak poj...anym trollem. W dupie mam cele przekonania ciebie do posłuchania, zanim wypowiesz opinię. Ty jesteś mistrzem wyrażania jej BEZ SŁUCHANIA. Jesteś  Copperfieldem w świecie audio, kto wie, czy nie jedynym!!! Taki umysł, to skarb!!!

Wiecie co, wali mnie już dyskutowanie z idiotami. Jest sobota, ide do knajpy z kumplami na piwo. Tam przynajmniej, jak jakiś pajac dosiądzie się do stolika i zaczenie wpieprzać się w rozmowę, dostanie kopa w dupe i tyle.

:)

Zdzislav

• 256 / 6103
03-01-2009, 16:27
>> XYZPawel, 2009-01-03 16:25:31
>> Skrzypek, 2009-01-03 16:00:30
>Gra się na starych skrzypcach (WBREW TEMU, CO PISZE TROL QUBRICK), i nowych smyczkach (konstruowane są >według dawnych wzorów - zobacz muzeum instrumentów w Poznaniu) oraz nowych strunach.

No właśnie, struny można porównać do głośników (bo to one grają), a pudła rezonansowe do pudeł kolumn. I koniec dyskusji. Zresztą porównanie instrumentu muzycznego do kolumn ma średni sens.

Dokładnie, tak samo jak porównania do motoryzacji nie mają sensu

szwagiero

• 2240 / 6106
  • Ekspert
03-01-2009, 16:35
Qubric o co Ci chodzi z tym piecem lampowym? Wedle twoich teorii piece lampowe powinny stać w muzeum, tak samo jak wszelkie inne urządzenia lampowe używane w studiach. Ciekawe tylko dlaczego wiele studiów w dalszym ciągu używa np. lampowych kompresorów i to nie wyprodukowanych dzisiaj (bo ich kopie produkowane są również dzisiaj i to nawet w Polsce), ale oryginalnych sprzed lat. Co więcej, w wielu studiach nadal używają starych monitorów typu Altec, JBL czy Yamaha zamiast nowych wypasionych Geneleców - o co tu chodzi deklu?

• Gość
03-01-2009, 16:37
To powiedz Yolaos dlaczego lampy których słuchałem jakoś mnie nie zachwyciły? O gramofonie już nie wspominam bo to była udręka. Ale jak z czasem przygłuchnę to możliwe że pasmo do 12kHz zniekształcone lampami i zaszumione będzie mi odpowiadało... W zasadzie to da się słuchać na wszystkim. Ostatnio nawet wygodniej mi na słuchawkach, których zwykle nie lubiłem...

• Gość
03-01-2009, 16:42
Szwagiero wiesz mam już serdecznie dosyć odpowiadania na twoje debilne posty. Idź do szkoły naucz się czytać albo poproś mamę niech ci przetłumaczy słowo pisane, bo pierdolisz tak ze już sam nie wiesz o czym. Niestety dopiero Internet przekonuje ilu na świecie jest idiotów i każdy może w nim zostać literatem i bredzić do woli.

Bacek

• 2414 / 6100
  • Ekspert
03-01-2009, 16:44
>A stare graty można posłuchać bez specjalnych problemów. Tylko, że się nie spodziewam po nich niczego wielkiego. >Chciałem, żeby koledzy mnie zachęcili fachową argumentacją, ale oprócz śmiesznego argumentu o efektywności >żadnego się nie doczekałem.

Niestety ale raczej nie możesz liczyć na  fachową argumentację. Kiedy jeżdżę jakimś samochodem to wiem czy mi się podoba jazda nim. Można oczywiście zmierzyć przyspieszenia, momenty obrotowe i głośność we wnętrzu ale co jeszcze? I czy oddaje to całą przyjemność z jazdy? I proszę nie pisz że to porównanie nie jest na  miejscu. Chodzi mi tylko o to że nie jestem na tyle mocny technicznie żeby przeprowadzić tu techniczne dowody.

Było kilka starych konstrukcji których słuchałem (np. stare Tanoye, Klipsche, coś na Goodmansach, jakieś Sabby, Yamahy) które wywarły na mnie duże wrażenie. Nie mam pojęcia jak wpadały w pomiarach i czy ich charakterystyki były równe jak stół i w szerokie jak rzeka (w kilku wypadkach szerokie na pewno nie były) ale brzmienie bardziej przypominało mi naturalne instrumenty, było dynamiczniejsze i z mniejszą bułą i kocem niż postawione obok konstrukcje współczesne.
W sumie to mało mnie obchodzi czy mam plebejski gust, jestem mało osłuchany a podobały mi się podbarwienia w charakterystykach starych technologii. Ważne że ich słuchanie sprawiało mi przyjemność i tylko o to mi chodzi.
Więc może warto posłuchać i sprawdzić samemu.  

Wieszcz pisał

Czucie i wiara silniej mówi do mnie
Niż mędrca szkiełko i oko.
Martwe znasz prawdy, nieznane dla ludu,
Widzisz świat w proszku, w każdej gwiazd iskierce;
Nie znasz prawd żywych, nie obaczysz cudu!
Miej serce i patrzaj w serce!

Więc może to tylko psychologia, ale co w tym złego  jeżeli mnie to pasuje

Podejrzewam że w nowych konstrukcjach też coś takiego by się znalazło ale na wiele takich konstrukcji nie trafiłem a ten wątek jest właśnie o starych konstrukcjach i takie się tu próbuje się opisywać.

szwagiero

• 2240 / 6106
  • Ekspert
03-01-2009, 16:44
>> Qubric_, 2009-01-03 16:37:06
>To powiedz Yolaos dlaczego lampy których słuchałem jakoś mnie nie zachwyciły? O gramofonie już nie wspominam >bo to była udręka. Ale jak z czasem przygłuchnę to możliwe że pasmo do 12kHz zniekształcone lampami i >zaszumione będzie mi odpowiadało... W zasadzie to da się słuchać na wszystkim. Ostatnio nawet wygodniej mi na >słuchawkach, których zwykle nie lubiłem...

Właśnie kłopot polega na tym, że większość głuchych musi mieć to, co oferują nowoczesne kolumny - czyli pięknie podbitą górę i wyostrzone wszelkie detale, żeby usłyszeć wszelkie pierdnięcia i oddechy. Widać jedynie, że z lamp to przerobiłeś te hi-endowe konstrukcje do 1,5 kzł jak słyszałeś te wszystkie zniekształcenia i szumy.

A słuchawek jakich używasz? Jakiś hi-end zapewne? Apropo słuchawek jak XYZPawel uważa, że tak bez problemu zdobyć stare graty, to niech wyszuka stare Yamahy YH-1000, Orfeusza albo Sony R10 - pewnie będzie to prostsze niż zrobienie Orionów ;)

szwagiero

• 2240 / 6106
  • Ekspert
03-01-2009, 16:48
>> Qubric_, 2009-01-03 16:42:37
>Szwagiero wiesz mam już serdecznie dosyć odpowiadania na twoje debilne posty. Idź do szkoły naucz się czytać >albo poproś mamę niech ci przetłumaczy słowo pisane, bo pierdolisz tak ze już sam nie wiesz o czym. Niestety >dopiero Internet przekonuje ilu na świecie jest idiotów i każdy może w nim zostać literatem i bredzić do woli.

Popisz więcej swoich bredni, a potem odpowiedz chociaż na to, na co jesteś w stanie! Wpieprzasz mi się z piecami lampowymi jak filip z konopi, więc pomyśl mocniej, bo chyba system we łbie Ci się zawiesił!

Bacek

• 2414 / 6100
  • Ekspert
03-01-2009, 16:53
To może tak bardzie w temacie

Ktoś z was słuchał może Altec 19? Ostatnio nawet widziałem ze dwie aukcje w Polsce.

• Gość
03-01-2009, 16:54
Szwagiero, zacznij [kochać] babki to przynajmniej coś z tego będzie bo na razie tryskasz po ścianach. Nie masz bladego pojęcia o brzmieniu głosników, które tu są serwowane jako klasyki hi-endu. Inaczej nie pisałbyś takich głupot o podbitym pasmie... chociaż... pewnie byś pisał.

lancaster

• Gość
03-01-2009, 16:56
A słuchalem i bardzo dobre :)
Sugestywne, dynamiczne ze swietna przestrzenią(uwierzylby kto patrzac na gabaryty :))

...co  kupiłes żonie na gwiazdke ????:)))