Audiohobby.pl

Kolumny VINTAGE

Bacek

• 2414 / 6100
  • Ekspert
03-01-2009, 16:59
No to raczej był by prezent dla mnie .... z okazji rozwodu. Chociaż cena w aukcji nie była jeszcze jakaś obłędna.
ali baba and the forty thieves
Ali Baba and the Forty Thieves
Ali Baba and the FORTY THIEVES
ALI BABA AND THE FORTY THIEVES

szwagiero

• 2240 / 6106
  • Ekspert
03-01-2009, 17:00
>> Qubric_, 2009-01-03 16:54:45

Przykro mi że masz jakieś problemy w temacie, który poruszyłeś, ale nie doszukuj się ich również w otoczeniu - naprawdę nie wszyscy są tacy jak Ty - na całe szczęście!

Ty nie masz bladego pojęcia o sprzęcie, na temat którego się wypowiadałeś w tym wątku wielokrotnie, więc jeśli sądzisz, że ja takiego pojęcia nie mam to uznajmy, że będę pieprzył o tym, o czym nie mam zielonego pojęcia zupełnie jak Ty.
Aha i radziłbym Ci nie poruszać tematów dotyczących studia, bo tutaj niestety Twoja wiedza jak widzę opiera się na wyciągniętych z googla informacjach, które znają dzieci w przedszkolu.

No to może powiedz nam na jakich słuchawkach słuchasz?

Bacek

• 2414 / 6100
  • Ekspert
03-01-2009, 17:01
Słuchałeś gdzieś w okolicach Poznania? Kogo trzeba/(Komu trzeba się dać) przelecieć żeby ich posłuchać? :)

• Gość
03-01-2009, 17:03
szwagiero, 2009-01-03 17:00:45

Idż pajacyku z Saborem na piwko. po drodze może wyciągnięcie cos ze smietnika.

szwagiero

• 2240 / 6106
  • Ekspert
03-01-2009, 17:09
Qubic a Ty kiedy ostatnio byłeś na piwku? Pewnie nikt z Tobą już nie chce na nie chodzić, skoro na trzeźwo piszesz takie pierdoły.

Razem z XYZPawlem prezentujesz postawę takiego ignoranta, który zobaczywszy tegoroczny pokój na AS nawet do niego nie wszedł posłuchać, bo grały tam jakieś Yamahy NS1000m, które przywołują wyglądem wspomnienia o Altusach, na których opieracie swoją wiedzę o sprzęcie vintage. Żadnych debili, którzy lubią ten sprzęt jak wspomniałeś nie znasz, więc niestety snujesz tu swoje domysły i spekulacje.

No to jakich słuchawek używasz? ;)))

szwagiero

• 2240 / 6106
  • Ekspert
03-01-2009, 17:11
>> XYZPawel, 2009-01-03 17:09:02
>> Bacek, 2009-01-03 16:44:05

>Więc może warto posłuchać i sprawdzić samemu.

>Słuchałem starych głośników otwartych w studiu radiowym w Szczecinie. Faktycznie fajnie grały, ale nie odważyłbym >się na stwierdzenie, że biją współczesne konstrukcje na głowę.

WOW! No i czemu zarzucacie mu, że nie słuchał, jak słuchał? ;)))

• Gość
03-01-2009, 17:15
Nie dłub w nosie Szwagiero, bo sobie cały mózg wyłuskasz

szwagiero

• 2240 / 6106
  • Ekspert
03-01-2009, 17:18
No i wszyscy mogą ocenić po takich właśnie wpisach Twoją elokwencję, niedługo będą jednowyrazowe?

Więc jakie to słuchawki? ;)))

Bacek

• 2414 / 6100
  • Ekspert
03-01-2009, 17:22
>Słuchałem starych głośników otwartych w studiu radiowym w Szczecinie. Faktycznie fajnie grały, ale nie odważyłbym się >na stwierdzenie, że biją współczesne konstrukcje na głowę.

Pytanie co dla kogo się liczy. Moje preferencje muzyczne - repertuarowe i sprzętowe zmieniały się z czasem. Ludziom podobają się różne rzeczy i w tym tkwi piękno świata. Głupi było by gdyby istniała tylko jedna na świecie konstrukcja głośników. Oraz jedynie słuszny repertuar.

>Czas i postęp techniczny robią swoje. A postęp techniczny w przypadku głośników jest potrzebny i ma miejsce cały czas, >bo niestety tutaj nie jest tak jak w przypadku CD i wzmaków, że doszliśmy już do ściany.

Postęp postępem ale nie zawsze wychodzi na dobre. Np. jeśli chodzi o komputery to zdecydowanie wolałem monitory CRT od tego na czym teraz jadę czyli LCD. I co z tego że energooszczędne, małe, lekkie zaawansowane i z dużą rozdzielczością jak obraz i kolory są paskudne (już o kontraście nie wspomnę).  
W wypadku głośników postęp na pewno jest potrzebny ale pytanie czy to co się dzieje teraz idzie w dobrym kierunku i komu służy. Czy aby na pewno słuchaczom czy może głównie producentom.

Też słuchałem starych konstrukcji które były do niczego. Ale nie można generalizować. Jeżeli chodzi o mnie to dźwięk z wielu współczesnych konstrukcji mi nie odpowiada bez względu czy są bliskie doskonałości technicznej czy nie. Natomiast są i takie których bym z domu nie wyrzucił.

W każdym razie wątek jest o starych paczkach i trudno oczekiwać żeby uczestnicy pisali tu o ScanSpeakach, Vifach, Perlesach itd.  

Bacek

• 2414 / 6100
  • Ekspert
03-01-2009, 17:25
Mała kolekcja różnych Alteców

http://www.wardsweb.org/audio/Altec/Altec.html

• Gość
03-01-2009, 17:32
Bacek, masz jakąś obsesje na punkcie tych głośników Tymphany? Nie  znasz innych, tylko te mocno przereklamowane i dość pospolite? Jeśli już szukać wśród Chińskich to można wybrać coś z Monacora, są tańsze i nie gorsze... Ale przecież pisałem o głośnikach estradowych przypominających stare duże konstrukcje. One są nadal dostępne. Pozerzy z WLM stosują Eminence - tanie a całkiem dobre w dodatku łączone z Tonsilem i robi to za hi-end.
Oferta głośników nie kończy się na tym co sprzedaje AkustyK.

szwagiero

• 2240 / 6106
  • Ekspert
03-01-2009, 17:37
>> XYZPawel, 2009-01-03 17:32:30
>Mój stary CRT Sony L220 się rozsypał i zmuszony byłem do kupna LCD... Ale nie jest źle, HP LP2275W nie jest zły :)
>Wkurza mnie taki dziwny poblask kolorów, ale trzeba się przyjrzeć, żeby to dostrzec... Ale generalnie kolory po >kalibracji ma OK.

Nie zmienia to faktu, że nie do wszystkich zastosowań się on nadaje, jako zwykły monitor jest bardzo dobry, natomiast do CAD, grafiki czy DTP niestety nadal LCD tego typu to porażka.

Bacek

• 2414 / 6100
  • Ekspert
03-01-2009, 17:46
Qubric_>
Chyba pomyłeś zarówno wątek jak i osobę

szwagiero

• 2240 / 6106
  • Ekspert
03-01-2009, 17:50
>> Bacek, 2009-01-03 17:46:52
>Qubric_>
>Chyba pomyłeś zarówno wątek jak i osobę

Też masz takie wrażenie? Gość się lekko gubi, chyba mu się coś we łbie przepala - Qubric przełącz się w tryb hibernacji bo może być tragicznie.

Bacek

• 2414 / 6100
  • Ekspert
03-01-2009, 17:53
XYZPawel>
>Cel jest jeden: stworzenie iluzji dźwięku rzeczywistego na żywo. O tym piszę. Jeśli ktoś lubi dźwięk nierzeczywisty, to >jego sprawa.
>Więc głośnik, który jest bardziej naturalny, jest lepszy.

O widzisz w kilku miejscach się zgodzimy. Różnimy się tylko w tym jak zmierzyć/określić tą naturalność. Nie interesują mnie aż tak bardzo mierzalne parametry jeżeli tylko głośnik na słuch gra dla mnie naturalnie. I może mój słuch nie jest idealny ale na pewno odróżnię prawdziwy instrument od jego nagrania.

Pytanie jeszcze co to jest dźwięk rzeczywisty bo miłośnik techno może mieć trochę inne zdanie od miłośnika opery.