Audiohobby.pl

Onkyo TA-2570/TA-2800

Macio4ever

• 527 / 358
  • Ekspert
21-12-2025, 11:32
Miałem podobny objaw w jednym z decków.
Akurat ja ustawiam potencjometry wzmocnienia (PB gain, rec gain) na minimum ale w sumie jeden pies, byle kanały miały tę samą wartość wzmocnienia.

1. Sprawdź multimetrem czy sygnał wejściowy jest równy i ustaw jego wartość na zgodną z serwisówką (standardowy poziom wejścia)
2. Podłącz bezpośrednio z pominięciem wzmacniacza
3. Sprawdź na wyjściach czy jest równo (multimetrem) w pauzie nagrywania - czy oszukuje wyświetlacz czy wzmocnienie. Oczywiście mając wszystkie potencjometry i włączniki w pozycjach jakie wskazuje serwisówka do kalibracji.

Tak potencjometr główny może mieć różną rezystancję w całym zakresie. Tylko akurat u mnie to był 1 segment lub "pół" (mrygający)
W moim przypadku potencjometr balansu w pozycji 0 ma nierówne wartości dla L i R. Wada fabryczna i jedyne co można zrobić to ustawić krzywo (elektrycznie poprawnie) jeśli nie ma się innego na podmianę.

Pytanie jaką taśmą testową ustawiałeś? Jak rozumiem ustawiałeś PB/REC pod multimetr, tak?

Wg mnie nie obejdzie się bez pomiaru potencjometru balansu (jak napisał Hammer), od razu będzie widać czy jest problem czy nie oraz zweryfikowanie poprawności ustawienia wyświetlacza - o ile jest w tym magnetofonie. Po wcześniejszym upewnieniu się, że ustawiony jest zgodnie z tabelką w serwisówce i na wiarygodnej kasecie, która nie ma rozjazdu w poziomie pomiędzy kanałami.

« Ostatnia zmiana: 21-12-2025, 12:22 wysłana przez Macio4ever »

AUDIOTONE

• 11096 / 6442
  • Moderator Globalny
21-12-2025, 18:11
Uszkodzone potencjometry w Onkyo to nic nowego. Zdażają się częściej niż w magnetofonach innych firm. To może być dobry trop, ale nie koniecznie. Warto sprawdzić napięcia i potencialne różnice sygnału od wejścia (gniazda) do wejścia na potencjometr.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

sido

• 72 / 3020
  • Użytkownik
21-12-2025, 18:46
1. Sprawdź multimetrem czy sygnał wejściowy jest równy i ustaw jego wartość na zgodną z serwisówką (standardowy poziom wejścia)
2. Podłącz bezpośrednio z pominięciem wzmacniacza
3. Sprawdź na wyjściach czy jest równo (multimetrem) w pauzie nagrywania - czy oszukuje wyświetlacz czy wzmocnienie. Oczywiście mając wszystkie potencjometry i włączniki w pozycjach jakie wskazuje serwisówka do kalibracji.

Wydaje mi się że wszystko co piszesz zrobiłem. poziomy PB, równość wskaźników poziom REC. wszystko ustawiłem na równo. Kasety testowe mam od Audiotone. Ustawiałem tak jak w serwisówce. Sprawdzę  jeszcze potencjometr główny i balansu. Ciągle mam podejrzenie że to któryś z nich.

sido

• 72 / 3020
  • Użytkownik
21-12-2025, 18:53
Uszkodzone potencjometry w Onkyo to nic nowego. Zdażają się częściej niż w magnetofonach innych firm. To może być dobry trop, ale nie koniecznie. Warto sprawdzić napięcia i potencialne różnice sygnału od wejścia (gniazda) do wejścia na potencjometr.

Tak zrobię. Mam nadzielę że dobrze. Jestem słaby z elektroniki. Czy oprócz miejsc używanych podczas serwisu ten magnetofon ma jakieś miejsca gdzie sprawdzając napięcia w torach obu kanałów można znaleźć że gdzieś coś się rozjeżdża?  Na wejściu jest równo. Po nagraniu są niewielkie wahania ale nie takie jak pokazuje wyświetlacz przy przełączeniu podczas nagrywania na "source"  - 3 segmenty więcej na prawym. Po taśmie różnica można powiedzieć że pół segmentu do maks 1 , w napięciach też niemal równo. Taśma używana do nagrywania nowa -różne typy Maxell XLII , TDK SA, Sony Metal. NIe sprawdzałem na żelazówce.

Macio4ever

• 527 / 358
  • Ekspert
21-12-2025, 21:34
Rzuciłem okiem na schemat TA-2800, sygnał z wejścia idzie prosto do R155 potencjometr balansu. Ja bym wylutował i sprawdził. Jeśli będzie ok, to wyeliminujesz pierwszą najbardziej podejrzaną część.
Wydaje mi się, że bez prześledzenia jak idzie sygnał dp wyświetlacza, to nie ma jak tego ugryźć

Wyświetlaczem steruje na ile czaję układ Q501, trzeba prześledzić obstawiam ścieżkę opisaną jako "meter signal"
« Ostatnia zmiana: 21-12-2025, 21:44 wysłana przez Macio4ever »

Hammer

• 5419 / 2902
  • Ekspert
21-12-2025, 23:16
Jak masz możliwość sprawdź wejście Din czy dzieje się tak samo

Hammer

• 5419 / 2902
  • Ekspert
22-12-2025, 08:25
Już sobie odpowiadam... nie ma wejścia din standardowo, na schemacie było jako opcja, jakaś wersja UG.

sido

• 72 / 3020
  • Użytkownik
22-12-2025, 10:10
Już sobie odpowiadam... nie ma wejścia din standardowo, na schemacie było jako opcja, jakaś wersja UG.

U mnie akurat jest wejście DIN, więc sprawdzę. Taki test co nam powie? załóżmy że na DIN będzie taki sam rozjazd jak na wyświetlaczu lub będzie wszystko tak jak na RCA i jakie z tego wnioski?

Macio4ever

• 527 / 358
  • Ekspert
22-12-2025, 11:00
Zapewne będzie tak samo, DIN też idzie przez balans.

Piszę jako leszcz i nie-elektronik, sprawdź potencjometr balansu oraz potencjometry od kalibracji. Trudno jest zdalnie w 100% trafić, o co kaman. Trzeb poczytać, poczytać :) i sprawdzać, gdzie pojawia się rozjazd.

Co widzę - meter signal wyłazi z okolic Q215, za wzmacniaczem operacyjnym NJM4558. To jest podwójny wzmak, jeden kanał to nóżka nr 8, drugi sprawdź w datasheet układu. Jeżeli tu zrobisz pomiar, to sprawdzisz czy przed czy za tym miejscem robi się różnica w napięciach.

« Ostatnia zmiana: 22-12-2025, 11:02 wysłana przez Macio4ever »

Hammer

• 5419 / 2902
  • Ekspert
22-12-2025, 12:54
Co nam da sprawdzenie na din?
Tam są dwa osobne wejścia przełączane i jeśli będzie efekt taki sam to znaczy że do balansu jest ok.
Co do samego balansu możesz go podmienić na kabelkach na jakiś inny o podobnej wartości.
Pisałem od razu że to potencjometry mogą być wadliwe , ale  jak już rozbieramy kaseciaka to nie wadzi sprawdzić to i owo jeśli tamto nie zadziała.
Usterki ogólnie sprawdzamy blokowo a potem dokładnie elementy
Można zamiast balansu wlutować testowo dwa rezystory o tej samej wartości  lub podkówka ustawiona na mierniku w połowie
Możliwości badań i sprawdzań jest sporo.
Ponoć masz miernik i oscyloskop, żyć nie umierać, szybko znajdziesz usterke.

Może być też dziwna sprawa, wskaźnik może się wzbudzać w okeślonych warunkach, ale to trudna sprawa.

sido

• 72 / 3020
  • Użytkownik
22-12-2025, 15:17
Zapewne będzie tak samo, DIN też idzie przez balans.

Piszę jako leszcz i nie-elektronik, sprawdź potencjometr balansu oraz potencjometry od kalibracji. Trudno jest zdalnie w 100% trafić, o co kaman. Trzeb poczytać, poczytać :) i sprawdzać, gdzie pojawia się rozjazd.

Co widzę - meter signal wyłazi z okolic Q215, za wzmacniaczem operacyjnym NJM4558. To jest podwójny wzmak, jeden kanał to nóżka nr 8, drugi sprawdź w datasheet układu. Jeżeli tu zrobisz pomiar, to sprawdzisz czy przed czy za tym miejscem robi się różnica w napięciach.
Dzięki za podpowiedzi. Ja tak samo jestem nieelektronik.

sido

• 72 / 3020
  • Użytkownik
22-12-2025, 15:27
Ponoć masz miernik i oscyloskop, żyć nie umierać, szybko znajdziesz usterke.
Dziękuję za wiarę ale tak szybko to z pewnością nie będzie. Żebym chociaż umiał podstawowe rzeczy z elektroniki i czytania schematów. Owszem zdarzają się serwisówki czy też nawet sprzety gdzie na płytkach elektronicznych jest napisane że np. w danym miejscu napięcie powinno być np. 5 V i wtedy łatwo jest sprawdzić w jakim obszarze mogło dojść do uszkodzenia. Oscyloskop miałem pożyczony a teraz tylko programowy . Jako analizatora i generatora częstotliwości używam świetny moim zdaniem program Cool Edit Pro. On ma takze możliwośc sprawdzania skosu. Generuje także sygnały z różnymi parametrami. MOżna np. wygenerować nim strumień Wave z nagranymi  max 5 częstotliwościami i zadanymi decybelami . Np. jednocześnie 1 kHz i 10 kHz przy -10 dB. Mam pytanie ten od balansu jakie ma parametry? Jest to w serwisówce napisne? Oczywiście po rozebraniu będe mógł to sprawdzić ale można by na zaś zaopatrzyć się w jakiś podobny albo wyjąc z jakiegoś innego grata. Mam pełno takich co stoją na czesci albo do zrobienia.

Macio4ever

• 527 / 358
  • Ekspert
22-12-2025, 16:14
Raczej nie będzie nic napisane ponieważ tu masz do czynienia z różnymi amplitudami (sygnał ma różne częstotliwości i moce, wskaźnik pulsuje). Moim zdaniem do poszukiwań wystarczy na tym etapie multimetr i generator sygnału (komp) jakaś pojedyncza częstotliwość..

Takie opisy 5V itp zwykle dotyczą zasilania.

W serwisówce jest nr elementu i opis - czasami numer producenta sprzętu, czasami układu. Potencjometry czasami mają na obudowie napis z wartością i typem.

Hammer

• 5419 / 2902
  • Ekspert
22-12-2025, 17:31
balans jest opisane R155 - 5KMN, czyli 5 kohm typ MN (balans)
Wzmocnienie R157 - 5KA czyli 5Kohm typ A (ale zachodni typ)
Tak przynajmniej ja odczytuję, \le sprawdź opis fizycznie z potka.
Do odczytu współbieżności rezystancji potków dobrze jest mieć 2 mierniki i najlepiej takie same, wtedy widać dokładnie.
tutaj są chyba mini potki i ciężko będzie je rozbierać i czyścic, ale cierpliwość wskazana.
W razie czego tu jest mocny serwis tego decka
https://old-fidelity-forum.de/thread-42678.html

Dopóki nie sprawdzisz tych rzeczy, które opisaliśmy nie ma co dalej strzępić jęzora.
Mam taki sam przypadek z jednym kaseciakiem, jeszcze nie robiłem go, na razie zróbmy Twój, pewne procedury musisz zrobić sam.
« Ostatnia zmiana: 22-12-2025, 17:44 wysłana przez Hammer »

Macio4ever

• 527 / 358
  • Ekspert
22-12-2025, 18:27
Zgadzając się ze wszystkim co napisał Hammer :) dodam jeszcze - popatrz na schemat blokowy (w załączeniu, na zielono zaznaczyłem).
Sygnał z wejścia Line/Din leci przez te potencjometry i trafia na wyświetlacz.

Jeszcze  opiszę Ci objaw z mojego decka - jeśli potencjometr był w "0" to mimo równego sygnału na wejściu, na wyświetlaczu jest nierówno. Jeśli wyrównam balansem (na wyświetlaczu), to oczywiście nagrywa się nierówno. Oprócz braku symetrii, okazało się że był brudny i L/R miały różne rezystancje przy tym samym kącie obrotu.

Zapnij np 315Hz / 0,25V na wejście, potki na 0, wzmocnienie aby pokazywało ten rozjazd. Multimetr i sprawdź na scalaku Dolby (Q203) - obstawiam nóżki 3 i 40. Jak tam jest różnica znacząca to przed scalakiem dzieje się magia, jak jest równo to dalej za nim.
« Ostatnia zmiana: 22-12-2025, 18:37 wysłana przez Macio4ever »