Kup sobie Krzysztofie Naka Cassette Deck 1 lub DR1 z manualną regulacją azymutu do odczytu, a skoro lubisz kręcić - do nagrywania drugi magnetofon z pełną manualną kalibracją taśmy, niekoniecznie firmy Nakamichi i sprawa załatwiona.
Sumarycznie wydasz mniej niż na Dragona i oszczędzisz sobie kłopotów z nim. Zapewne wydasz też mniej niż na wypasionego Naka z pełną kalibracją, typu ZX7, ZX9. Chyba, że odpuścisz regulację azumutu przy zapisie, wtedy wystarczy CR4, czy 582.
Tak na marginesie, taki Cassette Deck 1 i DR1, mimo braku zaawansowanej kalibracji genialnie nagrywają typowe (AD, SA, MA, UDI, XLII, MX etc.) taśmy, bo przy egzotykach nieco regulacji brakuje.
Taki Dragon to skos ustawia na maksymalny sygnał w kanałach czy tam jakaś inna metodologia jest?
No trooochę inna ;) Dragon ma 6 śladową głowicę odczytującą, przy czym prawy kanał w obu kieunkach składa się jakby z dwóch śladów i w obrębie tego kanału następuje ciągłe porównanie faz w pasmie 2-8kHz między śladami. Jeśli wykryje różnicę, na bieżąco koryguje ustawienie azymutu głowicy. Dlatego np. w czasia odtwarzania źle nagranej taśmy, dioda od NAAC potrafi co jakiś czas mogać informując o korekcji azymutu. Inaczej mówiąc NAAC nigdy nie śpi ;)
Koledzy, trochę inna kwestia. Technics RS-B505 którego przywracam do życia potrzebuje nowej głowicy. Najpierw chciałem wypolerować starą, ale jednak mi się nie chce, no i nie mam wprawy bo tego nigdy nie robiłem. Widzę, że na znanym portalu można kupić kilka różnych głowic stereo. Czy ktoś może coś powiedzieć o głowicach Amir 666, Sony PP128 3602C czy bezfirmowa AX (ta prawie za 100zł raczej odpada) ? Szukałem w sieci jakiejś dokumentacji, ale nic nie znalazłem. Myślę o tej Sony, ale może ktoś już to montował i napisze, że jest ok.
Przede wszystkim zwróć uwagę na impedancję zamiennika głowicy, by była jak najmniej odbiegała od oryginalnej. Druga rzecz to materiał z którego głowica jest wykonana. Dobrze by był taki sam jak oryginał, w przeciwnym wypadku może wystąpić konieczność zmian w układach korekcyjnych wzmacniaczy odczytu i zapisu. Doskonale to wyjaśmił ALEX w wątku, do którego link podał Paweł.