Owszem są różni ludzie i różne podejścia. No właśnie rozmiar, od tego powinienem zacząć. U mnie docelowo kolumny będą stały w pokoju 20m2, ściany w drewnie (boazeria), zasłony, dywan, firanki na bocznej ścianie a obecnie przebywam w pokoju 25m2 bez zasłon z tapetą na ścianach, wykładziną na podłodze. Tannoy M2 już mają trochę mało basu i wycofane lekko wysokie (je akurat słuchałem, to wiem) a Pylony mają jeszcze mniej mocy i niższą skuteczność. Stąd moje poszukiwania kolumn nieco większych. Tylko problem z ceną oraz renomą firmy, czyli też wykonaniem. Np. moje stare 3 drożne Pioneery 120W (znamionowa) z głośnikiem basowym 18cm grają mocniejszym basem niż Tannoy M2, tyle, że ogólna jakość dźwięku już nie jest wystarczająca dla mnie. Ew. jak pisałem mogę skorygować niedostatki tonów korektorem. Choć dobrze, by było gdyby kolumny same z siebie dawały jak najbardziej zbliżony dźwięk do zakładanego. Polecał ktoś Eltax Liberty 3+ do nieco większego pomieszczenia niż są przeznaczone Tannoye. Obecnie brak ofert tych kolumn na znanym nam portalu. Co do odsłuchu: Kolumny mogą grać ładnie ale jak się mają szybko popsuć, to co z tego? Dlatego ważne jest ich wykonanie.