Audiohobby.pl

Obecnie produkowane i dostępne kasety magnetofonowe.

Macio4ever

• 631 / 394
  • Ekspert
17-12-2025, 07:39
A czy Revox nie miał czasem współpracować z RTM?

chorazy3

• 2291 / 2241
  • Ekspert
17-12-2025, 07:57
10 euro za kasetę nie zachęca (dostępne w 5 i 10 pakach tylko). Dobrze, że coś nowego zrobili, bo zawsze to jakiś postęp ale dla mnie jak za tą cenę musiała by być to jakość super ferro.

A współpraca Revoxa jest raczej z NAC:
https://revox.com/us/revox-news/cooperation-between-national-audio-company-inc.-and-revox-group

« Ostatnia zmiana: 17-12-2025, 09:06 wysłana przez chorazy3 »
Paweł

AUDIOTONE

• 11273 / 6477
  • Moderator Globalny
17-12-2025, 09:02
Pisałem o tym jakiś czas temu...
http://audiohobby.pl/index.php?topic=236.3900

Czyli jednak doszło do współpracy i jest efekt. Dobrze, taśmy od NAC są niezłe.
Tutaj cały wątek o tej współpracy z TH...
https://www.tapeheads.net/threads/revox-annunces-collaboration-with-national-audio-company.117047/
« Ostatnia zmiana: 17-12-2025, 11:16 wysłana przez AUDIOTONE »
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Michal_LDZ

• 194 / 185
  • Aktywny użytkownik
17-12-2025, 13:47
10 euro za kasetę nie zachęca (dostępne w 5 i 10 pakach tylko). Dobrze, że coś nowego zrobili, bo zawsze to jakiś postęp ale dla mnie jak za tą cenę musiała by być to jakość super ferro.

https://revox.com/us/revox-news/cooperation-between-national-audio-company-inc.-and-revox-group

Dobra, umówmy się od razu: kto pierwszy kupuje do testów? ;)

AUDIOTONE

• 11273 / 6477
  • Moderator Globalny
17-12-2025, 13:54

Ja właśnie odpuściłem.... wysyłka do mnie plus kasety plus cło ect. koszt kole 100 padów. Więc niestety.
Wojtek.

Michal_LDZ

• 194 / 185
  • Aktywny użytkownik
17-12-2025, 14:04

Ja właśnie odpuściłem.... wysyłka do mnie plus kasety plus cło ect. koszt kole 100 padów. Więc niestety.

Mnie podliczyło 423 zł za 2x 5pak (60 i 90).
Nie mam jeszcze kosztów przesyłki (może w cenie).

W sumie cena 40 zł za nową taśmę, w kontekście cen za kasety w niektórych platformach zakupowych, nie wydaje się wysoka.

chorazy3

• 2291 / 2241
  • Ekspert
17-12-2025, 14:31
Za 40 zł to można kupić 2x TDK D NOS więc wg mnie średnio się opłaca.
Z drugiej strony rozumiem, ceny są dziś jakie są a producent też musi zarobić. A że produkcja nie jest jakaś masowa to trudno wymagać żeby były po 5 zł/szt. jak nowe jeszcze 10 lat temu.

Paweł

Michal_LDZ

• 194 / 185
  • Aktywny użytkownik
17-12-2025, 14:48
Z drugiej strony rozumiem, ceny są dziś jakie są a producent też musi zarobić. A że produkcja nie jest jakaś masowa to trudno wymagać żeby były po 5 zł/szt. jak nowe jeszcze 10 lat temu.

No i teraz pytanie, czy ta kaseta/taśma NOS jest ok. Bo akurat może być jakaś podróbka i/lub źle przechowywana.
Wg mnie cena za nową taśmę od renomowanego producenta jest do zaakceptowania. Tym bardziej, że tutaj można mówić o jakiejś gwarancji.

AUDIOTONE

• 11273 / 6477
  • Moderator Globalny
17-12-2025, 15:18

No i teraz pytanie, czy ta kaseta/taśma NOS jest ok. Bo akurat może być jakaś podróbka i/lub źle przechowywana.
Wg mnie cena za nową taśmę od renomowanego producenta jest do zaakceptowania. Tym bardziej, że tutaj można mówić o jakiejś gwarancji.
To ja wolę sobie kupić dziesiątki używek dobrej klasy i mieć na co nagrywać. Nawet jak będzie 20% odpadów. Ale to nie o tym temat.
Ogólnie cena za te kasety "Revox-a" jest nie akceptowalna. Tylko tyle że brandowane jako ReVox i za to się płaci.
« Ostatnia zmiana: 17-12-2025, 15:24 wysłana przez AUDIOTONE »
Wojtek.

chorazy3

• 2291 / 2241
  • Ekspert
17-12-2025, 16:04
Miałem już różne obecnie produkowane kasety i żadna nie była warta swej ceny w stosunku do jakości. Żadna nie zachwyciła, wszystkie raczej w jakości podstawowego żelaza z lat 90. A obudowy tych kaset tragiczne, jakość i wygląd jak najtańszej bazarówki z kiedyś. I za to chcą golić po 10 euro?
Jedynie jedna była dobra (taśma, bo obudowa też kiepska) a mianowicie Analog Fidelity CP, już niedostępna bo taśmę ładowali NOS Basf Super Chrome ze starych zapasów a te się skończyły.
Do tego też wcale nie wiemy jak te nowo produkowane się będą zachowywać za 5-10 lat.
Może Chińczycy coś wyprodukują lepszego..
« Ostatnia zmiana: 17-12-2025, 16:10 wysłana przez chorazy3 »
Paweł

AUDIOTONE

• 11273 / 6477
  • Moderator Globalny
17-12-2025, 16:49
Dokładnie Pawle, obecna produkcja to że tak powiem chłam. Nadający się do przenośnych sprzętów lub do magnetofonów niskiej klasy... nie raz sprawdzaliśmy różne rodzaje bieżącej produkcji firm nisko-nakładowych i zawsze najlepiej wypadały kasety "firmowe" (Maxell itp z bieżącej Japońskiej produkcji). Nawet najniższa kaseta typu UR jest dużo lepsza niż te "ichne" super formuły co robią obecnie. A czy Chińczyki coś zrobią... hm, mogli by.
Wojtek.

Michal_LDZ

• 194 / 185
  • Aktywny użytkownik
17-12-2025, 17:52
Ok. Dlatego myślę, że z ciekawości można kupić na próbę. Na szczęście nie kupię, bo zwrócili mi płatność.
No i po testach.

AUDIOTONE

• 11273 / 6477
  • Moderator Globalny
25-12-2025, 15:00
Mamy pierwszy dzień świąt (25.12.2025), a ja grzebie w tasiemkach.

Obiecałem test "kaset" do sprawdzenia które zakupiłem w tym roku ;-)
Będzie jeszcze niedługo najnowszy Maxell UR z "Amazona" i dwa nowe RTM-y z bieżącej produkcji . Ale to niebawem.

Wpierw, super kaseta firmy ACC-SEES LTD model ZX C60. No cóż, kaseta lub może wyrób "kaseto-podobny" który na pierwszy rzut oka wydaje się znośny niestety taki nie jest. Obudowa dość sztywna ale nie skręcona dobrze, wymagała dokręcenia. Tak są śrubki, nie klejona ;-) Napisy wykonane chyba ławkowcem... w szopie. Sama taśma ciemno brązowa z rozbiegówką. Jak będzie się zachowywała po dłuższym okresie eksploatacji tego nie wiem. Zapis... no cóż.
I teraz będzie festiwal szamba. Na początek, kalibracja i o dziwo ZX-7 nawet "nie załapał" azymutu. Powód jest prosty zbyt mały poziom nagrywanego sygnału, trzeba było podkręcić Level na wartość maksymalną by dopiero załapał azymut. Oczywiście po tym trzeba ustawić level gdzie dopiero przy podkręceniu na wartość maksymalną doszło do poziomu 0dB. A Bias to już nawet podkręcenia na max-a nic nie dało, "brakło zakresu" w ZX-7. Ogólnie w prostym tłumaczeniu kaseta ma zbyt mały poziom (Level) i (bias) nawet dla standardowych wartości 0dB i -20dB.
Dźwiękowo jest ciemno i zapis jest dość zniekształcony. Na przysłowiowym jamniku może było by dobrze. Na popularnym sprzęcie kuchenno-łazienkowym jakim jest ZX-7 ta kaseta nie pokazuje swoich wybitnych właściwości sonicznych ;-) Polecam magnetycznym masochistom.

Oczywiście moje opinie są czysto subiektywne. I tendencyjne. hahaha ;-)

Wideo poniżej:

Zdjęcia w załączniku.  Zdjęcie zapakowanej jest pobrane z internetu w celu pokazania kasety zapakowanej.
« Ostatnia zmiana: 25-12-2025, 15:28 wysłana przez AUDIOTONE »
Wojtek.

Macio4ever

• 631 / 394
  • Ekspert
25-12-2025, 15:20
Dzięki za test i opinię. Jeśli taśma ZX nie bangla na ZX(7) to ja już nie wiem, co z nią można zrobić. :)
Ozdoba na choinkę z taśmy?
Co za lipa...

AUDIOTONE

• 11273 / 6477
  • Moderator Globalny
25-12-2025, 15:29
Dzięki za test i opinię. Jeśli taśma ZX nie bangla na ZX(7) to ja już nie wiem, co z nią można zrobić. :)
Ozdoba na choinkę z taśmy?
Co za lipa...

Maćku, to naprawdę wybitna kaseta. Może sprawdzi się w czymś innym... ;-) hahaha
Ale w obecnym czasie, jako ozdoba choinkowa, hm. To dobry kierunek.
Wojtek.