Audiohobby.pl

Kasety magnetofonowe -temat ogólny-

Macio4ever

• 316 / 253
  • Zaawansowany użytkownik
12-09-2025, 20:19
(...) Jestem pieprzonym tradycjonalistą. I dobrze mi z tym ;)
Szanuję... ;)

Choć też mam inklinacje jak Jakub92 to nagrywam z flaców (zrzuciłem sobie kiedyś dużo płyt) plus streaming w przypadku utworów, których nie mam na płytach. Czasami oldschool -> krążek do CD i jazda

Wojciech7

• 2179 / 1599
  • Ekspert
12-09-2025, 20:23
Czasami też nagrywam z cd-audio takimi sposobami:
cd-synchro (magnetofon+cd odtwarzacz) połączone -cała płyta lub tyle ile chcemy nagrać na kasetę magnetofonową.
Zaprogramowanie wybranych utworów z cd-audio z wyliczeniem czasu do długości taśmy w kasecie.
Ostatnia metoda to podanie czasu kasety magnetofonowej  (C90-)w odtwarzaczu-sam policzy ile utworów jest na stronie A/1 kasety magnetofonowej , strona B/2.

Michal_LDZ

• 53 / 45
  • Użytkownik
12-09-2025, 22:05
Czasami też nagrywam z cd-audio takimi sposobami:
cd-synchro (magnetofon+cd odtwarzacz) połączone -cała płyta lub tyle ile chcemy nagrać na kasetę magnetofonową.
Zaprogramowanie wybranych utworów z cd-audio z wyliczeniem czasu do długości taśmy w kasecie.
Ostatnia metoda to podanie czasu kasety magnetofonowej  (C90-)w odtwarzaczu-sam policzy ile utworów jest na stronie A/1 kasety magnetofonowej , strona B/2.

To ja to bardziej skomplikuję...
Ponieważ nie mam zaawansowanego CD (poza peak search nie ma jakichś wielu funkcji), to CD zgrywam w komputerze i później używam programu MixTapeNerd.
Nagrywam poprzez podłączony do komputera TASCAM US-1x2HR i z TASCAM dopiero na magnetofon.
Sam program ma kilka ciekawych funkcji. Przy okazji edukuje (mnie) w aspekcie używania różnego rodzaju normalizacji i kompresji.
Jeśli macie w komputerze jakieś zcyfryzowane utwory, które chcielibyście zgrać na taśmę (dla odmiany - zanalogizować :) ), to polecam.