Audiohobby.pl

Obecnie produkowane i dostępne kasety magnetofonowe.

Macio4ever

• 510 / 353
  • Ekspert
17-12-2025, 07:39
A czy Revox nie miał czasem współpracować z RTM?

chorazy3

• 2190 / 2201
  • Ekspert
17-12-2025, 07:57
10 euro za kasetę nie zachęca (dostępne w 5 i 10 pakach tylko). Dobrze, że coś nowego zrobili, bo zawsze to jakiś postęp ale dla mnie jak za tą cenę musiała by być to jakość super ferro.

A współpraca Revoxa jest raczej z NAC:
https://revox.com/us/revox-news/cooperation-between-national-audio-company-inc.-and-revox-group

« Ostatnia zmiana: 17-12-2025, 09:06 wysłana przez chorazy3 »
Paweł

AUDIOTONE

• 11082 / 6437
  • Moderator Globalny
17-12-2025, 09:02
Pisałem o tym jakiś czas temu...
http://audiohobby.pl/index.php?topic=236.3900

Czyli jednak doszło do współpracy i jest efekt. Dobrze, taśmy od NAC są niezłe.
Tutaj cały wątek o tej współpracy z TH...
https://www.tapeheads.net/threads/revox-annunces-collaboration-with-national-audio-company.117047/
« Ostatnia zmiana: 17-12-2025, 11:16 wysłana przez AUDIOTONE »
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Michal_LDZ

• 169 / 145
  • Aktywny użytkownik
17-12-2025, 13:47
10 euro za kasetę nie zachęca (dostępne w 5 i 10 pakach tylko). Dobrze, że coś nowego zrobili, bo zawsze to jakiś postęp ale dla mnie jak za tą cenę musiała by być to jakość super ferro.

https://revox.com/us/revox-news/cooperation-between-national-audio-company-inc.-and-revox-group

Dobra, umówmy się od razu: kto pierwszy kupuje do testów? ;)

AUDIOTONE

• 11082 / 6437
  • Moderator Globalny
17-12-2025, 13:54

Ja właśnie odpuściłem.... wysyłka do mnie plus kasety plus cło ect. koszt kole 100 padów. Więc niestety.
Wojtek.

Michal_LDZ

• 169 / 145
  • Aktywny użytkownik
17-12-2025, 14:04

Ja właśnie odpuściłem.... wysyłka do mnie plus kasety plus cło ect. koszt kole 100 padów. Więc niestety.

Mnie podliczyło 423 zł za 2x 5pak (60 i 90).
Nie mam jeszcze kosztów przesyłki (może w cenie).

W sumie cena 40 zł za nową taśmę, w kontekście cen za kasety w niektórych platformach zakupowych, nie wydaje się wysoka.

chorazy3

• 2190 / 2201
  • Ekspert
17-12-2025, 14:31
Za 40 zł to można kupić 2x TDK D NOS więc wg mnie średnio się opłaca.
Z drugiej strony rozumiem, ceny są dziś jakie są a producent też musi zarobić. A że produkcja nie jest jakaś masowa to trudno wymagać żeby były po 5 zł/szt. jak nowe jeszcze 10 lat temu.

Paweł

Michal_LDZ

• 169 / 145
  • Aktywny użytkownik
17-12-2025, 14:48
Z drugiej strony rozumiem, ceny są dziś jakie są a producent też musi zarobić. A że produkcja nie jest jakaś masowa to trudno wymagać żeby były po 5 zł/szt. jak nowe jeszcze 10 lat temu.

No i teraz pytanie, czy ta kaseta/taśma NOS jest ok. Bo akurat może być jakaś podróbka i/lub źle przechowywana.
Wg mnie cena za nową taśmę od renomowanego producenta jest do zaakceptowania. Tym bardziej, że tutaj można mówić o jakiejś gwarancji.

AUDIOTONE

• 11082 / 6437
  • Moderator Globalny
17-12-2025, 15:18

No i teraz pytanie, czy ta kaseta/taśma NOS jest ok. Bo akurat może być jakaś podróbka i/lub źle przechowywana.
Wg mnie cena za nową taśmę od renomowanego producenta jest do zaakceptowania. Tym bardziej, że tutaj można mówić o jakiejś gwarancji.
To ja wolę sobie kupić dziesiątki używek dobrej klasy i mieć na co nagrywać. Nawet jak będzie 20% odpadów. Ale to nie o tym temat.
Ogólnie cena za te kasety "Revox-a" jest nie akceptowalna. Tylko tyle że brandowane jako ReVox i za to się płaci.
« Ostatnia zmiana: 17-12-2025, 15:24 wysłana przez AUDIOTONE »
Wojtek.

chorazy3

• 2190 / 2201
  • Ekspert
17-12-2025, 16:04
Miałem już różne obecnie produkowane kasety i żadna nie była warta swej ceny w stosunku do jakości. Żadna nie zachwyciła, wszystkie raczej w jakości podstawowego żelaza z lat 90. A obudowy tych kaset tragiczne, jakość i wygląd jak najtańszej bazarówki z kiedyś. I za to chcą golić po 10 euro?
Jedynie jedna była dobra (taśma, bo obudowa też kiepska) a mianowicie Analog Fidelity CP, już niedostępna bo taśmę ładowali NOS Basf Super Chrome ze starych zapasów a te się skończyły.
Do tego też wcale nie wiemy jak te nowo produkowane się będą zachowywać za 5-10 lat.
Może Chińczycy coś wyprodukują lepszego..
« Ostatnia zmiana: 17-12-2025, 16:10 wysłana przez chorazy3 »
Paweł

AUDIOTONE

• 11082 / 6437
  • Moderator Globalny
17-12-2025, 16:49
Dokładnie Pawle, obecna produkcja to że tak powiem chłam. Nadający się do przenośnych sprzętów lub do magnetofonów niskiej klasy... nie raz sprawdzaliśmy różne rodzaje bieżącej produkcji firm nisko-nakładowych i zawsze najlepiej wypadały kasety "firmowe" (Maxell itp z bieżącej Japońskiej produkcji). Nawet najniższa kaseta typu UR jest dużo lepsza niż te "ichne" super formuły co robią obecnie. A czy Chińczyki coś zrobią... hm, mogli by.
Wojtek.

Michal_LDZ

• 169 / 145
  • Aktywny użytkownik
17-12-2025, 17:52
Ok. Dlatego myślę, że z ciekawości można kupić na próbę. Na szczęście nie kupię, bo zwrócili mi płatność.
No i po testach.