Audiohobby.pl

NAD 6340

PCmuz

• 9 / 13
  • Nowy użytkownik
30-04-2025, 18:06
Witam serdecznie
Pisze z prośbą o pomoc.
Jakiś czas temu kupiłem NAD 6340
Po ok 2 latach ciągłego użytkowania ( o ile dobrze pamiętam) magnetofon wciągnął taśmę i się zatrzymał. Nie kręcił już ani Play ani przewijanie. Zaniosłem do sąsiedniego serwisu RTV. Tam powiedzieli że to padł sterownik silnika i go wymienili. Niestety po kilku godzinach z kieszeni ulotnił się smród i dymek.. oddałem na reklamacje ale powiedzieli że to znowu to... I że trzeba silnik wymienić, a ponieważ nie ma dostępu do oryginału to coś dopasują... Dopasowali.. po 15 min grania pogniotl mi taśmę, przy Play bełkocze , jedne taśmy przewija inne nie.. generalnie załamka... Nie chcę go już 4x wozić ... Mieszkam w Gdańsku, ale do serwisu mogę wysłać... Czy ktoś z was szanowni forumowicze mógłby doradzić i pomoc?
Nie chcę narazie kupować innego magnetofonu bo brzmienie tego nada mnie urzekło i bardzo mi pasuje...
Będę wdzięczny za pomoc
Pozdrawiam
Paweł

chorazy3

• 1959 / 1974
  • Ekspert
30-04-2025, 18:17
A który silnik padł? Od przewijania czy capstanowy?
Paweł

pień

• 2667 / 1408
  • Ekspert
30-04-2025, 21:28
PCmuz  Aleś trafił.   Podtrzymujesz moją wiarę w serwisy że się tak wyrażę.
   Szkoda że tak daleko trochę mam.  Myślę jednak że ktoś z naszych pomoże, trzeba tylko czasu trochę aż ludzie zobaczą wpis.

PCmuz

• 9 / 13
  • Nowy użytkownik
30-04-2025, 21:41
Bardzo dziękuję:)
Próbuje się dowiedzieć co konkretnie wymienili. Ale chyba już na Majówke pojechali bo nie odbierają i nie odpisują...
Powrócę z info niebawem..

Hammer

• 5109 / 2671
  • Ekspert
30-04-2025, 21:43
dziwne, bardzo dziwne bo mam kilka Nadów i żaden nie padł silnikowo ani sterownikowo

SAnd

• 66 / 733
  • Użytkownik
01-05-2025, 10:40
A który silnik padł? Od przewijania czy capstanowy?
Po objawach sądzę że to silnik dowijania, dodatkowo do wymiany rolka. Ponadto mogli coś źle skręcić - ustawić w torze taśmy.
I tu podzielam opinię kolegi pień, serwisy tylko psują, ponieważ sprzęt jest nawet dwukrotnie starszy od serwisanta - on tego nie naprawi.

RetroTape

• 736 / 1181
  • Ekspert
04-05-2025, 20:45
Odnoszę nieodparte wrażenie, że problemem mógł być ten okropny lepki smar na ośkach, który w końcu spowodował takie opory, że mechanizm przestał działać prawidłowo. Możliwe, że nic nie dolegało silnikowi, ale teraz jak już nagmerali i powymieniali to nieco za późno ;)

Hammer

• 5109 / 2671
  • Ekspert
04-05-2025, 21:33
Gdańsk troche za daleko......
A co się spaliło.

Bo teraz to nie wiadomo czy elektronika jest poprawna czy mechanizm i silniki.
Te mechanizmy są bardzo proste.
Trza sprawdzić te silniki osobno, bez elektroniki z płyty głównej.

Sprawdzić zasilania jakie idą na przewodach do mechanizmu, rolka do wymiany, tam jest 13x8x2,5 paska nie pamiętam dł .
co do szpulek, warto je wyczyścić ze starego oleju i dać świeży gęsty.

Hammer

• 5109 / 2671
  • Ekspert
05-05-2025, 10:29
Wczoraj w takim Nadzie wymieniałem rolkę na nową i już nie łamie chromówek na początku.
Przy wymianie, warto dokładnie się przyglądnąć bo jest tam taka cieniutka sprężynka zaczepiana w określonym miejscu.
Czołówka cała do odkręcenia i dopiero wychodzi mechanizm.
Na fotkach widać kolorki i złączki kabli i mechanizm od tyłu, całość gdzie wetknąć i co pomierzyć.....
Przy okazji wyczyściłem styki w kieszeni kasety. są dwa czujniki - obecność kasety i zapisu, bo rodzaj tasmy wybieramy ręcznie.
Po małym spa gra jak wariat.......
https://photos.google.com/share/AF1QipMYE4Bqle0qx-hdJ-sH8kyXm5fvgOQ0oxJMlyapf1NkuVDuNFyTgioQEDjpd75zdg?key=MWx5OFFYTHZCMzhzckdrdFpiWTlEZ1BtVGw0UzRB
« Ostatnia zmiana: 05-05-2025, 10:31 wysłana przez Hammer »

PCmuz

• 9 / 13
  • Nowy użytkownik
05-05-2025, 13:15
dzis sie dowiedzialem, ze serwis wymienil silnik przewijania. dopytalem co jeszcze zrobil... ale to nie takie proste wydobyc informacje... ten silnik mogą mi oddać (twierdzą, ze jest on nienaprawialny)....

Jestem zalamany, bo to byl 2 serwis jaki juz mi to probowal naprawic, a w trzecim powiedzieli ze nie chcą po kims naprawiac :( wyglada na to, ze w takich miejscach nikt nie potraktuje sprzętu w taki sposob jak mi zależy...

Planuję zakup drugiego magnetofonu, ale bardzo nie chce tego odpuszczac i bylbym bardzo widzieczny gdyby znalazl sie ktos kto by go wzial na stół i potraktował z sercem,....

PS> pomozecie dobrac jakis zastepczy , ktory brzmieniem bedzie choc troche zblizony? na OLX widze ciekawe oferty takich magnetofonow jak Yamaha kx 300 czy kenwood kx 660 .. czy one brzmieniowo beda zblizone do tego nada?
magnetofon podlaczam do sansui 5050 a kolumny mam monitory wigo a1. (ten zestaw z Nadem brzmial idealnie na moje i zony ucho..)

chorazy3

• 1959 / 1974
  • Ekspert
05-05-2025, 13:29
Akurat ten NAD jest dość specyficzny, wyjątkowy dźwiękowo.
Paweł

PCmuz

• 9 / 13
  • Nowy użytkownik
05-05-2025, 18:13
Ten zastępczy to tylko jako awaryjny na czas naprawy NAD... Nie wiem kiedy uda się go naprawić, a muzyki słuchać trzeba..
Posiadanie jednego magnetofonu to jest nieporozumienie... Właśnie to odczuwam na własnej skórze ...

Wojciech7

• 2073 / 1472
  • Ekspert
05-05-2025, 18:35
Ten zastępczy to tylko jako awaryjny na czas naprawy NAD... Nie wiem kiedy uda się go naprawić, a muzyki słuchać trzeba..
Posiadanie jednego magnetofonu to jest nieporozumienie... Właśnie to odczuwam na własnej skórze ...

Faktycznie brak magnetofonu -:(((
Taki zastępczy  magnetofon to tylko jakiś model  NAD-?

Hammer

• 5109 / 2671
  • Ekspert
05-05-2025, 20:00
Silnik jest nie naprawialny to by się zgadzało, bo w tym od dowijania nie ma elektroniki jak się spaliło uzwojenie to skucha......choć ten wesoły anglik na YT zrobił to kiedyś......
Co do Nada, nie spesz się, musisz dostać info co było robione na poczatek.
Takie mechanizmy są także w paru modelach Duala

PCmuz

• 9 / 13
  • Nowy użytkownik
05-05-2025, 22:11
Dzięki
Oczywiście nie spieszę się. Ale bardzo mi zależy.
Więc jeśli tylko ktoś będzie mógł pomóc to mogę wysłać, albo zawieźć.