Audiohobby.pl

Kasety serwisowe.

Hammer

• 5069 / 2635
  • Ekspert
15-11-2024, 21:05
z tego co ja sobie kalibrowałem decki i sprawdzałem to ten wykres jest poprawny, jak się ustawi do AD to na D siada zapis, i odwrotnie jak się ustawi do D to na AD podbija, potem przerzuciłem się na Maxella UD on chyba był po środku.
Trza kombinować....

AUDIOTONE

• 10250 / 6174
  • Moderator Globalny
15-11-2024, 22:17
z tego co ja sobie kalibrowałem decki i sprawdzałem to ten wykres jest poprawny, jak się ustawi do AD to na D siada zapis, i odwrotnie jak się ustawi do D to na AD podbija, potem przerzuciłem się na Maxella UD on chyba był po środku.
Trza kombinować....

Dlatego każda firma i ich serwisówka podaje odpowiednie taśmy których należy użyć ;-)
A że obecnie jest jak jest, to kalibrujemy na tym co jest dostępne i sensowne w danym wypadku.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

chorazy3

• 1901 / 1939
  • Ekspert
16-11-2024, 08:19
Także wg nalepki Aiwa z wartościami bias fine dla poszczególnych taśm AD jest na 0 a D na lekkim minusie.
Do tego jeszcze nowsze AD są nawet na lekkim +.
Paweł

Macio4ever

• 168 / 91
  • Aktywny użytkownik
10-02-2025, 12:13
Chwalipost :)

Udało mi się zdobyć NOS Panasonic QZZCWAT do pomiaru prędkości i W&F. Działa jak złoto.

RetroTape

• 723 / 1146
  • Ekspert
10-02-2025, 14:51
I jak wypadają pomiary w porównaniu z kasetą GenLab ?

Jeśli to nie tajemnica, gdzie kupowałeś QZZCWAT i za ile ?

Macio4ever

• 168 / 91
  • Aktywny użytkownik
10-02-2025, 15:16
I jak wypadają pomiary w porównaniu z kasetą GenLab ?

Jeśli to nie tajemnica, gdzie kupowałeś QZZCWAT i za ile ?

No kurka, jest sztos. Nie zdążyłem jeszcze nic napisać w wątku RS-B905, natomiast na kasecie Panasonica mam wynik WRMS 0,033% do 0,041%. Oscyluje w okolicy i tuż poniżej 0,04% WRMS (DIN peak ~0,07-0,08) Pokazuje też, że mam za dużą prędkość. Wyniki podobne na początku i w środku kasety.

Odnośnie GennLab -> wg mnie albo trafiłem lipny egzemplarz albo GennLab speed to kaszana na maksa i do W&F jest już lepsza kaseta nagrana na innym, dobrym decku.
Teraz mam zgryz czy czasem druga do kalibracji, to też nie będzie kibel...

QZZCWAT kupiłem na ebayu, 79 Euro plus 25 Euro przesyłka. Jeszcze chyba 1 sztuka jest dostępna.

RetroTape

• 723 / 1146
  • Ekspert
10-02-2025, 16:10
Super, czyli masz porządną kasetę do W&F. Widać jak na dłoni, że GennLab jest do niczego, ogólnie można ją reklamować, to nie są małe kwoty więc łaski nie robią.

Dzięki za informacje o cenie, tanio nie jest ale jak widać warto, szczególnie że taśmy jest bardzo dużo i starczy na długi czas.

Macio4ever

• 168 / 91
  • Aktywny użytkownik
10-02-2025, 16:22
Super, czyli masz porządną kasetę do W&F. Widać jak na dłoni, że GennLab jest do niczego, ogólnie można ją reklamować, to nie są małe kwoty więc łaski nie robią.

Dzięki za informacje o cenie, tanio nie jest ale jak widać warto, szczególnie że taśmy jest bardzo dużo i starczy na długi czas.

Napisałem do GennLab - nie mam wielkich nadziei, natomiast niech wie/wiedzą, że to kaszana nie produkt. Być może trafiłem na kijowy egzemplarz - nie zmienia to faktu, że kasa w błoto.

Tak, ta kaset działa ideolo. Jeszcze bym chciał zdobyć QZZCFM ale to chyba jak trafienie w totka. Odnośnie cen - to jak już ktoś powiedział "tanio to już było" :)

AUDIOTONE

• 10250 / 6174
  • Moderator Globalny
10-02-2025, 20:57
Mam takową kasetę , pokazywałem jakiś czas temu. Wyniki na niej są bardzo dobre. Oczywiście przełączyć na normę JIS dla 3kHz w pomiarach jeśli to możliwe na przyrządach pomiarowych. Wtedy wynik jest bardziej wiarygodny.
Wojtek.

Macio4ever

• 168 / 91
  • Aktywny użytkownik
10-02-2025, 22:02
Mam takową kasetę , pokazywałem jakiś czas temu. Wyniki na niej są bardzo dobre. Oczywiście przełączyć na normę JIS dla 3kHz w pomiarach jeśli to możliwe na przyrządach pomiarowych. Wtedy wynik jest bardziej wiarygodny.

Mierzyłem na ustawieniu 3kHz (NAK T-100 i WF GUI), takie samo ustawienie dla Panasonica i GennLab

I jeszcze o Genn - pobawiłem się drugą kasetą GennLab, kopia QZZCFM. Na razie mam takie obserwacje:

1. Krótko trwają sygnały, jak dla początkującego :) Razem z głosem, który zapowiada sekcje to jakieś 5 minut z kawałkiem.
2. Częstotliwości w zasadzie grają, są drobne różnice rzędu pojedynczych Hz
3. Poziom 0db (160nWb) - na 905-ce pokazuje 0 na wskaźnikach
4. Kaseta wydaje drobne dźwięki jak pracuje, nie jest tak bezszelestna jak dobre TDK

W sumie nie mam dowodów, że coś jest nie tak ale po tej od prędkości, to mam lekki niesmak.

AUDIOTONE

• 10250 / 6174
  • Moderator Globalny
10-02-2025, 22:48
NAK T-100
Programowy czy oryginalny miernik fizyczny? Ponieważ normalny miernik ma normę JIS (3kHz).

Mam oryginał QZZCFM i tam nikt niczego nie zapowiada....dziwne. To chyba jakieś modyfikacje GennLab-a.
Zapowiadane sygnały są w oryginalnych kasetach TEAC-a.
Wojtek.

Macio4ever

• 168 / 91
  • Aktywny użytkownik
10-02-2025, 23:22
NAK T-100
Programowy czy oryginalny miernik fizyczny? Ponieważ normalny miernik ma normę JIS (3kHz).

Mam oryginał QZZCFM i tam nikt niczego nie zapowiada....dziwne. To chyba jakieś modyfikacje GennLab-a.
Zapowiadane sygnały są w oryginalnych kasetach TEAC-a.

Mam programowy NAK T-100, ma pomiar zarówno 3000Hz, jak i 3150Hz

Macio4ever

• 168 / 91
  • Aktywny użytkownik
11-02-2025, 20:21
Podsumuję krótko kasety GennLab aby było w jednym miejscu. Oczywiście są to pomiary i opinia o moich egzemplarzach...

1. Kaseta GLPAC-WAT, 3kHz, prędkość i W&F (odpowiednik QZZCWAT)

- Bardzo wysoki W&F własny, zawyża odczyt przynajmniej dwukrotnie - sprawdzone na tym samym decku, w porównaniu do oryginalnej kasety Panasonica
- Licha obudowa, zmiana na inną nic nie daje (testowałem Maxell XL-IIS i stare TDK D (czarna obudowa)
- Zaniżona częstotliwość w stosunku do oryginalnego Panasonica
- absurdalna długość nagrania  - 5 minut. Nie można sprawdzić decka w środku taśmy...

Moim zdaniem pieniądze w błoto, nie nadaje się do regulacji czy nawet pobieżnego sprawdzenia magnetofonu.

2. Kaseta GLPA-FM (odpowiednik Panasonic QZZCFM)
- Dodane zapowiedzi przed sygnałami
- Sygnały krótkie, szczególnie 8kHz (0 do 11 na liczniku RS-B905)
- Sygnał 0db 315Hz 160 nWb pokazuje 0 na niedotykanym decku Technicsa (na ile jest to dobre, nie mam jak sprawdzić)
- Obudowa inna ale marnej jakości. Na zdjęciach pokazuję jaki jest rozjazd na oryginalnej obudowie vs taśma przełożona do obudowy Maxell XLII-S

W postaci jaką się dostaje wg mnie nie nadaje się do ustawienia skosu. Po zmianie obudowy wygląda OK

Zdjęcia z oscyloskopu - kaseta odtwarzana na RS-B905, fabryczne ustawienia głowicy (wg mojej oceny lakieru na śrubach)

Podsumowując - z mojej amatorskiej perspektywy ten zakup to koszt nauki i kara za zbyt mało poświęconego czasu na rozeznanie się w dostępnej ofercie kaset serwisowych. Wydaje się taniej niż oryginały z eBaya ale w sumie wydam drugie tyle aby mieć to, co jest potrzebne do prawidłowej regulacji.
« Ostatnia zmiana: 11-02-2025, 20:38 wysłana przez Macio4ever »

AUDIOTONE

• 10250 / 6174
  • Moderator Globalny
11-02-2025, 21:53
Na drugim zdjęciu pomyłka to obudowa, totalny rozjazd fazy. Trzecie foto już lepiej, są w fazie ale trochę to nierównomierne jak na pełny ślad...... a nie poczekaj GenLab nagrywa na 4 śladowej głowicy stąd te różnice. Kupić kasety od Alex-a z ANT i po kłopocie. Lub od Hansa i się trochę z mini pobawić i tez się nadają. Ale są sporo tańsze.
Wojtek.

Macio4ever

• 168 / 91
  • Aktywny użytkownik
11-02-2025, 22:02
No dokładnie lipa. Chyba wykorzystam tyko sekcję z sygnałami do ustawienia pasma. Nie dotknę się do głowicy na tej kasecie, nawet po zmianie obudowy :)

Tak, kupię jeszcze jedną - może właśnie od ANT aby mieć pewność, że będzie OK