Podsumuję krótko kasety GennLab aby było w jednym miejscu. Oczywiście są to pomiary i opinia o moich egzemplarzach...
1. Kaseta GLPAC-WAT, 3kHz, prędkość i W&F (odpowiednik QZZCWAT)
- Bardzo wysoki W&F własny, zawyża odczyt przynajmniej dwukrotnie - sprawdzone na tym samym decku, w porównaniu do oryginalnej kasety Panasonica
- Licha obudowa, zmiana na inną nic nie daje (testowałem Maxell XL-IIS i stare TDK D (czarna obudowa)
- Zaniżona częstotliwość w stosunku do oryginalnego Panasonica
- absurdalna długość nagrania - 5 minut. Nie można sprawdzić decka w środku taśmy...
Moim zdaniem pieniądze w błoto, nie nadaje się do regulacji czy nawet pobieżnego sprawdzenia magnetofonu.
2. Kaseta GLPA-FM (odpowiednik Panasonic QZZCFM)
- Dodane zapowiedzi przed sygnałami
- Sygnały krótkie, szczególnie 8kHz (0 do 11 na liczniku RS-B905)
- Sygnał 0db 315Hz 160 nWb pokazuje 0 na niedotykanym decku Technicsa (na ile jest to dobre, nie mam jak sprawdzić)
- Obudowa inna ale marnej jakości. Na zdjęciach pokazuję jaki jest rozjazd na oryginalnej obudowie vs taśma przełożona do obudowy Maxell XLII-S
W postaci jaką się dostaje wg mnie nie nadaje się do ustawienia skosu. Po zmianie obudowy wygląda OK
Zdjęcia z oscyloskopu - kaseta odtwarzana na RS-B905, fabryczne ustawienia głowicy (wg mojej oceny lakieru na śrubach)
Podsumowując - z mojej amatorskiej perspektywy ten zakup to koszt nauki i kara za zbyt mało poświęconego czasu na rozeznanie się w dostępnej ofercie kaset serwisowych. Wydaje się taniej niż oryginały z eBaya ale w sumie wydam drugie tyle aby mieć to, co jest potrzebne do prawidłowej regulacji.