Na koniec chociaż z pewnymi obawami że coś rozreguluje przystąpiłem do regulacji a w zasadzie to do kręcenia potencjometrami od wzmocnienia nagrywania.
I tu opiszę jak ja to zrobiłem i jak wy to widzicie czy można to zrobić lepiej.
Podłączyłem oscyloskop pod wyjście magnetofonu.
Wżąłem czystą kasetę TDK FE 90min. Podałem sygnał 1kHz 0dB (na wyświetlaczu na magnetofonie ) z komputera na wejście i nagrałem ten sygnał na kasetę.
Wielki błąd przez duże B. Regulacji dokonujemy na zewnętrznym mierniku. to co masz w magnetofonie to tylko wskaźnik i on też wymaga regulacji. Powinieneś zrobić tak ze dla taśmy 330 lub 315 hz powinieneś ustawić takie napięcie na wyjściu jakie dyktuje serwisówka. i do tego ustawić też wskaźniki wysterowania o ile są potencjometry regulacyjne. To nie jest poprawne ustawienie magnetofony tym bardziej dla częstotliwości 1khz która jest na krzywej a nie w górnym punkcie charakterystyki odczytu.
Regulacja poziomu zapisu tak jak podaje serwisówka , 1khz na wyjściu ustawić 0,4V (to jest twoje 0dB) ale na wyjściu a nie na wskaźniku!!!
Wyreguluj jeszcze raz krok po kroku tak jak mówi serwisówka a nie na oko bo to nie zagra nigdy poprawnie