Audiohobby.pl

Projekt 3way Seas / OB midrange

mordensiur

• 934 / 6022
  • Ekspert
20-09-2008, 20:11
Pozwólcie na mały OT.

Kręci mi się po głowie projekt z w22ex w OB + plus coś "w pudle " na dole. Niestety pokój ok. 20 m2 raczej nie pozwoli na dipolowy bas, ale zastanawiam się jak będzie ze średnicą ( powiedzmy od 120-150Hz). Ile miejsca z tyłubędzie potrzebował przetwornik/iki grające pow. ww. częstotliwości w OB?
50 cm wystarczy?

konto_usuniete

• 0 / 5623
  • Nowy użytkownik
20-09-2008, 20:26
50-60 cm powinno wystarczyć ale to w dużym stopniu zależy od tego czy za OB będzie goła ściana czy powierzchnia wytlumiająco- rozpraszająca.

Moim zdaniem 20m2 to pomieszczenie wystarczająco duże by sprobować OB na basie.

WaldeK

mordensiur

• 934 / 6022
  • Ekspert
20-09-2008, 20:40
Nie podjąłem decyzji, ale problem jest w tym, że 50 cm od ściany to jest absolutne max na jakie WAF i obecne ustawienie mebli pozwalają. I najgorsze jest to, że to drugie będzie gorsze do zmiany:)

Zastanawiam się czy zamiast OB na w22ex i basowych potworach typu XLS ( Orion...) nie zrobić np. al130 i ....(...) a\'la Jamo 909.

konto_usuniete

• 0 / 5623
  • Nowy użytkownik
20-09-2008, 20:59
To bedzie zalezalo od Twojej decyzji co do sposobu reprodukcji basu (OB czy " buda") Jesli "buda" to mysle ze al130 bedzie OK , jezeli natomiast zdecydujesz sie na bas w OB to doradzalbym wiekszy glosnik - 15 lub nawet 18cm.

Co do XLS i Orionow... Oriony maja aktywna zwrotnice i elektryczna korekcje basu Jesli planujesz pasywny zestaw to XLS-y  srednio sie nadaja . Poszukalbym raczej czegos o naprawde duzej skutecznosci na poziomie min 95dB - jakis Eminence czy cos w tym stylu Tu sporo zalezy od Twojego budzetu.

Wracajac to 50 cm i ustawienia Prosta OB ( czyli taka w stylu Jamo R909 jest trudniejsza i bardziej wymagajaca jesli chodzi o ustawienie niz U- frame czy H-frame) Jezeli naprawde przewidujesz jakies problemy z ustawieniem to moze naprawde lepiej skupic sie na ukladzie z basem w klasycznej obudowie ( OZ czy BR) a tylko mid zrobic w OB.
Jesli znajdziesz jakis dobry , szybki  woofer , ktory poprawnie bedzie pracowal do okolo 1kHz  ( zakladajac podzial w okolicy 250 - 300 Hz to wlasnie do okolic 1kHz jego wplyw bedzie slyszalny) jest spora szansa uzyskac naprawde fajny dzwiek.

WaldeK

mordensiur

• 934 / 6022
  • Ekspert
20-09-2008, 21:17
Może coś takiego http://clearwaveloudspeaker.googlepages.com/

Tyle, że cena samych części może lekko zdeprymować:( Z aktywnymi podziałami zamierzam pobawić się tak czy inaczej, jednak przewiduję 27tbfc/g, al130 i L22rn4xp ew. L26. I małe pytanie: czy przy aktywnej korekcji ma sens układ MTMW na ww. głośnikach? Podział w okolicach 200Hz pojedynczy al130 w OB powinien wytrzymać - jako alternatywa 2x al130 z niższym podziałem, jednak nie wiem czy ma to sens. Niższe odcięcie woofera znakomicie wytłumaczył już misiomor, wyższe odcięcie średniaka "polepsza" średnicę. Co wybrać?

mordensiur

• 934 / 6022
  • Ekspert
20-09-2008, 21:17

Yotomeczek

• Gość
20-09-2008, 21:18
"Wracajac to 50 cm i ustawienia Prosta OB ( czyli taka w stylu Jamo R909 jest trudniejsza i bardziej wymagajaca jesli chodzi o ustawienie niz U- frame czy H-frame)"

A to z czego wynika ?
Przyznam się, że nie spotkałem się z takimi opiniami o "łatwiejszych" OB H lub C w ustawieniu ...

konto_usuniete

• 0 / 5623
  • Nowy użytkownik
20-09-2008, 21:33
Patrząc od strony wytrzymałosci mocowej , uklad z pojedynczym al130 /podzial ok.200Hz powinien sie sprawdzic bardzo dobrze - zwłaszcza w niezbyt przecież dużej kubaturze 20 metrowego  pomieszczenia.

Układ MTM to jednak nie tylko sposób na większą obciążalność mocową , ale od strony akustycznej sposób na porządkowanie charakterystyk kierunkowych w pionie.

Dalej , zejście z podziałem mocno  poniżej 200Hz musi byc powiązane z wymiarami odgrody Jeśli odgroda będzie zbyt wąska , to to co zyskasz na większej wytrzymałości mocowej stracisz na bezproduktywnym w zasadzie  pompowaniu powietrza poniżej F granicznej odgrody , gdzie masz (w zależności od rodzaju odgrody) spadek 6 do 12dB/oct

Co do aktywnego podziału sie nie wypowiem bo nie mam w tej materii doświadczenia .

Moim zdaniem , do Twojego pomieszczenia pierwsza wymieniona  kombinacja , a wiec z L22 powinna być optymalna.  

WaldeK

konto_usuniete

• 0 / 5623
  • Nowy użytkownik
20-09-2008, 21:42
Sadze ze wynika to z tego ze na bocznych fragmentach odgrody U  i  H dochodzi do wczesnych odbić . Co prawda patrząc na długość promieniowanych fal nie ma to teoretycznie uzasadnienia ale w praktyce ( przynajmniej u mnie )
sie to sprawdziło. Klasycznej "dechy" jakoś nie dało sie porządnie ustawić w moim mniejszym pokoju (14m2) , tak aby nie było przewalonego basu . Z H-frame w tym samym pokoju na basie nie mam problemu.

WaldeK

second_edition

• 249 / 6053
  • Aktywny użytkownik
20-09-2008, 22:16
mordensiur - mam chyba ten sam problem - boję się, ze topowy projekt nie wejdzie mi do pokoju - mam ok 18 metrów! Kolega, który chce ze mną robić ma to samo pomieszczenie - ale przynamniej na ktrótkiej ścianie - a wiec do kolumn ma dalej. Więc osobiście myślę o takim rozwiązaniu - ok 22 cm w pudle na basie - najlepiej zamknięte! wczoraj słuchałem zamkniętych zabytkowych 30 letnich warphadali czy jak się to pisze i z głośnika 20 cm było do przyjecia (a tutaj nie dość, ze głośnikw iekszy to jeszcze dzisiejsze głośniki z pewnością są lepsze). Do tego średnie i góra w OB - najlepiej w aluminium - mam jakieś takie wewnętrzne przekonanie, że to właściwy kierunek. Pojemnośc pudła na dole - chyba fajnie jakby było to maks 35 - 40 litrów... aby nie było za duże - nie wiem który z seasów 22 centymetrowych był by w stanie zagrać w OZ z przywoitym zejściem i umpulsem w takim pudle. Myślę też czy może nie membrana bierna... tu chyba można by uzyskać więcej basu a i chyba skrzynka nie była by tak mocno narażona na rezonanse i inne szkodliwe zjawiska...
http://www.troelsgravesen.dk/download/Acapella_all_files.pdf
tu link do PDF do wariacji na temat pewnego projektu - myślę, ze te pudło z pierwszych wersji było by do wstawienia do małego pokoju - bo wersja SE już jest nieco zbyt rozłożysta. Myślałem nawet aby dobrać w miarę sensownie głośniki a złożyć się z kumplem na dostrojenie konstrukcji np w Sonus Oliwa - bo sami nie jesteśmy w stanie tego zrobić.

konto_usuniete

• 0 / 5623
  • Nowy użytkownik
21-09-2008, 13:55
<

Myślę , ze CA 22RNX jest sensowną propozycją. 25 do 30 litrów powinno wystarczyć . IMO w niedużym pomieszczeniu nie ma sensu walczyć o jak najniższe zejście , sporo można nadrobić tzw "room gain" W 30 litrach średnio wytłumionej OZ w niedużym pomieszczeniu ( 20m2) myślę ze spokojnie da sie usłyszeć okolice 35 Hz . To całkiem niezły wynik.
No i do tego całkiem atrakcyjna cena...

WaldeK

konto_usuniete

• 0 / 5623
  • Nowy użytkownik
21-09-2008, 13:59
Mysle ze Seas CA22RNX powinien sie sprawdzic. W 25 do 30 litrach , srednio wytlumionej OZ uzyska sie naprawde fajny bas. IMO nie ma sensu walczyc o jak najnizsze zejscie - zwlaszcza w nieduzych pomieszczeniach . Tam sporo mozna zyskac poprzez "room gain " W 30 litrach sadze spokojnie da sie uslyszec jakies 30 -35 Hz To calkiem dobry wynik . DO tego calkiem atrakcyjna cena

WaldeK

second_edition

• 249 / 6053
  • Aktywny użytkownik
21-09-2008, 15:48
bas musi być - zwłaszcza w muzyce takiej jak jazz, rock, pop... ale właśnie nie ma sensu na siłę niżej schodzić - nie ma nic gorszego jak buczenie które przykrywa średnicę a do tego gubiące się pociągnięcia na kontrabasie - tu raczej priorytetem był by dobry impuls. Poza tym im niżej tym chyba wieksze problemy z zapewnieniem warunków akustycznych w pokoju!:) Właśnie O tym głośniku pisał do mnie na PW Mordensiur - bo on także planował by taki zestaw mini bezkompromisowy:) Taka propozycja podoba mi się. Musze jeszcze trochę pogrzebać, sprawdzić kilka opcji ale wydaje mis ię, ze taki zestaw może być optymalny.
A wiec był by L22rn4x/p, Visaton al130 i alu seas 27tbfc/g na górę. Jak spece zapatrują się na taki zestaw? czy widzicie jakieś szczególne przeciwskazania? jakieś błędy w myśleniu? Jakie wstępnie podziały byście proponowali? ścianka raczej pochyła czy dać sobie spokój?
przepraszam za wcinanie się do tematu ale akurat ten chyba wszyscy czytają:) - myślę, ze jak zdecyduję się na 100% na ten zestaw i taką konstrukcję to założę osobny wątek.

mordensiur

• 934 / 6022
  • Ekspert
21-09-2008, 16:52
Dodam, że 27tbfc/g wybrałem ze względu na stosunkowo liniową char-kę bez cyrków z filtrami, bo póki co mam zamiar wszystkie podziały przeprowadzić aktywnie. Jeżeli robiłbym pasywny wysoki podział wziąłbym chyba DXT Seasa - raptem 20 zł droższy w Polinku.

Yotomeczek

• Gość
21-09-2008, 17:08
Ja bym rozważył kopułkę na średnie - może Dayton RS52 ...