>> second_edition, 2008-09-24 08:55:07
Bartek, a czy nie będzie wtedy wieksze prawdopodobieństwo zjawiska o którym mówiłeś, czyli niespójności? Niższy podział chyba obniża prawdopodobieństwo wystąpienia czegoś takiego...
i jeszcze jedno - może masz jakąś rade - jaki to potencjalnie głośnik dać na średniaka? zastanawiamy sie nad al130 od visatona, 2xal130 od wisatona w układzie mtm - ale to był by dodatkowy kłopot... i zastanawiamy sie po prostu nad jakimś nieco wiekszym średniakiem lub midwooferem - który był by "zgodny" brzmieniowo z dolnym seasem 22 allu na basie. Gdzie zaczał byś poszukiwania? przy założeniu jednak, że dobrze by było zejść niżej... bo konstrukcja i tak będzie chyba z aktywnym podziałem i sterowana przez dwie koncówki - jedna wydzielona na dół i jedna na środek i górę.
Tak czy owak spójności nie będzie, to jest zupełnie ninny problem. 250 a 500 Hz to tylko oktawa różnicy, z muzycznego punktu widzenia niewiele.
Jak dobierać głosniki? najlepiej kup Scan Speaka 8535 - chciałeś od emnie odpowiedzi to ją masz. Jak sam nie wiesz jaki głosnik użyć to nikt Ci nie pomoże.
Jeśli ma byc zgodność brzmieniowa z aluminiowm Seasem na basie to w gruncie rzeczy wybór też wcale nie jest mały, konstruktor sam w dużym stopniu kształtuje brzmienie, gośniki to jest punkt wyjścia, który oczywscie narzuca wiele cech, ale nie determinuje aż tak ścićle doboru pozostałych głośników. Poza tym jeśli dół ma być zamknięty a środek w OB to w obawie o spójność raczej bym pomyślał o nieco bardziej "miękkim" (w charakterze) głośniku na środek niż na bas. Jak konkretnie dobierać to Ci nie powiem, dla mnie ten pomysł jest z natury rzeczy poroniony i aż tak "daleko" nie sprawdzałem. Zapewne znajdą się głośniki, które utworzą spójny obraz, ale przecież nie po t robi się OB na środku, nie po to walczy sie ze wszystkimi przypadłościami OB żeby na koniec wstawić jakiś głośnik który i tak dynamicznie wszystko sprowadzi do poziomu OZ.