Audiohobby.pl

Projekt 3way Seas / OB midrange

mordensiur

• 934 / 6022
  • Ekspert
21-09-2008, 17:15
Do zamkniętej obudowy to może jeszcze, ale w OB jakoś tego nie widzę, a do tego się wszyscy tu przymierzamy - temat wątku zobowiązuje:)

Yotomeczek

• Gość
21-09-2008, 17:22
Zgadza się - tyle, że OB ma służyć "uwolnieniu średnich" - a kopułki średniotonowe potrafią robić to z dużą lekkością. Ja z pewnością zrobię podejście do OB (ale 3 way i z efektywnością ok 95 dB) ale 3 way z dwoma kopułkami też muszę spróbować (typ obudowy drugorzedny)

second_edition

• 249 / 6053
  • Aktywny użytkownik
21-09-2008, 18:19
odpada kopułka - zresztą wtedy nie ma sensu robić odgrody:) zresztą - tu chyba wskazany był by niższy podział. mid/sub

second_edition

• 249 / 6053
  • Aktywny użytkownik
21-09-2008, 18:33
acha a tweter to dlaczego wziął byś DXT dla pasywnej zwrotki?

mordensiur

• 934 / 6022
  • Ekspert
21-09-2008, 19:04
Wg. testów Marka K to najlepszy tweeter Seasa z serii prestige ( choć zniekształcenia ma gorsze od 27tbfc/g)
http://www.audioheuristics.org/measurements/Testing/Seas%2027DXT%20horn/Seas_DXT.htm

Obiło mi się o uszy, że ma świetne charakterystyki kierunkowe, do tego umożliwia relatywnie niski podział a Zaph kręci już MTM z nim i w15cy. Jest to pewien zasób plusów które z nim przemawiają. Ponadto w15 i al130 nad którymi się zastanawiam nie wymagają tak niskich podziałów jakie tylko 27... mogą utrzmać, a to poszerza trochę możliwości doboru gwizdków. A tak na koniec to ładnie się prezentuje wizualnie - a na kolejny projekt parę lat bedę musiał patrzec:)

Yotomeczek

• Gość
21-09-2008, 19:13
4 dB spadku przy 10 kHZ i z 8 przy 13-14k - nie za dużo ?

mordensiur

• 934 / 6022
  • Ekspert
21-09-2008, 19:18
Ale przy jakiej efektywności - trochę ten wykres wygląda dziwnie, przez wpływ tubki. Jednak jeśli weźmiemy pod uwagę, że pod katem zachowuje się lepiej od innych gwizdków to może mieć to sens. Nie upieram się przy tym jednak, bo to tylko moje przypuszczenia.

PS. Ale Krs47 budrel w wątku zrobliliśmy:)

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
21-09-2008, 20:13
>> Yotomeczek, 2008-09-21 19:13:49
>4 dB spadku przy 10 kHZ i z 8 przy 13-14k - nie za dużo ?

Ja mam w kolumnach czterodrożnych tymczasowo wstawione kopółki tytanowe (oryginały popaliłem gramofonem-sprzęgniecie) i mają ok 5-6db spadku od 13kHz w górę  i idzie wytrzymać ale jak dawałem bliźniacze jedwabne o tej samej efektywnosci 90dB to niestety było kiepściutko

Tak trajkoczecie o tym wysokotonowcu Vify XT25BG60-04 że bym go wstawił gdyby nie jeden problem on ma 4Ohm a ja potrzebuję 8Ohm wtedy spadek wyniósł by tylko tylko 2,5 do 3,5 dB od 13KHz i dalej człowiek nie wie co wstawić dobrego bez przeróbek zwrotnicy :(

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

mordensiur

• 934 / 6022
  • Ekspert
21-09-2008, 22:19
Małe pytanie do tych którzy mieli do czynienia z OB. Jeżeli zakładamy konstrukcję z basem w pudle,  a średnicą w OB, to czy jest prawdziwą zasada: im niższy podział mid-low tym lepiej? Od jakiego poziomu można uznać dźwięk za satysfakcjonujący?

Linkwitz z aktywną korekcją zszedł do 120Hz, natomiast taki w15cy001 pasywnie kończy się ok 400Hz w wąskiej odgrodzie. Są to sytuacje skrajne, ale sądzę, że będzie to pomocne do zobrazowania problemu.

Sam pomysł stosowania OB ma na celu pewne rzeczy, więc rozciągnięcie ich na szersze pasmo powinno dobrze zrobić - zwłaszcza dla regionu 100-300Hz gdzie jest tyle "energii" w muzyce. Jednak zejście tak nisko z podziałem w OB to nie taka prosta sprawa ( technicznie i/lub kosztowo ).

Co na ten temat sądzicie?

Krs47

• 1037 / 6104
  • Ekspert
21-09-2008, 22:33
Mordensiur, mi się zrobił lekki burdel w życiu, więc mimo, iź na początku zaznaczałem niską tolerancję dla off topu teraz już nie mam nic przeciwko. Jak się ogranę wrócę do tematu, na razie niestety tylko zaglądam.

Btw jak już ma byc ogólna dyskusja związana z tematem, choc juz niekoniecznie z obraną w jego ramach kombinacją przetwroników lepiej IMHO pozostawic to w jednym wątku, niż tworzyc kolejne z grubsza o tym samym.

Pozdrawiam

second_edition

• 249 / 6053
  • Aktywny użytkownik
21-09-2008, 22:59
Krs - wracaj do pracy - na kłopoty najlepsza praca;)
pozdro!

konto_usuniete

• 0 / 5623
  • Nowy użytkownik
21-09-2008, 23:48
Jest sporo aspektow ktore nalezy uwzglednic w odpowiedzi na Twoje pytanie

Ja mysle ze duzo bedzie zalezalo od.....Twojego wzmacniacza Bardzo niski  podzial oznacza spore wahania impedancji i przesuniecia fazowe Nie kazdy wzmacniacz to lubi. Podstawa powinno byc jasne okreslenie - czy decydujesz sie na podzial pasywny czy aktywny . Jesli aktywny to oznacza automatyczne multi- amping a wiec zmiany impedancji nie sa juz w tym momencie grozne. Zatem podzial moze byc nawet bardzo niski - oczywiscie jesli na to pozwola wymary odgrody i wytrzymalosc mid-a .

W mom dawnym eksperymencie ( bas z pudla mid - odgroda) bas dosc mocno wspomagal prace odgrody wlasnie ze wzgledu na male wymiary odgrody. Podzial byl w okolicy 300Hz i z filtrem I rzedu dla basu. Majac teraz odniesienie do full-OB moge powiedziec ze zakres niskiego srodka z polaczena basu z pudla i mid z OB nie stracil az tak wiele.
Wiec jakies ideowe upieranie sie przy bardzo niskich podzialach nie ma chyba wiekszego sensu

Gdybym mial sie zabrac za taki projekt dla mnie punktem wyjscia do jakichkolwiek rozwazan o podzialach itp byloby obliczenie i zwymiarowanie odgrody i cos - nazwijmy to projektem plastycznym . Okreslenie rozmieszczenia glosnikow , ich wzajemnych odleglosci , sposobu reprodukcji basu (OZ czy BR) . Majac takie dane - zwlaszcza czestotliwosc graniczna odgrody mozna zaczac kombinowac z podzialami. Jesl planujesz waska odgrode to dosc mocno kloci sie z idea niskiego podzalu .

Nawet robiac pasywny podzial bardzo nisko nie unikniesz tego ze woofer z "pudla" bedzie efektywnie slyszalny do kilkuset Hz. Dlatego warto mocno sie nad wyborem woofera zastanowic Takze wazne bedzie strojenie ( zwlaszacza jesli zdecydujesz sie na BR)

WaldeK

second_edition

• 249 / 6053
  • Aktywny użytkownik
22-09-2008, 00:42
Z tego co wiem - bo mnie ten projekt też dotyczy to jednak podział na 90% będzie jednak aktywny.
raczej będzie też OZ. Czyli szerokosć odgrody także mocno limituje podział? Rozumiem, ze zabudowanie odgrody także na boki "rozszerza" mocno odgrodę? bo zawsze można by tutaj próbowac modelować jej szerokosć.

konto_usuniete

• 0 / 5623
  • Nowy użytkownik
22-09-2008, 14:32
Planujecie użycie basowego głośnika 22cm . Zatem front takiej kolumny będzie mial okolo 25cm. Jeżeli OB dla mid-a będzie niejako przedłużeniem frontu dla basu to czestotliwość graniczna takiej odgrody ( a wiec czestotliwość poniżej której  następuje spadek  z nachyleniem 6 do 12dB/oct) wyniesie około 450 Hz.
Jeżeli przy takiej odgrodzie odetniesz bas na powiedzmy 15OHz  to powstanie Ci piękna "dziura" No i coś z tym trzeba zrobić  aby uzyskac jakoś w miare wyrównaną charakterystykę przenoszenia. Albo wymodelować odgrodę , tak aby uzyskać jak najnizszą Fgr , albo "puścić " bas wyżej tak aby obslugiwał także część niższego środka. Ja myslę ze trzeba będzie zrobić i jedno i drugie.
Skoro planujecie aktywny podział można na drodze aktywnej korekcji w zwrotnicy " podbić " zakres od podziału mid-lo  do  Fgr odgrody ale ja osobiście na wszelkie korekcje elektryczne patrze dość podejrzliwie.
 Można też pobawić się dobierając inaczej efektywność mid-a ale to w przypadku Waszego projektu jest niemożliwe ( już określilście wstępnie typy Waszych mid-ow)

WaldeK

mordensiur

• 934 / 6022
  • Ekspert
22-09-2008, 14:38
Może pomóc zbudowanie odgrody jak w Acapellach Troelsa, lub przedłużenie "skrzydełek" U-frame. Jednak na ile to pomoże to tylko pomiary pokaża. Użycie układu MTM powinno też zwięszyć efektywność w całym pasmie, więc również pomóc z zejściem z podziałem niżej.