Witam!
Wątek o koncepcjach dotyczących 3way (
http://audiohobby.pl/topic/1/1276/1 ) zaostrzył mój apetyt na zbudowanie takich kolumn w oparciu o odgrodę na średnicy. W tamtym wątku głównie rozmawialiśmy o rozwiązaniach niemal bezkompromisowych (m.in. W22EX001 na środku) jednak zdecydowałem się na początek na budowę tańszych i mniejszych kolumn.
Wybrane przetworniki to Seas CD22RN4X na basie (BR) oraz już posiadane ER18RNX na środku (OB) i 27TBFC/G na górze. Zdecydowałewm się na to rozwiązanie nie tylko z ciekawości oraz chęci rozwinięcia umiejętności przed utopieniem tysięcy na drogie przetworniki ale również, ze względu na IMHO BARDZO duży potencjał i stosunkowo łatwą dostępnośc tych głośników (ok. 1400pln za komplet na 2 kolumny). Dodatkowym atutem jest kompaktowośc konstrukcji co jest bardzo istotne w polskich realiach mieszkaniowych. Kolumny przewiduję do pomieszczeń w okolicach 20m2 ale mam nadzieję, że zagrają dobrze zarówno w mniejszych jak i w większych pokojach. Wszystkie wybrane głośniki są nowoczesne i pod pewnymi względami wyjątkowe.
CD22RN4X osiąga bardzo dobre zejście w bardzo małej obudowie (28 litrów, f3 37Hz, f6 29Hz), ma spore wychylenie objętościowe (7mm Xmax, 230cm2 Sd) oraz dobrą wytrzymałośc termiczną (100W).
ER18RNX jako rodzynek w serii Prestige ma w napędzie faradaya i wykazuje świetną linowośc napędu w testach Klippela. Dodatkowo ER18RNX jest bardzo dobry w kwestii zniekształceń na niskim środku oraz wyższym basie co zaprocentuje przy OB z niskim dolnym podziałem.
27TBFC/G to dobrze znany "produkt sabotażowy" Seasa, który radzi sobie lepiej z niskimi podziałami od Exceli i za wyjątkiem spadku w najwyższej oktawie (ja tego nie słyszę...) nie ma właściwie żadnych słabych stron. Znakomite wyniki w testach zniekształceń, szczególnie na dole oraz dobre charakterystyki on i off axis połączone z ceną 140pln tworzą z niego prawdziwą okazję i istnego zabójcę snobistycznych gwizdków z serii Excel w niezależnych testach porównawczych :)
Wstępna koncepcja zwrotki to aktywny podział w okolicach 200Hz bas/środek oraz pasywny podział w okolicach 1500Hz środek/góra.
Chciałbym aby ten wątek przybrał podobny kształt do mojej ostatniej udokumentowanej konstrukcji (
http://audiohobby.pl/topic/1/215/1 ) i zamierzam w nim opisac oraz obfotografowac cały proces budowy. Planuję rozpocząc prace nad obudowami już za kilka tygodni i mam nadzieję, że uda mi się do tego czasu wszystko ogarnąc. Na dniach wstępne tesy pratyczne ER18RNX w OB...
Gorąco proszę o pisanie w tym wątku na temat dokładnie tych przetworników i związanych z nimi własnych przemyśleń odnośnie konstrukcji obudowy oraz sposobu filtracji. Jestem otwarty na wszelkie wskazówki, również te krytyczne.
Pozdrawiam