Zaznaczam że nie jestem żadnym maniakiem gramofonu, chciałbym pogłębić swoją wiedzę na ten temat.
Czyli jakie wkładki można zastosować, jakie omijać szerokim łukiem. Na jakie zwrócić szczególna uwagę i czym się kierować przy zakupach. Gramofon jest podłączony do MF E-10 poprzez preamp. zintegrowany. Wzmacniacz przeszedł niedawno gruntowną modernizację (kondy Elny i OPA2604), muzyka różna, praktycznie każda (od Napalm-u do Rachmaninow-a, prócz discopolo....
W związku z tym że jest niby sporo napisanego w tym temacie na różnych forach. Ale tak naprawdę nie można znaleźć niczego specjalnego. Lub standardowo na różnych forach poświęconych tematyce gramofonowej, jak czegoś szukasz to użyj wyszukiwarki (która notabene nie wyszukuje prawie nic).
Gramofon mam znów od jakiegoś czasu jest taki jak w tytule czyli SL-1210mkII nie modyfikowany nic nie grzebane. Na chwile obecną są dwie wkładki Ortofon OM-10 i NAGAOKA NP-11 i igła JN-P110 widać je na foto poniżej. Docelowo myślałem o zainstalowaniu igły JN-P200 na wkładce MP-11 to jeśli chodzi o Nagaokę. A odnośnie ortofon-a to na tej wkładce chciałbym coś lepszego 20, 30 może 40? Tylko czy wydatek rzędu ponad 250 pandów na igłę 40 nie mija się z celem i nie poprzestać na 20-tce ? Czy jednak różnica będzie spora? Czy iść w innym kierunku, i innych wkładek? Może 2M bronze cena podobna do OM40 (ok 250-290 pandów).
Zachęcam do dyskusji i wymiany spostrzeżeń na ten temat.